25 Απρ 2024
READING

Ένα τρίτο των Αμερικανών τρώει καθημερινά στα εστιατόρια Fast-Food

5 MIN READ

Ένα τρίτο των Αμερικανών τρώει καθημερινά στα εστιατόρια Fast-Food

Ένα τρίτο των Αμερικανών τρώει καθημερινά στα εστιατόρια Fast-Food

Σύμφωνα με τα Centers for Disease Control and Prevention, μεταξύ του 2013 και του 2016, το 36% των ενήλικων Αμερικανών κατανάλωνε “γρήγορο” φαγητό κάθε ημέρα. Αυτός σημαίνει ότι ένας από τους τρεις Αμερικανούς τρώει σε εστιατόρια fast-food όπως McDonald’s, Burger King ή KFC.

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με την πρόσφατα δημοσιευμένη έκθεση, οι Αμερικανοί που ήταν νεότεροι κατανάλωναν γρήγορο φαγητό περισσότερο από τους μεγαλύτερους. Περίπου το 45% των ατόμων ηλικίας 20-39 ετών, σε σύγκριση με μόνο το 24% των καταναλωτών ηλικίας 60 ετών και άνω. Οι Αφροαμερικανοί επέλεξαν γρήγορο φαγητό σε υψηλότερα ποσοστά από τους λευκούς και τους Λατίνους.

Οι άνθρωποι που βγάζουν περισσότερα χρήματα γευματίζουν στα εστιατόρια fast-food πιο συχνά από τους ανθρώπους με χαμηλότερο εισόδημα. Μεταξύ των ατόμων με υψηλότερο εισόδημα, το 42% επέλεξε να φάει fast food καθε ημέρα. Τα ποσοστά ήταν 36% για άτομα μεσαίου εισοδήματος και 31% για άτομα με χαμηλότερο εισόδημα.

Σε κάθε επίπεδο εισοδήματος, οι άνδρες και οι γυναίκες επέλεξαν φαγητό fast-food σε ισοδύναμους αριθμούς.

Το CDC παρατήρησε ότι υπάρχουν προβλήματα που σχετίζονται με την κατανάλωση γευμάτων σε εστιατόρια “γρήγορου φαγητού”, συμπεριλαμβανομένης της «αυξημένης πρόσληψης θερμίδων, λιπών και νατρίου».

Εδώ θα δούμε τι έχει να πει ο Marion Nestle, του οποίου το βιβλίο “Η αναπάντεχη αλήθεια: πώς η βιομηχανία του φαγητού σβήνει την επιστήμη της διατροφής” δημοσιεύθηκε στις 30 Οκτωβρίου και που διετέλεσε πρόεδρος του προγράμματος “Διατροφικές μελέτες και δημόσια υγεία” στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης από το 1988 έως το 2003 .

Σύμφωνα με μια μελέτη του CDC, το 36% των ενήλικων Αμερικανών τρώει καθημερινά σε ένα εστιατόριο “γρήγορου φαγητού”. Ποια είναι η συνολική επίδραση στην υγεία των ανθρώπων;

Nestle: Αυτή είναι μια δύσκολη ερώτηση που πρέπει να απαντήσουμε, καθώς η υγεία εξαρτάται από το τι τρώει ο κάθε άνθρωπος ξεχωριστά. Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι που τρώνε πολύ “γρήγορο φαγητό” τείνουν να είναι βαρύτεροι και σε μεγάλο κίνδυνο για χρόνιες ασθένειες. Το ‘γρήγορο φαγητό” είναι ένα φαγητό για μία φορά στο τόσο, όχι καθημερινό φαγητό.

Γιατί τα φθηνά εστιατόρια είναι τόσο δημοφιλή;

Nestle: Το γρήγορο φαγητό είναι φθηνό και στους ανθρώπους αρέσει αυτό.

Σύμφωνα με την έρευνα του CDC, όσα περισσότεροι άνθρωποι κερδίζουν, τόσο περισσότερο γευματίζουν σε εστιατόρια fast-food. Αντίδραση?

Nestle: Αυτό με εξέπληξε. Τα άτομα με χρήματα μπορούν να προσφέρουν στον εαυτό τους και να απολαύσουν γεύση και υψηλότερης ποιότητας τρόφιμα. Ίσως αυτό είναι διαθέσιμο εκεί που βρίσκονται.

Έχουμε προειδοποιήσεις στα τσιγάρα. Πρέπει να υπάρξουν προειδοποιήσεις σε εστιατόρια fast-food και, αν ναι, τι να λένε;

Nestle: Η διατροφή είναι πιο περίπλοκη από αυτό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα αναψυκτικά είναι ένας τόσο εύκολος στόχος. Είναι τα σάκχαρα και το νερό και τίποτα άλλο από τη διατροφική αξία. Τα προβλήματα με το “γρήγορο φαγητό” είναι περίπου η ποσότητα και η συχνότητα. Από καιρό σε καιρό είναι μια χαρά.

Πρέπει να υπάρχουν προειδοποιήσεις θερμίδων;

Nestle: Έχουμε ήδη ετικέτες θερμίδων σε μενού “γρήγορου φαγητού”. Η πρόκληση είναι να κάνουμε τους ανθρώπους να τις κοιτάξουν.

Σε ποιες ασθένειες συμβάλλουν τα εστιατόρια fast-food;

Nestle: Τα μεγάλα προβλήματα είναι οι θερμίδες και το αλάτι. Πάρα πολλές θερμίδες κάνουν τους ανθρώπους να κερδίζουν βάρος. Η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τον διαβήτη τύπου 2, τις καρδιακές παθήσεις και άλλα παρόμοια προβλήματα. Το αλάτι αποτελεί παράγοντα κινδύνου για υψηλή αρτηριακή πίεση, εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακές παθήσεις.

Οποιαδήποτε σύνδεση με καρκίνο;

Nestle: Οι διατροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε μεταποιημένα κρέατα συνδέονται με τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου. Η σχέση με το κρέας είναι γενικά λιγότερο ισχυρή.

Εάν οδηγεί σε αυτές τις ασθένειες, γιατί τόσοι πολλοί Αμερικανοί τρώνε γεύματα “γρήγορου φαγητού για μεσημεριανό γεύμα και δείπνο;

Nestle: Το γρήγορο φαγητό έχει πολλές θερμίδες σε μια φθηνή τιμή και σε μια μορφή που οι άνθρωποι θέλουν να φάνε. Δεν είναι δηλητήριο. Το πρόβλημα είναι η συχνότητα.


Ποιες  είναι οι συμβουλές σας για Αμερικανούς που επιλέγουν δείπνο στο McDonald’s, το Burger King, το Wendy, το KFC και το White Castle;

Nestle: Επιλέξτε τις πιο υγιεινές επιλογές και μην τρώτε πάρα πολύ. Και παραλείψτε τα ζαχαρούχα ποτά.

Οι ιδιοκτήτες fast-food λένε ότι δίνουν στους καταναλωτές αυτό που θέλουν: μπιφτέκια, μπέικον, τυρί, πατάτες. Η αντίδρασή σας;

Nestle: Προφανώς, έχουν ένα επιχειρηματικό μοντέλο που λειτουργεί. Μακάρι να ήταν πιο υγιεινό.

Οι επικριτές λένε ότι μπορείτε να δειπνήσετε με υγιεινές σαλάτες σε εστιατόρια fast-food. Τι πιστεύετε γι ‘αυτό;

Nestle: Αυτός δεν είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι τρώνε σε χώρους fast food. Πηγαίνουν εκεί για φαγητό όπως χάμπουργκερ, πατάτες και αναψυκτικά.

Πολλοί Αμερικανοί έχουν μετοχές McDonald’s ή KFC. Τι θα τους πείτε για το πώς θα επηρεάσουν την εταιρεία τους;

Nestle: Εάν ενδιαφέρονται για την υγεία, θα πρέπει να μεταφέρουν τα χρήματά τους αλλού. Οι εταιρείες αυτές δεν αφορούν την υγεία.

Συνοψίζοντας, ποιο είναι το αποτέλεσμα των Αμερικανών που τρώνε τόσο συχνά σε εστιατόρια fast-food;

Nestle: Η παχυσαρκία είναι ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας στην κοινωνία μας. Πρέπει να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να ενθαρρύνουμε και να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να τρώνε πιο υγιεινά.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.