26 Απρ 2024
READING

Η Starbucks επιβράβευσε τους μακροπρόθεσμους επενδυτές στην μετοχή της

2 MIN READ

Η Starbucks επιβράβευσε τους μακροπρόθεσμους επενδυτές στην μετοχή της

Η Starbucks επιβράβευσε  τους μακροπρόθεσμους επενδυτές στην μετοχή της

Η επιλογή μεμονωμένων μετοχών μπορεί να είναι μια σκληρή επενδυτική στρατηγική. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η δημοτικότητα των αμοιβαίων κεφαλαίων ευρείας βάσης και των ETF έχει αυξηθεί.

Αλλά μερικές φορές, η επιλογή των μετοχών με βάση τα θεμελιώδη οικονομικά, την ηγεσία και την αποστολή, μπορεί πραγματικά να αποπληρωθεί, ειδικά αν κοιτάξετε την ανάπτυξή  τους μακροπρόθεσμα.

Εάν δείτε το μεγάλο στοίχημα της Starbucks, θα καταλάβετε ότι αυτό ακριβώς συνέβη.

Δεν είναι μια μετοχή νέας τεχνολογίας που με τη βοήθειά της εφευρέθηκε ένας νέος τρόπος επιχειρηματικής δραστηριότητας. Είναι απλά μια εταιρεία καφέ με ένα προϊόν αγαπημένο από τους ανθρώπους. Και οι επενδυτές ανταμείφθηκαν με μεγάλη χαρά.

Εάν επενδύατε όταν η εταιρεία είχε IPO το 1992 – όταν είχε ήδη 165 καταστήματα μόνο στην Αμερική – θα παρατηρήσατε ένα συνολικό ετήσιο ρυθμό αύξησης άνω του 22% ετησίως (δηλαδή περίπου το διπλάσιο της συνολικής απόδοσης για το S & P 500 κατά την ίδια περίοδο).

Ακόμη και όταν η Starbucks έγινε πολύ γνωστό όνομα – όπως όταν η εταιρεία αναφέρθηκε στο “Austin Powers: Τhe Spy Who Shagged Me” το 1999 – τα κέρδη ήταν υψηλά. Όταν ο “Number Two” πρότεινε στον Dr. Evil να επενδύσει στην Starbucks, η μετοχή επέστρεψε 15% ετησίως.

Αυτό συμβαίνει παρά κάποιες σοβαρά εμπόδια στο δρόμο. Η μετοχή της εταιρείας έχασε περισσότερο από 75% της αξίας της από το 2006 μέχρι το τέλος του 2008, αφού υπερεκτιμήθηκε και έτρεξε σε ανταγωνισμό από την McDonald’s, η οποία μπήκε στην αγορά του καφέ.

Αλλά εάν κρατούσατε τις μετοχές σας ή ακόμα και αν αγοράσατε περισσότερες κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, θα είχατε βγάλει κέρδη. Ο Howard Schultz επέστρεψε για να βοηθήσει τη Starbucks το 2008 και έβαλε την εταιρεία πίσω στο σωστό δρόμο. Μείωσε το κόστος κλείνοντας εκατοντάδες καταστήματα, αναβαθμίζοντας την τεχνολογία στα καταστήματα, ανασχηματίζοντας την αλυσίδα εφοδιασμού και επαναπροσδιορίζοντας τον καφέ. Σήμερα, η εταιρεία διαθέτει περισσότερα από 28.000 καταστήματα παγκοσμίως.

Τώρα, ο Schultz έχει αποσυρθεί από την εταιρεία και η μετοχή έχει δει εκπληκτική απόδοση τα τελευταία τρία χρόνια. Δεν είναι σαφές εάν η εταιρεία μπορεί να συνεχίσει την ανάπτυξη αυτή.

Φυσικά, τα προηγούμενα αποτελέσματα δεν μπορούν να υπαγορεύσουν το μέλλον. Ωστόσο, τα διδάγματα από παρελθούσες επενδύσεις σε εμβληματικές αμερικανικές εταιρείες μπορούν να σας βοηθήσουν να βρείτε την επόμενη κίνησή σας.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.