24 Απρ 2024
READING

Πως επηρεάζει το καλό βιβλίο τον εγκέφαλό μας

5 MIN READ

Πως επηρεάζει το καλό βιβλίο τον εγκέφαλό μας

Πως επηρεάζει το καλό βιβλίο τον εγκέφαλό μας

Η νευροεπιστήμη της βαθιάς ανάγνωσης θα σας κάνει να θέλετε να “κουλουριαστείτε” στον καναπέ, αγκαλιά με ένα καλό βιβλίο.

Τα βιβλία μπορούν να μας κάνουν πιο έξυπνους, πιο ενημερωμένους, ακόμα και πιο πνευματικά ταπεινούς. Αλλά ένα από τα πιο ισχυρά οφέλη της τακτικής ανάγνωσης είναι η μεγαλύτερη ενσυναίσθηση. Μέσα από τις λέξεις μεταφέρεστε στην προοπτική του άλλου. Κοιτάζετε μέσα από τα μάτια του. Καταλαβαίνετε τον πόνο του και τη χαρά του.

Αυτό μπορεί να ανακουφίσει τη μοναξιά και να κάνει τη ζωή πολύ πιο ευχάριστη, αλλά είναι επίσης καλό για τις επιχειρήσεις. Η κατανόηση των πελατών και των συνεργατών σας βοηθά να κάνετε περισσότερα και να είστε πιο δημιουργικοί.

Πώς ακριβώς τα βιβλία ολοκληρώνουν αυτό το μαγικό τέχνασμα; Η καθηγήτρια του πανεπιστημίου Tufts παιδικής ανάπτυξης και εμπειρογνώμονας ανάγνωσης, Maryanne Wolf, εξήγησε τη συναρπαστική νευροεπιστήμη του τι ακριβώς προσφέρει η “βύθιση” σε ένα καλό βιβλίο στον εγκέφαλό σας. Πρέπει να το διαβάσετε εάν είστε βιβλιοφάγος, αλλά οι βασικές ιδέες είναι πολύτιμες για κάθε επαγγελματία που θέλει να χρησιμοποιήσει τα βιβλία ως ένα εργαλείο για να εκτελέσει το καλύτερο.

“Δεν υπάρχει άλλη φρεγάτα σαν το βιβλίο”

Το άρθρο ξεκινά με μια φράση σε εισαγωγικά που καταγράφουν πόσο απορροφάται κανείς από μια πραγματικά σπουδαία ανάγνωση, όπως είπε η διάσημη ποιήτρια, Emily Dickinson, “Δεν υπάρχει άλλη φρεγάτα σαν το βιβλίο”. Ένα ιστορικό αστείο που ξέρουμε είναι ότι ο Machiavelli συνήθιζε να ντύνεται στο ύφος των χαρακτήρων στα βιβλία που διάβαζε και να διεξάγει φανταστικές συζητήσεις μαζί τους.

Ο Μακιαβέλι μπορεί να είχε πάει την συμπάθειά του στους λογοτεχνικούς χαρακτήρες στα άκρα, αλλά ακόμη και η καθημερινή εκδοχή, όπου απλά βυθίζεστε σε μια ιστορία και στους χαρακτήρες της, είναι εξαιρετικά ισχυρή. Αυτή η “προοπτική”, όπου βάζουμε τον εαυτό μας στα παπούτσια των άλλων, μας βοηθά να “κατανοήσουμε το φάσμα των συχνά αντιφατικών συναισθημάτων που καθένας από εμάς κατέχει” και “μας αφήνει να νιώθουμε λιγότερο μόνοι με τον ιδιαίτερα περίπλοκο συνδυασμό των συναισθημάτων μας” .

Όποιος έχει διαβάσει ποτέ για έναν χαρακτήρα, έκανε και μια σκέψη: «Α, δεν είμαι ο μοναδικός παράξενος που σκέφτεται με αυτόν τον τρόπο», ή εναλλακτικά, «ποτέ δεν το σκέφτηκα από αυτή την προοπτική». Αλλά τι συμβαίνει στον εγκέφαλο για να καταστήσει δυνατή αυτή την εμπειρία μετατόπισης της προοπτικής;


Η ανάγνωση φωτίζει το μυαλό σαν χριστουγεννιάτικο δέντρο!

Αποδεικνύεται ότι όταν διαβάζουμε ένα καλό βιβλίο, δεν είναι μόνο τα μέρη του εγκεφάλου που ασχολούνται με την επεξεργασία της γλώσσας που πιάνουν δουλειά. Στην πραγματικότητα, όταν ασχολούμαστε βαθιά με μια ιστορία, τα μυαλά μας αντικατοπτρίζουν τις ενέργειες και τα συναισθήματα των χαρακτήρων. Έτσι, αν κάποιος στο μυθιστόρημα που διαβάζετε δεν μπορεί να κολυμπήσει, ενεργοποιούνται και τα τμήματα του εγκεφάλου σας που θα άναβαν αν εσείς κι εσείς προσπαθούσατε να κολυμπήσετε σε μια πισίνα.

“Αυτό που είναι σίγουρα ένα από τα πιο ενδιαφέροντα άρθρα σε αυτή την έρευνα,« Ο εγκέφαλός σου στη Jane Austen », η μελετητής της λογοτεχνίας του 18ου αιώνα, Natalie Phillips, συνεργάστηκε με τους νευροεπιστήμονες του Στάνφορντ για να μελετήσει τι συμβαίνει όταν διαβάζουμε με διάφορους τρόπους». γράφει ο Wolf. “Η Phillips και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν ότι όταν διαβάζουμε ένα κομμάτι μυθοπλασίας «βαθειά», ενεργοποιούμε περιοχές του εγκεφάλου που ευθυγραμμίζονται με αυτό που αισθάνονται και κάνουν οι χαρακτήρες».

Ή, με άλλα λόγια, όταν διαβάζετε για την Άννα Καρένινα που τρέχει πάνω στις σιδηροδρομικές διαδρομές, τμήματα του εγκεφάλου που εμπλέκονται στον συντονισμό της κίνησης, κυριολεκτικά κάνουν άλμα μαζί της. Όταν διαβάζετε για ένα μεταξένιο φόρεμα ή ραφές, ενεργοποιούνται τμήματα του εγκεφάλου που ασχολούνται με την αισθητηριακή αντίληψη. Σε ένα βασικό επίπεδο του εγκεφάλου, πραγματικά βιώνουμε το ίδιο πράγμα που κάνουν οι χαρακτήρες. Δεν κατανοούμε απλά το βιβλίο. Σε νευρολογικό επίπεδο, “το ζούμε”.

«Όταν διαβάζουμε μια μυθοπλασία, ο εγκέφαλος προσομοιώνει ενεργά τη συνείδηση ​​ενός άλλου προσώπου, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που δεν θα τολμούσαμε ποτέ ούτε καν να φανταστούμε. Μας επιτρέπει να δοκιμάσουμε για λίγα λεπτά αυτό που πραγματικά σημαίνει να είσαι κάποιος άλλος», η Wolf συνοψίζει. Αυτή είναι μια απίστευτη προπόνηση στην ενσυναίσθηση.

Σταματήστε να “βουτάτε” και βυθιστείτε πραγματικά στο καλό βιβλίο.

Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτό ισχύει μόνο για την βαθιά ανάγνωση παλιάς  σχολής,  ο τρόπος που απομονώνεστε και διαβάζετε πραγματικά και χωρίς περισπάσεις ένα βιβλίο, το οποίο είναι ακριβώς το είδος της ανάγνωσης που οι οθόνες των κινητών θέτουν σε κίνδυνο. Εάν απλώς αποκομίζετε πληροφορίες ή διαβάζετε μία από τις 15 ανοιχτές καρτέλες στο πρόγραμμα περιήγησης, ο εγκέφαλός σας δεν ενεργοποιείται με τον ίδιο τρόπο. Μπορεί να μάθετε τα γεγονότα, αλλά δεν κερδίζετε ενσυναίσθηση.

“Υπάρχουν πολλά πράγματα που θα χάνονταν αν χάνουμε σιγά-σιγά τη γνωστική υπομονή να βυθίσουμε τους εαυτούς μας στους κόσμους που δημιουργήθηκαν από τα βιβλία”, λέει ανήσυχα  η Wolf. “Τι θα συμβεί σε νέους αναγνώστες που δεν συναντούν ποτέ και δεν καταλαβαίνουν τις σκέψεις και τα συναισθήματα κάποιου εντελώς διαφορετικού; Τι θα συμβεί σε παλιούς αναγνώστες που αρχίζουν να χάνουν την επαφή με αυτό το συναίσθημα ενσυναίσθησης για τους φίλους και τους συγγενείς τους; Είναι αυτό το αντίδοτο της  άγνοιας, του φόβου και της παρεξήγησης; ”

Βρείτε λοιπόν χρόνο να βάλετε στην άκρη περισπάσεις και ηλεκτρονικές συσκευές και βυθίστε σε ένα καλό βιβλίο. Μια τέτοια βαθιά ανάγνωση παρέχει μια πραγματική ενσυναισθητική σχέση με τους συνανθρώπους σας. Σε αυτούς τους δύσκολους και μοναχικούς χρόνους, ποιος δε θα ήθελε κάτι τέτοιο;Και είναι απόλυτα υποστηρικτικό και στις επιχειρήσεις.

Αποδεδειγμένο σε πολλές έρευνες και μελέτες ότι πολλοί επιχειρηματίες και Διευθύνοντες Σύμβουλοι εταιρειών διαβάζουν πολλά και καλά βιβλία.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.