Το Facebook Live δοκιμάζει το video shopping για τους εμπόρους

Το Facebook Live, η υπηρεσία κοινής χρήσης βίντεο του κοινωνικού δικτύου, δοκιμάζει ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα για τους εμπόρους που θα μπορούν να επιδεικνύουν και να περιγράψουν τα προϊόντα για να τα αγοράσουν οι θεατές. Ο γίγαντας των κοινωνικών δικτύων δοκιμάζει το χαρακτηριστικό στην Ταϊλάνδη, όπου έχει δοκιμάσει άλλα χαρακτηριστικά, όπως τα ενοικιαστήρια σπιτιών στην ενότητα Marketplace.
Οι χρήστες του Facebook μπορούν να τραβήξουν ένα στιγμιότυπο οθόνης ενός προϊόντος που εμφανίζεται στα βίντεο και να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή συνομιλίας Messenger για να στείλουν την εικόνα στον έμπορο. Αυτός ο πωλητής μπορεί στη συνέχεια να ζητήσει άμεση πληρωμή μέσω του Messenger για να ολοκληρώσει τη συναλλαγή, από την οποία το Facebook δεν λαμβάνει σήμερα έσοδα.
Μια κοινότητα ανεξάρτητων πωλητών στην Ταϊλάνδη έχουν χρησιμοποιήσει το Live για να προσφέρουν προϊόντα όπως καλλυντικά, τσάντες και είδη ένδυσης και να δείξουν πώς φοριούνται ή χρησιμοποιούνται. Το Facebook δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν σχεδιάζει να προσθέσει περισσότερους πωλητές, αλλά οι έμποροι μπορούν να συμμετάσχουν σε λίστα αναμονής για να συμμετέχουν ενδεχομένως στο πιλοτικό πρόγραμμα.

Η QVC, η οποία συγχωνεύθηκε με το δίκτυο Home Shopping Network πέρυσι και άλλες παρόμοιες πλατφόρμες πώλησης με βάση το βίντεο, έχουν αποδείξει για χρόνια, ότι οι επιδείξεις βίντεο είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο πωλήσεων και μάρκετινγκ. Οι έμποροι μπορούν να λάβουν άμεση ανατροφοδότηση από τους θεατές που ανταποκρίνονται σε μια πρόσκληση για δράση με μια άμεση αγορά ή με περισσότερες ερωτήσεις σχετικά με τα προϊόντα που παρουσιάζονται.

Η δοκιμή του Facebook Live για τις λειτουργίες αγορών μέσω βίντεο είναι μια λογική πρόοδος για το κοινωνικό δίκτυο καθώς επιδιώκει να προσθέσει περισσότερο περιεχόμενο βίντεο και να επεκτείνει τις λειτουργίες του ηλεκτρονικού εμπορίου. Το περιεχόμενο βίντεο δίνει στο Facebook περισσότερες ευκαιρίες να πουλήσει ένθετα διαφημίσεων σε μεγάλες μάρκες παγκοσμίως. Καθώς το κοινωνικό δίκτυο βρίσκεται αντιμέτωπο με την επιβράδυνση της ανάπτυξης και την πώληση διαφημιστικού χώρου, η εταιρεία εργάζεται για την ανάπτυξη πρόσθετων ροών εισοδήματος στον χώρο του κοινωνικού εμπορίου. Με την ενσωμάτωση των βίντεο με το Messenger, το οποίο έχει 1.3 δισεκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως, το Facebook μπορεί να προσφέρει τους δικούς του παρόχους δράσης και μηχανισμούς συναλλαγών για τους θεατές που ενδιαφέρονται για αγορές στην κοινωνική πλατφόρμα.

Ωστόσο, το εμπόριο μέσω βίντεο είναι δύσκολο, καθώς απαιτεί το σωστό συνδυασμό προσωπικότητας, καλή παραγωγή και ενδιαφέρον των καταναλωτών για την εκμάθηση προϊόντων μέσω επιδείξεων βίντεο. Η Amazon έμαθε το μάθημά της με σκληρό τρόπο προσπαθώντας να μιμηθεί την QVC, η οποία είχε δώσει τους δικούς της αγώνες με την πτώση των πωλήσεων καθώς περισσότεροι θεατές ακυρώνουν υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης. Η Amazon το 2017 σταμάτησε να προβάλλει την εκπομπή “Style Code Live” που στόχευε στους  millenials,μετά από ένα χρόνο. Το QVC τείνει να στοχεύει στις γυναίκες μέσης ηλικίας, ένα κοινό που είναι πιο επιδεκτικό σε αγορές βίντεο. Το αν πρόκειται για το ίδιο κοινό που θα μεταβεί στη νέα λειτουργία του Facebook για αγορές, παραμένει ερώτημα.

Η ευρύτερη ώθηση του Facebook στο κοινωνικό εμπόριο στοχεύει σε διαδικτυακές αγορές όπως το Craigslist, το eBay και το Etsy, οι οποίες δεν παρουσιάζουν εμφανώς περιεχόμενο βίντεο. Το κοινωνικό εμπόριο κερδίζει σιγά-σιγά δημοτικότητα, ειδικά στο Facebook και το Instagram που ανήκει στο Facebook. Περισσότεροι από τους μισούς καταναλωτές (55%) αγόρασαν κάτι μέσω των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με έρευνα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 40% των καταναλωτών πραγματοποίησε αγορά στο Facebook, 13% στο Instagram και 12% στο Pinterest, υπογραμμίζοντας τον τρόπο με τον οποίο οι πλατφόρμες με βάση την οπτική