Η Zara επεκτείνει τις online πωλήσεις σε περισσότερες από 106 χώρες

Η ευρωπαϊκή εταιρεία λιανικής πώλησης ειδών ένδυσης, Zara, σχεδιάζει να ξεκινήσει την επέκταση των online πωλήσεων των προϊόντων της σε άλλες 106 χώρες, δίνοντάς της διαύλους πωλήσεων μέσω φυσικών καταστημάτων ή σε απευθείας σύνδεση σε 202 χώρες παγκοσμίως, σύμφωνα με ανακοίνωση  από την μητρική εταιρεία Inditex.

Πολλές από τις νέες διεθνείς αγορές που εξυπηρετούνται στο online είναι στην Αφρική, όπως η Αγκόλα, η Ακτή Ελεφαντοστού, η Σενεγάλη και η Γκάνα. Άλλες αγορές που ο retailer σχεδιάζει να εισχωρήσει, είναι μέρη της Ινδονησίας και της Καραϊβικής, ανέφερε η εταιρεία.

Η Zara σημείωσε ότι έχει την ικανότητα να επεξεργάζεται τις πωλήσεις στο διαδίκτυο σε φυσικά καταστήματα, τις οποίες διαθέτει σε 96 αγορές, καθώς και να αγοράζει κανείς online, με δυνατότητα παραλαβής στο κατάστημα. Η Ισπανία θα λειτουργήσει ως κόμβος ολοκλήρωσης για τις διαδικτυακές παραγγελίες, που φτάνουν στους προορισμούς σε διάστημα τριών έως επτά ημερών, σημείωσε η εταιρεία. Η Inditex είπε επίσης ότι οι ηλεκτρονικοί αγοραστές θα μπορούσαν να αγοράσουν αντικείμενα χρησιμοποιώντας “δημοφιλείς μεθόδους πληρωμής όπως το PayPal και όλες τις κύριες πιστωτικές κάρτες”.

Αυτή η είδηση ​​έρχεται περίπου ενάμισι μήνα αφότου η Inditex μίλησε για ένα μεγάλο σχέδιο που θα έχουν όλες οι μάρκες της σε παγκόσμιο επίπεδο μέχρι το 2020, ακόμα και σε χώρες όπου δεν υπάρχουν φυσικά καταστήματα. Υπάρχει σίγουρα μια νέα τόλμη στους retailers όλων των ειδών για την ανάπτυξη επεκτατικών διασυνοριακών στρατηγικών πωλήσεων και η Zara είναι ακριβώς η πιο πρόσφατη που το κάνει.

H Zara έχει επίσης καταβάλει αυξημένες προσπάθειες να χρησιμοποιήσει τα φυσικά καταστήματα του για την εκτέλεση των παραγγελιών μέσω διαδικτύου και εργάζεται προς την κατεύθυνση μιας υπόσχεσης για παράδοση πακέτων την  επόμενη ημέρα. Παρόμοιες στρατηγικές έχουν καταστεί το κλειδί για την επιτυχία κατά το τελευταίο έτος για λιανοπωλητές όπως οι Kohl, αν και αυτές οι στρατηγικές παρουσιάζουν λειτουργικές προκλήσεις.

Αυτές είναι οι επιθετικές κινήσεις της Zara καθώς προσπαθεί να κερδίσει το μερίδιο μιας αγοράς ενδυμάτων που κινείται όλο και περισσότερο online. Η Zara φαίνεται επίσης ότι έχει ως στόχο να εισέλθει σε νέες αγορές μέσω του διαδικτύου, καθώς πρόκειται να χρησιμοποιήσει τεχνολογικές καινοτομίες, όπως η επαυξημένη πραγματικότητα, που είναι ελπιδοφόρες, αν και είναι σχετικά μη αποδεδειγμένες.

Σε κάποιο στάδιο στο παρελθόν, αυτές οι κινήσεις θα μπορούσαν να φαινόταν σαν παιχνίδια που ήταν υπερβολικά μεγάλα και πολύ επικίνδυνα για έναν έμπορο λιανικής πώλησης ενδυμάτων. Αλλά σε μια μεταβαλλόμενη αγορά, η Ζάρα και άλλοι πρέπει να σιγουρευτούν ότι δεν κάνουν τα ίδια λάθη που έκανε το J. Crew στην αποτυχία να καινοτομήσει και να ακολουθήσει εκεί όπου η ζήτηση των πελατών φαίνεται να ανεβαίνει.