20 Απρ 2024
READING

Σουηδία | Η χώρα του “συντηρητικού καταναλωτισμού”

5 MIN READ

Σουηδία | Η χώρα του “συντηρητικού καταναλωτισμού”

Σουηδία | Η χώρα του “συντηρητικού καταναλωτισμού”

Μια πρόσφατα δημοσιευμένη έρευνα λιανικής δείχνει μια ισχυρή προτίμηση για τοπικές εταιρείες μεταξύ Σουηδών αγοραστών. Από τους πέντε ταχύτερα αναπτυσσόμενους retailers, τρεις εδρεύουν στη Σουηδία και δύο εδρεύουν στη Γερμανία και την Ελβετία. Η προτίμηση για τα τοπικά brands αλλά και η αφοσίωσή τους σε άλλες ευρωπαϊκές μάρκες ευθυγραμμίζεται με τις πρόσφατες αναφορές για τα προβλήματα του Αmazon που βρίσκουν τα πορτοφόλια των σουηδών καταναλωτών “κλειστά” καθώς και την αποτυχημένη προσπάθεια της Apple να ανοίξει την “ναυαρχίδα-κατάστημα” στο κέντρο της Στοκχόλμης.

Στην κορυφή της λίστας ήταν η XL Bygg, μια αλυσίδα υλικού και οικιακής βελτίωσης, η οποία αύξησε τις καθαρές πωλήσεις της κατά 16,9%. Η Mio, έπιπλα και οικιακά είδη, αυξήθηκε κατά 16,2% και η Willys, μια αλυσίδα λιανικής πώλησης τροφίμων, έφτασε στην πέμπτη θέση με 9,7%. Οι δύο μη σουηδικές εταιρείες που κατατάσσονται στην πρώτη θέση ήταν η Bauhaus (Ελβετία) και η Lidl (Γερμανία).

Ενώ οι σουηδικές μάρκες όπως η H&M και η IKEA είναι μια πανταχού παρούσες σε όλο τον κόσμο, οι Σουηδοί καταναλωτές βλέπουν τους παγκόσμιους γίγαντες όπως η Apple και το Amazon με κάποια καχυποψία.

Πρόσφατα, η Apple απέτυχε στην προσπάθειά της να ανοίξει ένα κατάστημα στο Kungsträdgården της Στοκχόλμης, που θεωρείται από πολλούς ως το σημαντικότερο πάρκο στη Σουηδία. Σύμφωνα με τους ντόπιους που ερωτήθηκαν απο την εφημερίδα Guardian, η αντίδραση δεν προέρχεται μόνο από περιβαλλοντικές ομάδες, αλλά από επίσημους φορείς όπως το επίσημο Συμβούλιο Ομορφιάς της πόλης.

“Όταν άκουσα γι ‘αυτό, σκέφτηκα ότι πρέπει να είναι αδύνατο. Ο Stockholmers δεν θα τους αφήσουν να χτίσουν ένα μεγάλο κατάστημα στο Kungsträdgården. Τα πάρκα της πόλης είναι “σχεδόν άγια” στη Στοκχόλμη. Δεν μπορείτε να ιδιωτικοποιήσετε ένα πάρκο », δήλωσε ο Göran Folin από το Alternativ Stad – το υποκατάστημα των Φίλων της Γης στη Στοκχόλμη.

Με άλλα λόγια, στους Σουηδούς δεν αρέσει παγκόσμιες πολυεθνικές να έχουν παρουσία σε πάρκα τους, αλλά δεν είχαν κανένα πρόβλημα όταν η ΙΚΕΑ – κύριος εξαγωγέας του σουηδικού σχεδιασμού και της κουλτούρας των τροφίμων – όταν χτυπήθηκε με παρόμοιες καταγγελίες στο Δουβλίνο.

Βεβαίως, οι Σουηδοί έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν επιρροή στους πολιτικούς και άλλα κόμματα που αποφασίζουν πού δραστηριοποιούνται οι εταιρείες στο έδαφός τους, αλλά η συμπεριφορά είναι ενδεικτική.

Εθνικισμός των καταναλωτών;

Οι περισσότεροι Σουηδοί θα θεωρούσαν τον εαυτό τους προοδευτικό και μετα-εθνικιστικό, αλλά ίσως ο περαστικός εθνικισμός στην πολιτική σκηνή έχει μετατραπεί σε καταναλωτικό συντηρητισμό, ένας συνδυασμός εμπορικού προστατευτισμού και πράσινης σκέψης.

Οι μεταρρυθμίσεις της ελεύθερης αγοράς της χώρας της δεκαετίας του 1990 δημιούργησαν γρήγορη ανάπτυξη και πλούτο. Αυτός ο πλούτος σε συνδυασμό με την ευκολία δημιουργίας εταιρειών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων παρήγαγαν παγκόσμια εμπορικά σήματα νοικοκυριού, όπως η H&M και η IKEA. Ωστόσο, η επιτυχία των σουηδικών σημάτων σε παγκόσμιο επίπεδο δεν έχει μεταφραστεί σε αμοιβαία καταναλωτική συμπεριφορά χωρίς σύνορα.

Μια άλλη ανωμαλία που καταδεικνύει τη συμπεριφορά των καταναλωτών στη Σουηδία είναι η Amazon και η απουσία της από τα σουηδικά πρότυπα αγορών.

Οι Σουηδοί δαπάνησαν σε online καταστήματα 9,8 δισ. δολάρια (8,7 δισ. Ευρώ) το 2017. Οι Σουηδοί είναι ένθερμοι αγοραστές, αλλά οι περισσότεροι προτιμούν τους τοπικούς πωλητές. Μια έκθεση στο Politico δείχνει ότι οι έμποροι λιανικής πώλησης του ηλεκτρονικού εμπορίου της Σουηδίας έχουν ένα πλεονέκτημα που δεν υπάρχει πουθενά αλλού: μια πληθώρα πολύπλοκων ηλεκτρονικών υπηρεσιών πληρωμών.

Σίγουρα, το iZettle, το Klarna και οι μικρότεροι παίκτες όπως το Swish κάνουν καινοτόμα πράγματα στις πληρωμές, αλλά κανένας τοπικός παίκτης ηλεκτρονικού εμπορίου δεν προσφέρει αποστολή την ίδια μέρα. Αυτό μοιάζει με μια περίεργη κατάσταση σε μια μικρή, ομοιογενή αγορά 10 εκατομμυρίων ανθρώπων. Η σουηδική προτίμηση για τους ντόπιους φαίνεται να ενισχύεται από μια σειρά από παλιομοδίτικο ρομαντισμό για ψώνια σε εμπορικά κέντρα.

“Πολλοί Σουηδοί καταναλωτές εξακολουθούν να προτιμούν να αγοράζουν πράγματα από τοπικούς πωλητές. Βλέπε για παράδειγμα την επένδυση 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Unibail Rodamco στο εμπορικό κέντρο της Σκανδιναβίας λίγο έξω από τη Στοκχόλμη. Κάνουν καλά ως επιχείρηση. Οι Σουηδοί είναι περήφανοι εθνικιστές όταν πρόκειται για ορισμένα προϊόντα, αλλά κυρίως για μάρκες που έχουν θετική εικόνα σε τοπικό επίπεδο ή και συνδέονται με τη Σουηδία. Οι Σουηδοί γενικά τείνουν να είναι πρόθυμοι να πληρώσουν κάτι παραπάνω για ένα πολύ γνωστό εμπορικό σήμα – και η Amazon δεν είναι γνωστή σε αυτή την αγορά λιανικής, ούτε πωλεί πολλά εμπορικά σήματα που είναι ευρέως γνωστά στους Σουηδούς, δήλωσε ο Ντάνιελ Ahlbert, διευθύνων σύμβουλος της την πλατφόρμα Adtech της Netric.

Ο Oscar Carlsson, ανώτερος υπάλληλος καινοτομίας στο Cint, συμφωνεί ότι οι Σουηδοί με διεθνή κλίση είναι αρκετά συντηρητικοί όταν πρόκειται για μάρκες και ψώνια.

«Ακόμα κι αν οι Σουηδοί καταναλωτές είναι πολύ διεθνείς – μιλούν τέλεια αγγλικά και ενδιαφέρονται να κοιτάξουν έξω από τα σύνορα της Σουηδίας, όταν πρόκειται για καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες – είναι πολύ συντηρητικοί».

Ο Carlsson κάνει λόγο για την κουλτούρα του πολιτισμού και την εξαιρετική τέχνη της πώλησης στους Σουηδούς.

“Πρέπει να προσαρμόσετε τοπικά το marketing και τη γλώσσα σας στα σουηδικά και να καταλάβετε πώς να πουλάτε και να επικοινωνείτε με τον σουηδό καταναλωτή για να οικοδομήσουμε την εμπιστοσύνη.Μόλις δημιουργηθεί η εμπιστοσύνη και γίνετε οικείο όνομα, είστε μέσα. Λάβετε υπόψη ότι ο πελάτης, η εμπειρία και τα προϊόντα που προσφέρονται από τους σουηδούς παρόχους ηλεκτρονικού εμπορίου είναι πολύ καλά. Η Σουηδία έχει μακρά παράδοση στην κατασκευή εξαιρετικών ηλεκτρονικών επιχειρήσεων και εξαιρετικών εμπειριών χρηστών. Αυτό καθιστά τη ζήτηση για άλλες εταιρείες όπως η Amazon λιγότερο ελκυστική καθώς τα περισσότερα προϊόντα είναι ήδη διαθέσιμα στο διαδίκτυο μέσω μιας τοπικής εταιρείας με μεγάλη εμπειρία χρήστη και ανταγωνιστικές τιμές ».

Με βάση το κλίμα των σουηδικών μάρκων, πρώτον, είναι απίθανο οι περισσότεροι φορείς λήψης αποφάσεων και ο πληθυσμός αγορών γενικά να βάζουν στην άκρη τα προστατευτικά ένστικτά τους, ακόμη και για πωλητές που προσφέρουν αποστολή την ίδια μέρα.

Επιπλέον, είναι πιθανό ότι η αύξηση της εχθρότητας έναντι των παγκόσμιων πολυεθνικών γιγάντων μεταξύ των πολιτικών των Βρυξελλών – και της Σουηδίας – έχει εξαπλωθεί στη συμπεριφορά των καταναλωτών. Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας με έδρα τις ΗΠΑ έχουν αποτελέσει στόχο των ελίτ της ΕΕ και ίσως αυτή η στάση να προσελκύει τους καταναλωτές. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι προστατευτικές και τοπικιστικές αντιλήψεις αυξάνονται και η Σουηδία μπορεί να είναι μια ματιά στο πως θα είναι η καταναλωτική συμπεριφορά σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο κάποια στιγμή.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.