25 Απρ 2024
READING

Η Pizza Hut αποκαλύπτει το “Mobile Pizza Factory”

5 MIN READ

Η Pizza Hut αποκαλύπτει το “Mobile Pizza Factory”

Η Pizza Hut αποκαλύπτει το “Mobile Pizza Factory”

Kαθώς οι μάρκες εστιατορίων από τα McDonald’s ως την IHOP μάχονται να καταλάβουν πώς να διακριθούν στην παράδοση κατ’οίκον, η Pizza Hut μπαίνει στο παιχνίδι. Η εταιρεία ανακοίνωσε  μια συνεργασία με την Toyota για να αναπτύξει ένα πρωτότυπο όχημα που θα περιλαμβάνει μια “κουζίνα” που ψήνει πίτσες καθ ‘οδόν προς τον πελάτη.

Το Tundra PIE Pro διαθέτει ψυγείο, ρομποτικούς βραχίονες με οδηγό υπολογιστή και φορητό φούρνο μεταφοράς. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι η αυτοματοποιημένη διαδικασία παρασκευής πίτσας διαρκεί περίπου 6 έως 7 λεπτά από την αρχή μέχρι το τέλος. Αναδεικνύει επίσης τα χαρακτηριστικά μηδενικών εκπομπών ρύπων του οχήματος, καθώς το όχημα και όλο o εξοπλισμός του τροφοδοτούνται από ηλεκτρικό σύστημα κίνησης με υδρογόνο.

Οι εταιρείες πίτσας έχουν δεκαετίες εμπειρίας στον χώρο παράδοσης, αλλά το ταχέως αναπτυσσόμενο κανάλι -που υπολογίζεται ότι θα αξίζει 76 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2022- σημαίνει ότι δεν είναι πλέον διαφοροποιητής για τον τομέα αλλά κυρίαρχος παράγοντας επιβίωσης.

Αλλά για την Pizza Hut, ο στόχος με αυτό το πρωτότυπο είναι να διαφοροποιηθεί “φέρνοντας τον φούρνο πιο κοντά στην πόρτα του πελάτη”, σύμφωνα με τον COO Nicolas Burquier.

«Αναζητάμε οποιεσδήποτε ευκαιρίες για την ανανέωση των διαδικασιών και των συστημάτων μας που επηρεάζουν τις εμπειρίες των μελών της ομάδας μας και καθιστούν τη ζωή τους ευκολότερη και ασφαλέστερη και έπειτα εξετάζουμε πώς επηρεάζει την εμπειρία του πελάτη», δήλωσε ο Burquier. “Γνωρίζουμε ότι έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε πράγματα και το βλέπουμε μέσα από το φακό της βελτίωσης αυτών των εμπειριών”.

Το Tundra PIE Pro σηματοδοτεί το δεύτερο πρωτότυπο μεταξύ της Toyota και της Pizza Hut. Το πρώτο σχέδιο των εταιρειών, για ένα στόλο φορτηγών οχημάτων χωρίς οδηγό, ανακοινώθηκε για πρώτη φορά στο Consumer Electronics Show τον Ιανουάριο. Και οι δύο ιδέες έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: την αυτοματοποίηση.

Για το Tundra PIE Pro, όταν παραγγελθεί μια πίτσα, ο πρώτος ρομποτικός βραχίονας ανοίγει το ψυγείο και αφαιρεί την επιλεγμένη πίτσα, την τοποθετεί στον μεταφορέα του φούρνου και επιστρέφει για να κλείσει την πόρτα του ψυγείου. Στη συνέχεια, η πίτσα ψήνεται μέσω φούρνου σε υψηλή ταχύτητα, σύμφωνα με την εταιρεία. Στην αντίθετη πλευρά, ένας δεύτερος βραχίονας αφαιρεί την τελειωμένη πίτα, την τοποθετεί στην πλάκα κοπής, τη χωρίζει σε έξι πανομοιότυπες φέτες, τη βάζει σε κουτί και την παραδίδει στον πελάτη. Για να δημιουργηθεί αυτή η αυτοματοποιημένη διαδικασία, η Pizza Hut συνεργάστηκε με την Nachi Robotics System Inc.

“Εξετάζουμε την αυτοματοποίηση για να δούμε πού προσθέτει αξία. Το κάνει σίγουρα ασφαλέστερο και ευκολότερο, αλλά τα υπόλοιπα τα μαθαίνουμε στην πορεία “, δήλωσε ο Burquier.
Το “υπόλοιπο” περιλαμβάνει το πόσο το φορτηγό θα μπορούσε να κοστίσει ενδεχομένως στους franchisees (η Pizza Hut λειτουργεί με franchise κατά 99%) και το πραγματικό χρονοδιάγραμμα της προώθησης. Δεν υπάρχει στόχος χρονικού πλαισίου, αν και ο Burquier είπε ότι θα “ήθελαν να γίνει το συντομότερο”.

“Προφανώς θα πρέπει να δούμε αυτό το έργο από απόψης κόστους. Αυτό που κάνουμε σήμερα είναι να υπολογίσουμε πραγματικά πώς θα λειτουργήσει και τι θα μάθουμε από αυτό, πώς θα είναι αυτό όταν το θέτουμε μπροστά στον καταναλωτή και πώς θα αντιδράσει “, είπε. “Σε αυτό το διάστημα, μερικές φορές δεν ξέρουμε τι δεν γνωρίζουμε.”

Παρόλο που κάνει delivery για περίπου 30 χρόνια, η Pizza Hut εστιάζει έντονα σε αυτό το πεδίο πολύ περισσότερο αυτή τη στιγμή. Μόνο πέρυσι η εταιρεία ανήγγειλε ότι προσέλαβε 14.000 οδηγούς delivery για να επιταχύνει την υπηρεσία, ανέπτυξε έναν “αλγόριθμο δικτύου παράδοσης” με στόχο τη βελτίωση της ακρίβειας και της αξιοπιστίας, εισήγαγε μια νέα θήκη παράδοσης με θερμική τεχνολογία 3M Thinsulate Insulation και ξεκίνησε το Pizza Hut Tracker παράδοσης, το οποία περιλαμβάνει δυνατότητες παραγγελίας Amazon Alexa και Chatbot.

“Έχουμε καινοτομήσει σε αυτό το πεδίο εδώ και πολύ καιρό και αυτό-το Tundra PIE Prο-είναι μια φυσική επέκταση του DNA μας”, δήλωσε ο Burquier. “Ο βασικός στόχος για εμάς είναι η μείωση του χρόνου μεταξύ του φούρνου και της πόρτας του πελάτη. Όσο περισσότερο μπορούμε να μειώσουμε αυτόν τον χρόνο, τόσο καλύτεροι μπορούμε να είμαστε. Είμαι ενθουσιασμένος για την ευκαιρία μας να βελτιώσουμε την εμπειρία του πελάτη. ”

Παρά το γεγονός ότι ο χώρος του delivery γίνεται ολοένα και πιο γεμάτος, η Burquier πιστεύει ότι η Pizza Hut έχει ένα πλεονέκτημα στην αγορά της πίτσας απλά έχοντας περισσότερα σημεία διανομής, με περίπου 6.300 τοποθεσίες των ΗΠΑ. Αυτό συγκρίνεται με τις περίπου 5.600 τοποθεσίες της Dominos, 2.600 καταστήματα της Papa John και περίπου 4.300 θέσεις του Little Caesar.

Αλλά ο κορεσμός μπορεί να μην ενδιαφέρει πολύ στο μέλλον του delivery, καθώς ο ανταγωνισμός βαθαίνει. Οι επιχειρηματίες έχουν ρίξει φέτος 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε εταιρείες διανομής τροφίμων, υπογραμμίζοντας πόσο σημαντικές είναι οι ευκαιρίες σε αυτόν τον χώρο. Αυτή η καινοτομία παράδοσης θα συνεχίσει να οδηγεί τις γραμμές της υπηρεσίας τροφίμων, προσθέτοντας πολύ μεγαλύτερο ανταγωνισμό στο ραντάρ της Pizza Hut, όπως άλλες εταιρείες πίτσας.

Ακόμα και στον χώρο της πίτσας, και ακόμη και σε αυτή τη δεύτερη επανάληψη, αναμένετε ότι ο αγώνας delivery θα εντατικοποιηθεί ακόμη περισσότερο. Η Pizza Hut, για παράδειγμα, δεν είναι η πρώτη στον κλάδο για να δοκιμάσει την έννοια του φούρνου σε τροχούς, αυτή η διάκριση ανήκει στο Zume, το οποίο χρονολογείται από το 2015. Για να μην αναφέρουμε, την Dominos που συνεχίζει να επιταχύνει τη δημιουργία οχημάτων χωρίς οδηγό σε συνεργασία με τη Ford, και upstarts, όπως η Pieology, που δοκιμάζουν την  παράδοση με drone. Κανείς δεν ξέρει ποια τεχνολογία θα εμφανιστεί ως η πιο πρακτική, αλλά ο αγώνας για να φτάσει κανείς εκεί θα πρέπει να έχει μεγάλο ενδιαφέρον για εμάς που παρακολουθούμε.

 

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.