Η ιστορία του Nike Air Jordan 2

Ο Drew Hammell, γνωστός και ως @nikestories, μας οδηγεί στις αληθινές ιστορίες πίσω από το Jordan Brand της Nike. Αυτή τη φορά, καλύπτει την ιστορία του Air Jordan 2.

“Κομψότητα.”

“Επιτήδευση.”

“Ένα αθλητικό παπούτσι που θα έμοιαζε υπέροχα με ένα κοστούμι”.

Αυτά είναι τα είδη των πραγμάτων που είπε η Nike για το δεύτερο στυλ υποδημάτων του Michael Jordan όταν ανέβηκαν στα ράφια τον Νοέμβριο του 1986. Φυσικά, αυτά τα Air Jordan φαινόταν πολύ διαφορετικά από το πρώτο μοντέλο και η κύρια ερώτηση στα χείλη όλων ήταν: «Πού είναι το Swoosh ; ”

Το καθαρό, κυρίως λευκό μοντέλο απογυμνώθηκε από το παραδοσιακό λογότυπο της Nike υπέρ μόνο των φτερών του Jordan. Το κόστος, εν τω μεταξύ, πήδηξε από τα λογικά $ 65 του Air Jordan 1, στα $ 100. Υπήρχε λόγος για αυτό, φυσικά.

Η στρατηγική της Nike ήταν να δημιουργήσει το πιο αποκλειστικό αθλητικό παπούτσι με υλικά υψηλής ποιότητας. Το Air Jordan 2 χαρακτηρίστηκε από δερμάτινη επένδυση υψηλής ποιότητας για ανώτερη υποστήριξη και άνεση. Το επάνω μέρος επίσης ήταν καλυμμένο από τεχνητό δέρμα iguana για επιπλέον κομψότητα. Η προσθήκη στην αποκλειστικότητα ήταν το γεγονός ότι το Air Jordan 2 κατασκευάστηκε στην Ιταλία και περιορίστηκε σε μόλις 30 καταστήματα σε 19 μητροπολιτικές περιοχές για τους δύο πρώτους μήνες της κυκλοφορίας του.

Το Air Jordan 2 ήταν χαμηλότερο σε σύγκριση με το Air Jordan 1, το οποίο έβγαινε σε δύο κυρίως λευκές χρωματικές εκδόσεις χαμηλής κοπής. Συγκριτικά, τα Air Jordan 1 κυκλοφόρησαν σε περισσότερα από 20 χρώματα. Τα Air Jordan 2 με τη μαύρη μεσαία σόλα και τα κορδόνια ονομάστηκαν “away” έκδοση και το ολο-λεύκο μοντέλο με κόκκινο διακοσμητικό στοιχείο ήταν γνωστό ως “home” συλλογή.

Τα Air Jordan 1 κυκλοφόρησαν τον Απρίλιο του 1985, στο τέλος της περιόδου 1984-85 του Jordan με τους Chicago Bulls, αλλά εκείνο το φθινόπωρο, οι εκπληκτικές πρώιμες πωλήσεις του παπουτσιού είχαν αρχίσει να ακούγονται. Ο Jordan έχασε ένα κομμάτι της σεζόν 1985-86 λόγω τραυματισμού και, εν τω μεταξύ, άλλα σήματα αθλητικών παπούτσιων είχαν αρχίσει να κυλοφορούν τις δικές τους κόκκινες, μαύρες και λευκές απομιμήσεις του Air Jordan 1.

Δεν είναι σαφές εάν ο τραυματισμός του Jordan εμπόδισε το σχέδιο της Nike να λανσάρει τα Air Jordan 2 κατά τη διάρκεια του 1985-86 ή όχι, αλλά όταν επέστρεψε από το σπασμένο πόδι του φορούσε ακόμα το πρώτο παπούτσι, ενώ το δεύτερο μοντέλο κυκλοφόρησε το 1986/87 NBA όταν η σεζόν ξεκίνησε. Ωστόσο, την εποχή εκείνη, οι retailers σπορ ειδών ήταν σκεπτικοί για την τιμή και το σχέδιο.

Οι δύο άνδρες που ήταν υπεύθυνοι για τον σχεδιασμό του Air Jordan 2 ήταν ο mastermind του Air Jordan 1, Peter Moore και ο σχεδιαστής του Air Force 1, Bruce Kilgore. Σταμάτησαν τις δουλειές τους. Για να φτάσουν την επιτυχία του Air Jordan 1 θα ήταν σχεδόν αδύνατο.

Πριν από το Air Jordan 2, πειραματίστηκαν με την προσθήκη της νέας γλώσσας του Air Jordan 2 στο άνω μέρος του 1, ένα υβριδικό Jordan που φορούσε όταν επέστρεψε από τον τραυματισμό του, το 1985-86. Οι Moore και Kilgore έκαναν επίσης ένα πρωτότυπο που έμοιαζε αρκετά διαφορετικό από το τελικό μοντέλο Air Jordan 2 που βγήκε στην αγορά. Μια έκδοση χαμηλού κοψίματος του πρωτοτύπου στην πραγματικότητα παρήχθη και φορέθηκε από τις μαζορέτες των Bulls, αλλά η τελική σιλουέτα που φορούσε ο Jordan ήταν κάτι λίγο πιο κατηγορηματικό.


Εκτός από την απομίμηση δέρματος iguana και το ποιοτικό δερμάτινο επάνω μέρος, το Air Jordan 2 διαθέτει πολλά άλλα κορυφαία χαρακτηριστικά. Το σύστημα ραφής προσέφερε γρήγορη και ακριβή προσαρμογή. Υπήρχε εκτεταμένος μετρητής πτέρνας πολυουρεθάνης για βελτιωμένη σταθερότητα κατά τη διάρκεια των ελιγμών. Τέλος, η μονάδα Air στο τακούνι και η μεσαία σόλα πολυουρεθάνης έδωσαν τη μέγιστη απορρόφηση.

Ο Jordan φόρεσε για πρώτη φορά το νέο μοντέλο το καλοκαίρι του 1986, γυρίζοντας ένα διαφημιστικό της Nike που παρήγαγε η Wieden + Kennedy. Στη διαφήμιση, ο Jordan γλιστράει μέσα από τον αέρα με αργό ρυθμό, εκτελώντας τη «rock-a-baby» χαρακτηριστική κίνησή του, μετά από την οποία ο αφηγητής λέει ψυχρά, «Air Jordan: είναι όλα στη φαντασία». Την πρώτη φορά που ο Jordan φόρεσε τα Air Jordan 2 μπροστά στο κοινό ήταν μια έκδοση σε χρώματα UNC στο παιχνίδι αποφοίτων της Βόρειας Καρολίνας στις 6 Σεπτεμβρίου 1986 για να το αφιερώσει στον Dean E. Smith.

Ο 23χρονος Jordan ξεκίνησε την εποχή 1986/87 NBA να φοράει το νέο παπούτσι – που συνδέεται με μια δεύτερη άποψη για το πως προτιμούσε να δένει τα κορδόνια σε όλα τα παπούτσια του. Και με τα φανταχτερά νέα υποδήματα ήρθε το σκούρο μπλουζάκι. “Πέρυσι, ήταν 36 ίντσες”, δήλωσε στην Sports Illustrated στην αρχή της σεζόν. “Φέτος, είναι 34, που είναι 2 ίντσες  περισσότερο από το κανονικό.”

Ο Jordan ασχολήθηκε με τα προϊόντα που έφεραν το όνομά του. “Προσπάθησε να κάνει το ίδιο με κάθε ζευγάρι παπούτσια  που έβγαζε η Nike”, ανέφερε ο βοηθός προπονητή των Bulls, Johnny Bach, στο βιβλίο του Michael Jordan: The Life . “Ήταν πολύ περήφανος για το προϊόν. Ήθελε να σιγουρευτεί ότι του άρεσε αυτό που έβλεπε. ”

Το 1986-87, ο Jordan κέρδισε το χρόνο που έχασε σε τραυματισμό μια σεζόν νωρίτερα. Στο πρώτο παιχνίδι της σεζόν εναντίον των New York Knicks, σημείωσε 50 πόντους, θέτοντας ένα ρεκόρ στη Madison Square Garden για αντίπαλο παίκτη. Έγινε ο δεύτερος παίκτης, μετά τον Wilt Chamberlain, που σκόραρε 3.000 πόντους σε μια σεζόν. Ο μέσος όρος των καλύτερων ήταν 37,1 μονάδες ανά παιχνίδι και έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ για να καταγράψει 200 ​​κλεψίματα και 100 μπλοκ την ίδια εποχή.

Πήρε μέρος επίσης σε ένα NBA All-Star, κέρδισε το Slam Dunk Contest στο Σιάτλ με το θρυλικό φάουλ του και  ήταν μέλος της All-NBA First Team. Η σεζόν θα τελείωνε όμως με απογοήτευση, καθώς ο Jordan και οι Βulls νικήθηκαν από τους Boston Celtics στον πρώτο γύρο των πλέι-οφ για δεύτερο συνεχόμενο έτος.

Ο Jordan φόρεσε τις δύο εκδόσεις “home” και “away” στο πρώτο μισό της σεζόν, προσθέτοντας τα δύο μοντέλα χαμηλής κοπής κατά το δεύτερο εξάμηνο. Μετά τα πλέι-οφ, ο Jordan συμμετείχε και πάλι στο παιχνίδι των αποφοίτων του UNC.

Η Jordan Brand και η Converse συνεργάστηκαν το 2017 για να κυκλοφορήσουν μια συνεργασία με δύο πάνινα παπούτσια που ονομάστηκαν “The 2 That It Started It All”. Το Air Jordan 2 και το Converse Fastbreak τίμησαν την εποχή που ο Jordan φορούσε Converse και τις εμφανίσεις του στους αγώνες των αποφοίτων. Είναι περίεργο ότι η ημερομηνία στην πτέρνα του mid Jordan 2 “Alumni Game” είναι “6/28/87”, η ημερομηνία που φορούσε το χαμηλό κομμένο λευκό / μπλε μοντέλο και όχι το “away” μοντέλο που φορούσε στο παιχνίδι ένα χρόνο νωρίτερα.

Ενώ το Air Jordan 2 είναι ένα από τα πιο αγαπημένα της Jordan Brand, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί πόσο σημαντικό ήταν στην καριέρα του Jordan. Οι κίνδυνοι που ανέλαβε η Nike αλλάζοντας ριζικά τον σχεδιασμό της Air Jordan μετά την επιτυχία του πρώτου παπουτσιού έθεσε τον τόνο για περισσότερη ανάληψη κινδύνων και αποδοχής. Το Air Jordan 2 ίσως να μην είναι το πιο δημοφιλές μοντέλο, αλλά ήταν ακόμα ένα σημαντικό ορόσημο – και ήταν στα πόδια του τεράστιου Jordan, καθώς συνέθλιβε θρύλους του NBA.