26 Απρ 2024
READING

Η υιοθέτηση της νέας τεχνολογίας θα διαμορφώσει τον τομέα λιανικής πώλησης μέσα σε λίγα χρόνια

3 MIN READ

Η υιοθέτηση της νέας τεχνολογίας θα διαμορφώσει τον τομέα λιανικής πώλησης μέσα σε λίγα χρόνια

Η υιοθέτηση της νέας τεχνολογίας θα διαμορφώσει τον τομέα λιανικής πώλησης μέσα σε λίγα χρόνια

Η Amazon άνοιξε το πρώτο της κατάστημα Amazon Go στο Σιάτλ στις 5 Δεκεμβρίου 2016, στις εγκαταστάσεις της και αποκλειστικά για τους υπαλλήλους της εταιρείας. Είχε ανοιχτεί στο κοινό στις 22 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους μετά από εκτεταμένες δοκιμές. Επί του παρόντος, υπάρχουν τρία καταστήματα Amazon Go στο Σιάτλ, άλλα τρία στο Σικάγο, το ένα στο Σαν Φρανσίσκο και ένα άλλο στην Νέα Υόρκη. Η εταιρεία εξετάζει το ενδεχόμενο να ανοίξει άλλα στο αεροδρόμιο και το πρώτο διεθνές κατάστημα στο Λονδίνο, συνολικά 3.000 καταστήματα μέχρι το 2021, εκτός από τη δοκιμή της τεχνολογίας σε μεγαλύτερες και πιο σύνθετες εγκαταστάσεις.

Ένα μοντέλο που αρχικά απορρίφθηκε από ορισμένους ειδήμονες ως χειρονομία θεωρείται πλέον ως το μέλλον του λιανικού εμπορίου, καθώς οι ανταγωνιστικές αλυσίδες διανομής ανταγωνίζονται για την ανάπτυξη και εφαρμογή παρόμοιων τεχνολογιών με τη βοήθεια των παρόχων τεχνολογίας. Δεδομένου ότι τα παραδοσιακά καταστήματα που πλήττονται από την αύξηση των online αγορών, κλείνουν κατά  χιλιάδες σε όλο τον κόσμο, ορισμένα franchises και αλυσίδες πρόκειται να επενδύσουν σε μεγάλο βαθμό στα καταστήματά τους για να τα εκσυγχρονίσουν, με βάση διαφορετικές προτάσεις αξίας.

Η Amazon Go απεικονίζει απόλυτα τον ρυθμό με τον οποίο υιοθετείται η νέα τεχνολογία: σε λιγότερο από δύο χρόνια, μια ιδέα που βασίζεται σε μια ριζική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο ψωνίζουμε και πώς λειτουργούν τα καταστήματα, απαιτώντας πολύπλοκη υποδομή που αποτελείται από κάμερες και αισθητήρες, -η δοκιμή των τρόπων λειτουργίας με τους υπαλλήλους της εταιρείας σε μια ασταμάτητη επέκταση που τώρα θεωρείται ως μέλλον διανομής. Μιλάμε εδώ για την επανεμφάνιση των πωλήσεων, χάρη στη διαθεσιμότητα ενός ευρέος φάσματος τεχνολογιών που μας έκανε να δούμε ότι σπρώχνουμε ένα καρότσι γύρω από ένα σούπερ μάρκετ και στη συνέχεια το ξεφορτώνουμε σε μια ταμειακή μηχανή για κάθε αντικείμενο που θα σαρωθεί και τότε τα βάζουμε σε τσάντες και αυτό είναι ένα χάσιμο του χρόνου μας και ότι το λογικό είναι να επιλέξετε αυτό που θέλετε από τα ράφια και να φύγετε από το κατάστημα, να λάβετε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με την αναλυτική αγορά σας και την απόδειξή σας.

Πόσο καιρός θα περάσει πριν δούμε αυτά τα καταστήματα ως κανονικά, λογικά και παραδοσιακά καταστήματα λιανικής πώλησης; Πώς θα επηρεάσουν αυτές οι αντιλήψεις το μέρος πού αγοράζουμε πράγματα; Θα μπορέσουν οι μεγάλες αλυσίδες να επενδύσουν σε νέες τεχνολογίες να αφήσουν τους αντιπάλους τους, ανίκανοι να αντιμετωπίσουν τέτοιες δαπάνες, πίσω, τουλάχιστον έως ότου οι πάροχοι τεχνολογίας μπορέσουν να μειώσουν τους φραγμούς εισόδου; Πόσες θέσεις εργασίας θα επηρεαστούν και σε ποια χρονική κλίμακα; Πόσο καιρό πριν να θυμάστε νοσταλγικά τις ημέρες του ταμείου στο κατάστημα;

Εάν η Amazon ακολουθήσει το σύνηθες μοντέλο καινοτομίας της, θα ενσωματώσει τρίτους για να αντισταθμίσει τις αναπτυξιακές επενδύσεις της, όπως συμβαίνει με τα logistics και το cloud computing, οι οποίες θα διαιρέσουν την αγορά μεταξύ αυτών των αλυσίδων που συνεργάζονται με την Amazon και πληρώνουν για κάποιο είδος προμήθειας ή άδειας και όσοι επιλέγουν το δικό τους μοντέλο ανάπτυξης ή συνεργάζονται με άλλους προμηθευτές. Είτε έτσι είτε αλλιώς, μέσα σε λίγα χρόνια, αυτό το μοντέλο διανομής θα έχει εξαπλωθεί και με τη σειρά τους οι καταναλωτές θα προσαρμοστούν. Οι εξελικτικές διαδικασίες που έλαβαν χώρα εδώ και δεκαετίες τώρα συμβαίνουν μέσα σε λίγα χρόνια, δημιουργώντας πιεστικές τεχνολογικές προκλήσεις για τις επιχειρήσεις.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.