24 Απρ 2024
READING

Το -γεμάτο ρομπότ- κέντρο εκπλήρωσης παραγγελιών της Amazon στην Νέα Υόρκη δίνει στους αντιπάλους νέους λόγους να ανησυχούν

4 MIN READ

Το -γεμάτο ρομπότ- κέντρο εκπλήρωσης παραγγελιών της Amazon στην Νέα Υόρκη δίνει στους αντιπάλους νέους λόγους να ανησυχούν

Το -γεμάτο ρομπότ- κέντρο εκπλήρωσης παραγγελιών της Amazon στην Νέα Υόρκη δίνει στους αντιπάλους νέους λόγους να ανησυχούν

Η Amazon, ένα αγκάθι για τους retailers, συμπεριλαμβανομένων των Walmart και Target, αντιμετωπίζει αυξημένο ανταγωνισμό σε όλα τα μέτωπα από τους αντιπάλους που επιδιώκουν έναν τρόπο για να πάρουν προβάδισμα. Αλλά ο γίγαντας με έδρα το Σιάτλ μπορεί να κινείται ακόμη γρηγορότερα. Ένα παράδειγμα, το πρώτο του κέντρο ολοκλήρωσης στο New York City.

Η εγκατάσταση 270.000 τετραγωνικών μέτρων που άνοιξε το Σεπτέμβριο στο εσωτερικό ενός πάρκου εφοδιαστικής αλυσίδας στο Staten Island της Νέας Υόρκης είναι όχι μόνο 20% μικρότερο από τα κέντρα παραδοσιακής εκπλήρωσης, αλλά αντιπροσωπεύει επίσης ένα μόνο από τα 26 «ρομποτικά κτίρια» που έχει Amazon παγκοσμίως, τα περισσότερα από τα 175 κέντρα ολοκλήρωσης στις ΗΠΑ. Η Amazon άρχισε να αναπτύσσει ρομπότ στα κέντρα εκπλήρωσης παραγγελιών στα τέλη του 2013, μετά την εξαγορά της ρομποτικής εταιρείας Kiva Systems το 2012, ύψους 775 εκατ. δολαρίων.

Αλλά μην ξεγελιέστε ότι “ρομποτικό” σημαίνει ότι τα πάντα είναι αυτοματοποιημένα: Περισσότεροι από 2700 εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης εργάζονται στη νέα μονάδα, που ονομάζεται JFK8. Κερδίζοντας από 17,50 δολάρια ως 23 δολάρια την ώρα, φαίνονται να εργάζονται με φυσιολογικό και ήρεμο ρυθμό, ενώ τώρα θεωρητικά έχουν τον μεγαλύτερο όγκο δουλειάς λόγω των εορτών, που οι παραγγελίες πρέπει να ολοκληρώνονται για να καλύψουν τις εμπορικές συναλλαγές των δύο ημερών της Amazon Prime, την υπόσχεση και τις συνεχώς διευρυνόμενες δωρεάν προσφορές της ίδιας ημέρας.

Γιατί τόσο ήρεμοι; Αυτοί οι εργαζόμενοι έχουν βοήθεια από την τελευταία λέξη της τεχνολογίας του Amazon, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης, του υπολογιστή και άλλων αλγορίθμων μηχανικής μάθησης. Το πιο σημαντικό είναι ότι έχουν ένα μυστικό όπλο: εκατοντάδες μονάδες ρομποτικής κίνησης, μεταξύ των 100.000 Amazon παγκοσμίως, μεταφέρουν κάθε μονάδα ραφιών (η οποία το Amazon ονομάζει pod) που περιέχει ένα τυχαίο μείγμα προϊόντων.

Όταν ένας πελάτης παραγγέλλει ένα βιβλίο, για παράδειγμα, μια ρομποτική μονάδα κίνησης φέρνει αυτόματα το πλησιέστερο pod που περιέχει αυτό το βιβλίο στον υπάλληλο που παραλαμβάνει το στοιχείο. Στη συνέχεια, ανάβει ο σωστός κύβος, ώστε ο συλλέκτης να μπορεί να ανακτήσει εύκολα το βιβλίο. Η ίδια τεχνολογία χρησιμοποιείται επίσης για να βοηθήσει τους εργαζόμενους να στοιβάζουν αντικείμενα.

Κάθε ρομποτική μονάδα γνωρίζει πώς να κινείται με ρυθμό που αντιστοιχεί στην ιστορική ταχύτητα κάθε υπαλλήλου, ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία μποτιλιαρίσματος. Μπορεί επίσης να καταλάβει πού θα πρέπει να σταθμεύει ένα φορείο σε κατάσταση αναμονής βασισμένο σε παράγοντες που περιλαμβάνουν αυτό που οι πελάτες έχουν μόλις παραγγείλει και μπορούν να χαρτογραφήσουν διαδρομές για να αποφευχθούν τα σκουπίδια ή οι άνθρωποι που περπατούν στον χώρο. Εν τω μεταξύ, όταν ένα προιόν πέφτει έξω από ένα pod, η Amazon χρησιμοποιεί AI και όραση υπολογιστή για να το ανιχνεύσει.

Εδώ είναι μια διαφορά που έχουν να κάνουν με τα ρομπότ και αυτές τις τεχνολογίες: η Amazon μπορεί να εκπληρώσει μια εντολή σε λιγότερο από μία ώρα κατά μέσο όρο, έναντι δύο ωρών παραδοσιακά. Οι εντολές Prime Now εκπληρώνονται μέσω μιας ακόμη διαδικασίας και σε ξεχωριστές εγκαταστάσεις. Τα ρομπότ δεν σώζουν μόνο το χρόνο των εργαζομένων από το να περπατούν για να παραλάβουν ή να αποθηκεύσουν αντικείμενα. Έχουν επίσης επιτρέψει στην Amazon να χωρέσει κατά 50% περισσότερα αποθέματα στον αποθηκευτικό χώρο στο κέντρο εκπλήρωσης.

Σε πόλεις όπου είναι δύσκολο να βρεθούν μεγάλα κομμάτια εμπορικών ακινήτων, αυτό σημαίνει ότι η Amazon πρέπει να είναι πιο ευέλικτη και να χτίσει μικρότερα και ψηλότερα κέντρα εκπλήρωσης όπως το JFK8, το οποίο έχει τέσσερα επίπεδα. Εκτός από τη Νέα Υόρκη, η Amazon έχει ανοίξει τα κέντρα ολοκλήρωσης παραγγελιών σε άλλες πόλεις, όπως το Ντάλας και τη Βαλτιμόρη, και έχει κέντρο εκπλήρωσης μόλις 20 λεπτά έξω από την έδρα της στο Σιάτλ.

Γιατί είναι αυτό κρίσιμο; Όντας πιο κοντά στους πελάτες όχι μόνο σημαίνει ότι έχει μικρότερους χρόνους παράδοσης, αλλά και δίνει έναν τρόπο να μειώσει το δαπανηρό κόστος παράδοσης “τελευταίου μιλίου”.

Οι συλλέκτες και οι φορτωτές δεν είναι οι μόνοι που επωφελούνται από το τεχνολογικό πόλεμο του Amazon. Υπάρχουν ίχνη μηχανικής μάθησης και άλλων τεχνολογιών παντού. Για παράδειγμα, ένας αλγόριθμος βοηθά να οδηγήσει τον υπάλληλο αμέσως στο σωστό μέγεθος κουτιού συσκευασίας, σε περισσότερα από 30 είδη, και βγάζει το ακριβές ποσό της ταινίας συσκευασίας που χρειάζεται.

Αυτή η μυστική συνταγή εξυπηρετεί καλά το Amazon: το JFK8 μπορεί να εκπληρώσει περισσότερες από ένα εκατομμύριο παραγγελίες σε λιγότερο από 24 ώρες, συνδέοντας μεταξύ τους μερικά άλλα κέντρα εκτέλεσης με ρομπότ στις Η.Π.Α. που μπορούν να επεξεργαστούν το ποσό αυτό. Αντίθετα, σε μια μέρα αιχμής, ένα παραδοσιακό κέντρο εκπλήρωσης χωρίς αυτά τα ρομπότ μπορεί να εκπληρώσει περίπου μισό εκατομμύριο παραγγελίες πακέτων κατά μέσο όρο.

Κερδίζοντας το Amazon στο δικό του παιχνίδι, είναι ένας υψηλός στόχος.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.