26 Απρ 2024
READING

H Microsoft και το LinkedIn μπορούν να φέρουν την επανάσταση στο Retail

6 MIN READ

H Microsoft και το LinkedIn μπορούν να φέρουν την επανάσταση στο Retail

H Microsoft και το LinkedIn μπορούν να φέρουν την επανάσταση στο Retail

Η Microsoft συνεργάζεται με τους retailers και τα brands για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να επαναπροσδιορίσουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες και να ευημερήσουν στο σημερινό ανταγωνιστικό περιβάλλον. Οι λύσεις της Microsoft και των συνεργατών της επιτρέπουν στις εταιρείες να συνδυάζουν τα καλύτερα ψηφιακά και φυσικά καταστήματα για να προσφέρουν προσωπικές, απρόσκοπτες και διαφοροποιημένες εμπειρίες πελατών.

Η Shelley Bransten, Αντιπρόεδρος της Εταιρείας, Global Retail & Consumer Goods προσχώρησε στη Microsoft τον Σεπτέμβριο του 2018 από την Salesforce. Η Bransten θα οδηγήσει το παγκόσμιο όραμα και στρατηγική της Microsoft για το λιανικό εμπόριο με στόχο την ενίσχυση της θέσης της εταιρείας στον κλάδο του λιανικού εμπορίου παγκοσμίως.

Η Microsoft έλαβε μια σοφή απόφαση στην πρόσληψη της Bransten, αλλά η αποστολή της είναι μνημειώδης. Η Microsoft δεν πρέπει να προσπαθήσει να ενισχύσει τη θέση της στο λιανικό εμπόριο. Η Microsoft θα πρέπει να φέρει επανάσταση στη λιανική. Μεγάλη διαφορά.

Δεν υπάρχουν γεγονότα, μόνο ερμηνείες

Η Microsoft συνεργάζεται ενεργά με πολλούς retailers, συμπεριλαμβανομένης της Walmart. Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Walmart, Doug McMillon:

“Η δέσμευση της Walmart στην τεχνολογία επικεντρώνεται στη δημιουργία απίστευτα βολικών τρόπων για τους πελάτες  για να ψωνίζουν και να ενδυναμώνουν τους συνεργάτες τους για να κάνουν την καλύτερη δουλειά τους. Είτε συνδυάζεται με την ευέλικτη πλατφόρμα του cloud μας είτε με τη χρήση της μηχανικής μάθησης και της τεχνητής νοημοσύνης για να δουλέψουμε πιο έξυπνα, πιστεύουμε ότι η Microsoft θα είναι ισχυρός συνεργάτης στην προσπάθειά μας να καινοτομήσουμε ακόμα πιο γρήγορα και πιο γρήγορα”.

Η Microsoft ανακοίνωσε επίσης πρόσφατα ότι συμφώνησε σε 5ετή σύμβαση με την Gap. Σύμφωνα με τον Sally Gilligan, υπεύθυνο πληροφόρησης της Gap:

“Καθώς αυξάνουμε την αξία και την ενεργή επιχειρηματική μας δραστηριότητα και επιταχύνουμε στην online και την mobile δραστηριότητά μας , η ικανότητα κλιμάκωσης της τεχνολογίας μας σε ένα ασφαλές περιβάλλον για την προσαρμογή αυτής της ανάπτυξης είναι κρίσιμη. Η πλατφόρμα Microsoft Azure παρέχει στις ομάδες μας τη δυνατότητα να προσφέρουν καινοτόμες και εξατομικευμένες δυνατότητες στους πελάτες μας με ταχύτητα που υποστηρίζεται από μια ισχυρή τεχνογνωσία τεχνολογίας από την ομάδα της Microsoft”.

Αν ο στόχος είναι πράγματι να ενισχυθεί η θέση της Microsoft στη λιανική αγορά, η υπογραφή συμβάσεων με την Walmart και το Gap αποτελεί ένδειξη επιτυχίας.

Ωστόσο, η ανησυχία είναι ότι μια στρατηγική που αποσκοπεί στην ενίσχυση της θέσης της Microsoft στη λιανική αγορά είναι πολύ περιοριστική για την εταιρεία. Η στρατηγική που η Microsoft πρέπει να ακολουθήσει,  είναι να επαναδιατυπώσει το λιανικό εμπόριο με την εισαγωγή ενός νέου επιχειρηματικού μοντέλου λιανικής.

 

Ό,τι δε σε σκοτώνει, σε κάνει πιο δυνατό

Ο μηχανισμός που θα επιτρέψει στη Microsoft να επαναπροσδιορίσει το λιανικό εμπόριο δεν είναι το Azure, το οποία έχει υψηλή βαθμολογία στην υπηρεσία cloud computing. Δεν είναι ούτε οι 19 εφαρμογές λογισμικού που αφορούν τη λιανική πώληση που η Microsoft δημιούργησε όλα αυτά τα χρόνια. Ωστόσο, οι άλλες εφαρμογές λογισμικού λιανικής της Azure και της Microsoft είναι σημαντικές για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία της εταιρείας.

Ο πιο σημαντικός μηχανισμός είναι το LinkedIn.

Αποκτήθηκε στις 13 Ιουνίου 2016 και ο CEO της Microsoft Satya Nadella δήλωσε:

“Η ομάδα του LinkedIn έχει αναπτύξει μια φανταστική επιχείρηση με επίκεντρο τη σύνδεση των επαγγελματιών στον κόσμο. Μαζί μπορούμε να επιταχύνουμε την ανάπτυξη του LinkedIn, καθώς και του Microsoft Office 365 και του Dynamics καθώς επιδιώκουμε να ενδυναμώσουμε κάθε άνθρωπο και οργάνωση στον πλανήτη”.

Ο διευθύνων σύμβουλος του LinkedIn, Jeff Weiner, επανέλαβε τα σχόλια του Nadella:

“Ακριβώς όπως έχουμε αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος συνδέεται , αυτή η σχέση με τη Microsoft και ο συνδυασμός του cloud και του δικτύου του LinkedIn μας δίνει τώρα την ευκαιρία να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο κόσμος”.

Η Microsoft και η LinkedIn μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές ανακαλύπτουν τα “παγκόσμια καταστήματα” και τον τρόπο με τον οποίο οι πελάτες και τα εμπορικά σήματα δεσμεύονται.

Ένα παρόμοιο επιχείρημα είναι το Facebook που έχει επίσης τη δυνατότητα να μετατρέψει το λιανικό εμπόριο. Με 1.5 δισεκατομμύρια χρήστες, το Facebook θα μπορούσε να γίνει ένας σημαντικός παίκτης στο λιανικό εμπόριο συνδέοντας το εμπόριο με την εμπειρία του Facebook.

Σε υψηλό επίπεδο, οι δύο μπορούν να επιτύχουν το στόχο. Δείτε παρακάτω μερικές συμβουλές για να επιτευχθεί αυτό:

1. Γίνετε κύριοι της αναζήτησης και της εμπειρίας των χρηστών. Η δύναμη του Facebook είναι ότι κατανοεί σιωπηρά τις επιθυμίες των χρηστών του. Η Microsoft και η LinkedIn πρέπει να δημιουργήσουν μια πλατφόρμα με εκτεταμένο περιεχόμενο για να διαφωτίσει τους χρήστες.

  1. Δημιουργήστε ένα απρόσκοπτο περιβάλλον για ανακάλυψη και εμπόριο.
  2. Μόλις οι χρήστες καταλάβουν τι τους αρέσει στην πλατφόρμα (ανακάλυψη), τους δίνουν τη δυνατότητα να ψάξουν για το προϊόν ή την υπηρεσία που επιθυμούν να αγοράσουν στην πλατφόρμα LinkedIn.
  3.  Επεκτείνετε το LinkedIn σε πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου, διασυνοριακού εμπορίου και αγοράς. Χρησιμοποιήστε αναλυτικά στοιχεία για να καταγράψετε και να αναλύσετε δεδομένα αναζήτησης και αγοράς. Εξατομικεύστε τα δεδομένα για το μελλοντικό στοχοποιημένο μάρκετινγκ και την πώληση σε ιδιώτες και παρέχετε στα brands στοιχεία που θα αυξήσουν τις πωλήσεις. Το τελευταίο σημείο είναι το κλειδί.
  4.  Επεκτείνετε την επικοινωνία μεταξύ καταναλωτών και brands στο LinkedIn. Μεγιστοποιήστε την ικανότητα ενός καταναλωτή να μοιραστεί την εμπειρία του με ένα εμπορικό σήμα και την αγορά ενός προϊόντος μέσω του LinkedIn με φίλους, οικογένεια, συνεργάτες και το κοινό.
  5.  Μεγιστοποιήστε την ικανότητα των καταναλωτών να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα για να προτείνουν νέα προϊόντα και υπηρεσίες. Οι εταιρείες CPG και FMCG αγωνίζονται να καινοτομήσουν. Μια συνδυασμένη πλατφόρμα LinkedIn / Microsoft θα αυξήσει τη συνεργασία. Με τη σειρά του, η συνεργασία θα επιταχύνει την καινοτομία των προϊόντων. Νικήστε το  Amazon με την ταχύτητα και το εύρος της καινοτομίας.
  6. “Σερβίρετε” τον πελάτη στο γραφείο χρησιμοποιώντας ένα κανάλι λιανικής Direct to Customer in Office (DTCO). Αυτή είναι μια ιδανική στρατηγική για τη LinkedIn και τη Microsoft που μπορούν μαζί να αναπτύξουν.
  7.  Δημιουργήστε ένα νέο μοντέλο λιανικής πώλησης. Το Shopping Fulfillment Center είναι ένα ιδανικό επιχειρηματικό μοντέλο για υλοποίηση από τις Microsoft και LinkedIn. Επιπλέον, η Microsoft θα πρέπει να διερευνήσει πιθανές αγορές λιανικής. Target, Sprouts, Overstock.com, Spreetail και eBay στην κορυφή της λίστας των λιανοπωλητών που ίσως η Microsoft θα έπρεπε να εκτιμήσει μία εξαγορά. Αναζητήστε στρατηγικές συνεργασίες, όπως το Salesforce για παράδειγμα.
  8. Γίνετε πλατφόρμα εφοδιαστικής αλυσίδας. Επαναλάβετε την επικοινωνία, τη συνεργασία και την εκτέλεση σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού, την κατασκευή και την παράδοση που σχετίζεται με το λιανικό εμπόριο. Μεγιστοποιήστε την άμεση αποστολή σε πελάτες. Η απόκτηση ή η στρατηγική συνεργασία με την XPO Logistics ενθαρρύνεται.

Μια ερώτηση που πρέπει να απαντήσουν οι Nadella και Weiner είναι η εξής: Επιθυμεί η Microsoft να εξυπηρετήσει τους retailers, να γίνει η ίδια retail brand ή και τα δύο;

Η Microsoft και η LinkedIn είναι ιδιαίτερες εταιρείες με μοναδικές δυνατότητες και μια εξειδικευμένη ομάδα στελεχών και συνεργατών. Καλό θα ήταν να ενθαρρύνουν και να ενδυναμώσουν το ταλέντο, να ξανασχεδιάσουν και να αναπτύξουν. Η επανάσταση στο λιανικό εμπόριο θα πρέπει να είναι το “ταξίδι στο φεγγάρι” και για τις δύο εταιρείες.

Η Microsoft άλλαξε τον κόσμο των επιχειρήσεων. Είναι αδιανόητο ότι η Microsoft και η LinkedIn που συνεργάζονται, δεν μπορούν να μετατρέψουν το λιανικό εμπόριο όπως το γνωρίζουμε σήμερα.

 

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.