27 Απρ 2024
READING

Tα 12 μεγαλύτερα τεχνολογικά “σκάνδαλα” του 2018

8 MIN READ

Tα 12 μεγαλύτερα τεχνολογικά “σκάνδαλα” του 2018

Tα 12 μεγαλύτερα τεχνολογικά “σκάνδαλα” του 2018

Στον τεχνολογικό κόσμο, το 2018 συγκλονίστηκε από σκάνδαλα.

Τους τελευταίους 12 μήνες, πολλές εταιρείες τεχνολογίας βρέθηκαν στο επίκεντρο των πιο πιεστικών κοινωνικών και πολιτικών ζητημάτων της Αμερικής.

Ακολουθούν τα 12 μεγαλύτερα σκάνδαλα στον τομέα της τεχνολογίας κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους:

Φεβρουάριος: Η Uber και το Waymo πηγαίνουν στο δικαστήριο για κλεμμένα εμπορικά μυστικά σχετικά με την αυτοκινητοβιομηχανία.

Τον Φεβρουάριο, η Uber και ο αυτόματος-οδηγός της Google, το Waymo, κατέφυγαν στο δικαστήριο για ισχυρισμούς ότι η Uber έκλεψε εμπορικά μυστικά σχετικά με την τεχνολογία αυτο-οδήγησης του Waymo.

Η υπόθεση επικεντρώθηκε στον Anthony Levandowski, μηχανικό υψηλού προφίλ ο οποίος κατηγορήθηκε ότι έλαβε πληροφορίες μαζί του όταν έφυγε από την Google και έφερε τις πληροφορίες αυτές στην Uber όταν προσχώρησε στην εταιρεία.

Η δίκη ήταν πολυαναμενόμενη από τους ανθρώπους της τεχνολογίας, καθώς περιελάμβανε δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Silicon Valley και μάλιστα έφερε μαρτυρία από τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Uber, Travis Kalanick.

Μάρτιος: Ένα αυτοκίνητο της Uber χωρίς οδηγό χτυπά και σκοτώνει μια γυναίκα στην Αριζόνα.

Τον Μάρτιο, μια γυναίκα στο Τέμπε της Αριζόνα, σκοτώθηκε από αυτοκινούμενο της Uber. Ήταν η πρώτη φορά που ένας πεζός σκοτώθηκε από αυτόνομο όχημα.

Η Uber, η οποία ανταγωνιζόταν εταιρείες όπως η Waymo και η GM για να φέρουν στην αγορά την αυτόματη μετακίνηση, σταμάτησε στη συνέχεια όλες τις αυτόνομες δοκιμές των οχημάτων της.

Μάρτιος: Το Facebook ανακοινώνει ότι 87 εκατομμύρια χρήστες επηρεάστηκαν από την καταστροφή του Cambridge Analytica.

Το Facebook ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι η εταιρεία Cambridge Analytica, μια εταιρεία δεδομένων που χρησιμοποιήθηκε από την προεκλογική εκστρατεία του Donald Trump για το 2016, είχε ανασταλεί από το Facebook για την χρήση των δεδομένων των χρηστών.

Αρχικά, οι αναφορές έλεγαν ότι 50 εκατομμύρια χρήστες είχαν “χάσει” τις προσωπικές τους πληροφορίες από την Cambridge Analytica χωρίς άδεια, αλλά ο αριθμός αυτός αργότερα αυξήθηκε σε 87 εκατομμύρια χρήστες.

Η παραβίαση της ιδιωτικής ζωής οδήγησε σε ένα ευρέως διαδεδομένο κίνημα “#DeleteFacebook”.

Απρίλιος: Ο Mark Zuckerberg καλείται στην Ουάσινγκτον να καταθέσει ενώπιον του Κογκρέσου.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook, Mark Zuckerberg, κλήθηκε να καταθέσει ενώπιον του Κογκρέσου τον Απρίλιο μετά από μια σειρά σκανδάλων, συμπεριλαμβανομένης της μη εξουσιοδοτημένης χρήσης των προσωπικών δεδομένων από 87 εκατομμύρια χρήστες της Cambridge Analytica και των ψεύτικων ειδήσεων που επέτρεψε στο Facebook να καθοδηγήσει τις προεδρικές εκλογές του 2016.

Ο Ζούκερμπεργκ αντιμετώπισε δύο πενταώρες συνεδρίες ανάκρισης και ενώ η ομάδα του τον προετοίμαζε για τις ακροάσεις επί εβδομάδες, δεν ήταν σε θέση να απαντήσει σε αρκετές από τις ερωτήσεις επί τόπου.

Ιούλιος: Επιβάλλεται πρόστιμο στη Google ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατάχρηση του κινητού λειτουργικού συστήματος Android.

Η Google “χτυπήθηκε” με μεγάλο πρόστιμο ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Ιούλιο γιατί χρησιμοποιούσε το δημοφιλές λογισμικό της Android ως μόχλευση για να πιέσει τους κατασκευαστές τηλεφώνων να προεγκαταστήσουν τις εφαρμογές Google στις συσκευές τους.

Το πρόστιμο ήταν αποτέλεσμα τριετούς έρευνας από την ευρωπαϊκή ομάδα προστασίας των αντιμονοπωλιακών πρατικών και είναι το μεγαλύτερο πρόστιμο για παραβιάσεις των αντιμονοπωλιακών δικαιωμάτων που έχει ποτέ δοθεί.

Παρόλο που η Google δήλωσε ότι θα προσβάλει το πρόστιμο, η τεχνολογική εταιρεία δήλωσε ότι συμμορφώνεται με την απόφαση της ΕΕ εν τω μεταξύ. Η Google μοιράστηκε μερικές από τις αλλαγές που θα έκανε ως αποτέλεσμα, οι οποίες περιλαμβάνουν τη χρέωση των κατασκευαστών τηλεφώνων που θέλουν να προεγκαταστήσουν τη δέσμη των εφαρμογών Google.

 

Αύγουστος: Ο Infowars θεωρητικός της συνωμοσίας Alex Jones αππκλείεται από μια σειρά πλατφόρμες κοινωνικών μέσων.

Ξεκινώντας από την Apple, ο Alex Jones αποκλείστηκε από μία-μία τις ιστοσελίδες κοινωνικών μέσων για τα βίντεο, τα podcasts και τις αναρτήσεις του. Οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης ανέφεραν ότι οι θέσεις του Τζόουνς ήταν γεμάτες μίσος και απειλές σωματικής βίας που απευθύνονταν στους μουσουλμάνους, τους τρανσέξουαλ και τα mainstream media.

Άλλοι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης ακολούθησαν σύντομα με τις δικές τους απαγορεύσεις και το Twitter αφαίρεσε τον Jones αφού αντιμετώπισε αυξανόμενη πίεση από πολλές  ομάδες πολιτών.

Ο Τζόουνς ανέκαθεν ανέπτυσε τις ακραίες θεωρίες συνωμοσίας: έχει ισχυριστεί ότι η κυβέρνηση έστησε τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και αντιμετωπίζει σήμερα μια δίκη για δυσφήμηση για την έκκληση για σφαγή του Sandy Hook το 2012.

Πλατφόρμες που έχουν απαγορεύσει τον Τζόουν περιλαμβάνουν το Facebook, το Spotify, το YouTube, το Vimeo, το PayPal, το Apple App Store και τα podcast της Apple, το Twitter, το Periscope, το LinkedIn και το Pinterest.

Σεπτέμβριος: Το Facebook ανακοινώνει ότι το χάκαραν και ότι κλάπηκαν τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα από 29 εκατομμύρια χρήστες.

Το Σεπτέμβριο, το Facebook ανακοίνωσε ότι ένα ελάττωμα ασφαλείας στη λειτουργία “View as” του ιστότοπου έδωσε πρόσβαση σε χάκερ σε εκατομμύρια λογαριασμούς χρηστών. Το ελάττωμα παρείχε επίσης πρόσβαση σε όλους τους συνδεδεμένους λογαριασμούς, όπως το Instagram, το Spotify, το Tinder ή το Airbnb.

Αμέσως ονομάστηκε το χειρότερο hack στην ιστορία του Facebook, και το κίνημα #DeleteFacebook έσπευσε ξανά να δημιουργηθεί.

Δύο εβδομάδες αργότερα, το Facebook αποκάλυψε ότι επλήγησαν 29 εκατομμύρια άνθρωποι και ότι τα κλεμμένα στοιχεία περιελάμβαναν ένα συνδυασμό πολύ ευαίσθητων προσωπικών πληροφοριών, όπως ημερομηνίες γέννησης, πρόσφατες τοποθεσίες ” check-in”, αριθμούς τηλεφώνου, ιστορικό αναζήτησης και πολλά άλλα.

Το περιοδικό Wall Street Journal ανέφερε ότι το Facebook αργότερα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι χάκερ ήταν εγκληματίες spammers, όχι πράκτορες με πολιτική ατζέντα.

Οκτώβριος: Μια αναφορά αποκαλύπτει ότι το κοινωνικό δίκτυο Google+ εξέθεσε τα προσωπικά δεδομένα 500.000 χρηστών και ότι η Google προσπάθησε να το αποκρύψει από το κοινό.

Το περιοδικό Wall Street Journal δημοσίευσε μια έκθεση τον Σεπτέμβριο, αποκαλύπτοντας ότι ένα πρόβλημα λογισμικού το Μάρτιο εξέθεσε τις προσωπικές πληροφορίες περίπου 500.000 χρηστών του Google+.

Η ιστορία συνέχισε να αποκαλύπτει ότι τα στελέχη της Google αποφάσισαν να κρατήσουν τα νέα της παραβίασης των δεδομένων από το κοινό, φοβούμενοι ότι θα προέκυπταν συγκρίσεις μεταξύ της παραβίασης του Google+ και του σκανδάλου Cambridge Analytica του Facebook.

Λίγο αργότερα, η Google ανακοίνωσε ότι θα έκλεινε για πάντα την υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης του Google+.

Οκτώβριος: Μια έκθεση αποκαλύπτει ότι ο δημιουργός του Android, Andy Rubin, έλαβε ένα πακέτο εξόδου 90 εκατομμυρίων δολαρίων από την Google μετά την αποχώρησή του από την εταιρεία σε μια έρευνα σεξουαλικής κακομεταχείρισης.

Τον Οκτώβριο, νέες λεπτομέρειες σχετικά με την έξοδο του Andy Rubin το 2014 από την Google αποκαλύφθηκαν σε μια έκθεση βόμβας του The New York Times.

Σύμφωνα με την έκθεση, διαπιστώθηκε ότι ο Andy Rubin, ο δημιουργός του Android, του λειτουργικού συστήματος των smartphone της Google, άσκησε πίεση στην γυναίκα με την οποία είχε μια εξωσυζυγική σχέση να εκτελεί στοματικό σεξ σε δωμάτιο ξενοδοχείου το 2013.

Η έρευνα της Google διαπίστωσε ότι η καταγγελία της γυναίκας ήταν αξιόπιστη και ότι ο Rubin τελικά απολύθηκε – αλλά όχι πριν η Google του παραχωρήσει πακέτο εξόδου $ 90 εκατομμυρίων.

Οκτώβριος: Η δημοτικότητα του WhatsApp στη Βραζιλία χρησιμοποιείται για την ευρεία διάδοση ψευδούς προπαγάνδας, μηνυμάτων spam και φάρσες, πριν από τις επίμαχες προεδρικές εκλογές της χώρας.

Όπως το Facebook ήταν στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016, η WhatsApp – μια πλατφόρμα που ανήκε στο Facebook – ήταν το επίκεντρο των προεδρικών εκλογών της Βραζιλίας φέτος.

Πριν από τις εκλογές, η πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων πλημμύρισε με μηνύματα ανεπιθύμητης αλληλογραφίας που προκάλεσαν παραπλανητικές πληροφορίες, θεωρίες συνωμοσίας και φάρσες, καθώς και παράνομη ψευδή ενημερωτική εκστρατεία.

Για να το θέσουμε σε προοπτική, η Βραζιλία έχει πληθυσμό 210 εκατομμυρίων και 120 εκατομμύρια άτομα στη Βραζιλία βρίσκονται στο WhatsApp.

Τελικά, την προεδρία κέρδισε ο Jair Bolsonaro, ένας ακροδεξιός υποψήφιος που προώθησε εξτρεμιστικές απόψεις σχετικά με τα βασανιστήρια, την ισότητα στο γάμο και τις βίαιες αστυνομικές τακτικές.

Νοέμβριος: Μια αναφορά αποκαλύπτει ότι το Facebook προσέλαβε μια PR εταιρεία σε μια προσπάθεια να κατηγορήσει τον δισεκατομμυριούχο George Soros για την άνοδο του κινήματος αντι-Facebook.

Τον Νοέμβριο, μια ιστορία της New York Times περιγράφει λεπτομερώς τις προσπάθειες του Facebook να συνδέσει μια ομάδα κατά του Facebook με τον φιλελεύθερο δισεκατομμυριούχο George Soros, χρησιμοποιώντας την Ρεπουμπλικανική εταιρεία δημοσίων σχέσεων Definers για να ωθήσει την έρευνα της αντιπολίτευσης του  Soros σε δημοσιογράφους. Η εκστρατεία επικρίθηκε αμέσως από πολλούς ως αντισημιτική.

Λιγότερο από 24 ώρες μετά την δημοσίευση της έκθεσης των Times, το Facebook ανακοίνωσε ότι είχε αποσυνδέσει τους δεσμούς με την Definers. Η ηγεσία του Facebook αρνήθηκε αρχικά την γνώση της εκστρατείας και η Elliot Schrage προσπάθησε αργότερα να πάρει την ευθύνη για την πρόσληψη του Definers – ακόμα και όταν η COO Sheryl Sandberg δήλωσε ότι τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και οι πληροφορίες σχετικά με την Definers είχαν περάσει από το γραφείο και τα εισερχόμενά της.

Οι συνέπειες της έκθεσης των Times εκκρεμούν, με εκκλήσεις για στη COO του Facebook, Sheryl Sandberg και τον διευθύνοντα σύμβουλο Mark Zuckerberg να παραιτηθεί.

Νοέμβριος: Η Amazon ανακοινώνει ότι θα χωρίσει το πολυαναμενόμενο HQ2 μεταξύ της Νέας Υόρκης και της Βιρτζίνια.

Η μακρά διαδικασία των πόλεων που αγωνίστηκαν να κερδίσουν μια προσφορά για τη δεύτερη έδρα της Amazon – που ονομάστηκε HQ2 – έληξε τον Νοέμβριο με επίσημη ανακοίνωση: το HQ2 θα χωριστεί μεταξύ Long Island City, Queens και Arlington, Virginia.

Τα σχέδια της Amazon προκάλεσαν οργή από διάφορες πλευρές. Οι τοπικοί πολιτικοί “πολέμησαν” την εταιρεία που ζητούσε σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις και επιχορηγήσεις από πόλεις στον πόλεμο υποβολής προσφορών, ενώ τελικά επέλεξαν περισσότερες από μία θέσεις. Οι κάτοικοι της περιοχής τους παραπονέθηκαν ότι οι τιμές των κατοικιών θα ανέβαιναν στις γειτονιές τους και μεγάλα στελέχη τεχνολογίας καταγγέλλουν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων για την έλλειψη διαφάνειας.

Οι επικριτές ανέφεραν ότι ο χωρισμός της Amazon ήταν ένα μεγάλο, ενορχηστρωμένο κόλπο δημόσιων σχέσεων.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.