18 Απρ 2024
READING

Οι δωροκάρτες τα Χριστούγεννα

4 MIN READ

Οι δωροκάρτες τα Χριστούγεννα

Οι δωροκάρτες τα Χριστούγεννα

Δεδομένου ότι οι αγοραστές  ξεκινούν τις επισκέψεις στα καταστήματα για τις  Χριστουγεννιάτικες αγορές αυτό το Σαββατοκύριακο, πολλοί  δεν μπορούν να σκεφτούν ένα κατάλληλο δώρο και θα στραφούν σε δωροκάρτες.

Πράγματι, τέσσερις στους πέντε ξοδεύουν περισσότερο σε δώρα και κουπόνια από ό, τι σε πραγματικά δώρα, σύμφωνα με έρευνα για μια βιομηχανία αξίας περίπου 6 δισ. λιρών ετησίως στην Αγγλία μόνο.

Είναι αλήθεια ότι η αγορά μιας κάρτας δώρου δείχνει τουλάχιστον καλύτερα από το να βάζεις μερικά χαρτονομίσματα σε ένα φάκελο, αλλά έρχεται με ένα μειονέκτημα. Οι κάρτες λήγουν μετά από δύο χρόνια το πολύ.

Εκτός από το να ξεχνάμε να εξαργυρώσουμε την κάρτα δώρων ή το κουπόνι υπάρχει ένας επιπλέον κίνδυνος. Αν το κατάστημα κλείσει, πάλι χάνουμε τα λεφτά μας.

Παρά τα δυνητικά αυτά μειονεκτήματα, είναι όλο και πιο δημοφιλείς. Οι δαπάνες για όλους τους τύπους καρτών δώρων αυξήθηκαν κατά 6,6% το 2017, ενώ οι ψηφιακές κάρτες και τα ηλεκτρονικά κουπόνια αποτελούν πλέον το 9,4% της συνολικής αγοράς.

Τον Αύγουστο, το House of Fraser έγινε το τελευταίο brand που “λύγισε”, λόγω του συνδυασμού του σκληρότερου διαδικτυακού ανταγωνισμού και αυξανόμενων ενοικίων για τα καταστήματά του.

Οι πελάτες που είχαν αγοράσει κάρτες δώρων έμειναν σε αναμονή  αρκετούς μήνες, μέχρι που εξαγοράστηκε από το Mike Ashley’s Sports Direct.

Το House of Fraser είχε ζητήσει από τους πελάτες να στείλουν τις κάρτες τους και ανέφερε ότι θα αντικατασταθούν – αλλά παρείχαν λίγα στοιχεία. Οι κάτοχοι κάρτας δώρων ήξεραν ότι μέχρι τον Οκτώβριο θα λάβουν e-κουπόνια της ίδιας αξίας που θα μπορούσαν να δαπανηθούν στο διαδίκτυο.

Η ιστορία είναι γνωστή: η κατάρρευση των retailers  όπως οι Evans Cycles, Toys R Us, Maplin και HMV έβαλε τους αγοραστές στη θέση να αγωνίζονται για να πάρουν επιστροφές αφού οι δωροκάρτες τους ήταν πλέον άχρηστες.

Η Sarah Pennells, ιδρυτής της ιστοσελίδας Savvy Woman, λέει ότι οι αγοραστές θα πρέπει να σκεφτούν δύο φορές πριν αγοράσουν κάρτες ως δώρα.

“Μπορεί να είναι βολικό και να νιώθουν λίγο πιο όμορφα από το να δίνουν μετρητά αλλά το άτομο που τις δίνετε μπορεί να μείνει χωρίς δώρο τελικά, αν το κατάστημα κλείσει.

“Είχαμε έναν αριθμό μεγάλων εμπόρων λιανικής που έκλεισε τα τελευταία χρόνια και με τις συνθήκες στην αγορά να είναι τόσο δύσκολες και είναι πιθανό να υπάρξουν και περισσότεροι.”

Ένα από τα πιο επίπονα ζητήματα με τις κάρτες που επεξεργάζονται οι έμποροι είναι πόσο καιρό θα πρέπει να μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε. Συνήθως είναι δύο χρόνια, αλλά κάθε κατάστημα έχει τους δικούς του κανόνες για τις κάρτες ή τις αλλαγές του και δεν είναι πάντοτε προφανείς.

Έχουν γίνει συζητήσεις για την τυποποίηση των κανόνων ώστε να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη σαφήνεια κατά τις ημερομηνίες λήξης. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη ελάχιστη πενταετή προθεσμία λήξης για κάρτες δώρων και η Ιρλανδία σχεδιάζει να κάνει το ίδιο.

Εδώ, η εκπρόσωπος της SNP, Patricia Gibson, για τις καταναλωτικές υποθέσεις, έχει αγωνιστεί για να επιτύχει μια ελάχιστη περίοδο εκπνοής πέντε ετών για την προστασία των καταναλωτών.

“Αυτό είναι απλώς κοινή λογική για μένα. Εάν οι ΗΠΑ, το λίκνο του καπιταλισμού, μπορούν να το κάνουν, δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο δεν μπορούμε να το κάνουμε κι εμείς”, λέει.

“Οι άνθρωποι ξοδεύουν τα σκληρά κερδισμένα χρήματά τους και επειδή αυτά τα χρήματα δεν έχουν δαπανηθεί ακόμα, τα κέρδη τους επιστρέφουν ως κέρδος μιας επιχείρησης. Δεν είναι αρκετά καλό – πρόκειται για μια αρκετά άνιση συμφωνία για τον καταναλωτή και επηρεάζει τους αγοραστές όλο το χρόνο. ”

Μελέτη αναφέρει ότι το 98,5% των δωροεπιταγών εξαργυρώνεται μέσα σε ένα χρόνο και ότι το 95,4% των πελατών γνωρίζουν την ημερομηνία λήξης της κάρτας τους – αλλά συνιστά στους αγοραστές να ελέγξουν διπλά την ημερομηνία λήξης και να κρατήσουν τις αποδείξεις ξεχωριστά έτσι εάν χάσετε την κάρτα να μπορείτε να ζητήσετε τα χρήματα πίσω.

Η Sarah Pennells λέει ότι αν σας δοθεί μια κάρτα δώρου ως δώρο αυτά τα Χριστούγεννα θα πρέπει να εγγραφείτε ώστε να μπορείτε να πάρετε μια νέα κάρτα εάν χάσετε ή κλαπεί η δική σας.

“Εάν δεν την καταχωρίσετε και δεν γνωρίζετε τον αριθμό της κάρτας, ίσως χάσετε τα χρήματα της”.

Εάν αγοράζετε μια δωροκάρτα, μια άλλη προσέγγιση είναι να συμβαίνει αυτό χρησιμοποιώντας μια πιστωτική κάρτα. Αυτό γιατί το άρθρο 75 του εμπορικού δίκαιου στην Αγγλία περί καταναλωτικής πίστης μπορεί να δώσει στους παρόχους πιστωτικών καρτών από κοινού ευθύνη για παραβιάσεις της σύμβασης όταν αγοράζετε με πιστωτική κάρτα.

Αλλά για να υπάρξει μια αξίωση, η δωροκάρτα  πρέπει να αξίζει περισσότερο από £ 100 και να αγοράζεται με πιστωτική κάρτα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.