26 Απρ 2024
READING

Ο ιδρυτής Chip Wilson για το Lululemon | «Θέλω το brand να μάχεται για ένα σκοπό»

6 MIN READ

Ο ιδρυτής Chip Wilson για το Lululemon | «Θέλω το brand να μάχεται για ένα σκοπό»

Ο ιδρυτής Chip Wilson για το Lululemon | «Θέλω το brand να μάχεται για ένα σκοπό»

Ο Chip Wilson, ο αμφιλεγόμενος ιδρυτής και ο μεγαλύτερος μέτοχος του Lululemon, έχει αυτο-δημοσιεύσει ένα βιβλίο για την εταιρεία που ίδρυσε πριν από 20 χρόνια και σκέφτεται να επιστρέψει στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.

Η Lululemon Athletica μπορεί να φαίνεται θετική – η πιο πρόσφατη βαθμολογία της έδειξε ότι παραμένει μπροστά στην “καυτή” αγορά athleisure και η μετοχή της της έφθασε σε ρεκόρ μόλις πριν από ένα μήνα – αλλά σύμφωνα με τον Chip Wilson, ο οποίος την ίδρυσε πριν από 20 χρόνια- έχει χάσει ένα μεγάλο μέρος της ταυτότητάς της και απέχει πολύ από την κορυφή που πιστεύει ότι πρέπει να φτάσει.

“Θέλω το brand να σταθεί για κάτι και να μην φοβάται”, δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του στη Νέα Υόρκη ο 63χρονος Wilson, ο οποίος παραμένει ο μεγαλύτερος μέτοχος της Lululemon με ποσοστό 13%. “Θέλω να μην φοβάται κανείς να κάνει λάθη. Δεν νομίζω ότι λειτουργεί καλά, κυρίως από την άποψη του πολιτισμού και της ανάπτυξης των ανθρώπων.Θέλω να δώσω στον Lululemon το πλαίσιο όπου θα είναι. Πρόκειται για την ανάπτυξη ανθρώπων διαφορετικά. ”

Ο Wilson υποστήριξε ότι το πρόσφατο ιστορικό της Lululemon πρέπει να ληφθεί υπόψη. Η εταιρεία “είχε μια καλή χρονιά με έναν πολύ μικρό αποτέλεσμα”, είπε, για να μην αναφέρουμε ότι επωφελήθηκε από τις υψηλότερες καταναλωτικές δαπάνες και από την αθλητική  ένδυση”, την τάση που έδωσε σε επίσης πολλές άλλες μάρκες ώθηση. Όσον αφορά την τιμή της μετοχής ρεκόρ; Η Wilson παρατήρησε ότι η τιμή του μετοχικού κεφαλαίου τον Ιανουάριο είχε μόλις περάσει από το επίπεδό της πέντε χρόνια νωρίτερα.Η μετοχή “μπορεί να αξίζει περισσότερο από 30% πάνω απο το επίπεδο του ρεκόρ”, είπε.

Ο Wilson έφυγε από το συμβούλιο της Lululemon το 2015. Ήταν ήδη «απογυμνωμένος» ως πρόεδρος δύο χρόνια νωρίτερα, ύστερα από μια περίφημη συνέντευξη του στο Bloomberg, στην οποία είπε ότι «ορισμένα σώματα γυναικών δεν κάνουν» για τα παντελόνια της εταιρείας – μια εμπειρία που περιγράφει ως “καταστροφική” και “ένα μεγάλο μάθημα για το πώς λειτουργούν τα κοινωνικά μέσα και τα σχόλια των πελατών”.

Τώρα, προσπαθεί να προετοιμάσει την επιστροφή του.

Μετά από δύο χρόνια δουλειάς, ο Wilson έχει αυτο-δημοσιεύσει μια αφηρημένη “μη εξουσιοδοτημένη ιστορία της Lululemon”, με τίτλο Little Black Stretchy Pants – αφιερωμένη σε “όλους τους προηγούμενους, παρόντες και μελλοντικούς υπαλλήλους της Lululemon.” Στην πραγματικότητα, παραδέχτηκε ότι ήταν “ίσως λίγο εσκεμμένο” να ανοίξει ένα μαγαζί pop-up, κυριολεκτικά δύο πόρτες από το κατάστημα Lululemon στη γειτονιά SoHo της Νέας Υόρκης, για να δημοσιοποιήσει το βιβλίο και να δώσει υπογεγραμμένα αντίγραφα με δύο χειρόγραφες λέξεις μαζί με την υπογραφή του: “Be Great”.

Το μονοήμερο pop-up κατάστημα του Chip Wilson στη Νέα Υόρκη, δύο πόρτες κάτω από το κατάστημα Lululemon.

Ο Wilson αναφέρθηκε στο νεοδιορισμένο διευθυντή της Lululemon, Calvin McDonald, πρώην επικεφαλή της Sephora America, και δήλωσε ότι σκέφτεται ότι ο McDonald θα γίνει “πολύ σπουδαίος”. Του αρέσει επίσης ότι ο McDonald είναι αθλητής. Αλλά ο McDonald “εξακολουθεί να χάνει σε δύο μεγάλα μέρη: Δεν ξέρει τίποτα για την τεχνική-αθλητική ενδυμασία και την κουλτούρα της Δυτικής Ακτής της Lululemon”, δήλωσε ο Wilson, προσθέτοντας ότι δύο μήνες αφότου έφτασε για πρώτη φορά ο McDonald, εξακολουθεί να περιμένει μια συζήτηση να λάβει χώρα.

Ο Wilson σκέφτεται επίσης να επιστρέψει στο διοικητικό συμβούλιο το επόμενο έτος – ένα δικαίωμα που είπε ότι κατέχει με το μερίδιό του στην εταιρεία – προκειμένου να επαναφέρει την «θεσμική γνώση» και τη «δημιουργικότητα» που είπε ότι η Lululemon έχασε κάτω από ένα διοικητικό συμβούλιο με χρηματοοικονομικές μετρήσεις και τριμηνιαίους στόχους.

Η Lululemon αρνήθηκε να σχολιάσει αυτό το άρθρο.

«Είμαι ένας δημιουργικός άνθρωπος που κοιτάζει πέντε έως επτά χρόνια στο μέλλον», είπε ο Wilson. «Είμαι ένας μακροπρόθεσμος μέτοχος που είναι και ιδρυτής.Η προσδοκία μου για το πώς πρέπει να τρέξει η Lululemon είναι διαφορετική από το διοικητικό συμβούλιο.Το συμβούλιο έχει κάνει μια απίστευτη δουλειά στο να θέσει την εταιρεία από την άποψη της μέτρησης. Αλλά μόλις ληφθεί μέριμνα για τη διαδικασία, πρέπει να επικεντρωθεί στη αγνή πλευρά των πραγμάτων. Αυτό είναι που δεν μπορείτε να βάλετε τους αριθμούς. Η καινοτομία και η μάρκα δεν μπορούν να μετρηθούν. Τώρα είναι καιρός να αξιοποιήσουμε τις μη μετρήσεις. ”

Ακολουθεί κάποια ιδέα για το τι εννοεί. Ο Wilson δήλωσε ότι κάτω από την ηγεσία του, η Lululemon ξόδεψε 1.500 έως 2.000 δολάρια για την κατάρτιση όλων των νέων υπαλλήλων, συμπεριλαμβανομένης της ανάγνωσης βιβλίων όπως “Good to Great” του Jim Collins, καθώς και την αυτο-ανάπτυξη του Forum Landmark Forum που έχουν χαρακτηριστεί ως αμφιλεγόμενα.

“Είχαμε μια πλατφόρμα για την ανάπτυξη της μεταμόρφωσης”, είπε.”Ήταν πολύ ακριβό για το διοικητικό συμβούλιο.”

Η εταιρεία έχει επίσης αφαιρέσει μερικά “σκληρά αγκάθια” που είπε ότι όρισαν την Lululemon.

“Αυτός ήταν ο Νο 1 οδηγός του γιατί οι άνθρωποι θέλουν να εργαστούν για Lululemon. Είναι μία από τις γλωσσικές μας αφαίρεσεις , η Lululemon ήταν ένα κοινωνικό κίνημα για την υγεία.Το συμβούλιο δεν θέλει τίποτα αμφιλεγόμενο. ”


Ο Chip Wilson άνοιξε ένα ολοήμερο κατάστημα pop-up στη Νέα Υόρκη για να προωθήσει το βιβλίο που κυκλοφόρησε μόνος του.

“Πρέπει να αλλάξουμε πριν η αλλαγή έρθει σε εμάς”, δήλωσε ο Wilson, ο οποίος ευρέως πιστώνεται με την πρωτοπορία στην πλέον διαδεδομένη τάση γνωστή ως athleisure – μια λέξη που παραδέχεται ότι δεν είναι οπαδός της, λέγοντας ότι προέρχεται από ένα περιβάλλον της μόδας της Νέας Υόρκης της τεχνικής εστίασης ένδυσης της Δυτικής Ακτής. “Η Lululemon είναι συνώνυμη της γιόγκα, αλλά θα μπορούσε να ήταν συνώνυμη με την διανόηση. Αυτό ήταν το θέμα που θα γινόταν μεγαλύτερο από τη γιόγκα. Η Lululemon θα μπορούσε να έχει την ευκαιρία να το κατέχει. ”

Αν η εταιρεία δεν αποδεχθεί καμία από τις προτάσεις του, ο Wilson θα εξετάσει μια ρήξη; Και πώς θα ανταποκριθεί στην πρόταση ότι απλά διαμαρτύρεται και είναι απλώς ένας ιδρυτής που δεν είναι διατεθειμένος να εγκαταλείψει τον έλεγχο;

“Δεν είμαι ανταγωνιστικός”, δήλωσε ο Wilson, προσθέτοντας ότι εξακολουθεί να μιλάει με πολλούς πρώην και σημερινούς υπαλλήλους της Lululemon και ότι ζει δύο τετράγωνα από το κεντρικό  κατάστημα στο Βανκούβερ. “Δεν έχω κανένα μεσάζοντα και δεν χρειάζεται να κερδίζω χρήματα. Οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν πώς μια κουλτούρα μπορεί να τους επηρεάσει. Θέλω να συνεισφέρω, να προσθέσω αξία.Αυτό που είναι σημαντικό για τη Lululemon είναι να επιτύχει το πλαίσιο για το πώς μπορεί να γίνει η επιχείρηση. Σύντομα όμως, θα υπάρξει άλλο κίνημα. Η Lululemon πρέπει να είναι μπροστά σε αυτό. ”

Η ιστορία της Lululemon ίσως είναι έτοιμη να κάνει μια δραματική στροφή.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.