19 Απρ 2024
READING

5 tips εμπνευσμένα από τον Steve Jobs

8 MIN READ

5 tips εμπνευσμένα από τον Steve Jobs

5 tips εμπνευσμένα από τον Steve Jobs

“Ο χρόνος σας είναι περιορισμένος, οπότε μην τον χάσετε παρακολουθώντας τη ζωή κάποιου άλλου”, είπε ο Steve Jobs  βγάζοντας λόγο σε ένα πρόθυμο πλήθος στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ το 2005.

Αυτό ήταν πολύ πριν από το θάνατό του, το 2011, ο οποίος συνέβη πριν από επτά χρόνια από σήμερα. Και όλα αυτά τα χρόνια αργότερα, κοιτάζοντας πίσω στο διάσημο απόσπασμα του Jobs, αναρωτιέται κανείς πώς θα αισθανόταν ότι κάποιοι σήμερα κάνουν περιήγηση στα μέρη του και ζουν “μια μέρα στη ζωή του”.

Ο Jobs αναφερόταν στην ιδέα ότι πρέπει πάντα να εμπιστεύεστε την εσωτερική φωνή σας και να έχετε το θάρρος να ακολουθήσετε την καρδιά και τη διαίσθησή σας. “Μετά το θάνατό του, η εσωτερική φωνή μου με οδήγησε σε ένα επιχειρησιακό “προσκύνημα” για να αναζητήσω έμπνευση και να αισθανθώ πως ήταν να ζεις όπως ο σπουδαίος οραματιστής στη φημισμένη Silicon Valley”, λέει ο Sandor Fagyal, CEO και ιδρυτής της Wuuff.

Κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας, ταξίδεψα στο HP Garage, περπάτησα κάτω από το El Camino Real και επισκέφθηκα κάθε ένα από τα μέρη που αναφέρθηκαν στη βιογραφία του, προσπαθώντας να καταλάβω πώς ξεδιπλώθηκε η ιστορία του – και πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί και η δική μου.

Γι ‘αυτό σήμερα, με την επέτειο του θανάτου του Jobs, αντανακλούν αυτήν την εμπειρία, αναγνωρίζοντας το ρόλο που με οδήγησε η Silicon Valley στη διαμόρφωση μου ως επιχειρηματίας. Εδώ είναι τα πέντε κορυφαία μαθήματα εμπνεύσεων  που έχω συλλέξει και ελπίζω να σας βοηθήσουν να σας καθοδηγήσουν και να σας παρακινήσουν στο δικό σας επιχειρηματικό ταξίδι.

  1. Βρείτε κάποιον που σας εμπνέειΔεν είναι εύκολο να είσαι επιχειρηματίας. Από την αρχή, αφήνοντας μια σταθερή δουλειά και ανοίγοντας τον δικό σας δρόμο μπορεί να είναι τρομακτικό. Σας θέτει σε μια διαδρομή γεμάτη με αβεβαιότητα. Στη συνέχεια, το ταξίδι γίνεται πιο δύσκολο.Έτσι, όταν φτάνετε αναπόφευκτα σε αυτό το σημείο όταν αναρωτιέστε αν θα ήταν καλύτερο να παραιτηθείτε, αντλώντας έμπνευση από κάποιον του οποίου οι αξίες συμφωνούν με τις δικές σας μπορεί να σας κρατήσει κυνηγώντας τα όνειρά σας.Για μένα και για αμέτρητους άλλους, ο Steve Jobs ήταν – και εξακολουθεί να είναι – αυτή η έμπνευση. Θαυμάζω τον τρόπο σκέψης του σχετικά με το σχεδιασμό του προϊόντος, τη δέσμευσή του για την ποιότητα, την εξυπηρέτηση και την αντοχή του στο marketing. Πάντα δανείστηκα για την επιχείρησή μου (σε ένα απλό επίπεδο) τη λαμπρή ιδέα για τα αυτοκόλλητα της Apple, ως ένας τρόπος για να οικοδομήσουμε την αναγνώριση της μάρκας και να καλλιεργήσουμε ευαγγελιστές μάρκας. Δεν είμαι μόνος σε αυτό: Για τον επιχειρηματία Ruschelle Khanna, μια φωτογραφία του Richard Branson στο κινητό του εξυπηρετούσε παρόμοιο σκοπό.Και στις δύο περιπτώσεις, η ιδέα παραμένει η ίδια: Ως επιχειρηματίας, πρέπει να αναζητάτε κάθε μέρα και να εργάζεστε για την επίτευξη του οράματός σας. Προσδιορίζοντας κάποιον ως έμπνευση που έχει ήδη “βρεθεί εκεί και το έχει κάνει αυτό”, μπορείτε να βρείτε το κίνητρο για να συνεχίσετε και να μάθετε από τις επιτυχίες και τις αποτυχίες αυτού του ατόμου.

  1. Μην φοβάστε μια πρόκλησηΌταν προσγειώθηκα στο αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο από την Ουγγαρία, για να ξεκινήσω την περιπέτεια μου στο Silicon Valley, συναντήθηκα με έναν εξαιρετικά σκεπτικό αξιωματικός μετανάστευσης. Όταν ρώτησε τον λόγο για την επίσκεψή μου στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον ενημέρωσα ότι είχα σχέδια να ζήσω μια μέρα στη ζωή του τελευταίου CEO της Apple. Δεν το έχαψε.Μετά από αρκετές ώρες ανάκρισης, τελικά απελευθερώθηκα και θυμήθηκα ότι τέτοιες προκλήσεις είναι μια φυσιολογική – και αναζωογονητική – ιεροτελεστία για επιχειρηματίες. Οι άνθρωποι θα είναι πάντα σκεπτικοί για το έργο που κάνετε και τα όνειρα που έχετε, αλλά αυτό δεν πρέπει να σας εμποδίσει να τα κυνηγάτε.Η ίδια ιδέα είναι αυτή που τόνισε ο Stephen Key, συνιδρυτής της invenRight: “Οι επιτυχημένοι επιχειρηματίες προκαλούν τον εαυτό τους,” είπε ο Key. Είπε επίσης: “Ο καλύτερος τρόπος να παραμείνετε ανταγωνιστικοί είναι να προσπαθήσετε ενεργά να αμφισβητήσετε τις προκαταλήψεις σας”. Με αυτό κατά νου, δεν πρέπει ποτέ να φοβάστε μια πρόκληση – και ποτέ να μην αφήσετε άλλους να παρεμποδίσουν τους στόχους σας.

  1. Ποτέ μην εγκαταλείπετε για τίποτα λιγότερο από το όραμά σαςΥπό το πρίσμα αυτό, το ταξίδι μου στην Silicon Valley άνοιξε τα μάτια μου στο τεράστιο ποσό της φανταστικής δυνατότητας που θεωρούμε δεδομένο. Ως επιχειρηματίας, μπορεί να κατακλύζεστε καθημερινά από τα καθήκοντά σας και να χάσετε τους μεγαλύτερους στόχους σας. Ωστόσο, είναι κρίσιμο να μείνετε συντονισμένοι στο όραμά σας και να μην ξεχνάτε ποτέ ότι κάτι είναι δυνατό να επιτευχθεί.Καταγράφοντας ένα αστείο ανέκδοτο για τον Jobs, ένας πρώην μηχανικός της Apple εξήγησε ότι όταν ολοκληρώθηκε το πρωτότυπο για το πρώτο iPod, ο Jobs το εξέτασε και το απέρριψε γρήγορα επειδή ήταν “πολύ μεγάλο”. Οι μηχανικοί απάντησαν εξηγώντας ότι η συσκευή ήταν ένα σύγχρονο έργο τέχνης και δεν μπορούσε να γίνει μικρότερο, ο Jobs απάντησε ρίχνοντας το iPod σε ένα ενυδρίο ψαριών, δείχνοντας τις φυσαλίδες και λέγοντας, “Αυτές είναι φυσαλίδες αέρα. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει χώρος εκεί. Κάντε το μικρότερο. “Με τον ίδιο τρόπο που ο Jobs έσπρωξε αμείλικτα το όραμά του, δεν πρέπει ποτέ να διευθετήσετε τίποτα λιγότερο από το δικό σας. Η Silicon Valley μπορεί να διαθέτει μερικά από τα πιο λαμπρά μυαλά και μηχανικούς, αλλά μπορείτε να βρείτε λαμπρούς ανθρώπους οπουδήποτε. Στη γενέτειρά μου στη Βουδαπέστη, για παράδειγμα, θα εκπλαγείτε με τον αριθμό και την ποιότητα των διαθέσιμων μηχανικών. Αυτό το γεγονός δείχνει ότι μπορείτε να πετύχετε οτιδήποτε εσείς και η ομάδα σας θέτετε στο μυαλό σας.

 

  1. Ενώστε ή δημιουργήστε μια επιχειρηματική κοινότηταΚαθώς περπατούσα στους δρόμους στο Silicon Valley, το επιχειρηματικό πνεύμα ήταν ορατό. Έγινε ξεκάθαρο ότι με την οικοδόμηση ισχυρών οικοσυστημάτων startup, όπως αυτά της Silicon Valley, και γύρω από τον εαυτό σας με ομοϊδεάτες ανθρώπους που υποστηρίζουν ένα άλλο, θα βρείτε πολύ πιο εύκολο να προχωρήσετε.Επιπλέον, τα οικοσυστήματα startup ενθαρρύνουν ένα είδος αυτοεπιτυχούς καινοτομίας, καθώς οι αρχικοί υπάλληλοι αποκτούν τις γνώσεις και τις δεξιότητες που χρειάζονται για να γίνουν οι ίδιοι επιχειρηματίες.Για παράδειγμα, εξετάστε το γεγονός ότι οι πρώην υπάλληλοι της Apple συνέχισαν να δημιουργούν μια σειρά από επιτυχημένες εταιρείες, όπως τις Nest, Android, Salesforce και πολλούς άλλους. Ο ιδρυτής πωλήσεων Marc Benioff – ο οποίος πέρασε μόνο ένα καλοκαίρι εργαζόμενος για την Apple στη δεκαετία του 1980 – σημείωσε ακόμη και τη βαθιά επίδραση που είχε η εμπειρία σε αυτόν, γράφοντας: «Αυτό το καλοκαίρι ανακάλυψα ότι ήταν δυνατό για έναν επιχειρηματία να δουλέψει για επαναστατικές ιδέες».Για το λόγο αυτό, η ενεργός συμμετοχή σας στην τοπική κοινότητα startup είναι υψίστης σημασίας. Συγκεντρώνοντας μέλη της κοινότητας, εμπορεύοντας ιστορίες “πολέμου” και μοιράζοντας συμβουλές για την επιτυχία, αυτοί οι άνθρωποι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος για την έμπνευση νέων επιχειρηματιών. Τέτοιες κοινότητες μπορούν να υπάρχουν και οπουδήποτε. Για παράδειγμα, ενώ το οικοσύστημα startup στην Ουγγαρία είναι πολύ μικρό, αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι εξυπηρετεί καθοριστικά τους επιχειρηματίες, όπως εμένα, με κίνητρα και έμπνευση.

  1. Πάρτε ένα βιβλίο και μην σταματήσετε να διαβάζετεΚάθε φορά που ταξιδεύω αεροπορικώς, προσπαθώ να σταματήσω από το βιβλιοπωλείο του αεροδρομίου για να πάρω κάτι για την πτήση και το ταξίδι μου στο Silicon Valley δεν ήταν διαφορετικό. Ωστόσο, όταν έφυγα από το αεροδρόμιο, ήμουν πραγματικά έκπληκτος από τον τεράστιο αριθμό των βιβλιοπωλείων που πλαισιώνουν τους δρόμους. Συχνά, θα έκανα βόλτα, θα έπαιρνα έναν καφέ και τις εφημερίδες από το επιχειρηματικό τμήμα – μια πρακτική που βρήκα ως απίστευτα διανοητικά τόνωση και ανταμοιβή.Και, φυσικά, δεν είμαι ο μόνος. Ο Bill Gates, ο Warren Buffett, ο Mark Zuckerberg και πολλοί άλλοι επιχειρηματίες παγκόσμιας κλάσης είναι γνωστοί για την κοινή συνήθεια ανάγνωσής τους. Ο Gates αναρτά επίσης δημόσια πέντε βιβλία για ανάγνωση το καλοκαίρι κάθε χρόνο. Και είναι λογικό οι εν λόγω επιτυχημένοι επιχειρηματίες να μοιράζονται αυτή τη συνήθεια, μια μελέτη διαπίστωσε ότι ένα επιβλητικό 88% των οικονομικά επιτυχημένων ανθρώπων διαβάζουν τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα.Τελικά, η ανάγνωση όχι μόνο σας κάνει πιο έξυπνους, αλλά μπορεί να χρησιμεύσει ως εργαλείο για έμπνευση. Στην περίπτωσή μου, τα βιβλία Delivering Happiness, από τον διευθύνοντα σύμβουλο του Zappos, Tony Hsieh και διάφορους δισεκατομμυριούχους, που αναφέρουν την ιστορία του Facebook, ήταν τόσο απίστευτη έμπνευση και μου θύμισαν ότι μπορεί να επιτευχθεί οτιδήποτε. Έτσι, ενώ η “ανάγνωση” μπορεί να φαίνεται απλή σύσταση, είναι επίσης μια απαραίτητη πρακτική για κάθε επιχειρηματία.Συχνά θεωρούμε δεδομένες τις ευκαιρίες, τους πόρους και τις εμπνεύσεις που έχουμε στη διάθεσή μας. Και συνήθως, μέχρι να τις χάσουμε, μπορούμε να αναγνωρίσουμε τη σημασία τους.

    Παρόλο που πάντα θαύμαζα τον Steve Jobs, δεν αναγνώριζα πόσο ευτυχισμένος ήμουν ως επιχειρηματίας και πόσο σημαντικό είναι να εμπνευσθείς από το πέρασμα του χρόνου -και από μια επίσκεψη στη Silicon Valley. Συνεπώς, να έχετε υπόψη σας αυτές τις συμβουλές καθ ‘όλη τη διάρκεια του ταξιδιού σας ως επιχειρηματίες και ποτέ να μην χάσετε την έμπνευσή σας.

 

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.