23 Απρ 2024
READING

Hema | το φουτουριστικό σούπερ μάρκετ της Alibaba στην Κίνα

10 MIN READ

Hema | το φουτουριστικό σούπερ μάρκετ της Alibaba στην Κίνα

Hema |  το φουτουριστικό σούπερ μάρκετ της Alibaba στην Κίνα

Το φουτουριστικό σούπερ μάρκετ της Alibaba στην Κίνα είναι έτη φωτός μπροστά από τις  ΗΠΑ – και δείχνει πού θα πάει η Amazon το Whole Foods.

Με πληρωμές αναγνώρισης προσώπου και 30 λεπτά online παραδόσεις, αυτή η αλυσίδα σούπερ μάρκετ έχει να κάνει με το τι είναι «παράλογα βολικό» για τον πελάτη.

Με μια αποτίμηση άνω των 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο κινεζικός τεχνολογικός κολοσσός Alibaba είναι ο δεύτερος μετά το Amazon στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Αλλά θα συνεχίσει να αυξάνεται στο offline κόσμο.

Πολύ πριν η Amazon αγοράσει το Whole Foods για 13,7 δισεκατομμύρια δολάρια, η Alibaba “σφυρηλατούσε” το φυσικό λιανικό εμπόριο με επενδύσεις στο supermarket SunArt, τον διανομέα InTime, τον πωλητή ηλεκτρονικών ειδών Suning και το κατάστημα επίπλων EasyHome, μεταξύ άλλων. Συνολικά, η Alibaba δαπάνησε 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε παραδοσιακούς λιανοπωλητές από το 2016.

Οι επενδύσεις στοχεύουν να βοηθήσουν την εταιρεία να αναπτύξει την ιδέα της “νέας λιανικής πώλησης”, έναν όρο που δημιούργησε ο ιδρυτής της Alibaba, Jack Ma και σημαίνει τη συγχώνευση του φυσικού λιανικού εμπορίου και του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Στον πυρήνα της, είναι το να φτιάχνεις το παράδοξο για να αγοράσεις ό, τι χρειάζεσαι ή να αποζητάς τον τρόπο που είναι βολικό για εσένα – είτε στο κατάστημα, είτε στο διαδίκτυο, να παραδίδεται στο σπίτι σου, να παραλαμβάνεται σε κοντινό κατάστημα. Με την ενσωμάτωση σε online και offline, η Alibaba πιστεύει ότι μπορεί να αλλάξει ριζικά τις εμπειρίες αγορών των πελατών προς το καλύτερο, ενισχύοντας παράλληλα τις επιχειρήσεις της για τους πελάτες της.

“Αυτό σημαίνει ότι όλη η αλυσίδα αποθεμάτων και εφοδιασμού είναι μια λύση για τις ανάγκες σας ανεξάρτητα από το εάν οι αγορές σας δημιουργούνται ηλεκτρονικά ή offline, θα εκπληρωθούν με την πιο αποτελεσματική διαδρομή προς εσάς”, δήλωσε ο Jet Jing, Πρόεδρος της Tmall, της πλατφόρμας ηλεκτρονικού εμπορίου που επικεντρώνεται στο εμπορικό σήμα της Alibaba, δήλωσε πρόσφατα.

Πουθενά δεν υπάρχει η ιδέα της “νέας λιανικής πώλησης” περισσότερο από ό, τι στο φουτουριστικό σούπερ μάρκετ του Hema Xiansheng, το φουτουριστικό σούπερ μάρκετ της Alibaba. Η Hema, που ξεκίνησε το 2015, έχει επεκταθεί σε 46 καταστήματα σε 13 πόλεις της Κίνας, με σχέδια να ανοίξει έως και 2.000 καταστήματα κατά τα επόμενα πέντε χρόνια.

Το σούπερ μάρκετ με φρέσκα τρόφιμα προσφέρει στους πελάτες τη δυνατότητα να ψωνίζουν στο κατάστημα ή στην εφαρμογή τους, να βλέπουν την προέλευση των προϊόντων στο κατάστημα, να παραδίδουν τα τρόφιμα δωρεάν ή να προετοιμάζονται για παραλαβή εντός 30 λεπτών και να πληρώνουν με την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου.

Ρίξτε μια ματιά μέσα.

Υπάρχουν πάνω από 40 τοποθεσίες Hema Xiansheng στην Κίνα. Οι περισσότερες βρίσκονται σε εμπορικά κέντρα υψηλού επιπέδου ή ξεχωριστά κοντά στις περιοχές όπου εργάζονται και ζουν Κινέζοι. Ο πυρήνας του μοντέλου της Hema είναι ότι προσφέρει δωρεάν παράδοση ειδών super market 30 λεπτών σε ακτίνα 3 χιλιομέτρων

Το αστείο ήταν ότι οι Κινέζοι ήθελαν να ζουν κοντά σε καλά δημόσια σχολεία, δήλωσε ο Λιούαν Τσεν, διευθυντής διεθνών εταιρικών υποθέσεων στο Alibaba. “Το αστείο τώρα στην Κίνα είναι ότι θέλουν να ζήσουν όπου είναι τα Hema, γιατί τότε μπορούν να τους τα παραδώσουν όλα εύκολα.”

Για να ψωνίσετε στο Hema, πρέπει να κατεβάσετε την εφαρμογή, η οποία καταγράφει όλες τις αγορές σας, αποθηκεύει τις προτιμήσεις σας και τη διεύθυνση παράδοσης και σας επιτρέπει να πληρώνετε με την Alipay, τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας της Alibaba. Μετά την αγορά στο Hema, θα έχετε μια εξατομικευμένη σελίδα προϊόντων βάσει των προτιμήσεων και των αγορών σας.

Το όνομα Hema Xiansheng σημαίνει “συσκευασμένη φρεσκάδα και ζωντάνια” και είναι επίσης μια λέξη στα κινέζικα για τον κ. Hippo, εξ ου και η μασκότ hippo. Το σημαντικότερο σημείο πώλησης του Hema είναι το εξαιρετικά φρέσκο ​​κρέας, τα λαχανικά, τα φρούτα και τα θαλασσινά.

Η φρεσκάδα είναι μια μεγάλη υπόθεση στην κινεζική κουλτούρα, ιδιαίτερα δεδομένου του πόσο ασυνεπής μπορεί να είναι σε άλλα σούπερ μάρκετ. Υπάρχουν δύο λέξεις για τη φρεσκάδα στα μανδαρινά, μια για τα “φρέσκα” φρούτα και τα λαχανικά, και μια άλλη για το φρεσκοκομμένο κρέας και τα ψάρια. Υπάρχουν πολλοί σταθμοί δοκιμών έτσι ώστε οι πελάτες να μπορούν να δοκιμάσουν τη φρεσκάδα και τη γλυκύτητα του προϊόντος στο κατάστημα.

Το κύριο πλεονέκτημα ενός καταστήματος Hema είναι το εκτεταμένο ζωντανό τμήμα θαλασσινών. Είναι σαν να βάζετε μια παραδοσιακή αγορά θαλασσινών στη μέση του Whole Foods. Εκτός από αυτό, το Hema είναι πεντακάθαρο και οργανωμένο.

Υπάρχουν σειρές και σειρές φρέσκων, ζωντανών θαλασσινών, όπως στρείδια, χτένια, γαρίδες, αστακοί και ψάρια.

Ενώ οι περισσότερες αγορές πραγματοποιούνται μέσω της εφαρμογής ή μέσω μετρητών ταμειακών εξόδων χωρίς πληρωμή, το τμήμα θαλασσινών εξακολουθεί να χρειάζεται κάποιον να ζυγίζει και να τιμολογεί τα προϊόντα.

Εκτός από τα παραδοσιακά είδη παντοπωλείου, το Hema διαθέτει ένα εκτεταμένο τμήμα παρασκευασμένων τροφίμων. Είναι λίγο σαν ένα γήπεδο τροφίμων υψηλού επιπέδου, με αρκετό χώρο για να φιλοξενήσει 100 άτομα. Επειδή τα καταστήματα Hema είναι συνήθως κοντά σε κτίρια γραφείων, είναι ένα πολύ δημοφιλές σημείο γεύματος.

Υπάρχει ένας αυτόματος πωλητής τροφίμων που πωλεί ψητή πάπια, χοιρινό κρέας και άλλα δημοφιλή πιάτα.

Υπάρχει επίσης ένα σημείο όπου μπορείτε να φέρετε τα θαλασσινά σας αφού τα αγοράσετε για να τα μαγειρέψει σε διάφορα διαφορετικά στυλ.

Χάρη στη βαθιά γνώση της Alibaba για τους καταναλωτές – η εταιρεία είχε 515 εκατομμύρια ενεργούς καταναλωτές στις πλατφόρμες της το 2017 – καθώς και τα δεδομένα που συλλέχθηκαν με την εφαρμογή Hema, κάθε κατάστημα Hema είναι σε θέση να προσαρμόσει το απόθεμά του με βάση τις καταναλωτικές συνήθειες αυτών που συχνάζουν το κατάστημα.

Το σούπερ μάρκετ προσφέρει περίπου 3.000 διαφορετικά προϊόντα σε κάθε κατάστημα, ενώ η εφαρμογή Hema έχει πάνω από 50.000 αντικείμενα. Οι τιμές συγχρονίζονται μεταξύ του διαδικτύου και μέσω ηλεκτρονικών ετικετών ραφιών. Ο στόχος του καταστήματος, σύμφωνα με τον ιδρυτή Hou Yi, είναι “να οδηγήσει τους πελάτες εκτός σύνδεσης σε απευθείας επαφή με το κατάστημα.” Το 85% των πωλήσεων στην Κίνα εξακολουθεί να γίνεται εκτός σύνδεσης.

Ενώ το 80% περίπου των προϊόντων είναι συσκευασμένα τρόφιμα και περίπου 20% φρέσκα προϊόντα, το μεγαλύτερο μέρος του χώρου κυριαρχείται από φρέσκα προϊόντα και τραπέζια στο κατάστημα.

Όλα τα αντικείμενα στο κατάστημα διαθέτουν ένα barcode που μπορεί να σαρωθεί στην εφαρμογή για να παράσχει πληροφορίες σχετικά με την προέλευση ενός προϊόντος, την εταιρεία πίσω από το προϊόν, οδηγίες για το μαγείρεμα, πληροφορίες διατροφής και τιμολόγησης. Οι πελάτες μπορούν ακόμη να προσθέσουν ένα προϊόν σε μια online παραγγελία που θα παραδοθεί σε άλλη χρονική στιγμή.

 

Η Κίνα είχε πολλά θέματα ασφάλειας τροφίμων τα τελευταία 20 χρόνια. Η διαφάνεια και η εγγυημένη ποιότητα του Hema, ενισχυμένη από τις πληροφορίες σχετικά με την εφαρμογή, αποτελεί μια τεράστια ανακούφιση για τους Κινέζους καταναλωτές που έχουν “καεί” ξανά και ξανά.

Το κλειδί για την αλλαγή νοοτροπίας των καταναλωτών γύρω από τις ηλεκτρονικές αγορές είναι η εξαιρετικά γρήγορη παράδοση του Hema, η οποία υπόσχεται παραδόσεις σε λιγότερο από 30 λεπτά για όσους ζουν σε απόσταση 3 χιλιομέτρων. Ορισμένα καταστήματα παρέχουν παράδοση 30 λεπτών 24 ώρες την ημέρα.

Σε όλο το κατάστημα, μπορείτε να δείτε τους υπαλλήλους της Hema που περνούν τους διαδρόμους και επιλέγουν προϊόντα. Περίπου το 50% των παραγγελιών του καταστήματος Hema είναι online. Ορισμένα καταστήματα αυξάνουν σε 70%. Ο ιδρυτής της Hema ελπίζει να το προωθήσει σε ποσοστό 80% ή 90%.

Κάθε υπάλληλος της Hema επικεντρώνεται σε ένα συγκεκριμένο τμήμα – γαλακτοκομικά, κρέατα, προϊόντα, κ.λπ. – έτσι ώστε να γνωρίζουν πού είναι κάθε προϊόν και να μπορούν να κινηθούν γρήγορα. Οι τσάντες είναι χρωματικές, κωδικοποιημένες για την ενότητα και επισημαίνονται με έναν κωδικό QR που αντιστοιχεί στην ηλεκτρονική παραγγελία.

Μερικές φορές θα δείτε τους εργαζόμενους να συνεργάζονται για να βρουν ένα σπάνιο είδος. Κάθε υπάλληλος φέρει ένα σαρωτή, ώστε να μπορεί να προσθέσει κάθε στοιχείο στην παραγγελία αμέσως. Μόλις ολοκληρωθεί η παραγγελία, γαντζώνουν την τσάντα πάνω σε έναν μεταφορικό ιμάντα που τον στέλνει σε ένα κέντρο διανομής.

Όταν κοιτάζετε προς τα πάνω, βλέπετε τόνους σακουλών που ταξιδεύουν κατά μήκος αυτών των μεταφορικών ταινιών κατά μήκος της οροφής. Είναι διακριτικό, αλλά αισθάνεστε λίγο σαν να βρίσκεστε μέσα σε ένα εργοστάσιο. Στο πίσω μέρος, οι σακούλες εισέρχονται αυτόματα στο σύστημα, όπου διάφορα μέρη της σειράς συνδυάζονται σε μία σακούλα και αποστέλλονται προς παράδοση.

Η όλη διαδικασία είναι τρελά γρήγορη – 10 λεπτά για να πάρει τα αντικείμενα, 10 λεπτά για να τα ταξινομήσει στο back-end, και 10 λεπτά για την παράδοση. Οι περισσότεροι υπάλληλοι της Hema κάνουν σπριντ μέσα στο κατάστημα για να ολοκληρώσουν τις παραγγελίες τους.

Μπορεί να μην φαίνεται μεγάλη υπόθεση για τους Αμερικανούς, αλλά το γεγονός ότι όλα τα προϊόντα είναι συσκευασμένα και σφραγισμένα είναι σημαντικό για τους Κινέζους καταναλωτές. Τα περισσότερα κινεζικά σούπερ μάρκετ, ακόμη και η Walmart, μοιάζουν περισσότερο με αγορές γειτονιάς, όπου η καθαριότητα δεν είναι η πρώτη προτεραιότητα.

Το ιδανικό σενάριο για το Hema και την Alibaba είναι ότι ένας πελάτης μπαίνει στο κατάστημα, αγοράζει ένα πορτοκάλι στην εφαρμογή, το δοκιμάζει στο κατάστημα και στη συνέχεια αποφασίζει να παραγγείλει μαζική παράδοση στο σπίτι του εκείνη τη στιγμή ή αργότερα. Στο μέλλον, ο πελάτης στη συνέχεια εμπιστεύεται ότι τα πορτοκάλια στο Hema είναι υψηλής ποιότητας και δεν διστάζει να παραγγείλει περισσότερο online.

Εάν συναντήσετε φρούτα, λαχανικά ή ψάρια που δεν έχετε δει ποτέ πριν, μπορείτε να τα σαρώσετε αμέσως το στοιχείο και να μάθετε τι είναι, πληροφορίες διατροφής και οποιουσδήποτε αριθμούς δημοφιλών συνταγών για το πώς να το μαγειρέψετε.

Μπορείτε να δοκιμάσετε μόνο ένα από τα προϊόντα σε οποιονδήποτε σταθμό δοκιμών έχουν συσταθεί γύρω από το κατάστημα.

Σε αντίθεση με τα περισσότερα αμερικανικά σούπερ μάρκετ, το Hema σχεδιάζει να ψωνίζουν όλοι τόσο άνετα ώστε να μην χρειάζεται να αγοράσουν πολλά, αλλά να αγοράζουν συχνά.

Ενώ το Hema είναι μια πρωτοποριακή ιδέα, πολλοί αναλυτές αμφισβήτησαν κατά πόσον η επιχείρηση θα μπορέσει να αποκομίσει κέρδος. Τα καταστήματα βρίσκονται σε προνομιακές τοποθεσίες, γεγονός που σημαίνει υψηλό λειτουργικό κόστος και δεν έχουν αρκετές τοποθεσίες για να επεκτείνουν το κόστος εφοδιαστικής αλυσίδας.

Ενώ η Alibaba έχει σίγουρα την πρόθεση να επενδύσει στο Hema μέχρι να γίνει αρκετά μεγάλο για να γίνει κερδοφόρο, και οι δύο εταιρείες υποστηρίζουν ότι, παρά τα σχέδια να αυξηθούν σε 2.000 καταστήματα σε πέντε χρόνια, ο στόχος δεν είναι να αναπτυχθεί μια μαζική αλυσίδα τροφίμων. “Όταν το μοντέλο είναι πιο εδραιωμένο, μπορεί να μοιραστεί με άλλους παραδοσιακούς λιανοπωλητές για να τους βοηθήσει να μετασχηματιστούν στην ψηφιακή εποχή”, δήλωσε ο Hou για το περασμένο έτος.

Είναι ώρα να φύγετε, αλλά όχι πριν κοιτάξετε το ταμείο. Δεν υπάρχουν ταμίες, αλλά πολλά περίπτερα checkout όπου πρέπει να πληρώσετε με την Alipay. Αν θέλετε να πληρώσετε με μετρητά, πρέπει να πάτε στο κέντρο εξυπηρέτησης στα δεξιά. Το Hema και η Alibaba θέλουν πραγματικά να μείνετε στην εφαρμογή τους.

 

Το Hema είναι περισσότερο ή λιγότερο ένα “πρωτότυπο” για το πώς η Alibaba προβλέπει το λιανικό εμπόριο στο μέλλον, σύμφωνα με την εταιρεία. Μπορούμε να φανταστούμε παρόμοιες αρχές γύρω από την ευκολία, την παράδοση, την ευκολία αγοράς και τις πληροφορίες για τα προϊόντα σε καταστήματα που κυμαίνονται από ηλεκτρονικά έως ρούχα και έπιπλα σπιτιού.

Ίσως ένα από τα πιο cool – ή πιο επιπόλαια, ανάλογα με τις απόψεις σας – χαρακτηριστικά στο κατάστημα είναι η πληρωμή αναγνώρισης προσώπου. Επειδή οι πωλήσεις συνδέονται με την Alipay, το ταμείο μπορεί απλά να σαρώσει το πρόσωπό σας για να επιβεβαιώσει την αγορά σας. Είναι σχεδόν στιγμιαία. Βάζετε τον αριθμό τηλεφώνου σας ως πρόσθετο επίπεδο ασφάλειας.

Οι τεχνολογικές εξελίξεις που έφερε η Alibaba στο Hema – η ευκολία της παραγγελίας εντός εφαρμογής, η εξαιρετικά γρήγορη παράδοση, η αντιστοίχιση τιμών, η πληρωμή αναγνώρισης προσώπου, η προσαρμοσμένη αποθεματοποίηση στα ράφια με βάση τις συνήθειες των αγορών  – θα μπορούσαν εύκολα να μεταφερθούν από την Amazon στο Whole Foods .

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.