19 Απρ 2024
READING

Tο 13% των Ευρωπαίων εξακολουθεί να μην έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο

3 MIN READ

Tο 13% των Ευρωπαίων εξακολουθεί να μην έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο

Tο 13% των Ευρωπαίων εξακολουθεί να μην έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο

Μπορείτε να φανταστείτε τη ζωή σας χωρίς διαδίκτυο; Το Διαδίκτυο έχει γίνει μια αναγκαιότητα όπως ο αέρας που αναπνέουμε για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Έχει αλλάξει τον τρόπο που ζούμε τη ζωή μας σε όλα σχεδόν τα επίπεδα. Βρίσκουμε τους εαυτούς μας χαμένους στο Internet σε ένα διάλειμμα, ακόμα και για ένα λεπτό, μοιάζει σαν να είμαστε αποσυνδεδεμένοι από τον κόσμο. Αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν οικογένειες που δεν έχουν βιώσει αυτήν την “αποσύνδεση”, καθώς τα σπίτια τους δεν έχουν σύνδεση στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με την Eurostat το 2008, το 40% των νοικοκυριών της ΕΕ δεν είχαν πρόσβαση στο Διαδίκτυο και το 2017 το 13% των νοικοκυριών παραμένουν αποσυνδεδεμένα. Παρά την σημαντική πρόοδο όσον αφορά την παροχή πρόσβασης στο διαδίκτυο για τα νοικοκυριά, παρέχοντας ακόμη και το βασικό επίπεδο πρόσβασης σε όλα τα νοικοκυριά, παραμένει ένα συνεχές θέμα. Η πλειοψηφία των νοικοκυριών χωρίς πρόσβαση στο διαδίκτυο προέρχεται από τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, τη Λιθουανία, την Κροατία κ.λπ., ενώ υπάρχουν χώρες όπως η Ολλανδία και η Ισλανδία με σχεδόν 100% κάλυψη στο διαδίκτυο.

Οι περισσότεροι από εμάς θα συμφωνούσαμε ότι όταν μείνουμε χωρίς  Wi-fi αισθανόμαστε ότι δεν ξέρουμε τι να κάνουμε με τον εαυτό μας. Και αν το Διαδίκτυο έχει γίνει σαν το οξυγόνο που αναπνέουμε, πώς μερικοί άνθρωποι δεν το εισπνέουν ακόμα; Οι λόγοι για τη διακοπή της σύνδεσης είναι πολλαπλοί, αλληλένδετοι και ποικίλλουν ανάλογα με την περίπτωσή τους.

Όταν ρωτήθηκαν γιατί τα σπίτια τους δεν είναι ακόμα συνδεδεμένα με το διαδίκτυο, σχεδόν οι μισοί Ευρωπαίοι που δεν έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο (46%) λένε ότι δεν το χρειάζονται. Η έλλειψη δεξιοτήτων είναι ο δεύτερος λόγος για τον οποίο το 43% των Ευρωπαίων δεν έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο στο σπίτι. Πρόσθετοι λόγοι περιλαμβάνουν το υψηλό κόστος πρόσβασης και εξοπλισμού,  έχουν πρόσβαση σε αλλού και θέματα ιδιωτικότητας ή ασφάλειας.

Αν δούμε πιο προσεκτικά τους λόγους για τους οποίους δεν υπάρχει πρόσβαση στο διαδίκτυο λαμβάνοντας υπόψη τη δομή των μελών της οικογένειας. Οι οικογένειες με δύο ενήλικες θεωρούν ότι δεν το χρειάζονται και / ή δεν διαθέτουν τις δεξιότητες που απαιτούνται για τη χρήση τους. Το υψηλό κόστος πρόσβασης και εξοπλισμού και οι ανησυχίες για την ιδιωτική ζωή ή την ασφάλεια είναι οι συχνότεροι λόγοι για τους οποίους δεν συνδέονται οι οικογένειες με δύο ενήλικες με εξαρτώμενα παιδιά.

Αν ληφθεί υπόψη το εισόδημα των νοικοκυριών, ο βασικός λόγος για τα νοικοκυριά με το χαμηλότερο εισόδημα είναι συνεπώς το υψηλό κόστος πρόσβασης και εξοπλισμού. Από την άλλη πλευρά, τα νοικοκυριά με το υψηλότερο εισόδημα δεν συνδέονται με το Διαδίκτυο επειδή ανησυχούν για την ιδιωτική τους ζωή και την ασφάλειά τους.

Η ψηφιακή ένταξη αποτελεί την προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εξασφαλίσει ότι όλοι μπορούν να συμβάλουν και να επωφεληθούν από την ψηφιακή οικονομία και την κοινωνία. Και όσο υπάρχουν νοικοκυριά που δεν χρειάζονται πρόσβαση στο Διαδίκτυο ή τουλάχιστον έτσι λένε, υπάρχουν επίσης πολλά νοικοκυριά που παραμένουν αποσυνδεδεμένα εξαιτίας της έλλειψης δεξιοτήτων. Επομένως, οι χώρες με χαμηλές ψηφιακές δεξιότητες του πληθυσμού τους πρέπει να βρουν τρόπους και να επενδύσουν στην εκπαίδευση για να μετριάσουν τον κίνδυνο ψηφιακού αποκλεισμού των πολιτών τους.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.