24 Απρ 2024
READING

5 τάσεις που θα διαμορφώσουν το Retail μέσα στο 2019

6 MIN READ

5 τάσεις που θα διαμορφώσουν το Retail μέσα στο 2019

5 τάσεις που θα διαμορφώσουν το Retail μέσα στο 2019

Η λιανική βιομηχανία έχει υποστεί σημαντική μεταστροφή κατά την τελευταία δεκαετία και συνεχίζει να αλλάζει γρήγορα.

Με γνώμονα την εξέλιξη του e-commerce, το 2018 ήταν καλό  με την αγορά να αναφέρει αύξηση κάθε μήνα μέχρι στιγμής μετά από ένα ρεκόρ το 2017. Ακόμα κι έτσι, το πρόσωπο της αγοράς εξελίσσεται ταχέως και οι retailers πρέπει να προσαρμοστούν σε νέες μεταβολές των δημογραφικών στοιχείων, των τάσεων και των προτιμήσεων των καταναλωτών.

Το 2019, η αγορά θα καθοριστεί από αναδυόμενες τεχνολογίες που αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές αλληλεπιδρούν με τα αγαπημένα τους εμπορικά σήματα, τη μετατόπιση των προτιμήσεων και την εμφάνιση νέων γραμμών “μάχης” για το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Ας δούμε πέντε τάσεις που θα διαμορφώσουν το λιανικό εμπόριο το για το 2019.

1. Η μάρκα-ως-κουλτούρα

Όλο και περισσότερο, οι καταναλωτές ψωνίζουν με βάση τα συναισθήματά τους αντί για τα πορτοφόλια τους. Πράγματι, οι μεταβαλλόμενες προτιμήσεις και προσέγγιση των millenials σχετικά με την εταιρική ευθύνη, την κοινωνική συνείδηση ​​και άλλα, έχουν ήδη επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο οι μάρκες λιανικής παρουσιάζουν και τοποθετούνται. Η τάση έχει οδηγήσει τις μάρκες να πρέπει να εξομοιώσουν την εσωτερική τους κουλτούρα με την εξωτερική τους ταυτότητα, μετατρέποντας τις εταιρείες σε αυτό που ορισμένοι έχουν αποκαλέσει “κωδικοποιητές κουλτούρας”.

Οι εταιρείες όλο και περισσότερο εμπλέκουν τους καταναλωτές εκτός των παραδοσιακών παραμέτρων αγορών και περικλύουν πολιτιστικά στοιχεία. Η τάση αυτή αλλάζει, καθώς αυτό το νέο μέτρο μέτρησης μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ακούσιες συνέπειες.

Σήμερα, τα εμπορικά σήματα πρέπει να δουν πιο ενεργά και σκόπιμα την κουλτούρα γύρω από τον πολιτισμό, στην ψυχαγωγία, στη μόδα, στις ειδήσεις, τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης  και να χρησιμοποιήσουν αυτή την ευαισθητοποίηση για να ενημερώσουν πώς θα πρέπει να τοποθετούνται καλύτερα και να εντάσσονται στον κόσμο.

Οι εταιρείες θα πρέπει να εξετάσουν την εικόνα που μεταδίδει το σήμα τους στον κόσμο και να εργαστούν για τη δημιουργία εταιρικής κουλτούρας που ταιριάζει με τις μεταβαλλόμενες αξίες των καταναλωτών και τις απόψεις του κόσμου.

2. Να γίνει ταχύτερη η παράδοση του ηλεκτρονικού εμπορίου

Το ηλεκτρονικό εμπόριο συνεχίζει την πορεία του για να γίνει το πιο δημοφιλές μέσο αγορών. Τον Σεπτέμβριο του 2018, ο τομέας αυξήθηκε κατά 11,4%. Σήμερα, οι περισσότερες μεγάλες μάρκες έχουν μια ηλεκτρονική παρουσία και προσφέρουν όλες συγκρίσιμες τιμές. Ακόμη και τα brands όπως το Amazon και η Walmart έχουν γίνει σε μεγάλο βαθμό ομοιογενή από την άποψη αυτή, επομένως οι λιανοπωλητές που επιδιώκουν να διαφοροποιήσουν τον εαυτό τους έχουν βρει άλλες οδούς για να προσφέρουν αξία στους καταναλωτές.

Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι ο χρόνος που οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να περιμένουν για δωρεάν αποστολή έχει μειωθεί από 5,5 ημέρες το 2012 σε 4,5 ημέρες κατά μέσο όρο. Προγράμματα όπως το Amazon Prime έχουν κάνει την αποστολή δύο ημερών το πρότυπο, οπότε η μείωση του χρόνου αποστολής είναι ζωτικής σημασίας για κάθε επιχείρηση ηλεκτρονικού εμπορίου που θέλει να παραμείνει στη ζωή.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί και το 2019, καθώς οι μάρκες αξιολογούν νέους τρόπους να διαφοροποιηθούν από ένα όλο και πιο κορεσμένο πλήθος.

“Τι συμβαίνει εάν οι πελάτες δεν πρέπει να κάνουν συμβιβασμούς στην αγοραστική τους εμπειρία επειδή έχουν την ίδια ακριβώς παράδοση (αν όχι καλύτερη) στην ιστοσελίδα του αγαπημένου τους εμπορικού σήματος;” ρωτά ο Dhruv Saxena, Διευθύνων Σύμβουλος της Shipbuilding Logistics. “Αυτή είναι η έκδοση του κόσμου που μας ενθουσιάζει, τη δύναμη οποιουδήποτε ατόμου οπουδήποτε να δημιουργήσει μια μάρκα που είναι παθιασμένη, να μπορεί να εξυπηρετεί τους πελάτες του με τον τρόπο που θα θέλουν να αντιμετωπίζονται “.

3. Η άνοδος του βιωματικού λιανικού εμπορίου

Το παλιό μοντέλο λιανικής πώλησης είχε την προσέγγιση ότι τα προϊόντα πωλούνται. Ωστόσο, οι καταναλωτές σιγά αλλά σταθερά απομακρύνθηκαν από την αυστηρή αγορά προϊόντων, αναζητώντας αντ ‘αυτού μια πιο συναρπαστική εμπειρία. Η τάση αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους millenials και στην προτίμηση τους για εμπειρίες πάνω στα πράγματα.

Ακόμα κι έτσι, απλά το να αναδιαμορφώνεις ένα κατάστημα δεν είναι αρκετό. Πολλά καταστήματα αναμένεται να κλείσουν τις πόρτες τους μέχρι το τέλος του έτους και οι μάρκες που επιβιώνουν θα το έχουν κάνει με τη δημιουργία συναρπαστικών εμπειριών.

Τα καταστήματα όπως το Sephora, για παράδειγμα, έχουν ξανασκεφτεί τα καταστήματά τους συνδυάζοντας παραδοσιακά στοιχεία με εφαρμογές για κινητά και δραστηριότητες που δεν σχετίζονται καθόλου με την αγορά. Η Samsung παρουσίασε ένα “pop-up” 43 εκατομμυρίων δολαρίων που προβάλει τα προϊόντα της, αλλά δεν τα  διαθέτει προς πώληση. Η εμφάνιση της εικονικής πραγματικότητας, η επαυξημένη πραγματικότητα και η βελτιωμένη τεχνολογία κινητών τηλεφώνων θα συνεχίσουν να ωθούν τα εμπορικά σήματα λιανικής πώλησης να προσθέσουν επίπεδα και νέες εμπειρίες στα παραδοσιακά μοντέλα λιανικής πώλησης.

Φυσικά, πολλές από αυτές τις “εμπειρίες” λιανικής που έχουν γίνει δημοφιλείς τον τελευταίο καιρό εξαρτώνται από πληθώρα online υλικού. Οι συσκευές Smart IoT, όπως τα έξυπνα ράφια, προσφέρουν στις επιχειρήσεις λιανικής την αποτελεσματικότητα, αλλά η τεχνολογία IoT που δεν είναι σωστά εξασφαλισμένη μπορεί να εκθέσει τα δίκτυα σε ρίσκο.

Παρόλο που το IoT χρησιμοποιεί ανοικτά ασύρματα δίκτυα και Bluetooth για να επικοινωνεί, δημιουργώντας πιο ευάλωτα σημεία στο χώρο των εγκαταστάσεων των φυσικών καταστημάτων η παρακολούθηση αυτών των συσκευών IoT σε εταιρείες λιανικής πώλησης είναι απαραίτητη, διότι αν δεν γνωρίζεις τι έχεις, δεν μπορείς να διαπιστώσεις ποια είναι πιο ασφαλή ή πιο ευαίσθητα σημεία που μπορεί να διαρρηχθούν.

4. Η άνοδος του ηλεκτρονικού εμπορίου συνδρομής

Οι σημερινοί αγοραστές αναζητούν όλο και περισσότερο καταστήματα που είναι προσαρμοσμένα στις προτιμήσεις τους και προιόντα που παραδίδονται απευθείας στις πόρτες τους. Η ανάπτυξη αυτών των τάσεων οδήγησε στην εμφάνιση του ηλεκτρονικού εμπορίου συνδρομής, των επιχειρήσεων που επεξεργάζονται τα προϊόντα και τα μεταφέρουν σε πελάτες σε τακτική βάση.

Ο κλάδος έχει εκρηκτική επέκταση από το 2010, αυξάνοντας τις πωλήσεις από τα 57 εκατομμύρια δολάρια σε περισσότερα από 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2016, σύμφωνα με μια έκθεση της McKinsey & Company, το 15% των online καταναλωτών υπέγραψε για συνδρομητικές υπηρεσίες το 2017.

Η τάση συμβαδίζει με την αναζήτηση εμπειριών από τους χρήστες, καθώς είναι πιο πρόθυμοι να πληρώσουν μετρητά για μια υπηρεσία που προσφέρει ένα απτό όφελος μαζί με μια εξατομικευμένη προσφορά.

Η τάση θα συνεχίσει να αυξάνεται δυναμικά το επόμενο έτος.

5. Το Multi-channel είναι η νέα ρουτίνα

Μια από τις ενδιαφέρουσες διχοτομήσεις του τρέχοντος μοντέλου λιανικής πώλησης είναι ότι παρά τα ανησυχητικά ποσοστά κλεισίματος καταστημάτων, τα φυσικά καταστημάτα εξακολουθούν να διαδραματίζουν βασικό ρόλο στη διαδικασία πωλήσεων. Παρ ‘όλα αυτά, έχει μετατραπεί από το κύριο σημείο πωλήσεων σε μέρος μιας ευρύτερης λιανικής στρατηγικής. Αντί για ένα ενιαίο σημείο επαφής για τους καταναλωτές, η τάση στο λιανικό εμπόριο τα τελευταία χρόνια ήταν να διευρύνει το “δίχτυ” που χρησιμοποιούν οι μάρκες.

Πώς μπορούν οι ανεξάρτητοι λιανοπωλητές να διατηρήσουν ενεργό παρουσία σε όλα αυτά τα μέρη και να διατηρήσουν την αποτελεσματικότητά τους; Αυτό απαιτεί βαθιά ενσωμάτωση σε όλα τα κανάλια, συμπεριλαμβανομένων ιστοτόπων, αγορών, κοινωνικών μέσων και φυσικών καταστημάτων.

Το πολυκαναλικό σύστημα είναι ζωτικής σημασίας για να γοητεύσει τους καταναλωτές και να τους κρατήσει δεσμευμένους από τις πρώτες εντυπώσεις στο τελικό σημείο πώλησης. Η εστίαση στην παροχή εξαιρετικής εξυπηρέτησης σε όλα τα κανάλια πωλήσεων είναι το πιο σημαντικό πλεονέκτημα.

Οι τελευταίες τάσεις στο λιανικό εμπόριο οφείλονται στον συνδυασμό ενός εξελισσόμενου τεχνολογικού τοπίου και των μεταβαλλόμενων προτιμήσεων των καταναλωτών, καθώς τα δημογραφικά στοιχεία αρχίζουν να μετατοπίζονται σε ένα νεανικό κοινό. Αγκαλιάζοντας αυτές τις τάσεις και προετοιμάζοντάς τους, οι έμποροι λιανικής πώλησης μπορούν να θεωρήσουν το 2019 ως μια άλλη θετική ευκαιρία να αναπτυχθούν.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.