20 Απρ 2024
READING

Μαθήματα από την αλλαγή εταιρικής ταυτότητας της Juventus

6 MIN READ

Μαθήματα από την αλλαγή εταιρικής ταυτότητας της Juventus

Μαθήματα από την αλλαγή εταιρικής ταυτότητας της Juventus

Τo περασμένο διάστημα παρουσιάστηκε η νέα ταυτότητα της Juventus,  για την οποία ο σύλλογος συνεργάστηκε με την Interbrand. Ενώ είχαν προβλέψει ότι το λανσάρισμα θα προκαλούσε αναταραχή, αυτή η φράση  φαίνεται τώρα ως σημαντική υποτίμηση του πραγματικού αντίκτυπου.

  1. Το branding του μέλλοντος

Η αλλαγή στον ποδοσφαιρικό κλάδο είναι γρήγορη και επιταχυνόμενη. Mια απλή, τοπική τελετουργία, είναι πλέον ένας παγκόσμιος τομέας. Μια ενιαία ζωντανή εκδήλωση με κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης, είναι τώρα περιεχόμενο που προσφέρει εμπειρία σε μια ολόκληρη κοινωνία  παγκοσμίως.

Το brand της Juventus κατασκευάστηκε με βάση το όραμα  για το μέλλον του ποδοσφαίρου, όχι την παρατήρηση του παρελθόντος .

Το μήνυμα δεν αφορά πραγματικά την αλλαγή, όσο αφορά την κατανόηση του κόσμου γύρω μας, με την επακόλουθη ανάγκη να εξελιχθεί και να διευρυνθεί το εμπορικό σήμα σε διάφορες αγορές και γεωγραφικές περιοχές. Αυτά τα στοιχεία προέρχονται από το μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο της Juventus και τη δέσμευση να το καταστήσει βιώσιμο.

Η νέα ταυτότητα θα χρειαστεί να ευδοκιμήσει μέσα από τα σημεία επαφής του αύριο, είτε πρόκειται για ψηφιακά, χωρικά, φυσικά, ψηφιακά ή αυξανόμενα.

Επηρεασμένοι από την τεχνολογία που είναι της μόδας, την εικονική πραγματικότητα και την κινητή ψυχαγωγία, οι οπαδοί του αύριο θα έχουν ριζικά διαφορετικές προσδοκίες όσον αφορά τις εμπειρίες και η Juventus πρέπει να είναι εξοπλισμένη για να ανταποκριθεί στις ανάγκες τους.

Όπως δήλωσε το CNN, “ο Πρόεδρος της Juventus, Andrea Agnelli, είπε στο ακροατήριο κατά την παρουσίαση:« Αλλάζουμε πριν να είναι αναγκαίο ».

  1. Προκαλώντας τις συμβάσεις

Το Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο κυριαρχείται από ασπίδες, κορυφές, οβάλ και άλλες φόρμες. Προφανώς δεν υπάρχει τίποτα κακό με αυτά. Πολλά προέρχονται από μια λαμπρή ιστορία. Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, δεν υπάρχει κανένας πραγματικός λόγος να υποθέσουμε ότι ένα λογότυπο ποδοσφαίρου πρέπει να συμμορφώνεται με αυτή την παράδοση. Είναι μια περίπτωση όπου ο κανόνας δεν οδηγείται από το σχεδιασμό, αλλά ο σχεδιασμός είναι σύμφωνος με τον κανόνα.

Ήταν μια ευκαιρία να αμφισβητηθεί η σύμβαση. Όπως φάνηκε από το Brand New, “Οι φανατικοί και οι φίλαθλοι θα διαφωνήσουν, αλλά το νέο λογότυπο είναι εξαιρετικό, ανεξάρτητα ή ίσως ειδικά για το πώς σπάει από τη σύμβαση και την παράδοση και τολμά να κάνει κάτι διαφορετικό για αυτή τη συγκεκριμένη κατηγορία”.

  1. Brand ανάπτυξης

Η άσκηση αφορούσε ένα θεμελιώδες ερώτημα: Πώς εμπορεύεστε ένα ποδοσφαιρικό σύλλογο σε άτομα που δεν ενδιαφέρονται απαραίτητα για τον αθλητισμό;

Με όλο και μικρότερα πλήθη σε ολόκληρη την ήπειρο και ακόμη και οι φίλαθλοι της Premier League να μειώνονται, αυτό φαίνεται σαν μια ερώτηση, που όλες οι ποδοσφαιρικές λέσχες θα αναρωτηθούν σύντομα.

Ενώ η Juventus κρατά τους υποστηρικτές της ως κινητήρια δύναμη, η ανάπτυξη για το Club θα προέλθει και από άλλα ακροατήρια – λάτρεις της ψυχαγωγίας που ίσως δεν ενδιαφέρονται απαραίτητα για το ποδόσφαιρο ως αθλητισμό.

Ορισμένες από τις πιο πολύτιμες μάρκες παγκοσμίως σχετίζονται με ανθρώπους που δεν είναι απαραίτητα λάτρεις ή χρήστες των προϊόντων τους, αλλά μοιράζονται θεμελιώδεις αξίες με τα ίδια τα εμπορικά σήματα – σκεφτείτε τη Harley Davidson που εμπνέει τις ιδέες της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας σε μη μοτοσικλετιστές.

Η πρόκληση της Juventus είναι ότι αυτό μπορεί να συμβεί και στο ποδόσφαιρο, και αυτή η εξέλιξη της μάρκας είναι κατασκευασμένη για να το διατηρήσει αυτό, για να φτιάξει το DNA της Γιουβέντους – ενσωματωμένο στην κραυγαλέα μάχη “until the end” και τις αξίες της επιμονής και της φιλοδοξίας. Μια στρατηγική ανάπτυξης βασισμένη στο να επιτρέψει στους ανθρώπους να ζήσουν την εμπειρία της Γιουβέντους, όχι μόνο την ποδοσφαιρική εμπειρία της Γιουβέντους.

  1. Μην έχεις απλά μια ταυτότητα. Να είσαι ο ίδιος η ταυτότητα.

Όπως παρατήρησαν αρκετοί σχολιαστές, το άλμα της Juventus δεν είναι απλώς μια οπτική αλλαγή – είναι ένας διαφορετικός τρόπος σύλληψης της μάρκας. Τα περισσότερα εμπορικά σήματα ποδοσφαίρου αντιπροσωπεύουν κάτι άλλο – είτε πρόκειται για ομάδα, ποδόσφαιρο, πόλη ή ορόσημο. Η Juventus επέλεξε να εκπροσωπεί τον εαυτό της. Αυτή η μεταστροφή της προοπτικής είναι ο κύριος λόγος πίσω από τον τεράστιο αντίκτυπο αυτής της εκτόξευσης.

Με άλλα λόγια, η Juventus έχει επιλέξει να είναι ταυτότητα αντί να έχει μια ταυτότητα. Έχει ξεκινήσει να διαθέτει πρωταρχικά στοιχεία όπως οι ασπρόμαυρες λωρίδες και το γράμμα J. Αντί να αναφερθεί σε μια εικόνα, η Γιουβέντους έχει μετατραπεί σε εικονίδιο, όπως κάνουν οι μεγαλύτερες μάρκες στον κόσμο.

Μια εννοιολογική αλλαγή που οδηγεί σε ένα μοναδικό απτό αποτέλεσμα. Ο νέος σχεδιασμός φέρνει νέους κώδικες στο ποδόσφαιρο, αλλά, διαφορετικά από τις παραδοσιακές ταυτότητες ποδοσφαίρου, μπορεί να ζήσει με αυθεντία, εμπιστοσύνη και κομψότητα μακριά από γήπεδα και στάδια – όπου υπάρχουν οι κύριες ευκαιρίες ανάπτυξης για τη Juventus. Κατασκευάζουμε μια μάρκα της Juventus για την οποία το ποδόσφαιρο θα είναι πάντα η προέλευση, αλλά ποτέ το όριο.

  1. Πέρα από τις υποθέσεις

Ο δημιουργός της νέας εικόνας είχε μια σε βάθος ζωντανή συνομιλία με τους συντάκτες του Radio Vecchia Signora στο ραδιόφωνο που αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη κοινότητα των οπαδών της Juventus.

Η συζήτηση αφορούσε τη διεθνή πτυχή αυτής της εξέλιξης και τον τρόπο προσέγγισης της Juventus και της Interbrand, όχι ως ιταλικό σύλλογο που πηγαίνει στο εξωτερικό, αλλά ως μια πραγματικά παγκόσμια λέσχη που έχει ρίζες στην Ιταλία. Η διαφορά μεταξύ αυτών των δύο προσεγγίσεων δεν είναι μια απόχρωση – είναι τεράστια, και όλα αφορούν παραδοχές.

Ως ιταλική λέσχη που πηγαίνει στο εξωτερικό, η Γιουβέντους θα ήθελε να πει σε όλους, παντού να μάθουν:

– που είναι η Ιταλία
– τι κάνει την Ιταλία διαφορετική από τη Γαλλία, την Αυστρία, την Ισπανία κ.λπ.
– ότι η Juventus είναι Ιταλίδα
– ότι η Juventus είναι από το Τορίνο
– ότι το Τορίνο βρίσκεται στην Ιταλία
– τι κάνει το Τορίνο διαφορετικό από το Μιλάνο, τη Ρώμη κ.λπ.
– ότι το Τορίνο συμβολίζεται από έναν ταύρο
– ποια είναι τα τελετουργικά του σταδίου στο Τορίνο
– και ούτω καθεξής.

Αντ ‘αυτού, ως πραγματικός παγκόσμιος πολίτης, η Γιουβέντους αμφισβήτησε αυτές τις υποθέσεις.

Διαμορφώθηκε η μάρκα με τρόπο που θα ήταν πραγματικά συναφής με το μελλοντικό της κοινό – ένας 30χρονος στη Σαγκάη, φοιτητής πανεπιστημίου στο Όκλαντ, ένας μαθητής του Σαν Ντιέγκο και, με αυτό τον τρόπο, μεταβίβασε ένα νέο μήνυμα στις Ιταλούς και Ευρωπαίους οπαδούς.

Ενώ αυτά τα θέματα μπορεί να είναι αντίθετα και αμφισβητήσιμα, με μια κοντινή ματιά θα δούμε μια κόκκινη γραμμή να τα διαπερνά. Αντί να τεθεί ένα status quo για να θέτει περιορισμούς στις φιλοδοξίες, αφήσαμε τις φιλοδοξίες του Club να αμφισβητήσει και να αλλάξει το status quo. Όπως και πολλές μεγάλες στρατηγικές επιταγές, είναι τόσο απλό στη θεωρία όσο είναι δύσκολο στην πράξη. Και όμως, η μεγάλη ικανότητα της Juventus κάνει ακριβώς αυτό είναι το βασικό συστατικό της παγκόσμιας επιτυχίας αυτής της εταιρικής ταυτότητας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.