19 Απρ 2024
READING

Δύο παιδικοί φίλοι δημιούργησαν ένα brand 100 εκατομμυρίων δολαρίων, τοποθετώντας παγωμένο ελληνικό γιαούρτι σε ξυλάκι

4 MIN READ

Δύο παιδικοί φίλοι δημιούργησαν ένα brand 100 εκατομμυρίων δολαρίων, τοποθετώντας παγωμένο ελληνικό γιαούρτι σε ξυλάκι

Δύο παιδικοί φίλοι δημιούργησαν ένα brand 100 εκατομμυρίων δολαρίων, τοποθετώντας παγωμένο ελληνικό γιαούρτι σε ξυλάκι

Η Amanda Klane και ο Drew Harrington έγιναν φίλοι στο νηπιαγωγείο. Περίπου δύο δεκαετίες αργότερα, θα συνεργαστούν για να δημιουργήσουν την Yasso, μια εταιρεία παγωμένου ελληνικού γιαουρτιού που σχεδιάζει να είναι μια μάρκα αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το επόμενο έτος.

Αλλά το 2009, το ζευγάρι, και οι δύο πρώην αθλητές που τρώνε πολλά ελληνικά γιαούρτια για το υψηλό ποσοστό πρωτεϊνών τους, αγωνίστηκαν για να καταλάβουν την επιστήμη πίσω από την ιδέα του τροφίμου: δημιουργώντας ένα παγωμένο ελληνικό γιαούρτι που όχι μόνο να είχε καλή γεύση, αλλά να μπορεί να παραμείνει πάνω σε ένα ξυλάκι.

«Έπρεπε να βγούμε έξω και να καταλάβουμε πώς παγώνεται πραγματικά το ελληνικό γιαούρτι και να το δοκιμάσουμε σαν παγωτό», είπε η Klane. “Αν βάλετε ένα φλιτζάνι ελληνικό γιαούρτι στην κατάψυξη, θα γίνει παγοκύβος. Η υφή θα είναι σκληρή σαν βράχος, έτσι υπήρχαν πολλά πράγματα που έπρεπε να κάνουμε”.

Παρόλο που ο Harrington και η Klane είχαν εμπειρία από επιχειρήσεις – ο Harrington είχε ιδρύσει μια εταιρεία μπύρας που ονοναζόταν Poolside Pong και εργαζόταν στην εταιρεία τροφίμων του πατέρα του – ένα πράγμα έγινε σαφές αμέσως: δεν ήταν επιστήμονες τροφίμων και δεν είχαν τις δεξιότητες που απαιτούνται για να πραγματοποιήσουν το όραμά τους.


“Τις πρώτες μέρες προσπαθήσαμε να το κάνουμε μόνοι μας και η γεύση ήταν φρικτή”, δήλωσε ο Harrington. “Κάναμε δειγματοληψία στους φίλους και την οικογένειά μας και ήταν αρκετά ευγενικοί για να μας πουν πόσο άσχημη γεύση είχε. Γνωρίζαμε ότι δεν μπορούσαμε να το κάνουμε μόνοι μας”.

Έτσι, οι Klane και Harrington, στις αρχές των 20 τους τότε, εγγράφηκαν σε ένα σεμινάριο για το παγωτό στο Penn State, αλλά για να εξοικονομήσουν χρήματα, το έκαναν μόνο στο όνομα του Harrington.

“Σκεφτήκαμε με την Drew ότι θα μπορούσαμε να “γλιστρήσουμε” στο συνέδριο με το ίδιο καρτελάκι”, δήλωσε ο Harrington. Δούλεψε. Ωστόσο, οι Harrington και Klane, τώρα 33 και 32 ετών αντίστοιχα, έφυγαν με την εντύπωση ότι αυτή η πρόκληση ήταν ακόμη πολύ μεγάλη για να μπορέσουν να την αντιμετωπίσουν μόνοι τους, έτσι ζήτησαν επιστήμονες τροφίμων και μεταπτυχιακούς φοιτητές από το Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα για να το αναλάβουν. Περίπου 40 με 50 ερευνητικές προσπάθειες αργότερα, κάθε μία από τις οποίες ήθελε περίπου μία εβδομάδα για να αποσταλεί στην έδρα των Harrington και Klane στη Μασαχουσέτη για δοκιμές γευσιγνωσίας, η Yasso στα τέλη του 2010 τελικά είχε ένα προϊόν για να μπει στην αγορά. Οι έμποροι λιανικής πώλησης άρπαξαν την ευκαιρία να βάλουν στα ράφια τους το προϊόν, δήλωσε η Klane και οι διασυνδέσεις της με τη βιομηχανία βοήθησαν να μπουν από την “πίσω πόρτα”.

“Γνωρίζαμε ότι είχαμε ένα προϊόν που όλοι θα ήθελαν να πάρουν, γιατί όλοι αγαπούν το παγωτό και όλοι θέλουν να το τρώνε κάθε μέρα”, είπε. “Χτυπήσαμε την αγορά την κατάλληλη στιγμή, οι άνθρωποι γνώριζαν το ελληνικό γιαούρτι, η υγιεινή και η ευεξία ήταν ήδη τάση και αυτό ταιριάζει απόλυτα στους αριθμούς των super market, κάτι που κανένας άλλος δεν προσέφερε”.

Η Yasso πλέον βρίσκεται σε περισσότερα από 17.000 καταστήματα στις Η.Π.Α. Η εταιρία ξεκίνησε με κεφάλαια από φίλους και οικογένεια μέχρι το 2013, όταν κέρδισε 4 εκατομμύρια δολάρια από την Raptor Group. Το 2017, η εταιρεία Castanea Partners που εδρεύει στη Μασαχουσέτη επένδυσε στην εταιρεία. Η Yasso εισήγαγε πρόσφατα ράβδους σοκολάτας & βανίλιας, Fudge Brownie καθώς και τις πρώτες εποχικές γεύσεις της. Μια σειρά για παιδιά θα ξεκινήσει το 2019.

Έτσι λοιπόν, πού αποδίδουν οι Harrington και Klane την επιτυχία τους; Ο Harrington δήλωσε ότι αποφάσισε να εισαγάγει για πρώτη φορά καινοτομίες ,αυτό είναι το παγωτό σε ξυλάκι, επειδή είναι ένα πιο προκλητικό προϊόν, καθώς λιγότεροι κατασκευαστές μπορούν να παράξουν σε αυτή τη μορφή. Στη συνέχεια, έδειξαν στους retailers και τους καταναλωτές πώς το προϊόν είναι διαφορετικό. Οι Harrington και Klane αφιέρωσαν επίσης χρόνο στη δημιουργία συσκευασίας που διαχωρίζει το Yasso από τον έντονο “παγωμένο” ανταγωνισμό του.

“Κάναμε μια προσέγγιση στην ερώτηση, πώς θα διαχωριστούμε από τους ανταγωνιστές και θα κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά;” Ο Harrington είπε. “Επτά χρόνια αργότερα υπήρξαν πολλά μάρκες copycat που μιμούνται τη συσκευασία μας”.

Ακόμα, από την αρχή, οι Klane και Harrington αποφάσισαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα μιας εταιρείας που θαύμαζαν: το Ben & Jerry’s.

“Βλέπουμε τα Ben & Jerry ως πρότυπο για εμάς γιατί έφεραν μεγάλη διασκέδαση, ενθουσιασμό και καινοτομία στην κατηγορία μέσω της γεύσης, της φωνής και της τοποθέτησης”, δήλωσε ο Harrington. “Πιστεύουμε ότι το Yasso είναι η νέα εποχή αυτής της γενιάς διασκέδασης, αλλά το πιο σημαντικό, το “επιδόρπιο” που όλοι προτιμούν. Κάνουμε το καλύτερο και για τους δύο κόσμους”.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.