27 Απρ 2024
READING

5 τρόποι που η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει τη λιανική βιομηχανία

4 MIN READ

5 τρόποι που η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει τη λιανική βιομηχανία

5 τρόποι που η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει τη λιανική βιομηχανία

Η κυρίαρχη δύναμη που οδηγεί όλες τις αλλαγές; Amazon.

Από το 2013 έως το 2018, οι λιανικές επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης διακίνησαν 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε 374 συμφωνίες, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση .

Η αναταραχή της δραστηριότητας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην Amazon, η οποία αναγκάζει τους εμπόρους λιανικής πώλησης να επανεξετάσουν τόσο το ηλεκτρονικό εμπόριο όσο και τις στρατηγικές φυσικών καταστημάτων τους για να παραμείνουν ανταγωνιστικές. Η Amazon αναμένεται να καλύψει σχεδόν το ήμισυ όλων των πωλήσεων ηλεκτρονικού εμπορίου και το 5% όλων των λιανικών πωλήσεων μέχρι το τέλος του 2018, σύμφωνα με το eMarketer.

Πόσο ακριβώς έχει επηρεάσει η Τεχνητή Νοημοσύνη στην αλλαγή του περιβάλλοντος της λιανικής; Παρακάτω θα βρείτε πέντε από τις πιο συναρπαστικές τάσεις από την έκθεση CB Insights.

Woman hand using smartphone in a supermarket.

1. Καλύτερη ευφυΐα ραφιού

Η CB Insights αναφέρει ότι η Whole Foods χρεώνει τους κορυφαίους προμηθευτές της γύρω στα $ 300,000 για αρκετές εβδομάδες κυρίαρχου χώρου στο ράφι. Ακόμα και αν μπορείτε να πληρώσετε για την κορυφαία τιμολόγηση του Whole Foods ή και αλλού, εξακολουθείτε να ανταγωνίζεστε πολλές άλλες μάρκες για προβολή.

Αυτό έχει αφήσει ένα άνοιγμα για μια σειρά από νεοσύστατες επιχειρήσεις για την ανάπτυξη τεχνολογίας για την παρακολούθηση μετρήσεων, όπως το μερίδιο του ραφιού και τη διανομή. Η πλατφόρμα υπολογιστικής όρασης, Trax Retail, αναλύει τι συμβαίνει στα φυσικά ράφια χρησιμοποιώντας εικόνες από κάμερες, ρομπότ ή κινητά τηλέφωνα, για να δημιουργηθεί μια ψηφιακή έκδοση του φυσικού καταστήματος. Εν τω μεταξύ, η Walmart χρησιμοποιεί ήδη το ρομπότ Bossa Nova για να παρακολουθεί τις ετικέτες τιμών και των αντικειμένων που λείπουν από τα ράφια.

2. Πιο “έξυπνα” προϊόντα ομορφιάς

Τον Μάρτιο, η L’Oréal απέκτησε την Modiface, μια μοναδική κίνηση για μια παραδοσιακή εταιρία ομορφιάς. Η Modiface βοήθησε την εταιρία L’Oréal να ξεκινήσει την εφαρμογή Mobile Style για τα μαλλιά, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να δοκιμάσουν ουσιαστικά διαφορετικά hairstyles. Πιο πρόσφατα, τον Αύγουστο, η L’Oréal συνεργάστηκε με το Facebook για να αφήσει τους πελάτες να δείξουν την εμφάνισή τους στο κοινωνικό δίκτυο – και στη συνέχεια έκαναν κλικ στον ιστότοπο για να πραγματοποιήσουν μια αγορά. Μάρκες όπως η Sephora και η Estée Lauder χρησιμοποιούν επίσης εφαρμογές AR, όπου οι πελάτες δοκιμάζουν διαφορετικά ψηφιακά μακιγιάζ. Οι έμποροι λιανικής μπορούν στη συνέχεια να αναλύσουν τα δεδομένα που συλλέγονται σχετικά με το σχήμα του προσώπου, τις ρυτίδες και τον τόνο του δέρματος για να προβλέψουν καλύτερα τις ανάγκες απογραφής.

3. Ο βοηθός φωνητικών αγορών που δεν ξανάγινε ποτέ

Σε συνέντευξή του στο Billboard τον περασμένο χρόνο, ο Jeff Bezos είπε ότι “η φωνητική διασύνδεση δε θα πάει μακρυά όσον αφορά στις αγορές”. Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι μόνο το 2% των χρηστών του Amazon Alexa χρησιμοποίησαν τον φωνητικό βοηθό για να πραγματοποιήσουν αγορές αυτή τη χρονιά, και μόνο το 10% αυτών ήταν οι αγοραστές που επέστρεψαν.

Ενώ το ηλεκτρονικό εμπόριο αυξάνεται, οι πελάτες εξακολουθούν να προτιμούν να πηγαίνουν στο κατάστημα και να βλέπουν τα προϊόντα αυτοπροσώπως. Σύμφωνα με έκθεση της Εθνικής Ομοσπονδίας Λιανικής, μόνο το 21% των ερωτηθέντων αυτοαποκαλύφθηκαν ως κυρίως αγοραστές στο διαδίκτυο, ενώ το 79% δήλωσε ότι εξακολουθούν να αγοράζουν τουλάχιστον τα μισά από τα είδη που χρειάζονται στα καταστήματα.

4. Τα καταστήματα χωρίς ταμείο δεν θα μπορούσαν να λύσουν το πρόβλημα της κλοπής

Από τότε που πρωτοεμφανίστηκε το πρώτο κατάστημα χωρίς ταμείο στο Σιάτλ το 2016, η Amazon Go επέκτεινε το αποτύπωμά της στο Σιάτλ, στο Σαν Φρανσίσκο και, σύντομα, στη Νέα Υόρκη. Η Amazon ενθάρρυνε επίσης και άλλες επιχειρήσεις, όπως το AiFi για εκκίνηση με βάση το Σαν Φρανσίσκο, να αναπτύξουν την τεχνολογία των μη-ταμειακών καταστημάτων, χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη, κάμερες και αισθητήρες.

Σύμφωνα με την Εθνική Ομοσπονδία Λιανικής, η κλοπή στα ταμεία και η γραφειοκρατία, μεταξύ άλλων, κόστισε τους λιανοπωλητές των ΗΠΑ περίπου 47 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα στοιχεία της CB Insights υποδεικνύουν ότι αυτά τα νέα μοντέλα καταστημάτων χωρίς ταμεία μειώνουν την πιθανότητα κλοπής – φορτώνουν το λογαριασμό με χρήση κάμερας και χρεώνουν αυτόματα τους πελάτες. Επιπλέον, τα καταστήματα Go, τα οποία είναι ένα κλάσμα του μεγέθους ενός παραδοσιακού σούπερ μάρκετ σε περίπου 800 έως 3.000 τετραγωνικά μέτρα, περιορίζονται επί του παρόντος μόνο στα μέλη της Prime. Βεβαίως, δεν είναι καθόλου σαφές ότι αυτή η τεχνολογία “grab-and-go” θα υιοθετηθεί σε μαζική κλίμακα – τουλάχιστον όχι σύντομα.

5. Η παράδοση τροφίμων γίνεται χωρίς οδηγό

Τον Ιούνιο, η Kroger συνεργάστηκε με τη startup ρομποτικής Nuro για την κυκλοφορία μια πιλοτικής, αυτόνομης υπηρεσίας παράδοσης προϊόντων supermarket στους πελάτες. Οι εταιρείες πίτσας όπως η Domino’s και η Pizza Hut δοκιμάζουν επίσης τη βιωσιμότητα των αυτόνομων οχημάτων.

Ο αγώνας είναι μεγάλος για τις εταιρείες τεχνολογίας να κερδίσουν τους λεγόμενους πολέμους “παράδοσης τελευταίου μιλίου” – και οι επιχειρήσεις τροφίμων θέλουν να είναι οι πρώτες που θα επωφεληθούν. Το Σεπτέμβριο, η Amazon διεύρυνε τις υπηρεσίες παράδοσης προϊόντων supermarket του Whole Foods, τα οποία μπορούν να μεταφερθούν στις πόρτες των πελατών σε λιγότερο από μία ώρα σε 48 πόλεις.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.