Η Disney επενδύει περισσότερα στα θεματικά πάρκα

Δεν υπάρχει τίποτα το μικρό σε ό,τι αφορά τη Walt Disney World. Αποτελείται από τέσσερα ξεχωριστά θεματικά πάρκα στη λίμνη Buena Vista της Φλόριντα, κοντά στο Orlando, με συνολικό ετήσιο τζίρο 56 εκατομμυρίων. Το θέρετρο εκτείνεται σε 25.000 στρέμματα, περιοχή σχεδόν διπλάσια από το μέγεθος του Μανχάταν. Μια χαλύβδινη ακτίνα που χρειαζόταν για να φτιάξει ένα τραινάκι “Avatar” πέρυσι, ήταν τόσο τεράστια που η Disney έπρεπε να δανειστεί τα ειδικά crawler, τους μεταφορείς της NASA.

Τώρα η Disney World – και η παγκόσμια αυτοκρατορία  της – πρόκειται να γίνει πολύ, πολύ μεγαλύτερη.

Με την τηλεοπτική της επιχείρηση να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις στην εποχή του streaming και πολλά δημοφιλή κινηματογραφικά studios διαθέσιμα, η Disney δαπανά δισεκατομμύρια για τα θεματικά πάρκα, το οποίο έχει αναδειχθεί ως εκπληκτικά ισχυρός πόρος κερδών.

Η ετήσια αύξηση των εσόδων της Disney

Για το οικονομικό έτος 2018, τα Walt Disney Parks και Resorts είχαν λειτουργικό κέρδος 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αύξηση πάνω από 100% από πέντε χρόνια νωρίτερα. Για λόγους σύγκρισης, η Disney Media Networks, που φιλοξενεί το ESPN και το ABC, είχε κέρδη 6,6 δισ. δολαρίων, με πτώση 3%.

Κάθε ένα από τα έξι θέρετρα θεματικών πάρκων της Disney σε όλο τον κόσμο βρίσκεται σε εξέλιξη, μαζί με την Disney Cruise Line. Ο Michael Nathanson, ένας οικονομικός αναλυτής των μέσων ενημέρωσης, εκτιμά ότι η Disney θα δαπανήσει 24 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέα αξιοθέατα, ξενοδοχεία και πλοία για τα επόμενα πέντε χρόνια. Αυτό είναι κάτι περισσότερο από ότι η Disney πλήρωσε για τις Pixar, Marvel και Lucasfilm μαζί.

“Δεν μπορεί να είναι απλώς ιδιαίτερη – πρέπει να είναι θεαματική”, δήλωσε ο Bob Chapek, πρόεδρος του θεματικού πάρκου της Disney, κατά τη διάρκεια της ανέγερσης του εργοταξίου κατασκευής 14 στρεμμάτων στο Disney World, με τραινάκια “Star Wars”,  καταστήματα και εστιατόρια.

Ένας παγκόσμιος μετασχηματισμός βρίσκεται σε εξέλιξη

Η Disney αντιμετωπίζει μια αξιοζήλευτη πρόκληση: Ακόμη και με σταθερές αυξήσεις των τιμών για περιόδους αιχμής – τα εισιτήρια μιας ημέρας στη Disneyland της Καλιφόρνια πωλούνται τώρα $ 135, με το ενδιαφέρον των επισκεπτών συχνά να υπερβαίνει την χωρητικότητα σε ορισμένα ακίνητα. “Μπορούμε να αφήσουμε πολλούς παραπάνω ανθρώπους να μπουν σε ένα πάρκο, αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να ενδιαφερθούμε για το επίπεδο ικανοποίησης”, δήλωσε ο κ. Chapek.

Έτσι, το σχέδιο επέκτασης της Disney είναι πιο φιλόδοξο από την τοποθέτηση ενός γιγάντιου νέου χαρακτήρα από τους “Incredibles”. Ο στόχος είναι η μετατροπή,  προσθέτοντας σημαντική χωρητικότητα στα πιο δημοφιλή πάρκα της Disney (Disneyland, Tokyo DisneySea) και δίνοντας άλλες σημαντικές αναβαθμίσεις (Epcot, Disney Studios Park στη Disneyland του Παρισιού) για να προσελκύσουν τους επισκέπτες πιο ομοιόμορφα σε όλη την “αυτοκρατορία”.

Ο Spider-Man θα αποτελέσει το κεντρικό θέμα του νέου παιχνιδιού με θέμα τη Marvel στο Disneyland Resort.

Η αφθονία των δημοφιλών franchises ταινιών Disney καθιστά δυνατή αυτή τη μεγάλη επέκταση, επεσήμανε ο κ. Chapek. Το “Frozen” και τα τραινάκια της Marvel θα εισαχθούν σε πολλά θέρετρα.

Ένα έβδομο θέρετρο είναι «ένα αναπόφευκτο»

Για να ξεχωρίσετε τη Disneyland του Χονγκ Κονγκ από την αντίστοιχή της στη Σαγκάη, η Disney προσθέτει μια νέα “frozen” κατηγορία, όπου τα τραινάκια θα περιλαμβάνουν ένα “μουσικό ταξίδι” στο παλάτι της Elsa και ένα κυματοθραύστη που υποτίθεται ότι χτίστηκε από τον Wandering Oaken.

Ο Robert A. Iger, διευθύνων σύμβουλος της Disney, δήλωσε στους αναλυτές τον Μάϊο ότι είναι «αναπόφευκτη» η κατασκευή ενός έβδομου θεματικού πάρκου στην Κίνα ή σε άλλη χώρα, αν και ενημέρωσε ότι δεν υπάρχουν σχέδια στον ορίζοντα.

“Αλλά θα το κοιτάξουμε άμεσα”, είπε. Η δήλωση του κ. Iger αντικατοπτρίζει την ισχυρή ανταπόκριση της Disneyland στη Σαγκάη, η οποία άνοιξε το 2016 με κόστος 5,5 δισ. δολαρίων. Με την αυξανόμενη μεσαία τάξη της, η Κίνα είναι μια ιδιαίτερα σημαντική αγορά ανάπτυξης για τη Disney.

Παρόλα αυτά, μερικά παλαιότερα υπερπόντια πάρκα της Disney δεν εκπλήρωσαν ποτέ την υπόσχεσή τους και ο κ. Iger θέλει να διορθώσει τις σκοτούρες μια για πάντα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Disneyland του Χονγκ Κονγκ βρίσκεται σε διεύρυνση ύψους 1,4 δισ. δολαρίων, ενώ το ήμισυ της επένδυσης καταβάλλεται από την τοπική κυβέρνηση, η οποία είναι συνιδιοκτήτης.

Το πάρκο του Χονγκ Κονγκ, το οποίο άνοιξε το 2005, έχασε αρκετά χρήματα για τρία χρόνια, εν μέρει λόγω της περιφερειακής πτώσης του τουρισμού. Για να αντιστρέψει την πορεία αυτή, η Disney προσθέτει δύο θεματικά αξιοθέατα “Avengers” και χτίζει ολόκληρο το “frozen” βασίλειο της Arendelle, με δύο τραίνα και ένα τεράστιο κάστρο.

Αυξημένες επενδύσεις συνεπάγονται αυξημένο κίνδυνο

Η επιχείρηση του θεματικού πάρκου θα είναι πάντα ευαίσθητη στις διακυμάνσεις της οικονομίας, δήλωσε η Jessica Reif, αναλυτής της Bank of America, Merrill Lynch. Η Disney έχει αυξήσει σημαντικά την ασφάλεια τα τελευταία χρόνια, αναπτύσσοντας μυστικούς φρουρούς και εγκαθιστώντας ανιχνευτές μετάλλων, αλλά αυτά τα γεμάτα θέρετρα θα μπορούσαν να γίνουν πόλεις-φάντασμα αν συνέβαινε κάποιο βίαιο περιστατικό.

Ακόμα κι έτσι, η κ. Reif είπε ότι ήταν ευτυχής που η Disney ξόδεψε τόσο πολύ στα πάρκα της. “Είναι η υψηλότερη απόδοση επένδυσης που έχει η Disney,” είπε.

Η Disney Cruise Line θα διπλασιαστεί σχεδόν σε μέγεθος μέχρι το 2023. Η Disney έχει παραγγείλει τρία νέα πλοία που κοστίζουν σχεδόν 1,25 δισεκατομμύρια δολάρια το ένα. Αγοράζει 746 στρέμματα σε ένα νησί στις Μπαχάμες για να κατασκευάσει ένα δεύτερο λιμάνι της Καραϊβικής.Η Disney διαθέτει ήδη ένα ιδιωτικό νησιωτικό λιμάνι.

Χτίζοντας το μέλλον, σύμφωνα με το παρελθόν

Κατά τα εγκαίνια της Toy Story Land τον Ιούνιο. 

Η αλλαγή δεν είναι πάντα ευπρόσδεκτη στα πάρκα της Disney. «Πώς τολμάτε», έγραψε ένας κάτοχος ετήσιας κάρτας της Disneyland σε μια επιστολή προς την εταιρεία πριν από λίγα χρόνια, απαντώντας σε κάποιο απλό κλάδεμα δέντρων. “Έκανα πρόταση γάμου στη γυναίκα μου κάτω από αυτό το δέντρο”!

Αγαπημένες στη συνείδηση του κοινού, όπως μπορεί να είναι, αυτές οι ιδιοκτησίες είναι επιχειρήσεις, και η Disney πρέπει να έχει επίγνωση της συνάφειας.

“Ο πήχης από την μεριά των πελατών μας ανεβαίνει “, δήλωσε ο Bob Weis, πρόεδρος του Imagineering, τμήμα σχεδιασμού πάρκων της Disney.

Ο παράγοντας συνάφειας είναι ένας λόγος που η Disney έχει χτίσει τόσα πολλά αξιοθέατα με βάση το “Toy Story” τα τελευταία χρόνια.

Ο Γούντι και το πλήρωμα συνεχώς ανανεώνονται από νέες ταινίες. Το “Toy Story 4” θα κυκλοφορήσει στις 21 Ιουνίου. Τα στελέχη της Disney που εργάζονται για την αναβάθμιση δηλώνουν ότι ακολουθούν ένα σύνθημα – “Disney, Relevant, Timeless, Family.” Ο κ. Chapek μιλάει για “συναφή καινοτομία” μεταξύ των πάρκων, ώστε να δημιουργούν νέα παιχνίδια χωρίς όμως να χαλούν την ομοιομορφία.

“Θέλουμε να διαφοροποιούμαστε, όχι να αναστατώνουμε”, είπε.