26 Απρ 2024
READING

Τώρα κοντά σας | Η Ikea νέα και βελτιωμένη

6 MIN READ

Τώρα κοντά σας | Η Ikea νέα και βελτιωμένη

Τώρα κοντά σας | Η Ikea νέα και βελτιωμένη

Ο retailer πώλησης επίπλων ανοίγει 30 μικρά καταστήματα σε αστικές περιοχές και επαναπροσδιορίζει τις προσπάθειες ηλεκτρονικού εμπορίου και παράδοσης. Θα δελεάσουν τους millenials;

Η Ikea έχει πολλά σχέδια να δελεάσει τους millenials των πόλεων στα καταστήματά της.

Ο σουηδικός retailer ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα ανοίξει γύρω στα 30 “αστικά” καταστήματα κατά τα επόμενα δύο χρόνια. Αυτά τα καταστήματα θα διαφέρουν από τις “μεγάλες αποθήκες” που πολλοί έχουν συσχετίσει με την εταιρεία. Αντ ‘αυτού, θα έχουν μια πιο βιωματική εμπειρία, δημιουργώντας τα γνωστά πρότυπα δωμάτιά τους μέσα στο κατάστημα για να παρουσιάσουν προϊόντα.

Η εταιρεία έχει ήδη ξεκινήσει το πρόγραμμα στις Η.Π.Α. με μεγαλύτερη έμφαση στην εμπειρία του ηλεκτρονικού εμπορίου και στις προσφορές υπηρεσιών. Μεταξύ αυτών των προσπαθειών είναι η συνεργασία της Ikea με την υπηρεσία At-Home Assembly της TaskRabbit, η οποία εγκαινιάστηκε νωρίτερα αυτό το έτος.

Ο γονέας της Ikea, ο όμιλος Ingka, ανακοίνωσε επίσης στην ιστοσελίδα της από τον Lars Petersson, διευθυντή της Ikea Retail US, ότι οι προσπάθειες αναδιάρθρωσης θα απαιτήσουν επίσης τη μετεγκατάσταση, την αλλαγή ή την κατάργηση ορισμένων θέσεων εργασίας και ότι 7.500 θέσεις εργασίας ενδέχεται να είναι περιττές. ” Η εταιρεία πρόσθεσε ότι ο αριθμός των απολύσεων στις Η.Π.Α. θα είναι μικρότερος από 75. Ο Petersson αναμένει επίσης ότι οι προσπάθειες ανάπτυξης θα οδηγήσουν στη δημιουργία 11.500 νέων θέσεων εργασίας.

Καθώς η Ikea επαναπροσανατολίζει το επιχειρηματικό της σχέδιο, ζητήθηκε από την ομάδα εμπειρογνωμόνων λιανικής να διερευνήσει τις ακόλουθες ερωτήσεις:

Βλέπετε τη μετατόπιση της Ikea σε μικρότερα καταστήματα εντός πόλεων και την αυξημένη εστίαση στην online παράδοση ως έξυπνες κινήσεις;

Τι θα πρέπει να διατηρήσει η εταιρεία από το παραδοσιακό επιχειρηματικό μοντέλο της IKEA;

Ακολουθούν οκτώ από τα πιο εμπεριστατωμένα σχόλια από τη συζήτηση.

1. Μια κίνηση Millenial

Cathy Hotka, Ιδρυτής, Cathy Hotka & Associates: Ο δημογραφικός πυρήνας της Ikea είναι οι νεότεροι που ξεκινούν νέα νοικοκυριά, πολλοί από τους οποίους ζουν σε πόλεις και δεν έχουν πρόσβαση σε μεγάλα οχήματα για να μεταφέρουν βαριά εμπορεύματα, γι ‘αυτό και πολλοί έχουν στραφεί στο Wayfair και άλλους πωλητές στο διαδίκτυο. Η προηγούμενη πολιτική της Ikea να μην στέλνει μικρά αντικείμενα πρέπει να εξελιχθεί για να εξυπηρετήσει αυτόν τον πληθυσμό και να διατηρήσει μερίδιο αγοράς.

2. Οι retailers θα πρέπει να βγουν από τα στενά τους πλαίσια

Mark Ryski, Ιδρυτής, Διευθύνων Σύμβουλος & Συγγραφέας, HeadCount Corporation: Ακόμη και οι πιο επιτυχημένοι retailers πρέπει να “διαταράσσονται” περιστασιακά και η Ikea είναι ένα καλό παράδειγμα. Η μετάβαση σε μικρότερα καταστήματα στο κέντρο της πόλης και η εστίαση στο online έχει νόημα. Η προσφορά προϊόντων της Ikea είναι πολύ συμβατή με τον αστικό κάτοικο, επομένως τα μικρότερα καταστήματα, όπου ζουν αυτοί οι αγοραστές, έχουν νόημα.Επίσης, η βελτίωση της προσφοράς και των υπηρεσιών που προσφέρονται, όπως το set-up, ταιριάζει με αυτό που ζητούν οι καταναλωτές. Ολοκληρωμένες, έξυπνες κινήσεις από έναν έξυπνο, επιτυχημένο retailer.

3. Ήρθε η ώρα να εξελιχθεί

Neil Saunders, Διευθύνων Σύμβουλος, GlobalData: Το μοντέλο της Ikea παρέμεινε αμετάβλητο εδώ και πολλά χρόνια. Ωστόσο, ο τρόπος που οι άνθρωποι ψωνίζουν έχει εξελιχθεί. Τα μαζικά καταστήματα, τα οποία είναι ακριβά για να “τρέξουν”, δεν “τραβούν” πλέον τα πλήθη όπως κάποτε – κυρίως λόγω της αύξησης των online αγορών. Αυτό έχει μειώσει την κερδοφορία και την αποδοτικότητά τους.

Πραγματοποιήσαμε πολλή δουλειά για την Ikea στα αστικά καταστήματα και όλα τα ερευνητικά στοιχεία δείχνουν ότι θα βοηθήσουν να αυξήσει το μερίδιο αγοράς σε βασικά ακροατήρια, όπως οι αστικοί Millenials.

Η Νέα Υόρκη είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα. Το κατάστημα του Μπρούκλιν είναι επιτυχημένο, αλλά δεν τραβάει πολλούς πελάτες από το Μανχάταν. Εάν η Ikea θέλει να μεγαλώσει μερίδιο εκεί, πρέπει να έχει μια μικρότερη αστική παρουσία όπου μπορεί να παρουσιάσει κάποια από τα γκάμα της και να προσφέρει υπηρεσίες όπως τη συλλογή από το κατάστημα.

4. Μπορούν τα καταστήματα να κρατήσουν το εμβληματικό look τους;

Georganne Bender, Εταίρος, Kizer & Bender Speaking: Κάποτε μας πλησίασε ένας ανεξάρτητος λιανοπωλητής που είχε ένα πολύ επιτυχημένο, ιδιόμορφο κατάστημα. Αλλά ήθελε μια σοβαρή, καθαρή διάταξη που ήταν αντίθετη από ό, τι είχε. Δεν το δεχτήκαμε γιατί το ένστικτό μου ήταν ότι η κίνηση θα έφερνε πελατεία . Μια άλλη εταιρεία ανέλαβε τον επανασχεδιασμό και το κατάστημα υπέστη πτώση.

Έτσι διαβάζω για πρώτη φορά το άρθρο σχετικά με τα σχέδια της Ikea. Τα καταστήματά του είναι τόσο εμβληματικά, ώστε μια πλήρης αλλαγή στη μορφή θα ήταν καταπληκτική για τους αγοραστές. Είναι ενδιαφέρον ότι η Ikea δήλωσε ότι “οι ιστότοποί της έχουν επικεντρωθεί πάρα πολύ στην κίνηση των καταστημάτων και όχι στις ηλεκτρονικές αγορές”. Λοιπόν ναι! Οι άνθρωποι πηγαίνουν στην Ikea αναμένοντας να φορτώσουν.

Αλλά αυτό συμβαίνει στα προάστια, ένα μικρότερο αποτύπωμα στις αστικές αγορές έχει νόημα. Οι άνθρωποι που ζουν στις πόλεις χρειάζονται ένα διαφορετικό είδος καταστήματος. Τα πρότυπα σπιτιών του Ikea είναι εύκολο να αποκτηθούν με τις επιλογές ρύθμισης και παράδοσης, οπότε τι μένει να μην σας αρέσει στα νέα καταστήματα;

5. Τα ψώνια μεγέθους είναι ένα “άλμα”

Zel Bianco, Πρόεδρος, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος, Interactive Edge: Η προσέγγιση του τόπου όπου ζει ο τυπικός καταναλωτής των προϊόντων της Ikea έχει νόημα. Το να έχεις τα set up δωματίων για να δουν οι πελάτες πώς τα πράγματα ταιριάζουν μεταξύ τους έχει νόημα. Το να περάσετε από μια εμπειρία αγορών μεγάλης μορφή ήταν πράγματι ένα άλμα και ίσως είναι ακόμα απαραίτητο όταν τα παιδιά σας μετακομίζουν για πρώτη φορά σε δικό τους χώρο, αλλά για απλό ανεφοδιασμό και μικρότερες αγορές, θα λειτουργήσει ο νέος τύπος καταστήματος στην πόλη.

Φαίνεται ότι έχουν σκεφτεί τις μεγάλες αλλαγές και βρίσκονται μπροστά τους με πολύ καλά οργανωμένο τρόπο. Δεν θα περιμέναμε τίποτα λιγότερο από τη διοίκηση της Ikea.

6. Όλα είναι στην εμπειρία

Min-Jee Hwang, Διευθυντής Μάρκετινγκ, Wiser Solutions, Inc.: Αυτό φαίνεται να είναι μια σταθερή κίνηση για την Ikea, ειδικά καθώς τα καταστήματα έχουν εξελιχθεί με την πάροδο των ετών. Έχουμε δει την επιθυμία για φυσικά καταστήματα για να προσφέρουμε μια εμπειρία, και η προτεινόμενη διάταξη της Ikea πρέπει να ταιριάζει σε αυτό. Η δυνατότητα προβολής επίπλων στο κατάστημα και κατόπιν η παράδοση παραγγελιών στο σπίτι σας θα μπορούσε επίσης να σας βοηθήσει.

7. Η εξυπηρέτηση παραδόσεων και συναρμολόγησης είναι μια ευπρόσδεκτη αλλαγή

Steve Montgomery, Πρόεδρος, b2b Solutions, LLC: Οι retailers πρέπει να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες ανάγκες των πελατών τους. Η Ikea δεν αποτελεί εξαίρεση. Κάθε μία από τις αλλαγές που έγιναν είναι πολύ λογική, δεδομένων των αλλαγών στην αγορά. Πιστεύω ότι η παράδοση και η συναρμολόγηση θα είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη από όλους τους πελάτες τους είτε στη νέα αστική περιοχή είτε στα προάστια. Οι πελάτες θα χαρούν να μη χρειάζεται να κουβαλούν οι ίδιοι τα κιβώτια σπίτι και στη συνέχεια να προσπαθήσουν να καταλάβουν που πάει κάθε κομμάτι ή κάθε βίδα.

8. Εξελίξου ή πέθανε

Ken Morris, Principal, Boston Συνεργάτες λιανικής πώλησης: To retail είναι μια εξαιρετικά ανταγωνιστική βιομηχανία που έχει φτάσει σε ένα επίπεδο όπου οι έμποροι λιανικής πώλησης πρέπει να εξελιχθούν ή να πεθάνουν. Η Ikea εξελίσσεται με πειραματισμό σε νέες μορφές και επιλογές αγοράς και παράδοσης για τους καταναλωτές. Δεν θα το χαρακτήριζα ως ριζικό μετασχηματισμό, καθώς τροποποιούν τις αποδεδειγμένες έννοιές τους προσθέτοντας αστικές τοποθεσίες, συναρμολόγηση, παράδοση και ηλεκτρονικό εμπόριο.

Καθώς προσαρμόζουν τα είδη λιανικής πώλησης, πρέπει να διατηρούν τα παραδοσιακά, βασικά προϊόντα και υπηρεσίες που γνωρίζουν και αγαπούν οι πελάτες: Τσάντα αγορών Frakta, καρέκλα Poäng, Σουηδικά κεφτεδάκια και μαρμελάδα ενώ προσθέτουν προσβασιμότητα, απελευθέρωση και ανακούφιση από τον ενοχλητικό εφιάλτη συναρμολόγησης που μερικές φορές υπάρχει.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.