27 Απρ 2024
READING

Γιατί ο Jeff Bezos και ο Bill Gates πλένουν ακόμα τα πιάτα

4 MIN READ

Γιατί ο Jeff Bezos και ο Bill Gates πλένουν ακόμα τα πιάτα

Γιατί ο Jeff Bezos και ο  Bill Gates πλένουν ακόμα τα πιάτα

Αυτοί οι δισεκατομμυριούχοι κατανοούν την ευτυχία και τη δύναμη ενίσχυσης της δημιουργικότητας των καθημερινών δουλειών.

Το σπίτι του Bill Gates αξίζει το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 125 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο Jeff Bezos εισπράττει 1 δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως από τις μετοχές του Αmazon για να χρηματοδοτήσει το όνειρό του να στέλνει ανθρώπους στο διάστημα με την εταιρεία πυραύλων Blue Origin. Σαφώς, και οι δύο αυτοί τύποι είχαν την πολυτέλεια να προσλάβουν κάποιον να πλένει τα πιάτα γι ‘αυτούς.

Αλλά και οι δύο δισεκατομμυριούχοι εξακολουθούν να επιμένουν να καθαρίζουν οι ίδιοι.

“Τα πιάτα τα πλένω κάθε βράδυ, είμαι αρκετά πεπεισμένος ότι είναι το πιο σέξι πράγμα που κάνω”, αστειεύτηκε ο Bezos σε μια συνέντευξη του 2014. «Πλένω τα πιάτα κάθε βράδυ», δήλωσε ο Γκέιτς σε ένα Reddit AMA το ίδιο έτος.

Είναι τρελοί; Είναι αυτός ο τρόπος για αυτούς τους τιτάνες του σύμπαντος να παραμείνουν ταπεινοί; Ενώ ούτε ένας δισεκατομμυριούχος δεν αποκάλυψε τη σκέψη πίσω από το πλύσιμο των πιάτων, η επιστήμη προτείνει ότι υπάρχουν βάσιμοι λόγοι, ακόμη και οι πιο πολυάσχολοι και πλουσιότεροι μεταξύ μας ίσως να θέλουν να κάνουν καθημερινές δουλειές – και γιατί αυτοί από εμάς που δεν μπορούν να απαλλαγούν από αυτές, πρέπει να το ξανασκεφτούν.

Οι δουλειές του σπιτιού ως διαλογισμός

Αν και μπορεί να είναι δύσκολο να το πιστέψουμε στην αρχή, η έρευνα δείχνει ότι τα καθημερινά καθήκοντα, όπως η φόρτωση του πλυντηρίου πιάτων και η εφαρμογή των πλυντηρίων, μπορεί να είναι πραγματικά σοβαρές ενισχύσεις ευτυχίας, αν γίνουν με τον σωστό τρόπο. Μια πρόσφατη μελέτη δίδαξε τους εθελοντές να κάνουν τα πιάτα σαν μια ευκαιρία να εξασκούν την προσοχή εστιάζοντας στο παρόν και την αίσθηση της σαπουνάδας, του ζεστού νερού κλπ.

Μετά από μόλις έξι λεπτά καθαρισμού, ανέφεραν ότι αισθάνονται 27% λιγότερο νευρικοί και 25% πιο εμπνευσμένοι.

Αυτό μάλλον ακούγεται τρελό στους πολυάριθμους πολυάσχολους επαγγελματίες εκεί έξω που δεν θα είναι ενθουσιασμένοι να ξοδέψουν χρόνο για οικιακή εργασία, αλλά η μελέτη δεν είναι απλώς ένα αστείο. Οι δάσκαλοι διαλογισμού έχουν από καιρό επιμείνει ότι η εστίαση σε πρακτικά καθήκοντα μπορεί να φωτίσει την εσωτερική ομορφιά σας και να ηρεμήσει το μυαλό.

Και αν οι δάσκαλοι του διαλογισμού είναι πολύ χαρούμενοι για εσάς, ο καθηγητής του Wharton School και ο συγγραφέας με τις καλύτερες πωλήσεις, Adam Grant, έκαναν ένα παρόμοιο επιχείρημα, εξηγώντας γιατί ποτέ δεν έπαψε να υιοθετεί μια επίσημη πρακτική διαλογισμού.

Δεν έχει αρχίσει να κάθεται σε ειδικά μαξιλάρια ή να ακούει μουσικές, επειδή δεν χρειάζεται. Μπορεί να ασκεί την προσοχή ως μέρος της καθημερινής ζωής του. «Η προσοχή, όπως οι ίδιοι οι συνάδελφοί μου και εγώ το μελετάμε, δεν εξαρτάται από το διαλογισμό: Είναι η πολύ απλή διαδικασία να παρατηρούμε νέα πράγματα που μας βάζουν στο παρόν», γράφει.

Οι δουλειές αποτελούν ενισχυτικό της δημιουργικότητας

Τώρα φανταστείτε ότι είστε δισεκατομμυριούχος που “τρέχει” μια από τις πιο δυναμικές εταιρείες της Αμερικής. Φανταστείτε τις συνεχείς αποφάσεις, τις γνωστικές απαιτήσεις, τα “πηγμένα” προγράμματα, την ατέρμονη ανησυχία για το μέλλον. Οποιοσδήποτε εγκέφαλος, ανεξάρτητα από το πόσο γρήγορος, θα χρειαζόταν ένα διάλειμμα από αυτό. Κάνοντας τα πιάτα προσφέρει την τέλεια ευκαιρία να αφήσετε όλα αυτά να καταλαγιάσουν και να είστε πλήρως στο παρόν.

Αλλά αυτό δεν είναι το μόνο όφελος από το κανονικό καθήκον του νεροχύτη. Δουλεύοντας με το σφουγγάρι μπορεί να είναι μια ευκαιρία να επικεντρωθείτε στο τώρα, αλλά μπορεί επίσης να είναι μια ευκαιρία να χαλαρώσετε και να ονειροπολήσετε. Και οι ειδικοί της δημιουργικότητας λένε ότι είναι ακριβώς αυτό το είδος χαλαρής περιπλάνησης στο μυαλό που επιτρέπει στον εγκέφαλο να κάνει μερικά από τα πιο καινοτόμα και απροσδόκητα άλματα και γι ‘αυτό τόσες πολλές καλές ιδέες μας έρχονται στο ντους.

Έτσι, όχι μόνο οι Gates και Bezos προσπαθούν να μοιράσουν ένα κομμάτι της ματαιοδοξίας στο πλυσίματος πιάτων, η νυχτερινή τους αγγαρεία είναι επίσης μια πολύτιμη πηγή δημιουργικότητας.

Η δουλειά για εμάς τους μη δισεκατομμυριούχους

Το θέμα εδώ δεν είναι, όπως λένε οι εφημερίδες, “Δισεκατομμυριούχοι, είναι ακριβώς όπως εμείς!”. Θα θέλαμε με ευχαρίστηση να παραδώσουμε το καθήκον πιάτων σε έναν επαγγελματία που πληρώνεται με την ώρα. Αλλά ενώ δεν πρόκειται να μας κάνει να παίρνουμε συνεντεύξεις σε δισεκατομμυριούχους σαν να γεμίζω το πλυντηρίο πιάτων, η αφοσίωση του Gates και του Bezos στα πιάτα μας ωθεί να ξανασκεφτούμε τα πολλά οικιακά καθήκοντα που δεν μπορούμε να απαλλαγούμε.

Μπορεί να μισείτε το σιδέρωμα ρούχων ή το ξεσκόνισμα, αλλά το γεγονός ότι αυτοί οι υπερ-πλούσιοι επιχειρηματίες συνεχίζουν να κάνουν τέτοιες δουλειές είναι μια υπενθύμιση ότι, αν βρούμε τη σωστή νοοτροπία, αυτές οι καθημερινές εργασίες μπορούν να είναι πραγματικά πολύτιμες ευκαιρίες για ευαισθησία ή δημιουργικότητα.

Αυτή η αλήθεια πιθανότατα δεν θα σας κάνει να πηδήσετε από χαρά την επόμενη φορά που θα ανεβάσετε τα μανίκια σας για να αντιμετωπίσετε ένα σωρό από βρώμικες κατσαρόλες, αλλά θα πρέπει τουλάχιστον να αρχίσετε να σκέφτεστε αν παίρνετε τα μέγιστα από τις δουλειές που οι περισσότεροι από εμάς δεν είναι σε θέση να αναθέσουν σε τρίτους.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.