Στη νέα φιλοσοφία καταστημάτων Natoora στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι πελάτες μπορούν να αναμένουν ότι τα λαχανικά θα είναι διαχωρισμένα σε περισσότερες κατηγορίες από ένα παραδοσιακό – ή ακόμη και ένα βιολογικό – μανάβικο.
Η νέα ιδέα, η οποία άνοιξε στα δυτικά του Λονδίνου, χωρίζει τα λαχανικά από την εποχικότητα, τα οποία αναγνωρίζονται ως πρώιμα, εποχής ή ώριμα, σύμφωνα με το περιοδικό Fresh Produce Journal. Η επιλογή, σύμφωνα με τον retailer, θα επιτρέψει στους πελάτες να «βιώσουν τις λεπτές μετατοπίσεις των εποχιακών προμηθευτών που έχουν εξαλείψει την ομοιόμορφη παραγωγή του χρόνου.» Αντί να αγοράζει από τους mainstream διανομείς, η Natoora αγοράζει τα προϊόντα της για το νέο concept από μικρούς καλλιεργητές και παρέχει πληροφορίες για στοιχεία όπως οι σπόροι και ο τύπος εδάφους που χρησιμοποιείται για την καλλιέργεια τους.
Οι ετικέτες σέβονται τα φιλικά προς το περιβάλλον χαρακτηριστικά των τροφίμων, ιδιαίτερα του κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων, που είναι δημοφιλή εδώ και καιρό. Τα προϊόντα “ελεύθερης βοσκής”, “χωρίς φυτοφάρμακα”, “φυσικά” και “βιολογικά” είναι κοινά και στα παραδοσιακά μανάβικα. Σπάνια, ωστόσο, οι διακρίσεις γίνονται τόσο λεπτομερείς για τα φρούτα και τα λαχανικά όπως αυτό που προσφέρει η Natoora.
Αλλά με την αυξημένη ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα όπως τα απορρίμματα νωπών τροφίμων που οφείλονται στην αναποτελεσματικότητα της αλυσίδας εφοδιασμού, θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερη ζήτηση για φρούτα και λαχανικά με πιο διαφανή προμήθεια. Με αυξημένη συνειδητοποίηση, περισσότεροι πελάτες θα μπορούσαν να αρχίσουν να αναπτύσσουν προτιμήσεις γύρω από παράγοντες όπως η εποχικότητα.
Πολλές εταιρείες σε μια μεγάλη ποικιλία ειδών διατροφής, συμπεριλαμβανομένου του Whole Foods, προωθούν τη δέσμευσή τους να βάζουν στα ράφια τους τοπικά προϊόντα κατά τη διάρκεια της σεζόν και να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την προέλευσή τους. Το Whole Foods ορίζει “τοπικό” ό,τι καλλιεργείται σε απόσταση μιας μέρας με το αυτοκίνητο.
Η αλυσίδα κυκλοφόρησε επίσης ένα πρόγραμμα το 2016, με “άσχημα” προϊόντα – φρούτα και λαχανικά που όμως είναι καλά για φαγητό, αλλά μπορεί να φαίνονται ατελή στους πελάτες.
Μικρότερες επιχειρήσεις οργανικών ειδών έχουν ήδη αρχίσει να προσφέρουν ένα βαθμό καθοδήγησης σε θέματα όπως το «καθαρό» φαγητό. Για παράδειγμα, το Earth Fare έχει ξεκινήσει να δημοσιεύει ένα περιοδικό ειδικά σχεδιασμένο για να διδάσκει στους πελάτες πώς να τρώνε σύμφωνα με τη φιλοσοφία.
Αλλά δεν είναι απολύτως σαφές εάν η διαλογή των λαχανικών από την εποχικότητα θα ήταν κάτι που τα μεγαλύτερα supermarkets θα μπορούσαν να διαχειριστούν σε κλίμακα ή ότι οι πελάτες έξω από μια μικρή εξειδικευμένη αγορά θα ενδιαφέρονταν.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.