23 Απρ 2024
READING

Γιατί η προσαρμογή των brands είναι επιτακτική σήμερα

5 MIN READ

Γιατί η προσαρμογή των brands είναι επιτακτική σήμερα

Γιατί η προσαρμογή των brands είναι επιτακτική σήμερα

Ο σημερινός κόσμος δεν είναι απόλυτος. Η αλλαγή είναι η κυρίαρχη τάση – μια πραγματικότητα που δεν πρόκειται να εξαφανιστεί. Αυτές οι αλλαγές δεν αφορούν μόνο τις επιθυμίες των ανθρώπων. Πρόκειται για συμπεριφορές “συμπαθεί και αντιπαθεί” ακόμα και αξίες. Ομοίως, τα εμπορικά σήματα ήταν απόλυτα υγιή, αλλά επίμονα, ανθεκτικά στις παραμικρές αλλαγές και αντίθετα στην προσαρμογή. Αλλά για τις σημερινές μάρκες, η εργασία με την αλλαγή, αντί της αντίστασης σε αυτό, είναι πιο σημαντική από ποτέ. Είτε η εταιρεία είναι στο ξεκίνημα, είτε καθιερωμένη, η ευέλικτη εξέλιξη βοηθά τα brands να επεκταθούν και να προετοιμαστούν στο μέλλον. Οι προσαρμοστικές μάρκες παραμένουν ανταγωνιστικές και εξασφαλίζουν τη συνάφεια με τους καταναλωτές.

Η επιτυχημένη περιστροφή ενός εμπορικού σήματος – είτε πραγματοποιεί μια στροφή 180 μοιρών, είτε μια μικρή αλλαγή στη στρατηγική – αφορά αποκλειστικά την παρατήρηση του τι επιθυμούν οι καταναλωτές, ακόμα και αν είναι διαφορετικό από αυτό που προέβλεπε αρχικά η μάρκα. Μάρκες όπως το Twitter, το PayPal, το Netflix και η IBM αναφέρονται συχνά για τον ανασχεδιασμό τους γύρω από τις μεταβαλλόμενες προσδοκίες των πελατών. Ακολουθούν τρία λιγότερο γνωστά εμπορικά σήματα τα οποία έχουν επιτυχώς αναπτυχθεί  και ανανεωθεί μέσω ευέλικτων, προσαρμοστικών στρατηγικών.

Vuori

Το 2008, ο 40χρονος Joe Kudla είχε μια συνειδητοποίηση: Σχεδόν 6 εκατομμύρια από τα 17 εκατομμύρια άτομα που ασχολούνται με τη γιόγκα ήταν άνδρες, αλλά πολύ λίγες μάρκες προσέφεραν ένδυση για γιόγκα γι “αυτό το κοινό’. Με μια μεγάλη δημογραφική κατηγορία πελατών με τεράστιες δυνατότητες, ο Kudla αποφάσισε να γεμίσει το κενό.

Ο Kudla ξεκίνησε έχοντας εξειδικευμένους πωλητές λιανικής πώλησης με την επωνυμία Vuori, αλλά γρήγορα αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας, ακόμη πιο γρήγορο από την αύξηση των εσόδων του. Αναρωτώμενος τι συνέβη, ο ιδρυτής αποφάσισε να διερευνήσει τους αγοραστές του. Μια βασική ιδέα σήμανε μια στροφή στο ταξίδι της μάρκας: Οι πελάτες δεν χρησιμοποιούσαν το Vuori μόνο για γιόγκα. Στην πραγματικότητα, άλλες δραστηριότητες όπως η γυμναστική ήταν υψηλότερες στον κατάλογο – η γιόγκα ήταν απλώς ένα συμπλήρωμα στα γενικά σχήματα γυμναστικής των περισσότερων ανδρών. Σύμφωνα με τον Kudla, αυτή ήταν η στιγμή του “pivot or die” της μάρκας. “Ενώ οι γυναίκες καταναλωτές μπορεί να θέλουν να αναγνωρίζονται ως γιόγκι, οι άνδρες πραγματικά δεν το θέλουν”, εξήγησε ο Kudla. Έτσι, η μάρκα ανασχημάτισε τη στρατηγική της, τη θέση της και το σχέδιο λιανικής πώλησης ώστε να είναι πιο σχετική με το κοινό και τον στόχο της.Αναβαθμίζοντας τα μηνύματα της μάρκας ώστε να επικεντρωθεί σε μια ποικιλία δραστηριοτήτων γυμναστικής που απολάμβαναν οι άνδρες, η Vuori μετακινήθηκε από το να είναι μια μάρκα γιόγκα σε ένα εμπορικό σήμα για τους άνδρες, επιτρέποντας στο ακροατήριό της να επιλέξει τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιεί τα ρούχα και που τα φορούν. Από το 2015 και μετά, χωρίς να αλλάξει προϊόν, η μάρκα έγινε όλο και περισσότερο activewear σχεδιασμένα με τρόπο ζωής του West Coast. Αυτή η νέα εστίαση κερδίζει. Το αποτύπωμα λιανικής της Vuori έχει επεκταθεί σημαντικά και οι ετήσιες πωλήσεις της αναμένεται να φθάσουν τα 30 εκατομμύρια δολάρια.

Moven

Χάρη στην αμετάβλητη εμπειρία των τυποποιημένων τραπεζών, το Moven σχεδιάστηκε ως ψηφιακή λύση για να βοηθήσει τους καταναλωτές να ψωνίζουν, να αγοράζουν, να ζουν και να διαχειρίζονται καλύτερα τα χρήματά τους. Η μάρκα απευθύνθηκε στη σημερινή νέα γενιά digital natives- ανθρώπων που έχουν διαφορετικές προσδοκίες για τις τράπεζές τους και τις οικονομικές τους εμπειρίες. Το ήθος της μάρκας επικεντρώθηκε γύρω από τις τραπεζικές συναλλαγές 3.0, βρίσκοντας σχετικότητα όταν οι περισσότερες τράπεζες που υπάρχουν καιρό στην αγορά αγωνιζόνταν να διαχειριστούν την εμπειρίας του mobile χρήστη.

Από την πραγματοποίηση προσωπικών πληρωμών μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κειμένου ή Facebook για την πραγματοποίηση πληρωμών εντός καταστήματος μέσω του Εθνικού Χρηματοδοτικού Κέντρου (NFC), η Moven προσπάθησε να δημιουργήσει ένα νέο πρότυπο για τους καταναλωτές και τις τράπεζες. Ωστόσο, το προϊόν της απαιτούσε σημαντική αλλαγή συμπεριφοράς για τους καταναλωτές – η μετατόπιση του τραπεζικού τοπίου δεν ήταν έτοιμη.

Παρόλο που η Moven ξεκίνησε με την εμπορική προώθηση της εφαρμογής για κινητές τηλεφωνικές υπηρεσίες απευθείας στους καταναλωτές, έχει εξελιχθεί σε συνεργασίες με μεγάλες τράπεζες σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές, βοηθώντας έτσι να φέρει εγκατεστημένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην ψηφιακή εποχή. Βρήκε έναν τρόπο να μιλήσει σε εκατομμύρια καταναλωτές οι οποίοι ήταν επιφυλακτικοί για την κατάθεση των μισθών τους απευθείας σε ένα neobank, αλλά στην πραγματικότητα άρεσαν οι λύσεις διαχείρισης χρήματος που προσφέρει η Moven. Με βάση τα πλεονεκτήματα της απλότητας και την κατανόηση των δυσκολιών των χρηστών, το Moven προσαρμόστηκε για να βρει νέα ανάπτυξη και συνάφεια με τους καταναλωτές.

Western Union

Η επικοινωνία μεγάλων αποστάσεων εισήχθη στον κόσμο το 1844, όταν ο Samuel Morse έστειλε το πρώτο τηλεγραφικό μήνυμα από την Washington, D.C., στη Βαλτιμόρη του Μέριλαντ. Μεταξύ της “βιασύνης” των εταιρειών που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την τεχνολογία ήταν η Valley Printing Telegraph Company, που ιδρύθηκε το 1851. Μετά από μια συγχώνευση με ανταγωνιστικά τηλεγραφικά δίκτυα, η εταιρεία άλλαξε το όνομά της σε Western Union.

Κατά την ακμή της, η Western Union έστελνε περισσότερα από 200 εκατομμύρια τηλεγραφήματα ετησίως. Αλλά με την ανάπτυξη των φθηνών τηλεφωνικών υπηρεσιών μεγάλων αποστάσεων άρχισε να επιβραδύνεται, μέχρι να σταματήσει εν τέλει από την έλευση του διαδικτύου. Το 2006, η Western Union έκλεισε τις δραστηριότητές της για τηλεγραφήματα, αλλά επέστρεψε στην επιχείρηση μεταφοράς μετρητών (η οποία ξεκίνησε το 1871), κάνοντας τα πρώτα της βήματα στον κόσμο της online μεταφοράς χρημάτων.

Η Western Union δεν επέζησε μόνο των νέων καινοτομιών που έχουν αποδιοργανώσει το σύστημα, έχει αξιοποιήσει τη δύναμή της να μεταμορφώσει το επιχειρησιακό της μοντέλο και να πλοηγηθεί στη σημερινή ταχεία οικονομία. Διαφοροποίησε την προσφορά μεταφοράς χρημάτων από καταναλωτή σε καταναλωτή, επιχειρηματικές λύσεις, υπηρεσίες πληρωμής λογαριασμών και επιλογές αποθηκευμένης αξίας, όπως προπληρωμένες κάρτες. Πρόσφατα ξεκίνησε ένα bot  για τη μεταφορά χρημάτων για χρήστες του Facebook Messenger στις Ηνωμένες Πολιτείες για να στείλει χρήματα σε περισσότερες από 200 χώρες σε 130 νομίσματα.

Με περισσότερες από 550.000 θέσεις αντιπροσώπων σε 200 χώρες, η Western Union είναι η μεγαλύτερη υπηρεσία μεταφοράς χρημάτων στον κόσμο. Το 2016, 268 εκατομμύρια συναλλαγές μεταξύ καταναλωτών και  523 εκατομμύρια πληρωμές επιχειρήσεων που πραγματοποιήθηκαν παγκοσμίως μέσω της Western Union. Παρόλο που τα τηλεγραφήματα δεν αποτελούν πλέον μέρος της Western Union, η εταιρεία εξακολουθεί να είναι επικεφαλής της πολυεθνικής μεταφοράς χρημάτων και πληρωμών λόγω της καινοτόμου εξέλιξής της.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.