Το Blockchain μπορεί να αλλάξει το τοπίο και στο Retail |Στέλλα Τσιτσούλα RED Communications

Το Blockchain μπορεί να αλλάξει το τοπίο και στο Retail

Το blockchain είναι ένας νέος όρος που έχει εισβάλλει σε πολλούς κλάδους της οικονομίας και δεν θα μπορούσε να μην αγγίξει βεβαίως και το retail. Τι είναι όμως αυτή η νέα τεχνολογία και πως μπορεί να επηρεάσει τα δεδομένα σήμερα;

Το blockchain, αποτελεί με πολύ απλά λόγια, ένα ψηφιακό αρχείο δεδομένων και συναλλαγών χρονολογικά συνδεδεμένων μεταξύ τους. Μία αλληλουχία καταχωρήσεων ή εγγραφών (block) σε ένα ψηφιακό αρχείο, το οποίο όταν συνδεθεί με άλλα αντίστοιχα blocks, δημιουργεί μία αλυσίδα (chain).

 

Τα block των δεδομένων που προστίθενται σε μια γραμμική, χρονολογική σειρά στην αλυσίδα, δημιουργούν ένα blockchain. Κάθε υπολογιστής που είναι συνδεδεμένος σε ένα blockchain λαμβάνει ένα αντίγραφο αυτού blockchain, το οποίο λαμβάνεται αυτόματα μετά την ένταξή του στο δίκτυο. Η αλυσίδα κοινοποιήσεων έχει πλήρη στοιχεία σχετικά με τις διευθύνσεις ξεκινώντας από την πηγή της δημιουργίας και φτάνει μέχρι και την πιο πρόσφατη πληροφορία.

 

Όλα τα δεδομένα του blockchain είναι διαθέσιμα οποιαδήποτε στιγμή από το κοινό που έχει πρόσβαση σε αυτά. Τα εμπλεκόμενα μέλη, μπορούν να ενημερώνονται για δεδομένα, σχετικά με το προϊόν και τις αλλαγές που μπορεί να παρουσιάσει.

Πρόκειται για ψηφιακά δεδομένα που είναι ασφαλή, καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολο να παραβιαστούν. Το blockchain μπορεί να καταγράφει κάθε είδους δεδομένα, ενώ παράλληλα ελαχιστοποιεί τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και επιταχύνει τις συναλλαγές, με αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους.

Οι ιδιότητες που παρέχει το blockchain είναι ότι οι πελάτες μπορούν να ανατρέχουν σε δεδομένα και πληροφορίες του προϊόντος από κάθε σημείο της εφοδιαστικής αλυσίδας. Για παράδειγμα,  έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν ακόμη και δεδομένα, όπως την προέλευση των υλικών κατασκευής, καθώς και πληροφορίες που αφορούν στην ίδια τη διαδικασία κατασκευής. Για παράδειγμα αν ένα κατάστημα πουλά μπισκότα σοκολάτας με πορτοκάλι, ο πελάτης μπορεί να δει την προέλευση των υλικών και την αρχική καλλιέργεια αυτών (π.χ. τρόπος καλλιέργειας των πορτοκαλιών που χρησιμοποιήθηκαν) ή και τη διαδικασία παραγωγής με αναλυτικά στοιχεία.

Η τεχνολογία blockchain δημιουργεί σχέσεις εμπιστοσύνης ανάμεσα στον πελάτη και τον έμπορο λιανικής πώλησης, καθώς δίνει τη δυνατότητα στον έμπορο λιανικής να αποδείξει ότι τα προϊόντα που χρησιμοποιεί είναι καλής προέλευσης, αυξάνοντας έτσι την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη προς το ίδιο το προϊόν αλλά και την επιχείρησή του.

Ένα άλλο παράδειγμα εφαρμογής του blockchain, είναι η αυθεντικότητα πολλών ειδών πολυτελείας που ήταν πάντα ένα ζήτημα που απασχολούσε τους δημοφιλείς οίκους μόδας, καθώς πολλάκις έχουν πέσει θύματα παραποίησης από επιτήδειους κατασκευαστές. Το blockchain πιστοποιεί πρακτικά, ότι τα δεδομένα που παρακολουθούνται από την προμήθεια των υλικών, την παραγωγή-κατασκευή μέχρι και την αγορά τους είναι αυθεντικά.

Μία άλλη σημαντική ιδιότητα της τεχνολογίας, είναι ότι υπάρχει εξέλιξη ως προς το ποιος, που και πότε χειρίζεται τα προϊόντα, με αποτέλεσμα την αποφυγή διακίνησης κατεστραμμένων προϊόντων ή αλλοιωμένων προϊόντων (π.χ. τρόφιμα).  Παγκοσμίως κορυφαίες εταιρείες λιανικής αλλά  και εταιρείες τροφίμων ήδη ερευνούν προς την κατεύθυνση, πως μπορεί να εφαρμοστεί η τεχνολογία  για να διασφαλίσουν ότι η αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων είναι ελεγχόμενη και το προϊόν που φτάνει τελικά στον καταναλωτή είναι απόλυτα ασφαλές. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα λιγότερα απόβλητα τροφίμων, βοηθώντας τόσο το περιβάλλον όσο και τα κέρδη των επιχειρήσεων.

Μέχρι και σήμερα το blockchain είναι γνωστό για τη χρήση του κυρίως στον χρηματοπιστωτικό τομέα, με εφαρμογή στην παρακολούθηση των συναλλαγών και στα συστήματα κρυπτογράφησης.

Κρυπτονομίσματα, όπως το Bitcoin, έχουν δημιουργήσει ένα ασφαλές και αξιόπιστο σύστημα συναλλαγών. Ηδη υπάρχουν καταστήματα λιανικής που δέχονται πληρωμές με Bitcoin. Οι καταναλωτές δηλαδή, πληρώνουν τους λιανοπωλητές με κρυπτονόμισμα. Βεβαίως αυτός ο τομέας έχει ακόμη μέλλον μπροστά του, καθώς θα πρέπει να βελτιωθούν θέματα που αφορούν στην ασφάλεια των ψηφιακών πορτοφολιών, πριν οι λιανοπωλητές αισθάνονται άνετα να το υιοθετήσουν σε ευρεία κλίμακα την τεχνολογία. Αν μάλιστα συνυπολογίσουμε και τις διακυμάνσεις της αποτίμησης τον τελευταίο καιρό θα πρέπει να είμαστε κάπως σκεπτικοί.

Ωστόσο η τεχνολογία δεν σταματά εκεί, καθώς προβλέπεται ότι θα συμβάλλει στη βελτιστοποίηση της διαδικασίας απόδοσης, αφού ειδικά για μεγάλες αγορές όπως για παράδειγμα τα  αυτοκίνητα ή τα σπίτια θα μπορούν να ανιχνευτούν και να επαληθευτούν για την πιθανότητα κλεμμένων αγαθών.

Ως αποτέλεσμα αυτό οδηγεί σε ουσιαστική απόδειξη μιας ιδιοκτησίας. Ένα προφανές όφελος είναι η μείωση της παραβατικότητας και της παραποίησης αλλά και η εγκυρότητα της προέλευσης των διαφόρων αγαθών.

Η δυνατότητα να αποδεικνύεται άμεσα ποιος έκανε ή είχε επαφή με συγκεκριμένα προϊόντα, αυτόματα εξασφαλίζει την αύξηση της  αξίας αυτών και την αξιοπιστία της ίδιας εταιρείας, παραγωγής, διακίνησης, ή πώλησης. Στο μέλλον αυτό θα είναι αναμφισβήτητα μια βασική πηγή για τη χρονολόγηση των υλικών παρακολούθησης και την προέλευση των αντικειμένων. Για την αγορά της λιανικής, αυτός ο τύπος ασφαλείας μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμος για τη διασφάλιση της ιδιοκτησίας και της εμπιστοσύνης που μέχρι τώρα υπήρχε λόγω μιας συμβατικής σχέσης.