26 Απρ 2024
READING

7 retailers που πραγματοποίησαν μεγάλες συμφωνίες το 2018

8 MIN READ

7 retailers που πραγματοποίησαν μεγάλες συμφωνίες το 2018

7 retailers που πραγματοποίησαν μεγάλες συμφωνίες το 2018

Η Walmart πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη της συμφωνία στο εξωτερικό,  η Amazon έκανε κινήσεις στο φαρμακείο και τα Macy’s απορρόφησαν την Story. Ακολουθούν οι συμφωνίες που έχουν ορίσει το έτος.

Το περασμένο έτος, οι λιανικές και καταναλωτικές συμφωνίες παρέμειναν σχετικά σταθερές. Ωστόσο, η παύση της δραστηριότητας συγχωνεύσεων και εξαγορών πιθανόν να είναι σύντομη, σύμφωνα με την παγκόσμια εταιρεία στρατηγικής και συμβουλευτικής διαχείρισης, A.T. Kearney. Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε νωρίτερα φέτος, η εταιρεία προέβλεψε ότι περισσότερες συμφωνίες θα εμφανιστούν, καθώς οι παλαιότεροι παίκτες φυσικών καταστημάτων επιχειρούν να αναπτυχθούν σε νέες αγορές και να βρουν νέους πελάτες. Η εταιρεία ανέμενε επίσης την παγκόσμια εξαγορά και άλλων εταιρειών για να συνεχίσει η αγορά την αναπτυξή της.

Οι έμποροι λιανικής πώλησης δεν απογοητεύτηκαν. Φέτος, η Walmart πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη συμφωνία της, $ 16 δισεκατομμύρια, για να αγοράσει την ινδική επιχείρηση ηλεκτρονικού εμπορίου Flipkart, η Amazon έκανε κινήσεις στα είδη φαρμακείου και τα έξυπνα θυροτηλέφωνα και τα Macy’s εξαγόρασαν το δημοφιλές concept store, Story.

Μικρότερες, διαδοχικές συμφωνίες έχουν επίσης συμβεί. Η Authentic Brands, για παράδειγμα, έχουν πάρει σταδιακά μια σειρά εμπορικών σημάτων, όπως οι Vince Camuto, Heritage Home και Nine West. Και η μάρκα υποδημάτων Caleres τον Οκτώβριο εξαγόρασε  το Vionic για 360 εκατομμύρια δολάρια.

Εδώ είναι μια γρήγορη ματιά σε μερικές από τις πιο κρίσιμες λιανικές συμφωνίες που συνέβησαν φέτος:

  1. Amazon – Pillpack

Μετά από αναφορές ότι η Walmart διαμαρτύρεται για μια προσφορά για το PillPack και επίσης μετά από πολλούς μήνες εικασίας σχετικά με τα σχέδια του Amazon να εισέλθει στον χώρο του φαρμακείου, ο παίκτης ηλεκτρονικού εμπορίου νίκησε την Walmart και αγόρασε το ηλεκτρονικό φαρμακείο. Τον Απρίλιο, η Amazon ξεκίνησε μια συμφωνία με το PillPack, μόλις μια εβδομάδα μετά από έναν άλλο retailer, το CVS, ανακοίνωσε ότι θα επεκτείνει την πλατφόρμα παράδοσης φαρμάκων σε όλη τη χώρα. Τα στοιχεία για τη συμφωνία PillPack δεν αποκαλύφθηκαν αρχικά, αλλά η Amazon σημείωσε στην έκθεση αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου ότι κατέβαλε 753 εκατομμύρια δολάρια για την εταιρεία.

Το PillPack, το οποίο είχε άδεια να παραδίδει φάρμακα σε 49 πολιτείες όταν το αγόρασε η Amazon, επικεντρώνεται στην παροχή εξατομικευμένων κυλίνδρων προ-ταξινομημένων φαρμάκων σε άτομα που διαχειρίζονται πολλαπλές ημερήσιες φαρμακευτικές αγωγές. Η Amazon είπε κατά τη στιγμή της ανακοίνωσης της συμφωνίας ότι η PillPack είχε την εμπειρία στο e-tailer που απαιτείται για να εισέλθουν στο χώρο των φαρμακείων. Και χρειάζεται η εμπειρογνωμοσύνη: οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι τα εμπόδια στην είσοδο, όπως η ανάγκη σύναψης συμβάσεων με τους διαχειριστές των παροχών φαρμακείων, ήταν “τρομακτικές” προκλήσεις για την Amazon.

  1. Macy’s – Story

Η Macy ανακοίνωσε το Μάιο ότι είχε αποκτήσει το store concept Story της Νέας Υόρκης για ένα μη ανακοινωθέν ποσό, φέρνοντας την ιδρύτρια και διευθύνοντα σύμβουλο Rachel Shechtman στην ομάδα ως “brand experience officer”. Μόλις ένα μήνα αργότερα, το πολυκατάστημα ανακοινώνει την εταιρική σχέση και το μερίδιο μειοψηφίας στο b8ta, μια άλλη βιωματική ιδέα λιανικής πώλησης και χρησιμοποίησε το λογισμικό της εταιρείας για να βοηθήσει στην ανάπτυξη της δικής της ιδέας εμπειρίας καταστήματος, το The Market @ Macy’s. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο Jeff Gennette, οι πελάτες της Macy μπορούν να αναμένουν ότι το Story θα αρχίσει να μπαίνει στα καταστήματα το 2019 και σημείωσε ότι τόσο η Story όσο και το Market @ Macy’s θα μεταμορφωθούν σε “μεγάλες αρτηρίες” για το retail σύστημα που αναπτύσεται.

Όλες οι πρόσφατες κινήσεις του πολυκαταστήματος επικεντρώνονται στο μέλλον και στην επανεξέταση του τρόπου με τον οποίο προσεγγίζει το Macy’s το φυσικό εμπόριο και χρησιμοποιώντας την εμπειρία του Story και του b8ta – δύο από τις πιο ξεχωριστές ιδέες εμπειρίας λιανικής πώλησης αυτή τη στιγμή – είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να το κάνουν. Πριν από την εξαγορά της Macy, η Story είχε δουλέψει με μεγάλες επώνυμες μάρκες όπως η Coty και η Target και είχε γίνει δημοφιλής για τον γρήγορο κύκλο εργασιών των προϊόντων της.

  1. Walmart – Flipkart

Η Walmart δεν επιβράδυνε τη στρατηγική εξαγορών της από το βασικό της πλάνο του 2016 με την εξαγορά της Jet και την πρόσληψη του αμερικανικού διευθυντή ηλεκτρονικού εμπορίου, Marc Lore. Τον Μάρτιο, ο Lore είπε ότι συναντιόταν με περισσότερες εταιρείες από ποτέ. Μόλις φέτος, ο λιανικός γίγαντας έκανε αρκετές μεγάλες συμφωνίες.Τον Μάιο, η Walmart έδωσε 16 δισεκατομμύρια δολάρια για να αποκτήσει την ινδική επιχείρηση ηλεκτρονικού εμπορίου, Flipkart. Ενώ βραχυπρόθεσμα η εταιρεία αναμένει ότι η εξαγορά θα οδηγήσει σε χαμηλότερα κέρδη, το μακροπρόθεσμο της παιχνίδι είναι η κυριαρχία στην αγορά της Ινδίας, η οποία είναι μια κορυφαία αναπτυσσόμενη χώρα για επενδύσεις λιανικής και ένα σημαντικό πεδίο στην μάχη εναντίον του Amazon.

  1. Nordstrom – BevyUp, MessageYes

Οι τεχνολογικές επενδύσεις έχουν γίνει ολοένα και πιο σημαντικές για τη Nordstrom, η οποία μετατρέπει το παραδοσιακό μοντέλο πολυκαταστημάτων σε μοντέλο που προσφέρει μια εξίσου θετική εμπειρία στο διαδίκτυο. Τον Μάρτιο, η εταιρεία ανακοίνωσε την απόκτηση δύο νέων εταιρειών τεχνολογίας για ένα μη ανακοινωθέν ποσό: την BevyUp, ψηφιακό εργαλείο πώλησης και τη MessageYes, ένας παράγοντας που επιτρέπει το “συνομιλητικό” εμπόριο.

Οι προσφορές ανταποκρίνονται στις συνεχιζόμενες προσπάθειες της Nordstrom να ενισχύσει τις κινητές και ψηφιακές της εμπειρίες. Ο Tom Gehani, διευθυντής στρατηγικής πελάτη στο L2, μια εταιρεία που αξιολογεί την ψηφιακή απόδοση των εμπορικών σημάτων, δήλωσε ότι ο συνδυασμός τεχνολογιών που παρέχονται από τις δύο εταιρείες της Nordstrom είναι παρόμοια με τις δυνατότητες που παρέχει η Salesfloor, έναν πάροχο τεχνολογίας που έχει δουλέψει με τη Saks και άλλους εμπόρους λιανικής πώλησης για να δώσουν καλύτερα εργαλεία πώλησης κινητών στα χέρια συνεργατών των καταστημάτων. “Είναι πιθανό ότι αντί να χρησιμοποιήσει μια κοινή πλατφόρμα SaaS, η Nordstrom θέλει να φέρει αυτό το τεχνολογικό ταλέντο στο εσωτερικό ως διαφοροποιητή”, δήλωσε ο Gehani.

5. JD Sports Fashion – Finish Line

Αφού ανακοίνωσε τις προθέσεις της τον Μάρτιο και μια σύντομη διαπραγμάτευση με το μέτοχο της Finish Line τον περασμένο Μάιο, ο αθλητικός retailer JD Sports ολοκλήρωσε τη συμφωνία να αγοράσει τον κατάστημα λιανικής πώλησης αθλητικών υποδημάτων για $ 558 εκατομμύρια τον Ιούνιο. Σε μια ανταγωνιστική και δημοφιλής αγορά, χάρη στο athleisure – ακόμα περισσότερο όταν πρόκειται για αθλητικά παπούτσια – θα μπορούσε να είναι καλή είδηση ​​για τη Finish Line να έχει την υποστήριξη του JD Sports, ενός μεγάλου παίκτη στον ευρωπαϊκό αθλητικό χώρο που θα μπορούσε να βοηθήσει την εταιρεία να βρει τον δρόμο της για καλύτερες πωλήσεις. Για την JD Sports, η εξαγορά σημαίνει επίσης άμεση στήριξη στις Η.Π.Α. σε ένα πεδίο που συνεχίζει να είναι συμαντικο  και αυτό που έχει προκαλέσει πολλά νέα μέλη, όπως το Amazon, να πάρει θέση.

Η Finish Line προχωράει με δική της πρωτοβουλία για να βελτιώσει τις επιδόσεις της στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της εύρεσης νέων τρόπων βελτίωσης της διαχείρισης των αποθεμάτων και του χρηματοοικονομικού σχεδιασμού γύρω από την ποικιλία εμπορευμάτων, καθώς και την εισαγωγή περισσότερων τεχνολογικών εμπειριών στα καταστήματα.

 

6. Michael Kors – Versace

Αυτό το Σεπτέμβριο, οι οπαδοί της μόδας ξύπνησαν ένα πρωί για να ανακαλύψουν ότι η αγαπημένη μάρκα  Versace είχε εξαγοραστεί από τον Michael Kors. Η ιδέα της εξαγοράς του Versace δεν ήταν έκπληξη. Παρόλο που η μάρκα ήταν μια ανεξάρτητη εταιρεία, οι φήμες περιστρέφονταν για χρόνια προς μια πιθανή εξαγορά.

Ωστόσο, η αντιστοίχιση φαινόταν σαν ένας περίεργος αγώνας για πολλούς. Η Donatella Versace ήταν ο “άθικτος μονάρχης” του εμπορικού σήματος μετά τον τραγικό θάνατο του αδελφού της. Αυτός ήταν ο οίκος μόδας που χάρισε στον κόσμο το safety pin dress της Elizabeth Hurley, που σχεδίασε για την πριγκίπισσα Diana και οι ιδρυτές της εμφανίστηκαν σε επιδειξη μόδας με ταιριαστά σύνολα.

Ο Michael Kors, από την άλλη πλευρά, ήταν οικείος. Εμφανίστηκε στα σπίτια των ανθρώπων μέσω του Project Runway για μια δεκαετία. Θα μπορούσατε να αγοράσετε μια από τις τσάντες του στο Macy ή στο Lord & Taylor. Τα προϊόντα του αναφέρονται ως προσιτή πολυτέλεια. Και μπορείτε να βρείτε πολλά από αυτά στα καταστήματα.

Αλλά αυτό που κάνει ο Michael Kors – τόσο ως άνθρωπος όσο και ως εμπορικό σήμα – είναι ότι μπαίνει στο παιχνίδι. Το 2017 η εταιρεία αγόρασε τον Jimmy Choo για 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Φέτος η εταιρεία ανακοίνωσε ότι αποκλείει τη γούνα στα προϊόντα της. Μετά την εξαγορά της Versace, η εταιρεία μετονομάστηκε σε Capri Holdings Limited. Όλες αυτές οι επιλογές υπήρξαν σκόπιμα βήματα για την οικοδόμηση μιας αυτοκρατορίας που μπορεί να ανταγωνιστεί άλλα συγκροτήματα μόδας, συμπεριλαμβανομένης της Tapestry.

 

7. Staples – Essendant

Η εξαγορά της εταιρίας παροχής τεχνολογίας και ειδών  γραφείου Essendant, ήταν μια σημαντική ανακοίνωση για τη Staples. Η Essendant είχε μιλήσει με την Staples για την εξαγορά της, απέρριψε την προσφορά και ήταν στη μέση των διαπραγματεύσεων με μια άλλη επιχείρηση, τη Genuine Parts Company, όταν η Staples επέστρεψε με καλύτερους όρους. Θα εξαγόραζε την Essendant για 996 εκατομμύρια δολάρια και θα κατέβαλε πρόσθετη αμοιβή κερδοφορίας 12 εκατομμυρίων δολαρίων στα ανταλλακτικά.

Ήταν μια μεγάλη κίνηση σε έναν αγώνα δρόμου να κρατήσει η Staples μια βιώσιμη επιχείρηση σε μια εποχή όπου η Amazon απειλεί να κυριαρχήσει στην αγορά. Μόλις λίγους μήνες πριν την αγορά του Essendant, η Staples είχε αποκτήσει την εταιρία επιχειρηματικών λύσεων HiTouch,  μια άλλη εταιρεία που προσέφερε υπηρεσίες γραφείου, αλλά κυρίως λύσεις πληροφορικής και υπηρεσίες σχεδιασμού χώρου εργασίας.

Η αγορά και των δύο εταιρειών έθεσε τη Staples σε περαιτέρω ανάπτυξη της τρέχουσας επιχειρηματικής της στρατηγικής, προσφέροντας βελτιωμένη εφοδιαστική αλυσίδα, εύρος καταλόγου και υπηρεσίες γραφείου.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.