Η adidas παρουσιάζει το νέο της ποδοσφαιρικό παπούτσι βασισμένο σε μια ολόκληρη επιστήμη

Η adidas λάνσαρε το νέο Copa 19 στο Μιλάνο , παρουσιάζοντας το σχεδιασμό της μέσα από μια εντυπωσιακή εμπειρία, με τη Juventus να προωθεί τον Paulo Dybala ως πρόσωπο του νέου μοντέλου.

Το Copa 19 είναι η τελευταία και πιο σημαντική εκδοχή της adidas για το θρυλικό boot του Copa Mundial. Αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και κυκλοφόρησε για το Παγκόσμιο Κύπελλο το 1982 στην Ισπανία. Το Copa Mundial είναι η πιο δημοφιλής σειρά παπουτσιών ποδοσφαίρου στον κόσμο, που φορέθηκε από είδωλα του ποδοσφαίρου όπως ο Zinedine Zidane και ο Zico. Η γραμμή Copa είναι κατασκευασμένη από δέρμα καγκουρό και προσφέρει απαράμιλλη αίσθηση στην επαφή. Για τη νέα κυκλοφορία, οι σχεδιαστές της adidas εστίασαν στην εξισορρόπηση της πλούσιας κληρονομιάς του παπουτσιών με τις απαιτήσεις και τις τεχνολογίες του σύγχρονου παιχνιδιού.

Αλλά τι ακριβώς συμβαίνει για τη δημιουργία του νέου παπουτσιού; Ο Robert Ashcroft, category director της Adidas Football, ο Gaétan Saint-André, παγκόσμιος διευθυντής προϊόντων ανώτερων στελεχών και ο δημιουργός υποδημάτων Arnau Sanjuan Roman, μοιράστηκαν τις ιδέες τους για τη διαδικασία.


Ερευνα

Σύμφωνα με τον Ashcroft, πριν από οτιδήποτε, η adidas έκανε έρευνα αγοράς και καταναλωτών για να εξασφαλίσει ότι οποιοδήποτε νέο προϊόν θα είναι ακριβώς αυτό που οι παίκτες θέλουν και χρειάζονται όσον αφορά την απόδοση και την αισθητική. «Δημιουργούμε διάφορες ομάδες προφίλ καταναλωτών και δεν περιοριζόμαστε μόνο στην Ευρώπη», λέει ο Ashcroft. “Το κάνουμε αυτό παγκοσμίως, έτσι ώστε να έχουμε ομάδες καταναλωτών που δραστηριοποιούνται στη Δυτική Ευρώπη, στη Βόρεια Αμερική, στις ασιατικές αγορές, στον Ειρηνικό, παντού, για να κατανοήσουμε ποιες είναι οι ανάγκες αυτών των καταναλωτών και των τύπων παικτών”.

Το ποδόσφαιρο έχει υποστεί μια απίστευτη εξέλιξη τα τελευταία χρόνια, γεγονός που είχε επιπτώσεις στον τύπο των καταναλωτών που αγόραζαν ποδοσφαιρικά παπούτσια. «Πάνε οι μέρες που τα ποδοσφιαρικά ήταν απλώς καθαρά για απόδοση», λέει ο Ashcroft. “Αυτός ο καταναλωτής είναι βασικά η μειονότητα τώρα. Αυτό που γνωρίζουμε τώρα είναι ότι οι καταναλωτές κατευθύνονται από την καινοτομία και τώρα είναι μια ασαφή γραμμή μεταξύ της απόδοσης και σχετική με τις τάσεις”.

Αυτά τα συναισθήματα επαναλαμβάνονται από τον Saint-André: “Αρχίζουμε πάντα με μια φάση εξερεύνησης όπου συναντάμε επαγγελματίες παίκτες και ερασιτέχνες παίκτες. Επειδή αυτά τα παπούτσια έχουν σχεδιαστεί με όλα τα επίπεδα των παικτών κατά νου, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποιες είναι οι ανάγκες του καταναλωτή και τι θέλει. ”

Τεχνολογική καινοτομία και σχεδιασμός

Ενώ η φάση της έρευνας μπορεί να διαρκέσει έως και έξι μήνες, ο σχεδιασμός και η κυκλοφορία ενός παπουτσιού διαρκεί περίπου 24 μήνες και περιλαμβάνει μια μεγάλη δια-τμηματική ομάδα. “Συντελείται μια ομάδα έξι, επτά σχεδιαστών και στη συνέχεια δημιουργικοί διευθυντές πάνω από αυτό “, λέει ο Ashcroft. “Και τότε έχουμε μια ομάδα με πέντε, έξι προγραμματιστές και υπάρχει ένας διευθυντής προϊόντων και βοηθός διευθυντής έργου, μαζί με εμένα.”

Η διαδικασία σχεδιασμού περιλαμβάνει πολλά πισωγυρίσματα, όπως εξηγεί ο Sanjuan Roman: “Στην αρχή, ξεκινάμε με μια ιδέα σχεδιασμού, σωστά; Στη συνέχεια συγκρίνουμε το πρώτο πρωτότυπο με το σκίτσο μας. Βήμα προς βήμα, δουλεύουμε με το ανατομικό θέμα του ποδιού, με τους πραγματικούς αθλητές και έπειτα κάθε φορά που αλλάζει λίγο ο σχεδιασμός. ”

Αν και δεν είναι η πρώτη επανέκδοση του παπουτσιού, το Copa 19 σηματοδοτεί μια σημαντική αναθεώρηση. “Αν μιλήσετε τώρα με την πλειονότητα των καταναλωτών, το Copa είναι κάτι που φορούσε ο μπαμπάς τους ή ο θείος τους”, λέει ο Ashcroft. “Δεν είναι πλέον διαχρονικό, κατά κάποιο τρόπο, αν δεν προσφέρει κάτι νέο”.

Αυτό σημαίνει ότι το Copa 19 έπρεπε να προσφέρει καινοτομία στο ίδιο επίπεδο με τα νεότερα μοντέλα ACE ή X. “Ξοδέψαμε ένα τεράστιο χρονικό διάστημα αναπτύσσοντας το νέο για να διασφαλίσουμε ότι θα προσφέρει απαράμιλλο σχεδιασμό “, λέει ο ανώτερος διευθυντής, Dave Surace. “Αυτό περιλαμβάνει τη χρήση του νέου Fuse Skin, το οποίο αποτελεί εξέλιξη της υπάρχουσας δερμάτινης τεχνολογίας kangaroo. Πρόκειται για μια επανεξέταση της κλασικής δερμάτινης επεξεργασίας του Copa. ”

Πρωτότυπα και δοκιμές

Δημιουργείται ένα πρωτότυπο για να ελεγχθεί κατά πόσον ο αρχικός σχεδιασμός μπορεί να γίνει πράγματι λειτουργικό προϊόν. “Γενικά περάσαμε τρεις ή τέσσερις γύρους πρωτοτύπων”, λέει ο Ashcroft. “Θα έλεγα ότι ο πρώτος γύρος που περάσαμε είναι η εξερεύνηση γύρω από την αισθητική του σχεδιασμού. Ο δεύτερος γύρος γίνεται στη συνέχεια δοκιμή. ”

“Συχνά δοκιμάζουμε πρώτα το παπούτσι με ερασιτέχνες παίκτες που παίζουν σε τοπικά περιφερειακά πρωταθλήματα στην Ασία, τις ΗΠΑ και στην Ευρώπη”, λέει ο Saint-André. “Μας δίνουν ανατροφοδότηση, αλλά μόνο στην πλευρά των επιδόσεων του προϊόντος”.

Οποιαδήποτε αισθητική απόφαση έχει ήδη γίνει σε μεγάλο βαθμό, πράγμα που σημαίνει ότι το πιο σημαντικό είναι να δούμε αν το παπούτσι  λειτουργεί με τον τρόπο που θα έπρεπε. Εκτός από την επιλογή ερασιτεχνών παγκοσμίως, η adidas φέρνει επαγγελματίες παίκτες πολύ νωρίς στη διαδικασία δοκιμών. “Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να λαμβάνουμε πληροφορίες από τα παιδιά που είναι εμπειρογνώμονες γιατί, τελικά, είναι το εργαλείο εργασίας τους”, λέει ο Saint-André.

Το επόμενο μέρος της φάσης δοκιμής συνήθως περιλαμβάνει αρκετούς γύρους. Ο Saint-André: “Έχουμε δοκιμές με πόδια, όπου απλά δοκιμάζουν το παπούτσι για να δουν αν είναι άνετο. Έχουμε δοκιμές φθοράς κατά τη διάρκεια των προπονήσεων. Κάθε στοιχείο του παπουτσιού δοκιμάζεται επίσης στο εργαστήριο για να βεβαιωθούμε ότι συμμορφώνεται με τα υψηλά πρότυπα ποιότητας της adidas. “Αυτά τα τεστ αντοχής διεξάγονται στο εργαστήριο, στην  ξεχωριστή επιφάνεια  που έχει τεθεί σε δοκιμή.”


Αναπαραγωγή ιστοριών και κυκλοφορία

Το πρόσωπο του Copa 19, το αστέρι της Αργεντινής Dybala βοηθά την adidas να προωθήσει το παπούτσι σε μια νέα γενιά αθλητών.

“Νομίζω ότι η μεγαλύτερη πρόκληση με αυτό ήταν να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τι ταιριάζει σε ένα σύγχρονο παπούτσι και πως λέμε μια νέα ιστορία που θα δίνει οφέλη απόδοσης αλλά είναι επίσης σχετική με τη μόδα”, λέει ο Ashcroft. “Τα Copas είναι το δέρμα, αλλά στη συνέχεια, όταν μιλάμε για εξέλιξη, πώς θα φέρουμε επανάσταση στην ιστορία με ένα δερμάτινο παπούτσι;”

Φαίνεται τουλάχιστον για το Copa 19, ότι αλλάζοντας την ιστορία του δέρματος χρειάστηκε να ξανασκεφτούν την εφαρμογή του για σχεδιασμό απόδοσης και να βρουν ένα πιο φρέσκο ​​και – το πιο σημαντικό – δημοφιλές πρόσωπο για το franchise: τον Dybala. Το Copa 19 φορέθηκε για πρώτη φορά από τον Dybala σε ένα παιχνίδι του Champions League εναντίον της Manchester United και κυκλοφόρησε στις 13 Νοεμβρίου για $ 275 στην adidas και σε επιλεγμένους εμπόρους της.