18 Απρ 2024
READING

Οι πεσμένες πωλήσεις τροφίμων “χτυπούν” τα Marks & Spencer

3 MIN READ

Οι πεσμένες πωλήσεις τροφίμων “χτυπούν” τα Marks & Spencer

Οι πεσμένες πωλήσεις τροφίμων “χτυπούν” τα Marks & Spencer

Η Marks & Spencer ανέφερε ότι μειώνονται οι πωλήσεις της των ειδών ένδυσης και τροφίμων και προειδοποίησε ότι βλέπει μόνο μικρή βελτίωση στις πωλήσεις για φέτος.

Οι like-for-like πωλήσεις, οι οποίες εξαλείφουν τις επιπτώσεις των νέων καταστημάτων, μειώθηκαν κατά 2,2% για τους έξι μήνες έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Οι πωλήσεις τροφίμων μειώθηκαν κατά 2,9% και οι πωλήσεις ρουχισμού και κατοικίας υποχώρησαν 1,1%. Η M&S προειδοποίησε ότι οι όροι συναλλαγών για το υπόλοιπο του οικονομικού έτους θα παραμείνουν “προκλητικοί”.

“Αναμένουμε μικρή βελτίωση στην πορεία των πωλήσεων”, ανέφερε η εταιρεία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της M&S, Steve Rowe, είπε στο BBC ότι τα τρόφιμα “εμπόδισαν τις προσδοκίες μας”, αλλά ο retailer “ανασχημάτισε” την επιχείρησή του με τις τιμές που μειώθηκαν σε εκατοντάδες είδη διατροφής.

«Αυτό που κάνουμε είναι να διασφαλίσουμε ότι προστατεύουμε τη μαγεία του M&S», είπε.

Τα έσοδα μειώθηκαν κατά 3,1% σε £ 4,96 δις, αλλά τα κέρδη προ φόρων σημείωσαν αύξηση 2% στα £ 223,5εκ. Οι μετοχές τερμάτισαν κατά 0,5% χαμηλότερα στα 300,9 , εκτιμώντας την εταιρεία σε £ 5 δις.

Πώς θα μπορούσαν οι ειδικοί να σώσουν το M&S;

Ακολουθεί η ανάλυση από τον Dominic O’Connell, παρουσιαστή επιχειρηματικών αποτελεσμάτων.

Η Marks & Spencer έχει μια οργάνωση που είναι “silo-ed, αργή και ιεραρχική”. Δεν είναι μόνο τα λόγια ενός hedge fund που προσπαθούν να μειώσουν τις μετοχές ενός από τους αγαπημένους λιανοπωλητές του έθνους, αλλά η ετυμηγορία του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, Steve Rowe.

Η “καταδικαστική” απόφαση εκδίδεται στα εξαμηνιαία αποτελέσματα της εταιρείας. Δείχνουν την ίδια πορεία των τελευταίων ετών – τα ρούχα με μια αργή ανάπτυξη, τα τρόφιμα λίγο χειρότερα από τα αναμενόμενα, με σχεδόν όμοιες πωλήσεις κάτω του 3% – αλλά είναι αξιοσημείωτες για την καθαρή όψη τους, για το τι πρέπει να γίνει για να “σπάσει” αυτό το μοτίβο.

Λιγότερα καταστήματα – 100 θα κλείσουν – μια καλύτερη online προσφορά και γενικά μια αυστηρότερη διαχείριση και δομές που θα εξοικονομήσουν 350 εκατομμύρια λίρες ετησίως.

Κάποιοι κριτικοί θα πουν ότι ο κ. Rowe δεν πηγαίνει καλά ή αρκετά γρήγορα, ενώ ορισμένοι υποστηρίζουν τη διάλυση της επιχείρησης ή άλλες ριζικές επεμβάσεις.

Υπάρχει, εν τούτοις, ένδειξη, στα στοιχεία του εξαμήνου στο το γιατί δεν υιοθετήθηκε ισχυρότερη πολιτική. Η μέση μίσθωση που έχει η M&S στα καταστήματά της είναι 20 χρόνια. Προχωρώντας ταχύτερα στο κλείσιμο των καταστημάτων ή τη συρρίκνωσή τους θα κοστίσει εξαιρετικά ακριβά.

Ο αναλυτής  Steve Dresser, διευθυντής του Grocery Insight, είπε: “Δεν μπορείτε να κρατήσετε μια επιχείρηση με προσφορές τροφίμων και 25% στα κρασιά για πάντα, αλλά αυτά τα πράγματα χρειάζονται χρόνο για να γίνουν.

Η M&S σχεδιάζει να κλείσει 100 καταστήματα μέχρι το 2022, όπως ανακοίνωσε τον Μάιο – μια κίνηση που λέει ότι είναι «ζωτικής σημασίας» για το μέλλον της.

Ο κ. Rowe δήλωσε ότι θα «συνέχισε να επανεξετάζει» το πρόγραμμα κλεισίματος καταστήματος και δεν απέκλεισε περαιτέρω κλείσιμο, ειδικά καθώς το ένα τρίτο των δραστηριοτήτων του θα είναι στο διαδίκτυο στο μέλλον. Είπε ότι 32 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονταν τα καταστήματα M&S κάθε χρόνο, οπότε  είχε “ευρύ φάσμα πελατών”. “Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να διαθέτουμε ένα ευρύ φάσμα εμπορευμάτων που να ταιριάζει σε όλα τα γούστα τους”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το σχέδιό της, η M&S προτίθεται να διαθέτει λιγότερα, μεγαλύτερα καταστήματα ειδών ένδυσης και οικιακών ειδών σε καλύτερες τοποθεσίες.Μελέτη επισημαίνει ότι η επιχείρηση ειδών ένδυσης και οικιακής χρήσης έχει “μια γερασμένη  πελατειακή βάση, πολύ μεγάλη γκάμα, μια αδύναμη αλυσίδα εφοδιασμού και ένα παλιό χαρτοφυλάκιο καταστημάτων”. Αντιμετωπίζει τον αυξημένο ανταγωνισμό από τους διαδικτυακούς εμπόρους λιανικής πώλησης, καθώς και τους εκπτωτικούς πωλητές, όπως οι Aldi, Lidl και Primark. Οι διευθυντές της δεν έλαβαν μπόνους φέτος λόγω των απογοητευτικών αποτελεσμάτων.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.