The Schmeling Effect | Ford, Amazon, Google , Facebook είδαν αυτό που δεν πρόσεξαν οι άλλοι

Ο βαρέων βαρών μπόξερ Max Schmeling (δεξιά) δίνει τα χέρια με τον αήττητο μαχητή Joe Louis πριν από την πάλη τους στις 19 Ιουνίου 1936. Ο Λουίς θεωρούνταν ότι είναι ανίκητος και είχε υψηλές πιθανότητες για να κερδίσει.

Ο Jeff Bezos έκανε πρόσφατα πρωτοσέλιδα προβλέποντας ότι μια μέρα το Amazon θα χρεοκοπήσει. Τα σχόλια του Bezos έφτασαν παντού σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω της αντίληψης των περισσότερων επιχειρηματικών ηγετών και των αναλυτών λιανικής ότι το Amazon είναι ανίκητο.

Στην επιχείρηση και στον αθλητισμό, καμία εταιρεία, ομάδα ή αθλητής δεν είναι αήττητος. Υπάρχει πάντα μια αδυναμία. Η πρόκληση είναι η εξεύρεση και εκμετάλλευση της αδυναμίας. Κάτι στο οποίο αναφερόμαστε ως The Schmeling Effect.

Ο ασυναγώνιστος Joe Louis

Το 1936, ένας 21χρονος πυγμάχος από το Ντιτρόιτ ονόματι Joe Louis είχε συγκεντρώσει ρεκόρ 24 αγώνων με 20 knockouts.

Το ταλέντο του νεαρού κ. Louis ήταν τόσο μεγάλο που κανένας άλλος εκτός από τον συγγραφέα Ernest Hemingway, ο ίδιος ήταν πυγμάχος και ένας ένθερμος θαυμαστής της πυγμαχίας, δεν είπε το παρακάτω αφότου παρακολούθησε έναν αγώνα του Louis: “Πάρα πολύ καλό για να είναι αληθινό, και όμως είναι η πιο όμορφη μηχανή μάχης που έχω δει ποτέ ».

Το να δηλώνεις ότι ο Louis θεωρήθηκε ως πρωταθλητής βαρέων βαρών είναι υποτιμητικό. Ήταν παγκοσμίως αποδεκτό στο πλαίσιο της πυγμαχίας ότι όχι μόνο ο Louis είναι πρωταθλητής, αλλά ότι ο Louis ήταν αήττητος.

Ένας Γερμανός μαχητής που ονομαζόταν Max Schmeling, ο “Μαύρος Uhlan του Ρήνου” όπως αναφέρθηκε από τον Τύπο, επιλέχθηκε για να γίνει το επόμενο θύμα του Louis.

Σε ηλικία 29 ετών και με 49 νίκες, 7 ήττες και 4 ισοπαλίες, ο Schmeling θεωρήθηκε ένας καλός μαχητής που δεν είχε καμία πιθανότητα κατά του μεγάλου Joe Louis.

Ο αγώνας, ή όπως κάποιοι συγγραφείς ψιθύριζαν, “η σφαγή”, είχε προγραμματιστεί να λάβει χώρα στις 19 Ιουνίου 1936 στο Yankee Stadium.

Παρατηρήθηκε εκείνη τη στιγμή το γεγονός ότι ο Schmeling δεν έπαιζε το ρόλο του θύματος. Αντ ‘αυτού, ο Schmeling ήταν εξαιρετικά σίγουρος και πίστευε πραγματικά ότι θα νικήσει τον Louis.

Όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους γιατί αυτός, ένα outsider, φάνηκε να είναι τόσο σίγουρος μπροστά στην επικείμενη εκτέλεση του από τις γροθιές του Louis, ο Schmeling απάντησε «βλέπω κάτι».

Αυτό που είδε ο Schmeling ήταν ότι σε αντίθεση με αυτό που όλοι λένε και γράφουν για τον Louis, ο Λουίς είχε στην πραγματικότητα μια αδυναμία. Η αδυναμία που ανακαλύφθηκε από τον Schmeling ήταν ότι ο Louis είχε την τάση να ρίχνει με το αριστερό του χέρι κατά τη διάρκεια ενός αγώνα και συχνά έβαζε το αριστερό του χέρι πίσω χαμηλά αφότου είχε ρίξει ένα χτύπημα. Για τον Schmeling, αυτό σήμαινε ότι ο Louis θα ήταν ευάλωτος σε ένα δεξί κροσέ.

Όπως συμβαίνει με πολλά σενάρια όπου όλα υποτίθεται ότι δουλεύουν τέλεια χωρίς καμία πιθανότητα αναστάτωσης στο αναπόφευκτο, τα πράγματα δεν πήγαν όπως είχαν προγραμματιστεί για το “The Brown Bomber” Joe Louis.

Όταν ξεκίνησε ο αγώνας, έγινε γρήγορα εμφανές ότι ο Schmeling είχε πράγματι δει κάτι, ένα ελάττωμα που θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί.

Ο Schmeling χτυπούσε σταθερά τον Louis με το δεξί χέρι σε όλη τη διάρκεια του αγώνα. Ένα χτύπημα του Louis από τον Schmeling στο γύρο 4 ακολούθησε ένα νοκ-άουτ του Louis στο γύρο 12.

Ούτε ο Σαίξπηρ δεν θα τολμούσε να γράψει ένα τέτοιο τέλος. Ο αήττητος Joe Louis είχε όχι μόνο νικηθεί, είχε βγει νοκ άουτ από ένα 10 στα 1 αουτσάιντερ.

Το φαινόμενο Schmeling στις επιχειρήσεις

Το Schmeling Effect είναι πάντα δημοφιλές με το κοινό, καθώς εξηγεί αποτελεσματικά την ικανότητα ενός ατόμου να βλέπει και να εκμεταλλεύεται μια αδυναμία.

Η ιστορία ισχύει και για τις επιχειρήσεις. Ανεξάρτητα από το πόσο ανυπέρβλητη είναι μια επιχείρηση ή πόσο εδραιωμένη μια βιομηχανία, υπάρχει πάντα μια αδυναμία που μπορεί να αξιοποιηθεί.

Παρακάτω είναι ένας κατάλογος ατόμων που είδαν τι δεν συνέβαλαν οι άλλοι για τη δημιουργία νέων εταιρειών και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ξεπέρασαν τους μεγαλύτερους πιο καθιερωμένους ανταγωνιστές για να πάρουν μερίδιο αγοράς:

Henry Ford – Ο ιδρυτής της Ford Motor Company δεν εφηύρε το αυτοκίνητο ή τη γραμμή συναρμολόγησης. Εντούτοις, είδε την ευκαιρία να κατασκευάσει το πρώτο προσιτό αυτοκίνητο για τη μεσαία τάξη, βλέποντας έτσι το αυτοκίνητο με μια περιέργεια για ένα πρακτικό μέσο μεταφοράς.

Οι αδελφοί Albrecht – Οι Karl και Theo αναγνώρισαν την αξία μιας αλυσίδας καταστημάτων λιανικής πώλησης με έκπτωση που να διαθέτει ένα περιορισμένο αριθμό προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας. Η Aldi αναγνωρίζεται ως ένας από τους κορυφαίους λιανοπωλητές στον κόσμο. Η εταιρεία διαθέτει πάνω από 10.000 καταστήματα σε 20 χώρες.

Michael Dell – Ο ιδρυτής της Dell Computer είδε την αξία ενός κατασκευαστή που πωλεί υπολογιστές απευθείας στους καταναλωτές. Το 2001, η Dell ξεπέρασε την Compaq, τον μεγαλύτερο κατασκευαστή PC στον κόσμο. Η Dell επεκτάθηκε πέρα ​​από τους υπολογιστές, αποκτώντας την εταιρεία αποθήκευσης και διαχείρισης δεδομένων EMC. Η Dell είναι πλέον γνωστή ως Dell Technologies.

Steve Jobs – Ο συνιδρυτής της Apple είδε την ψηφιακή επανάσταση και την ανάγκη για ψηφιακές συσκευές. Ο Steve είδε το μέλλον και επέλεξε να βοηθήσει να το διαμορφώσει.

Larry Page και Sergey Brin – Οι ιδρυτές του Google είδαν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν τη σύνδεση σελίδων σε ακαδημαϊκά συγγράμματα στο Web. Η ανακάλυψη του Brin και του Page ήταν να δημιουργηθεί ένας αλγόριθμος – ονομάστηκε PageRank – ο οποίος κατάφερε να λάβει υπόψη τόσο τον αριθμό των συνδέσεων σε έναν συγκεκριμένο ιστότοπο όσο και τον αριθμό συνδέσμων σε κάθε έναν από τους συνδέσμους.

Mark Zuckerberg – Ο συνιδρυτής του Facebook είδε τη δυνατότητα δημιουργίας ενός ιστότοπου κοινωνικών μέσων και κοινωνικής δικτύωσης. Το Facebook είναι η μεγαλύτερη κοινωνική πλατφόρμα με πάνω από 1 δισεκατομμύριο χρήστες από το 2018.

Jeff Bezos – Αναμφισβήτητα το πιο ισχυρό στέλεχος στην ιστορία των επιχειρήσεων. Το 1994, ο Bezos έφυγε από μια θέση εργασίας σε ένα hedge fund της Νέας Υόρκης επειδή μπορούσε να δει τις δυνατότητες του διαδικτύου ως μηχανισμού για το εμπόριο.

Συμπέρασμα

Η ιστορία αποδεικνύει ότι είναι δύναμη να βλέπεις ότι οι άλλοι δεν βλέπουν για να εκμεταλλευτείς μια αδυναμία ή για να δημιουργήσεις ένα επιχειρηματικό μοντέλο για να ανατρέψεις έναν ηγέτη της αγοράς.