26 Απρ 2024
READING

Amazon | τα νέα δικά του chip για το Cloud Computing

5 MIN READ

Amazon | τα νέα δικά του chip για το Cloud Computing

Amazon | τα νέα δικά του chip για το Cloud Computing

Οι μεγάλες εταιρίες λογισμικού δεν προσκολλούνται πλέον στο λογισμικό – κατασκευάζουν τσιπ υπολογιστών. Η τελευταία απόδειξη προέρχεται από την Amazon, η οποία ανακοίνωσε  ότι το τμήμα Cloud Computing της δημιούργησε τις δικά της τσιπ για να τροφοδοτήσει ιστοσελίδες πελατών και άλλες υπηρεσίες. Τα τσιπ, που ονομάζονται Graviton, είναι “χτισμένα” γύρω από την ίδια τεχνολογία που εξουσιοδοτεί smartphones και tablet. Αυτή η προσέγγιση έχει συζητηθεί πολύ στη βιομηχανία Cloud, αλλά ποτέ δεν δοκιμάστηκε σε μεγάλη κλίμακα.

Η αιφνιδιαστική κίνηση του Amazon αντικατοπτρίζει την προσπάθεια της Google να δημιουργήσει τα δικά της τσιπ για να τροφοδοτήσει αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης που λειτουργούν στα κέντρα δεδομένων της, τα οποία επίσης εκμισθώνει στους νέους πελάτες. Η Amazon αναφέρει ότι πήρε την δύσκολη δουλειά του chip design για να ενσωματώσει καλύτερα το λογισμικό και το υλικό μέσα στα γιγαντιαία κέντρα δεδομένων της, επιτρέποντάς της να προσφέρει νέες φτηνότερες υπηρεσίες.

Αυτό δεν είναι δυνατό με τις μάρκες off-the-shelf της Intel ή της AMD, οι οποίες έχουν σχεδιαστεί για να ικανοποιούν πολλούς διαφορετικούς πελάτες, λέει ο Matt Garman, αντιπρόεδρος που ασχολείται με το έργο του Amazon. “Μπορούμε να κάνουμε μερικά πολύ συγκεκριμένα πράγματα που διασφαλίζουν ότι ο επεξεργαστής λειτουργεί πολύ αποτελεσματικά στο περιβάλλον μας”, λέει. “Αυτό οδηγεί σε χαμηλότερο κόστος”. Ο Garman λέει ότι οι πελάτες με έγκαιρη πρόσβαση σε διακομιστές που κινούνται με Graviton μειώνουν τους λογαριασμούς τους για κάποιες υπηρεσίες σχεδόν στο μισό.

Παρόλο που η Amazon είναι γνωστή για το ηλεκτρονικό της κατάστημα, τα περισσότερα από τα κέρδη της εταιρείας προέρχονται από τη μονάδα του cloud computing, Amazon Web Services. Η AWS κερδίζει χρήματα με την εκμίσθωση υπολογιστικής ισχύος και αποθήκευσης σε άλλες εταιρείες και κυβερνητικούς οργανισμούς. Αυτοί οι πελάτες μπορούν τώρα να επιλέξουν να νοικιάσουν διακομιστές που τροφοδοτούνται από τα τσιπ Graviton. Η Amazon αποκάλυψε το έργο  στο ετήσιο συνέδριο Invent cloud computing conference στο Λας Βέγκας.

Ο Garman λέει ότι ορισμένοι πελάτες έχουν δει εξοικονόμηση 45% με τη μετάβαση στους νέους εξυπηρετητές από τις υπάρχουσες προσφορές του Amazon που λειτουργούν με συμβατικές μάρκες. Ο Don MacAskill, διευθύνων σύμβουλος της φωτογραφικής ιστοσελίδας SmugMug, δήλωσε  ότι η εταιρεία του είχε δει 40% μείωση του κόστους με τη μετεγκατάσταση κάποιου λογισμικού σε διακομιστές με τις νέες μάρκες. Ο Garman λέει ότι το τμήμα ηλεκτρονικού εμπορίου του Amazon εξετάζει και τους διακομιστές Graviton.

Οι εταιρείες Cloud συνήθως συγκεντρώνουν την υποδομή τους αγοράζοντας υλικό από ειδικούς σε τσιπ, μνήμη και άλλες συσκευές. Ο σχεδιασμός ενός επεξεργαστή για διακομιστές είναι ένα περίπλοκο έργο που πιθανόν χρειάστηκε αρκετά χρόνια, λέει ο Kevin Krewell, κύριος αναλυτής της Tirias Research.

Η Amazon λέει ότι ο Graviton δημιουργήθηκε από μια ομάδα που προσχώρησε στην εταιρεία το 2015, μέσω της απόκτησης μιας startup που ονομάζεται Annapurna Labs. Η ομάδα είχε προηγουμένως δημιουργήσει μικρές μάρκες αξεσουάρ για τους διακομιστές του Amazon, όχι τη σύνθετη CPU στην καρδιά ενός υπολογιστή.

Η ανάληψη αυτού του πιο δαπανηρού και πολύπλοκου στοιχείου είναι λογικό λόγω της γιγαντιαίας κλίμακας του Amazon και της ιδιαίτερης τεχνολογίας που βασίζεται. Η Intel οδηγεί την αγορά των τσιπ διακομιστών. Προσαρμόζει τα τσιπ για τους μεγαλύτερους πελάτες, συμπεριλαμβανομένου του Amazon, αλλά μόνο με περιορισμένους τρόπους, λέει ο Krewell. Με το Graviton, το Amazon διαθέτει ένα τσιπ που είναι καλύτερα ενσωματωμένο στον σχεδιασμό του διακομιστή και του λογισμικού του. “Με την οικοδόμηση του τσιπ του, το Amazon έχει περισσότερο έλεγχο της μοίρας του”, λέει ο Krewell. “Θα περίμενα να συνεχίσουν.”

Άλλοι έχουν ακολουθήσει παρόμοιες στρατηγικές. Η Google είναι στην τρίτη γενιά των τσιπ της, στους οποίους ισχύουν αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης, καθιστώντας φθηνότερη την λειτουργία υπηρεσιών όπως η αναγνώριση φωνής. Ομοίως, η Apple έχει κατασκευάσει κάθε μοντέλο iPhone από το 2010 γύρω από έναν επεξεργαστή που έχει σχεδιαστεί εσωτερικά, ανοίγοντας το δρόμο για νέα χαρακτηριστικά όπως το Face ID και υποστήριξη για την επαυξημένη πραγματικότητα. Η Amazon συνεργάστηκε με τον ίδιο κατασκευαστή chip της Ταϊβάν με την Apple, TSMC, για το δικό της πρόγραμμα τσιπ.

Ο επεξεργαστής Graviton της Amazon, επίσης, κερδίζει νέο έδαφος, βασιζόμενος στην αρχιτεκτονική ARM που χρησιμοποιείται στους επεξεργαστές smartphone, αλλά δεν έχει προηγουμένως διαδοθεί στα κέντρα δεδομένων. Οι μάρκες ARM βασίζονται σε σχέδια με άδεια της βρετανικής εταιρείας ARM Holdings, η οποία αποκτήθηκε το έτος 2016 από το ιαπωνικό όμιλο Softbank. Είναι λιγότερο ισχυροί από τους κορυφαίους επεξεργαστές Intel, αλλά είναι επίσης πιο φθηνοί και πιο αποδοτικοί. Στην κλίμακα του Amazon, ακόμη και η μικρή απόδοση και η εξοικονόμηση κόστους μπορούν να προσθέσουν σημαντική ωφέλεια, λέει ο Krewell. Η AWS λειτουργεί εκατομμύρια διακομιστές σε όλο τον κόσμο.

Οι εταιρείες startup και οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας έχουν προσπαθήσει να εμπορεύονται διακομιστές με μάρκες ARM για χρόνια χωρίς μεγάλη επιτυχία, υποστηρίζοντας ότι μπορούν να είναι φθηνότερα και να προσφέρουν καλύτερη απόδοση ενέργειας. Η Microsoft έχει δοκιμάσει την ιδέα σε συνεργασία με την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Qualcomm, αλλά δεν έχει ξεκινήσει εμπορικά την τεχνολογία.

Ερωτηθείς αν η Amazon σχεδιάζει διαδόχους για τις αρχικές μάρκες Graviton, ο Garman αποκρίνεται προσεκτικά. «Προβλέπω ότι πιθανώς θα το κάνουνε», λέει. Ο Patrick Moorhead, κύριος αναλυτής στην Moor Insights and Strategy, λέει ότι το έργο της εταιρείας θα μπορούσε τελικά να κάνει τους mainstream διακομιστές ARM. Αναμένει από τη Microsoft να επιταχύνει το δικό της έργο ARM σύντομα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.