18 Απρ 2024
READING

Το άγχος των ευρωπαϊκών luxury brands για τους αγοραστές της Κίνας

5 MIN READ

Το άγχος των ευρωπαϊκών luxury brands για τους αγοραστές της Κίνας

Το άγχος των ευρωπαϊκών luxury brands για τους αγοραστές της Κίνας

Κάτω από τον θόλο του πολυκαταστήματος Galeries Lafayette στο κέντρο του Παρισιού, οι κινέζοι αγοραστές σχηματίζουν μια μεγάλη γραμμή έξω από τη μπουτίκ Louis Vuitton με τη σειρά τους για να πάρουν μια πολυπόθητη τσάντα με μονόγραμμα. Στην επόμενη πόρτα στο Printemps, οι βιτρίνες κατακρημνίζονται από τις 1 Οκτωβρίου έως τις 7 Οκτωβρίου κάθε χρόνο όταν περισσότερα από 6 εκατομμύρια κινέζοι ταξιδεύουν στο εξωτερικό και διαθέτουν δισεκατομμύρια ευρώ για πολυτελής αγορές.

Συνήθως, αυτές οι σκηνές θα αρέσουν στους πολυτελείς retailers – αλλά ξαφνικά ο πανικός έχει πέσει στη βιομηχανία σχετικά με την ανησυχία ότι η κινεζική όρεξη για προϊόντα της Δυτικής Ευρώπης μπορεί να μειωθεί. Περίπου το ένα τρίτο των πολυτελών αγορών από τους Κινέζους πέρυσι έγιναν στο εξωτερικό, σύμφωνα με την Bain & Co., καθιστώντας επιχειρήσεις από τη Louis Vuitton ως τη Gucci και την Hermès να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από αυτούς.

Ένας φόβος είναι ότι οι Κινέζοι αγοραστές θα σταματήσουν να αγοράζουν  λόγω των αυστηρών ελέγχων από τις τελωνειακές αρχές όταν επιστρέφουν. Με ένα επίσημο όριο δαπανών λίγο παραπάνω από $ 700 ανά άτομο (περίπου αρκετά για ένα πορτοφόλι Vuitton)   κινδυνεύουν βαριά πρόστιμα εάν φορτωθούν με ακριβά αγαθά.

Αυτό το όριο έχει αγνοηθεί εδώ και καιρό από πολλούς ταξιδιώτες λόγω της χαλαρής επιβολής. Στις αρχές Οκτωβρίου, όμως, καθώς οι ταξιδιώτες επέστρεψαν οι εικόνες που μοιράστηκαν ηλεκτρονικά μέσω της κινεζικής πλατφόρμας blogging Weibo και της υπηρεσίας ανταλλαγής μηνυμάτων WeChat έδειξαν δεκάδες ανοιχτές βαλίτσες που παρατάχθηκαν για έλεγχο στο αεροδρόμιο Pudong της Σαγκάης. Ο Jean-Jacques Guiony, επικεφαλής της οικονομικής υπηρεσίας του LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton SE, δήλωσε σε συνέντευξη με τους αναλυτές στις 10 Οκτωβρίου ότι πρόσφατα οι νόμοι εισαγωγής της Κίνας «εφαρμόζονται με περισσότερη δύναμη».

Οι πολυτελείς εταιρείες υπολογίζουν στην Κίνα για το μερίδιο του λέοντος στην αύξηση των πωλήσεών τους. Οι Κινέζοι καταναλωτές δαπάνησαν 105 δισεκατομμύρια ευρώ (121 δισεκατομμύρια δολάρια) για αγορές πολυτελείας πέρυσι, περίπου 32% του παγκόσμιου συνόλου, ποσοστό που πιθανόν να φτάσει το 40% μέχρι το 2024, σύμφωνα με την Boston Consulting Group.

Ενώ οι Κινέζοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν έχουν επιβεβαιώσει καμία ενισχυμένη επιβολή, οι αγοραστές έχουν λιγότερα κίνητρα να κάνουν ακριβές αγορές στο εξωτερικό. Οι μεγάλοι πολυτελή οίκοι συνήθιζαν να τιμολογούν από 60% έως 80% υψηλότερα στην Κίνα από ό, τι στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον Pascal Martin, εταίρο της στρατηγικής OC & C Strategy Consultants. Αυτό παρήγαγε ένα σημαντικό “γκρίζο εμπόριο” στην αγορά, με κινέζους επιχειρηματίες να πετούν προς το Παρίσι, το Μιλάνο και άλλες Μέκκα της πολυτέλειας για να πάρουν αποθέματα και να μεταπωλήσουν.

Η διαφορά τιμών έχει μειωθεί. Η Κίνα μείωσε τα τιμολόγια εισαγωγής που πλήρωναν οι πολυτελείς όμιλοι μέχρι και το ήμισυ με αποτέλεσμα οι μάρκες όπως οι Vuitton, Gucci και Hermès να μειώσουν τις τιμές της ηπειρωτικής χώρας. Μια τσάντα Vuitton που πωλείται για € 1.680 στη Γαλλία κοστίζει τώρα μόνο περίπου 10% περισσότερο στην Κίνα. Εάν υπάρχει μια καταστολή στα σύνορα, ο Μάρτιν λέει, «απλά μετατοπίζει τις αγορές από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ πίσω στην Κίνα».

Ο Armando Branchini, αντιπρόεδρος της ιταλικής ένωσης πολυτελών εμπορικών επιχειρήσεων Fondazione Altagamma, λέει ότι είναι πιθανό οι κινέζοι ηγέτες να θέλουν “επαναπατρισμό” των πωλήσεων. “Με την πάροδο του χρόνου, οι αρχές περιμένουν από τους Κινέζους πελάτες να αγοράζουν κυρίως στην Κίνα και όχι στο εξωτερικό”, λέει.

Αν αυτό ήταν όλο, οι εταιρείες πολυτελείας δεν θα ανησυχούσαν υπερβολικά. Ωστόσο, οι επενδυτές δεν είναι τόσο σίγουροι για τους αγοραστές υψηλής μόδας της Κίνας και οι ανησυχίες τους έχουν χτυπήσει τα αποθέματα εταιρειών πολυτελείας με μεγάλη κινεζική έκθεση, από την Tiffany & Co. της Νέας Υόρκης έως το LVMH και Kering, στην νεοεισηγμένη Prada και την ιαπωνική εταιρεία κατασκευής καλλυντικών Shiseido.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι μια ευρύτερη επιβράδυνση της κινεζικής κατανάλωσης, επειδή ο εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ έχει πλήξει την οικονομική ανάπτυξη και αποδυνάμωσε το γουάν, λέει ο Terry Hong, αναλυτής της Guotai Junan Securities Co. στη Σαγκάη.

Ο ιταλικός κατασκευαστής ανδρικών ρούχων Ermenegildo Zegna Group, πωλητής επιχειρηματικών κοστουμιών, ο οποίος έχει 50 καταστήματα στην Κίνα, αναφέρει ότι έχει παρατηρήσει μείωση των δαπανών τους τελευταίους μήνες και θα επιβραδύνει τα σχέδια επέκτασης στην ηπειρωτική χώρα. «Είμαι πιο επιφυλακτικός από πριν από τρεις μήνες», λέει ο γενικός διευθυντής Ermenegildo Zegna, εγγονός του ιδρυτή. “Για το επόμενο έτος, πρόκειται να σχεδιάσουμε έναν συντηρητικό προϋπολογισμό, επειδή υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες στον αέρα και πρέπει να είστε ρεαλιστές”.

Οι περισσότερες πολυτελείς εταιρείες παραμένουν ψηλά στην Κίνα. Στις 9 Οκτωβρίου, μια μέρα πριν από την ανάληψη των μετοχών της, η LVMH ανακοίνωσε αύξηση 10% για το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με εκτιμήσεις των αναλυτών, με έντονη ζήτηση στην Κίνα για προϊόντα που κυμαίνονται από κονιάκ μέχρι καλλυντικά. Η Zegna αναφέρει ότι διατηρεί σταθερές τις τιμές στην Κίνα παρά το εξασθενημένο νόμισμα, βοηθώντας να προσελκύσουν τοπικούς αγοραστές οι οποίοι θα μπορούσαν να έχουν τις δεύτερες σκέψεις για την αγορά ενός είδους ενώ βρίσκονται στο εξωτερικό.

Εξάλλου, η βιομηχανία ακολουθεί τη δική της λογική, λέει ο Olivier Abtan, διευθύνων σύμβουλος της Boston Consulting Group με έδρα το Παρίσι. Στις περισσότερες επιχειρήσεις, η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας επιβάλλει κυρώσεις σε εταιρείες που πωλούν τα ακριβότερα προϊόντα, ενώ παράλληλα ενισχύουν εκείνους με χαμηλότερες τιμές. Όχι τόσο στα είδη πολυτελείας, λέει. Οι κορυφαίες επωνυμίες είναι “αγκυροβολημένες στη διαχρονική πολυτέλεια” με την αύρα μιας αποκλειστικότητας που δεν μπορεί να αντιγραφεί, λέει ο Abtan. “Έχουν αμορτισέρ!”

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.