19 Απρ 2024
READING

25 τρόποι που η Artificial Intelligence αλλάζει τις επιχειρήσεις

10 MIN READ

25 τρόποι που η Artificial Intelligence αλλάζει τις επιχειρήσεις

25 τρόποι που η Artificial Intelligence αλλάζει τις επιχειρήσεις

Ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσουμε σοβαρά το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης, ένα κομμάτι που απαιτεί πειθαρχία. Οι απίστευτες δυνατότητες της τεχνολογίας έχουν πολλούς οπαδούς που επιλέγουν μία από τις δύο οδούς: είτε να “διαμαρτηρυθούν” για τις θέσεις εργασίας που θα καταργήσει ή τεχνητή νοημοσύνη, είτε να το φτάσουν στα άκρα παρουσιάζοντας έναν κόσμο παράδεισο ή κόλαση, ανάλογα πως το βλέπει κανείς. Εδώ θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε την πραγματική επιρροή της Α.Ι. στην όλο και πιο εξελισσόμενη επιχειρηματικότητα, χωρίς να γίνουμε μελοδραματικοί.

Στη βασική πηγή των επιπτώσεων που προκαλούνται από το άγχος στην Α.Ι. – η πραγματικότητα είναι ότι κανείς δεν ξέρει ή δεν μπορεί να ξέρει τι θα γίνει στο μέλλον, ούτε καν περίπου. Ο λόγος είναι ότι δεν μπορούμε ποτέ να προβλέψουμε την ανθρώπινη εφευρετικότητα, όλους τους τρόπους με τους οποίους εκατομμύρια επιχειρηματίες και διαχειριστές σε όλο τον κόσμο θα εφαρμόσουν την νέα τεχνολογία. Ο Arthur Summerfield προέβλεψε με απόλυτη σιγουριά το 1959 ότι το ταχυδρομείο σύντομα θα παραδοθεί με τη συσκευασία επιστολών σε καθοδηγούμενους πυραύλους, την τεχνολογία της τεχνολογίας στις μέρες μας. Μια αυξανόμενη οικονομία σήμαινε περισσότερες επιστολές και το μέλλον για τους ταχυδρόμους φαινόταν λαμπρό. Ήταν, αλλά για λίγο. Η πιθανότητα ότι το ταχυδρομείο θα πάψει να γράφεται σε χαρτί δεν πέρασε  ποτέ από το μυαλό του Summerfield, αν και οι απαραίτητες τεχνολογίες για το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, το κείμενο και το δίκτυο υπήρξαν σε στοιχειώδη μορφή ή αναπτύχθηκαν.

Η δεύτερη πραγματικότητα που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι οι τελικές χρήσεις του Α.Ι. θα καθοριστούν σε μεγάλο βαθμό από τις δυνάμεις της αγοράς. Η κατανόηση των συζητήσεων για το πώς η Α.Ι. μπορεί να κατευθυνθεί για να κάνει τον κόσμο μια ουτοπία χάνει σε αυτό το σημείο. Υπενθυμίζουν στον πρόεδρο του RCA David Sarnoff ότι οι έγχρωμες τηλεοπτικές εκπομπές θα επέτρεπαν στους ανθρώπους να δουν την τέχνη τους στα σπίτια τους. Αυτό φάνηκε υπέροχο, αλλά κανείς δεν το ήθελε για τέτοιες χρήσεις. θα χρησιμοποιηθούν από εταιρείες και καταναλωτές για αμέτρητους πρακτικούς σκοπούς, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι μέτριοι και δεν μπορεί να προβλεφθεί το συσωρευτικό αποτέλεσμα. Καθώς προσπαθούμε να μαντέψουμε το μέλλον του Α.Ι., το κλειδί θα είναι να σκεφτούμε τους πραγματικούς ανθρώπους συμπεριλαμβανομένων και των κακών στον πραγματικό κόσμο.

Κάνοντάς μας όλους να μιλήσουμε την ίδια γλώσσα

Από τη χρυσή εποχή του πρωτότυπου Doctor Who και του Star Trek, η επιστημονική φαντασία έχει επισημάνει συσκευές που μπορούν να μεταφράσουν αυτόματα τις γλώσσες έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να μιλάνε με τους αλλοδαπούς χωρίς να χρειάζεται να μελετήσουν διαλέκτους. Αποδεικνύεται ότι οι εταιρείες, όπως και η Google, χρησιμοποιούν τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης για τη δημιουργία συσκευών που μπορούν να μεταφράσουν συνομιλίες από τη μια γλώσσα στην άλλη. Ενώ πρόσφατα κυκλοφορήσε το  Pixel Buds της Google που είναι μια υποσχόμενη αρχή, με την οποία οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία. Τα αμερικανικά στελέχη θα μπορούσαν να καλέσουν τους ομολόγους τους στην πορτογαλική γλώσσα και να ερευνήσουν τις παγκόσμιες συνεργασίες εν πτήσει. Επιχειρήσεις με διεθνή γραφεία θα μπορούσαν να επικοινωνούν πιο αποτελεσματικά με τους εργαζόμενους, οι οποίοι θα μπορούσαν να εργάζονται σε συνεργασία με συναδέλφους άλλων χωρών που δεν μιλούν την ίδια γλώσσα. Οι πωλητές θα μπορούσαν να αναζητήσουν πιθανούς οδηγούς σε νέες περιοχές και να κάνουν κλήσεις που θα μπορούσαν να επιφέρουν την επόμενη συμφωνία που θα αλλάξει το παιχνίδι. Παρόλο που πολλές εταιρείες έχουν θεσπίσει μια πολιτική μόνο στα αγγλικά ως τρόπο να κάνουν τους υπαλλήλους να μιλάνε την ίδια γλώσσα, η τεχνολογία της μετάφρασης επιτρέπει στους μη αμερικανούς υπαλλήλους να μιλούν τη μητρική τους γλώσσα και να διατηρούν πτυχές των πολιτισμών τους – ένα πλεονέκτημα σε αυτή την εποχή της παγκοσμιοποίησης .

Διαβάζει το μυαλά σας

Δείτε το Αlexa. Ο φωνητικός έλεγχος είναι cool, αλλά η συμβουλή των Alexa και Siri  μπορεί να είναι αμήχανη και ενοχλητική στο κοινό.  Άλλο είναι και το AlterEgo – μια μη επεμβατική φορητή συσκευή που δημιουργήθηκε από ερευνητές του MIT που γνωρίζει τι πρόκειται να πείτε πριν ακόμη ανοίξετε το στόμα σας. Η συσκευή μπορεί να απαντήσει σε πολλά ερωτήματα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, να στείλει ιδιωτικά μηνύματα και να καταγράψει εσωτερικά ροές πληροφοριών για πρόσβαση σε μεταγενέστερο χρόνο – όλες χωρίς παρατηρήσιμες εξωτερικές ενέργειες. Το AlterEgo δεν διαβάζει τα μυαλά, αν και μπορεί να ακούγεται έτσι. Αντ ‘αυτού, η συσκευή διευκολύνει αβίαστα την ιδιωτική επικοινωνία των ανθρώπινων μηχανών με την ερμηνεία των ηλεκτρικών παλμών στο σαγόνι που ενεργοποιούνται όταν οι λέξεις ή οι φράσεις είναι εσωτερικά μετατρεπόμενες σε φωνή.

Η πρόσληψη γίνεται πιο έξυπνη

Η διαδικασία πρόσληψης είναι γεμάτη προκλήσεις. Οι άνθρωποι μπορεί να αμφιταλαντεύονται με ένα επώνυμο, ένα κολλέγιο, ακόμα και το μέγεθος της γραμματοσειράς ενός βιογραφικού. Τώρα, μερικές εταιρείες βλέπουν αν η Α.Ι. μπορεί να βοηθήσει.

Η Unilever δηλώνει ότι από τότε που καθιέρωσε σύστημα Α.Ι. απέκτησε υψηλότερο ποσοστό αποδοχής όταν προσφέρει εργασία και έχει αυξήσει τον αριθμό των αιτούντων σε διάφορα μέτρα για τη διαφορετικότητα, συμπεριλαμβανομένης της φυλής, της εθνικότητας και της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης – και ότι αντλεί από μια πιο ποικιλόμορφη ομάδα τρεις φορές περισσότερα κολέγια και πανεπιστήμια.

Δημιουργία του Ultimate Manager

Η κριτική της ανθρώπινης συμπεριφοράς ήταν κάποτε αποκλειστική για τους ανθρώπους. Αλλά όλο και περισσότερο, οι αλγόριθμοι είναι αυτοί που αξιολογούν και καταλήγουν σε συμπεράσματα σχετικά με τις ενέργειές μας και ακόμη και τις προθέσεις μας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στο χώρο εργασίας, όπου τα τμήματα HR στρέφονται προς την Α.Ι. για πιο αξιόπιστες γνώσεις σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους τριβής, τις ιδιότητες των υψηλών επιδόσεων και τι κάνει τις ομάδες να παρακινηθούν. Η Humanyze με βάση τη Βοστώνη πειραματίζεται με έξυπνα αναγνωριστικά σήματα που παρακολουθούν τον τρόπο αλληλεπίδρασης των εργαζομένων μεταξύ τους καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας, επιτρέποντας στους εργοδότες να αναζητούν μοτίβα για να καταλάβουν πώς πραγματικά δουλεύουν.

Αυτές οι νέες δυνατότητες θα βοηθούσαν τις εταιρείες να προσελκύσουν και να διατηρήσουν το ταλέντο που χρειάζονται και να περιορίσουν το κόστος πρόσληψης με την αυτοματοποίηση αυτών των διαδικασιών. Ένα πιθανό μειονέκτημα; Κινδυνεύουν επίσης να αποξενώσουν τους ίδιους τους ανθρώπους που ισχυρίζονται ότι εξυπηρετούν – οι εργαζόμενοι ίσως να μην νιώθουν άνετα στον ολοένα και πιο ενοχλητικό εργασιακό χώρο του αύριο.

Μια νέα άκρη για τους επαγγελματίες επενδυτές

Στον κόσμο των οικονομικών, υπήρξε μια τέτοια έκρηξη δεδομένων που συλλέχθηκαν την περασμένη δεκαετία ότι ακόμη και οι αναλυτές που εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο δεν έχουν την ευκαιρία να μπορούν να τα επεξεργαστούν όλα. Αλλά οι μηχανές μπορούν. Το Bloomberg, το FactSet Research Systems και η Thomson Reuters έχουν αναπτύξει μια σειρά από εργαλεία και τεχνικές για την επιστήμη των δεδομένων – συμπεριλαμβανομένης της μηχανικής μάθησης, της βαθιάς μάθησης και της επεξεργασίας φυσικής γλώσσας (NLP) – για να ανακαλύψουν γρήγορα πολύτιμες πληροφορίες για χιλιάδες επαγγελματίες του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Και για τους ερασιτέχνες

Οι υπηρεσίες “ROBO-ADVISER”, που προσφέρονται από startups όπως η Betterment και τα παραδοσιακά μεσιτικά, όπως ο Charles Schwab, χρησιμοποιούν ήδη το A.I. για την εξυπηρέτηση των επενδυτικών μαζών. Τα επενδυτικά εργαλεία χαμηλών προμηθειών βασίζονται σε αλγόριθμους για τον προσδιορισμό του τρόπου με τον οποίο τα περιουσιακά στοιχεία σας θα πρέπει να διαχωρίζονται μεταξύ μετοχών, ομολόγων και άλλων περιουσιακών στοιχείων, με βάση τις ανάγκες σας και την αντοχή σας για κίνδυνο. Η Α.Ι. μπορεί να επαναπροσδιορίσει αυτόματα το χαρτοφυλάκιό σας. Μπορεί επίσης να ωθήσει έναν σύμβουλο να σας καλέσει όταν οι αλγόριθμοι προβλέπουν ότι χρειάζεστε βοήθεια με τη φορολογική στρατηγική ή τον προγραμματισμό περιουσίας.

Σχεδιάζοντας  πιο αποτελεσματικά

Σίγουρα, οι αλγόριθμοι υπολογιστών περνούν από την τεχνολογία στην επιστήμη και την ιατρική αλλά το design είναι ακόμα ασφαλές, σωστά; Όχι ακριβώς. Ένα νέο πρόγραμμα από τον προγραμματιστή λογισμικού Autodesk, το οποίο πρόσφατα κυκλοφορεί σε εμπορική βάση απου ονομάζεται Dreamcatcher, μπορεί να χρησιμοποιήσει τις A.I. τεχνικές για να βοηθήσουν τους πραγματικούς σχεδιαστές καθώς κινούνται με τα δημιουργικά τους καθήκοντα. Χρησιμοποιείται ήδη από εταιρείες όπως οι Airbus, Under Armor και Stanley Black & Decker, το λογισμικό αποτελεί παράδειγμα του τομέα της γενετικής ανάπτυξης. Ένας σχεδιαστής εισάγει απαιτήσεις, περιορισμούς και άλλες ιδιότητες στο πρόγραμμα – ακόμα και το συνολικό κόστος των υλικών. Το λογισμικό παράγει τότε εκατοντάδες ή και χιλιάδες επιλογές. Καθώς ο σχεδιαστής αξιολογεί τις επιλογές, το λογισμικό απομακρύνει αυτές που δεν ενδιαφέρουν και βοηθάει να επαναλάβει ακόμα καλύτερες επιλογές. Ο κατασκευαστής του αεροπλάνου Airbus χρησιμοποίησε το λογισμικό για να επανασχεδιάσει ένα εσωτερικό διαμέρισμα στο A320 και κατέληξε σε ένα σχέδιο που ήταν 45% ελαφρύτερο από την προηγούμενη εγκατάσταση.

Ενδυνάμωση της Καθαρής Ενέργειας

Αν η αιολική ενέργεια είναι αποφασιστικά φθηνότερη από την ισχύ των ορυκτών καυσίμων, η διαδικασία μετατροπής του ανέμου σε ηλεκτρική ενέργεια πρέπει να γίνει πιο αποτελεσματική. Η τεχνολογία μηχανικής μάθησης που αναπτύχθηκε στη Siemens βοηθάει τους ερευνητές να συνειδητοποίησαν ότι οι τεράστιες ανεμογεννήτριες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν δεδομένα σχετικά με τον καιρό και τους κραδασμούς των εξαρτημάτων για να τους τελειοποιούν συνεχώς, για παράδειγμα, ρυθμίζοντας τις γωνίες των πτερυγίων.

Ρίχνοντας μια ματιά στους ανθρώπους

Οι άνθρωποι δεν είναι πολύ ικανοί να γνωρίζουν τα όρια τους – τρώνε πάρα πολύ, κοιμούνται πολύ λίγο και υπερεκτιμούν τι μπορεί να επιτευχθεί σε μια χρονική περίοδο. Αυτό μπορεί να φαίνεται ελάχιστα σημαντικό όταν πρόκειται, για παράδειγμα, το δείπνο των Χριστουγέννων, αλλά σε ορισμένα επαγγέλματα – όπως η διάνυση μεγάλων αποστάσεων και η λειτουργία βαρέων μηχανημάτων – η παρατυπία αυτή μπορεί να είναι επικίνδυνη και καταστροφικά δαπανηρή.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι εταιρείες χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερο την Α.Ι.,  ως φύλακα-άγγελο, για να προστατεύουν τους εργαζομένους σε θέσεις υψηλού κινδύνου. Τα συστήματα, εκπαιδευμένα σε εκατοντάδες ώρες δεδομένων αισθητήρων των εργαζομένων, παρακολουθούν τις συνθήκες – όπως τον καρδιακό ρυθμό ενός χειριστή, τη θερμοκρασία του σώματος και δείκτες κόπωσης ή νευρικότητας, σε πραγματικό χρόνο και σηματοδοτούν όταν αυτό το άτομο χρειάζεται να ξεκουραστεί ή να κάνει ένα διάλειμμα, εξηγεί ο Mike Flannagan, ένα SVP στην SAP για επιχειρήσεις.

Προσοχή  Αποκλεισμός!

Πώς να πιάσετε έναν οικονομικό εγκληματία; Αντί να αυξήσουν το προσωπικό συμμόρφωσης για να “κοσκινίσουν” χιλιάδες συναλλαγές σε αναζήτηση ύποπτης δραστηριότητας, οι τράπεζες σε όλο τον κόσμο, όπως η HSBC και η Danske Bank, στρέφονται όλο και περισσότερο προς την Α.Ι. για να βρουν τις οικονομικές απάτες, τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και την απάτη. Αυτή η κίνηση έχει αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση πρόσφατα καθώς αρκετές τράπεζες χτυπήθηκαν με τεράστια πρόστιμα επειδή δεν κατάφεραν να ανιχνεύσουν παράνομους πόρους που ρέουν μέσω των λογαριασμών τους. Η HSBC συνεργάστηκε με την startup A.I. του Ayasdi. Στον πιλότο της για 12 εβδομάδες, η A.I.  τεχνολογία πέτυχε μείωση κατά 20% των ψευδών θετικών συναλλαγών που φαινόταν ύποπτες αλλά είναι νόμιμες, διατηρώντας παράλληλα τον ίδιο αριθμό αναφορών ύποπτων δραστηριοτήτων με την επανεξέταση από τον άνθρωπο.

Ξεπεράστε τον γιατρό σας

Πριν από μόλις λίγα χρόνια, προέκυψαν αξιόπιστες τεχνολογίες AI που μπορούν να διαβάσουν τις ακτινολογικές εξετάσεις (όπως το Imagen), να εντοπίσουν τους όγκους και την εξάπλωση του καρκίνου (Arterys), να ανιχνεύσουν την κατάσταση των ματιών χρησιμοποιώντας τον αμφιβληστροειδή (DeepMind της Google), να δηλώσουν επικίνδυνα, μη φυσιολογικά επίπεδα καλίου μέσω μιας «αιμοληψίας χωρίς αίμα» (Mayo Clinic Ventures και AliveCor) και βοηθούν με άλλο τρόπο τη δύσκολη δραστηριότητα της διάγνωσης ή ακόμα και της πρόβλεψης ασθενειών. Ιστορικά, τα ποσοστά διαγνωστικών σφαλμάτων έχουν τεθεί από 5% έως 20%, αν και το ποσοστό είναι υψηλότερο για κάποιες συνθήκες, ενώ το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης είναι στα όρια λόγω έλλειψης ιατρών και εγκατάλειψης , αρά η Α.Ι. μπορεί να είναι σε θέση να θεραπεύσει πριν τα πράγματα φτάσουν σε τελικό στάδιο.

Αλλαγή του τρόπου που ψωνίζετε

Τα φυσικά καταστήματα έχουν μια νέα κλήση: τα τέλεια A.I. εργαστήρια συλλογής δεδομένων. Το Home Depot χρησιμοποιεί δεδομένα από εκατομμύρια συναλλαγές για να καταλάβει τι άλλο θα χρειαστείτε – το DIY-er που θα αντιμετωπίσει, για παράδειγμα, μια μεγάλη ανακαίνιση κουζίνας – και θα σας δώσει λεπτομερείς οδηγούς για το σπίτι καθώς και υπερ-στοχοθετημένες διασταυρούμενες πωλήσεις. Η Sephora χρησιμοποίησε αναγνώριση προσώπου από την ModiFace (που αγοράστηκε πρόσφατα από την L’Oréal) για να βοηθήσει τους αγοραστές να επιλέξουν την ακριβή σκιά που τους ταιριάζει: Το λογισμικό αναλύει εκατομμύρια άλλους χρήστες για να προβλέψει καλύτερα τι θα φανεί καλό σε εσάς. Και το MIT-spinoff Celect χρησιμοποιεί την εκμάθηση μηχανών για να προβλέψει πώς συμπεριφέρονται οι αγοραστές, να καθορίσει ποια είδη προωθήσεων λειτουργούν καλύτερα σε ποιο μέρος του καταστήματος και να καταλάβουν πού πρέπει να τοποθετούνται προϊόντα για βέλτιστα αποτελέσματα.

 

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.