25 Απρ 2024
READING

Eataly World | το μεγαλύτερο πάρκο θεμάτων τροφίμων του κόσμου

4 MIN READ

Eataly World | το μεγαλύτερο πάρκο θεμάτων τροφίμων του κόσμου

Eataly World | το μεγαλύτερο πάρκο θεμάτων τροφίμων του κόσμου

Την επόμενη εβδομάδα, το Eataly World θα γιορτάσει τα πρώτα του γενέθλια. Από το άνοιγμα το Νοέμβριο του 2017, το μεγαλύτερο πάρκο τροφίμων στον κόσμο έχει υποδεχτεί περισσότερα από δύο εκατομμύρια επισκέπτες από χώρες από όλο τον κόσμο. Το καινοτόμο πάρκο είναι το πνευματικό τέκνο του ιδρυτή Oscar Farinetti και της ίδιας δημιουργικής ομάδας που ανέπτυξε το Eataly, το εμπορικό κέντρο που λειτουργεί σήμερα σε 40 τοποθεσίες παγκοσμίως.

Δεν είναι τυχαίο ότι αυτό το πάρκο μεγάλης θεματολογίας είναι τοποθετημένο περίπου 20 λεπτά από το ιστορικό κέντρο της Μπολόνια, πρωτεύουσα της περιοχής Emilia Romagna της Ιταλίας. Ακόμη και οι Ιταλοί θεωρούν ότι αυτή η περιοχή είναι η αληθινή αγροτική καρδιά της, εστιασμένης σε τρόφιμα της χώρας τους, του τόπου όπου βρίσκονται πολλά από τα καλύτερα τρόφιμα και παρασκευάσματα. Επιπλέον, η Μπολόνια προσφέρει μια σειρά από εξαιρετικές επιλογές μεταφοράς, μέρη για διαμονή και εστιατόρια, καθώς και πληθώρα ιστορικών, καλλιτεχνικών και πολιτιστικών αξιοθέατων.

Ενώ ο Giuseppe Garibaldi πιστώνεται με τη συνένωση της σύγχρονης Ιταλίας το 1861, μόλις 30 χρόνια αργότερα ένας άντρας ονόματι Pellegrino Artusi προσπάθησε να περιγράψει τα περιγράμματα αυτού που καλούμε συνήθως ως “ιταλικό μαγείρεμα”.

Ένας πλούσιος επαγγελματίας και μεταφορέας μεταξιού, ο Artusi ταξίδεψε στην Ιταλία (κυρίως στην Τοσκάνη και στην Emilia Romagna – και, το εντυπωσιακό, πριν από την έλευση του αυτοκινήτου), συγκεντρώνοντας 475 συνταγές από φίλους και γνωστούς. Πριν δημοσιεύσει το “Η Επιστήμη στην Κουζίνα και την Τέχνη, Τρώγοντας” το 1891, δοκίμασε κάθε συνταγή στη δική του κουζίνα. Οι επόμενες εκδόσεις του βιβλίου μαγειρικής του αυξήθηκαν για να συμπεριλάβει 790 συνταγές. Ακόμη εκτυπωμένο σήμερα, αυτή η σφραγίδα της ιταλικής διατροφής και του πολιτισμού έχει μεταφραστεί στα αγγλικά, γερμανικά, ισπανικά και πορτογαλικά.Παραδοσιακά, πολλοί Ιταλοί έδωσαν και έλαβαν το βιβλίο ως γαμήλια δώρα.

Σήμερα, όλες οι παραλλαγές της “ιταλικής μαγειρικής” παραμένουν βαθιά ενσωματωμένες στο “ύφασμα” της κάθε μιας από τις 20 περιοχές της χώρας: Οι επισκέπτες θεωρούν ότι τα τρόφιμα, οι συνταγές και οι παραδόσεις είναι στενά συνδεδεμένες με τους τοπικούς πολιτισμούς. Όπως και τα εκλεκτά κρασιά, τα οποία μπορούν να παραχθούν μόνο σε συγκεκριμένο έδαφος, οι περιφέρειες προσφέρουν διαφορετικά τυριά, κρέατα, ψωμιά, ζυμαρικά, γλυκά και συνταγές. Στην πραγματικότητα, ορισμένα από τα προϊόντα αυτά χαρακτηρίζονται ως DOP και IGP – πιστοποιούν ότι μπορούν να παραχθούν μόνο σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές, με αυστηρή τήρηση των μεθόδων που έχουν μεταφερθεί από γενιά σε γενιά

Η μοναδικότητα του FICO Eataly World

Στο FICO Eataly World, οι λάτρεις των τροφίμων μπορούν να δοκιμάσουν, να αγοράσουν και να μάθουν για τους διάφορους τύπους περιφερειακών τροφίμων που παράγονται και τρώγονται σε όλη την Ιταλία – όλα αυτά συγκεντρώνονται κάτω από μια στέγη. Και ενώ επισκέπτεστε το πάρκο, είναι αδύνατο να αγνοήσετε την αναπόσπαστη σχέση μεταξύ της γης και των τροφίμων που τρώμε και που παρουσιάζονται εδώ.

 

Το φωτεινό, σύγχρονο κτίριο είναι τεράστιο και διαθέτει περίπου 45 εστιατόρια, τρατορίες, μπιστρό και περίπτερα – των οποίων οι προσφορές κυμαίνονται από τυπικά τρόφιμα στο δρόμο έως τα γεύματα με αστέρι Michelin. Τα υπαίθρια χωράφια και οι στάβλοι ζώων καταλαμβάνουν πέντε στρέμματα του πάρκου. Στα 40 εκθέματα εντός του εργοστασίου, οι επισκέπτες μπορούν να δουν πώς παράγονται τρόφιμα όπως τα κατεργασμένα κρέατα, τα ζυμαρικά και τα τυριά.

 

Το Mercato 30.000 τετραγωνικών μέτρων είναι μια αγορά με οθόνες σχεδόν όλων των ιταλικών προϊόντων διατροφής που μπορεί να φανταστεί κανείς, συμπεριλαμβανομένου ενός καταστήματος κρασιών που πωλεί 100 είδη κρασιού από το γυαλί. Οτιδήποτε αγοράζει κάποιος μπορεί να συσκευαστεί και να ταχυδρομηθεί στο σπίτι με το ταχυδρομείο. Τα ειδικά τρίκυκλα Bianchi με FICO που είναι εφοδιασμένα με τσάντες ψύξης είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος να ξεφύγετε.

Το FICO Eataly World είναι σχεδιασμένο για Ιταλόφιλους όλων των ηλικιών, τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικες. Εκπαιδευτικές ευκαιρίες αφθονούν – συμπεριλαμβανομένων έξι “carousels” με ειδικές τάξεις για την παρασκευή ζυμαρικών με αυγό, σικελικών μπισκότων, sorbetto, καραμέλα από γλυκόριζα και πολλά άλλα. Το πάρκο χορηγεί επίσης εποχιακά γεγονότα και αξιοθέατα. Για παράδειγμα, η ψυχαγωγία, τα παιχνίδια και τα εργαστήρια για οικογένειες προγραμματίζονται να ξεκινήσουν την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου στη ζωντανή Χριστουγεννιάτικη Αγορά της FICO.

Και αυτά δεν είναι όλα. Σύμφωνα με τους αξιωματούχους του τουρισμού, ο πρώτος χρόνος λειτουργίας του FICO Eataly World οδήγησε σε άνοδο του τοπικού και περιφερειακού τουρισμού. Εάν προγραμματίζετε μια επίσκεψη στο FICO Eataly World, φροντίστε να δείτε τα πολλά άλλα γαστρονομικά δρομολόγια και ευκαιρίες που διατίθενται σε όλη τη Μπολόνια και την Emilia Romagna.

Στο FICO Eataly World, οι λάτρεις των τροφίμων μπορούν να δοκιμάσουν, να αγοράσουν και να μάθουν για τα τοπικά τρόφιμα που παράγονται σε όλη την Ιταλία.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.