20 Απρ 2024
READING

Η Tony’s Chocolonely συνεργάζεται με την Albert Heijn, την μεγαλύτερη αλυσίδα Supermarket της Ολλανδίας

4 MIN READ

Η Tony’s Chocolonely συνεργάζεται με την Albert Heijn, την μεγαλύτερη αλυσίδα Supermarket της Ολλανδίας

Η Tony’s Chocolonely συνεργάζεται με την Albert Heijn, την μεγαλύτερη αλυσίδα Supermarket της Ολλανδίας

Από τον προηγούμενο μήνα, η Tony’s Chocolonely ανακοίνωσε μια νέα στρατηγική συνεργασία με την Albert Heijn, τον μεγαλύτερο retailer στην Ολλανδία, μαζί με τον κατασκευαστή με βάση τη Ζυρίχη για σοκολάτα και κακάο, Barry Callebaut, ο οποίος ανακοίνωσε ετήσιες πωλήσεις 7,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2017/18 οικονομικό έτος.

Ο Pascal van Ham, επικεφαλής του τμήματος μάρκετινγκ της Tony,  εξήγησε ότι η συνεργασία με την Albert Heijn και την Barry Callebaut βασίζεται στην αποστολή της Tony για τη βιομηχανία σοκολάτας να είναι 100% ελεύθερη από εμπόριο σκλάβων. H Albert Heijn είναι ο πρώτος συνεργάτης της Tony ως μέρος της πλατφόρμας Open Chain Platform, μια πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα για εταιρείες σοκολάτας που έχουν πρόσβαση σε εργαλεία, όπως το Beantracker της Tony και το σύστημα παρακολούθησης και αποκατάστασης παιδιών, την οποία έχει ήδη εφαρμόσει η Tony σε όλους τους συνεργαζόμενους συνεταιρισμούς. Το Bean tracker ακολουθεί τους κόκκους κακάο σε κάθε σημείο της αλυσίδας και παρέχει ιχνηλασιμότητα και πληροφορίες για το πού βρίσκονται οι κόκκοι στην αλυσίδα αυτή τη στιγμή. Το σύστημα παρακολούθησης παιδιών επιτρέπει στην Tony να γνωρίζει τις συνθήκες σε όλες τις συνεργαζόμενες εκμεταλλεύσεις. “Αν βρεθούν περιπτώσεις παιδικής εργασίας, θα τις αποκαταστήσουμε”, δήλωσε ο van Ham, “όλα αυτά τα πράγματα είναι πλέον ανοιχτά για χρήση από άλλες εταιρείες”.

Η νέα εταιρική σχέση θα είναι ίσως ένας φάρος για άλλες εταιρείες που θέλουν να μάθουν πώς μπορούν να κάνουν τη διαφορά. “Το μοντέλο των επιπτώσεών μας είναι ένας χάρτης πορείας για την αποστολή μας, έχει τρεις πυλώνες: καθιστά τους ανθρώπους ενήμερους για το πρόβλημα, οδηγεί σε παράδειγμα για να δείξει ότι ένα άλλο επιχειρησιακό μοντέλο είναι εφικτό και εμπνέει να ενεργήσει”, είπε ο van Ham, “Αν μπορούμε να αλλάξουμε το επιχειρηματικό μας μοντέλο, τότε και άλλες εταιρείες μπορούν να το κάνουν. ”

Από τον Μάρτιο του επόμενου έτους, τα καταστήματα Albert Heijn θα προσφέρουν το εμπορικό σήμα Delicata με σοκολάτα που παράγεται αποκλειστικά από πλήρως ανιχνεύσιμο κακάο. Το ολλανδικό σούπερ μάρκετ θα παράγει κακάο για τα Delicata με βάση τις πέντε αρχές προμήθειας του Tony Chocolonely.

Ποιες είναι αυτές οι αρχές; Πρώτα απ ‘όλα, ξεκινά με ανιχνεύσιμo κακάο: ο van Ham λέει ότι δεν αγοράζουν από τους “μεγάλους suppliers” και δεν χρησιμοποιούν Mass Balance – γιατί τότε δεν υπάρχει σχέση μεταξύ αγοραστή κακάο, αγρότών και συνεταιρισμών. Το Mass Balance είναι ένα σύστημα που επιτρέπει σε έναν αγοραστή κακάου να χαρακτηρίζει το προϊόν του ως Fair Trade ή UTZ, ακόμη και αν το κακάο αναμιγνύεται με συμβατικούς κόκκους. Έτσι περιγράφει η Rainforest Alliance την προσέγγισή τους: «Αυτό σημαίνει ότι ενώ το πιστοποιημένο κακάο δεν μπορεί να καταλήξει σε κάθε γραμμή σοκολάτας λόγω πιστοποιημένων και μη πιστοποιημένων συστατικών που αναμιγνύονται στην εγκατάσταση της εταιρείας ή στις εγκαταστάσεις των προμηθευτών της, η αλυσίδα εφοδιασμού εξακολουθεί να αγοράζει κακάο από τα πιστοποιημένα αγροκτήματα Rainforest Alliance και συμπεριλαμβάνει αυτό το συστατικό στη συνολική παραγωγή στις συνταγές σοκολάτας. ”

Η δεύτερη αρχή είναι η καταβολή υψηλότερης τιμής, έτσι ώστε οι αγρότες να μπορούν να κερδίζουν εισόδημα. «Έχουμε διαπιστώσει ότι με τα τρέχοντα ασφάλιστρα πιστοποίησης όπως το Fair Trade, UTZ ή Rainforesst Alliance, οι αγρότες εξακολουθούν να μην μπορούν να κερδίσουν εισόδημα, έτσι έχουμε ένα μοντέλο εισοδήματος ζωής», είπε ο van Ham. Η Tony πληρώνει υψηλότερη τιμή από την πριμοδότηση πιστοποίησης, με βάση το χάσμα μεταξύ του εισοδήματος και της τρέχουσας τιμής.

Η τρίτη αρχή είναι η εμπλοκή σε μακροπρόθεσμες σχέσεις, κάτι που δεν είναι πρακτική στη βιομηχανία αυτή τη στιγμή, λέει ο van Ham. Η Tony πληρώνει περισσότερο και ασχολείται με τους αγρότες με βάση μια συνεχή σχέση για τουλάχιστον πέντε χρόνια, “Αυτό δίνει στους αγρότες μια μακροπρόθεσμη προοπτική και μια ευκαιρία να επενδύσουν”, δήλωσε ο van Ham.

Ο τέταρτος πυλώνας ενισχύει τους συνεταιρισμούς: η Tony επιλέγει να συνεργαστεί με τους συνεταιρισμούς, επειδή πιστεύει ότι οι αγρότες πρέπει να ενωθούν για να έχουν περισσότερη δύναμη στην αλυσίδα του κακάου. “Τα προβλήματα στην αλυσίδα είναι επειδή οι αγρότες είναι φτωχοί και έχουν σχετικά λιγότερη δύναμη, επομένως θεωρούνται εύκολος στόχος”, εξήγησε ο van Ham. “Πιστεύουμε ότι εάν οι οργανώσεις αγροτών και οι συνεταιρισμοί είναι ισχυροί, μπορούν να έχουν μεγαλύτερη φωνή και να διαπραγματευτούν καλύτερα με τους αγοραστές κακάου”.

Ο πέμπτος πυλώνας αφορά τη συμμετοχή των γεωργών σε προγράμματα που επικεντρώνονται στην αύξηση της παραγωγικότητας και της ποιότητας, ώστε να μπορούν να έχουν υψηλότερη απόδοση, γεγονός που αυξάνει το εισόδημά τους.

Οι πέντε αυτοί κανόνες θα εφαρμοστούν από τον Albert Heijn για το εμπορικό σήμα Delicata. “Αυτό ζητούμε από τις άλλες εταιρείες – να μην επιλέξει κανείς να κάνει ένα πρόγραμμα για την παραγωγικότητα ή να εστιάσει μόνο στην ανιχνευσιμότητα”, δήλωσε ο κ. Van Ham. “Ξεκινήσαμε αυτήν την πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα για να ξεκινήσουμε ένα κίνημα και επειδή γνωρίζουμε μπορούμε να είμαστε μια εναλλακτική λύση στην αγορά. Θέλουμε πραγματικά να κάνουμε αντίκτυπο, να μοιραστούμε όλες τις γνώσεις μας που συγκεντρώσαμε τα τελευταία 13 χρόνια και αυτό μπορούμε να κάνουμε με την πλατφόρμα Open Chain της Tony. “

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.