26 Απρ 2024
READING

Amazon ,Klarna ,Laybuy εφαρμόζουν το “Try Before You Buy”

6 MIN READ

Amazon ,Klarna ,Laybuy εφαρμόζουν το “Try Before You Buy”

Amazon ,Klarna ,Laybuy εφαρμόζουν το “Try Before You Buy”

Φανταστείτε τα καταστήματα να χρεώνουν την πλήρη τιμή μόνο για να δοκιμάσετε ένα κομμάτι ρούχων στα δοκιμαστήριά τους.”Αν δεν σας άρεσε το ρούχο, θα σας κάνουμε επιστροφή χρημάτων μέσα σε λίγες εργάσιμες ημέρες”.

Θα φαινόταν εντελώς αφύσικο, αλλά αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο η διαδικτυακή λιανική έχει εργαστεί εδώ και χρόνια. Αγοράζετε χωρίς να γνωρίζετε αν το προιόν σας ταιριάζει, και τα χρηματά σας είναι που τίθενται σε αναμονή αν αλλάξετε γνώμη.

Αλλά αυτό αρχίζει να αλλάζει. Τα ηλεκτρονικά καταστήματα υιοθετούν μοντέλα “δοκιμάστε προτού να αγοράσετε”, όπου ο καταναλωτής δεν πληρώνει τίποτε εκ των προτέρων ή η πληρωμή κατανέμεται σε μικρότερα, πιο διαχειρίσιμα κομμάτια.

Η Amazon Prime Wardrobe, η Klarna και η Laybuy είναι μερικοί από τους παγκόσμιους ηγέτες στην τάση για πληρωμή μετά από δοκιμή σε ηλεκτρονικές αγορές. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν αυτά τα μοντέλα και ό,τι υπάρχει σε αυτό το κομμάτι τόσο για τους εμπόρους λιανικής πώλησης όσο και για τους πελάτες τους.

Πώς λειτουργεί

Η δοκιμή προτού αγοράσετε τα ρούχα η τα παπούτσια είναι απλή: ο πελάτης παραγγέλλει ένα προϊόν, ο έμπορος το παραδίδει και ο πελάτης έχει μια καθορισμένη χρονική περίοδο για να αποφασίσει εάν θέλει να κρατήσει το προιόν ή να το επιστρέψει. Μόνο αν αποφασίσει να το κρατήσει, ο λιανοπωλητής  χρεώνει. Αυτό που ποικίλλει είναι πόσο χρόνο δίνουν οι έμποροι λιανικής να αποφασίσετε. Με την Amazon Prime Wardrobe, που ξεκίνησε στο Ηνωμένο Βασίλειο στα τέλη Οκτωβρίου, οι πελάτες της Prime έχουν επτά ημέρες για να επιλέξουν τι να επιστρέψουν. Αγοράστε κάτι μέσω της Klarna, η οποία συνεργάζεται με την ASOS, το Topshop και χιλιάδες άλλα καταστήματα και έχετε 14-30 ημέρες για να αποφασίσετε. Η Laybuy ακολουθεί μια ελαφρώς διαφορετική προσέγγιση. Η εταιρεία με έδρα τη Νέα Ζηλανδία, η οποία έφτασε φέτος στο Ηνωμένο Βασίλειο, δίνει στους πελάτες την ευκαιρία να πληρώσουν μόνο ένα μέρος του κόστους εκ των προτέρων. Αν ένας πελάτης επιλέγει να αγοράσει στο κατάστημα ή online, του δίνεται ένα σχέδιο πληρωμής το οποίο σπάει το κόστος σε έξι εβδομαδιαία άτοκα κομμάτια.

Το κίνητρο του να δοκιμάσεις πριν αγοράσεις

Η “καθυστερημένη” πληρωμή αποτελεί ελκυστική επιλογή για τους καταναλωτές. Λαμβάνουν όλη την ευκολία να έχουν ένα ηλεκτρονικό κατάστημα κατευθείαν στην πόρτα τους, να μπορούν να δοκιμάσουν τα ρούχα στην άνεση του σπιτιού τους και μπορούν εύκολα να επιστρέψουν αντικείμενα που δεν τους αρέσουν ή δεν ταιριάζουν, όλα χωρίς κόστος σε αυτούς. Ένα από τα προβλήματα των online αγορών είναι ότι δεν έχει σημασία πόσο καλή είναι η φωτογραφία ή το βίντεο του προϊόντος, ο πελάτης δεν μπορεί να πει αν θα του αρέσει το προιόν μέχρι να το δει πραγματικά.

“Αυτό συνέβαινε πάντοτε με συνέπεια τα σχόλια των πελατών”, δήλωσε ο Rob Merry, επικεφαλής της Amazon Prime Wardrobe στο Ηνωμένο Βασίλειο. “Οι άνθρωποι θέλουν να δουν ένα προϊόν πάνω τους, λόγω του μεγέθους και να δουν αν τους ταιριάζει. Θέλουν να εκτιμήσουν την εμφάνιση και την αίσθηση “.

Οι πελάτες έχουν επίσης την πολυτέλεια του χρόνου να αποφασίσουν. Σε μια αίθουσα στο κατάστημα, είστε υπό πίεση για να πάρετε μια γρήγορη απόφαση. Η παράδοση στο σπίτι σας δίνει από μια εβδομάδα σε ένα μήνα για να αποφασίσετε αν σας αρέσουν τα προϊόντα και σημαίνει ότι μπορείτε να ζυγίσετε τις επιλογές σας και να αναζητήσετε τη δεύτερη ή ακόμα και την τρίτη και την τέταρτη άποψη. Τέλος, οι καταναλωτές είναι σε θέση να διαχειρίζονται τα χρήματά τους λίγο καλύτερα όταν δεν είναι σε βάρος τους να πληρώσουν εκ των προτέρων. “Η “δοκιμή τώρα, αγοράστε αργότερα” πρόταση διαχωρίζει το εμπόδιο στις αγορές”, δήλωσε ο Sofie Willmott, ανώτερος αναλυτής στο λιανικό εμπόριο στο Global Data. “Εξαλείφει το θέμα της μη διαθεσιμότητας των χρημάτων”.

Ο επικεφαλής εμπορικός διευθυντής της Klarna, Michael Rouse, συνόψισε το πλεονέκτημα αυτών των μοντέλων για τους λιανοπωλητές: «Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να να οδηγήσουμε στις καλύτερες εμπειρίες αγορών».

Οι συντελεστές μετατροπής των δοκιμών σε πωλήσεις αυξάνονται καθώς οι καταναλωτές βλέπουν τις αγορές τους ως μηδενικού ρίσκου. Δεν έχουν τίποτα να χάσουν παραγγέλνοντας τα αντικείμενα που βρίσκονται στο καλάθι τους για αιώνες, αν μπορούν να επιστρέψουν τα προϊόντα χωρίς να έχουν πληρώσει κάτι.

“Αν γνωρίζετε ότι δεν χρειάζεται να πληρώσετε για το προϊόν για διάστημα έως 30 ημέρες, τότε είναι πιθανότερο να αγοράσετε κάτι και αργότερα”, πρόσθεσε ο Willmott, ειδικός αναλυτής στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Τα μεγέθη των καλαθιών αναπτύσσονται επίσης, με αύξηση από 20-60% σύμφωνα με τους Klarna και Laybuy, καθώς οι αγοραστές αισθάνονται χωρίς περιορισμό στον προϋπολογισμό τους. Μπορούν να προσθέσουν πολλαπλά μεγέθη του ίδιου είδους ρούχου, αν δεν είναι βέβαιοι για την εφαρμογή τους, γνωρίζοντας ότι δεν θα χρεωθούν για όλα τα προϊόντα και θα πληρώσουν μόνο για αυτά που θα αποφασίσουν να κρατήσουν.

“Οι τακτικοί πελάτες που αγοράζουν συνήθως παρόμοια πράγματα αρχίζουν να πειραματίζονται με νέα εμπορικά σήματα και νέα στυλ – το χρησιμοποιούν ως τρόπο αγοράς χωρίς κινδύνους”, δήλωσε ο επικεφαλής του Amazon Prime Wardrobe στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι παγίδες της δοκιμής προτού να αγοράσετε

Οι έμποροι λιανικής πώλησης και οι καταναλωτές εμπλέκονται και στις δύο αυτές “καθυστερημένες” υπηρεσίες πληρωμών. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πιθανοί κίνδυνοι. “Το ζήτημα του χρέους είναι το κύριο μειονέκτημα για τους καταναλωτές”, δήλωσε ο Sofie Willmott, λιανικός αναλυτής. Οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέχουν τα οικονομικά τους, αλλιώς διακινδυνεύουν να χάσουν τις προθεσμίες πληρωμής και να αυξάνουν το χρέος. Για να βοηθήσει τους πελάτες της, η Klarna στέλνει υπενθυμίσεις στους πελάτες της πριν από την πληρωμή τους. Το Laybuy καταφέρνει να αποφύγει πλήρως αυτό το εμπόδιο. “Οι χρήστες μας δεν μπαίνουν στην παγίδα του χρέους “, δήλωσε ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του, Gary Rohloff. Αντ ‘αυτού, πραγματοποιούν πιστωτικό έλεγχο κατά την πρώτη εγγραφή πελατών και την καταβολή ενός ανώτατου ορίου δαπανών από £ 60- £ 600 με βάση το πιστωτικό αποτέλεσμά τους, έτσι ώστε να ενθαρρύνονται να κρατούνται στα όρια με τον τρόπο αυτό και φυσικά οι εβδομαδιαίες πληρωμές είναι ελεύθερες από τόκο.

Το μέλλον για το σύστημα αυτό

Η δοκιμή πριν από την αγορά προσφέρει ευκολία και ευελιξία. Και γίνεται όλο και περισσότερο μια προσδοκία των καταναλωτών, όχι μόνο ένα επιπλέον κίνητρο, για να μπορέσουν να παραγγείλουν αντικείμενα, να τα δοκιμάσουν σε μέγεθος και μόνο τότε να πληρώσουν για αυτό που θέλουν να κρατήσουν.

Με χιλιάδες λιανοπωλητές που ήδη προσφέρουν στους πελάτες τους online μια δοκιμή τώρα, και να πληρώσουν αργότερα, είναι πιθανό το επόμενο έτος να φέρει πολλά περισσότερα. Αλλά δεν είναι μόνο η βιομηχανία της μόδας όπου αυτό το μοντέλο μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.