26 Απρ 2024
READING

40 δευτερόλεπτα και ολοκληρώνεις τις αγορές σου

4 MIN READ

40 δευτερόλεπτα και ολοκληρώνεις τις αγορές σου

40 δευτερόλεπτα και ολοκληρώνεις τις αγορές σου

Οι πελάτες των σούπερ μάρκετ ενδέχεται σύντομα να συνηθίσουν σε έναν νέο τρόπο πληρωμής για τα ψώνια τους.

Η Marks & Spencer έχει γίνει ο τελευταίος retailer που δοκιμάζει μια εφαρμογή που επιτρέπει στους ανθρώπους να αγοράζουν τα ψώνια τους χωρίς να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν το ταμείο.

Οι χρήστες της εφαρμογής, που ονομάζεται Mobile, Pay, Go, σαρώνουν τους γραμμωτούς κώδικες όσων θέλουν να αγοράσουν στο τηλέφωνό τους, πληρώνουν μέσω της εφαρμογής και στη συνέχεια βγαίνουν κατευθείαν από το κατάστημα.

Η Tesco, η Sainsbury και η Co-op έχουν ξεκινήσει παρόμοιες δοκιμές φέτος.

Σαράντα δευτερόλεπτα

Είναι ακόμα πολύ νωρίς για την τεχνολογία όμως.

Η M & S δοκιμάζει αυτήν την περίοδο το σύστημα σε δύο καταστήματα και ελπίζει να το επεκτείνει σε άλλα τέσσερα μέχρι τα Χριστούγεννα με μια μεγαλύτερη, σε εθνικό επίπεδο, ανάπτυξη κατά τη διάρκεια του 2019.

Ο Jim Cruickshank, επικεφαλής της ψηφιακής ανάπτυξης της M & S, λέει ότι η εταιρεία εισήγαγε την εφαρμογή για να βοηθήσει τους ανθρώπους να αποφύγουν τις ουρές το μεσημέρι.

“Σε 40 δευτερόλεπτα θα μπορούσατε να τα κάνατε όλα και να φύγετε”.

Αρκετά σούπερ μάρκετ δοκιμάζουν εφαρμογές παρόμοιες με την εφαρμογή M & S.

Υπάρχουν περιορισμοί στην εφαρμογή. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για να αγοράσεις τρόφιμα. Υπάρχει ένα όριο των £ 30 και αν θέλετε να αγοράσετε πράγματα όπως αλκοόλ θα πρέπει να πάτε σε ένα ταμείο.

Τότε υπάρχει το θέμα του πώς να σταματήσετε τους ανθρώπους που μπορεί να θέλουν να το καταχραστούν.

“Δεν διαφέρει πραγματικά από τα self-service ταμεία και τα καταστήματά μας έχουν πολλά μέτρα ασφαλείας”, λέει ο κ. Cruickshank.

“Πολλά από τα προϊόντα μας είναι ετικετοποιημένα και ο συναγερμός θα ακουστεί αν βγείτε έξω χωρίς να τα αγοράσετε. Έχουμε φρουρούς ασφαλείας και το προσωπικό μας θα κάνει επιτόπιους ελέγχους”.

Στοιχεία τράπεζας

Ωστόσο, οι αγοραστές παραμένουν διχασμένοι για το αν είναι καλή ιδέα.

Η Vicky Harvey λέει ότι θα είναι ευτυχής να χρησιμοποιήσει την εφαρμογή και δεν έχει καμία ανησυχία για την ασφάλεια των δεδομένων.

“Υποθέτω ότι εναπόκειται στην M & S να αποφασίσει αν έχουν εξασφαλίσει την ασφάλεια τους”, είπε – και όπως βλέπει στην τραπεζική της εφαρμογή την ώρα που πληρώνει, “λειτουργεί για μένα” .

“Δεν ανησυχώ τόσο για τα δεδομένα, επειδή τα πράγματα είναι ήδη στο τηλέφωνό μου. Και αν δεν το προστατεύσω ήδη, είμαι καταδικασμένη.”

Αλλά η Jean, που δεν ήθελε να δώσει το επώνυμό της, δεν είναι πεπεισμένη.

“Πιθανότατα δεν θα το χρησιμοποιήσω επειδή κάνω τη δική μου αυτο-σάρωση και δεν μου αρέσει να δίνω τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού μου αριστερά και δεξιά”.

Η Βίκυ λέει ότι εναπόκειται στο M & S να βεβαιωθεί ότι η ασφάλεια στην εφαρμογή είναι ισχυρή

Αυτός ο τύπος τεχνολογίας βρίσκεται ακόμη σε πολύ πρώιμα στάδια. Προς το παρόν, χρησιμοποιείται σε λιγότερα από δώδεκα καταστήματα σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αλλά η λιανική αναλύτρια Natalie Berg λέει ότι θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι των μελλοντικών εξελίξεων.

“Πρόκειται ουσιαστικά για την ισοπέδωση του παιχνιδιού με το διαδικτυακό λιανικό εμπόριο, οπότε οι έμποροι λιανικής πώλησης με φυσικά καταστήματα χρησιμοποιούν τώρα την τεχνολογία για να φέρουν το φυσικό κατάστημα στον 21ο αιώνα”, ανέφερε.

Δεν είναι μόνο οι βρετανοί retailers που θέλουν να αλλάξουν τον τρόπο που ψωνίζουμε.

Η Amazon έχει ξεκινήσει πέντε από τα καταστήματα της Amazon Go από τον Ιανουάριο με τεχνολογίες  που είναι ακόμη ευκολότερες στη χρήση.

Οι άνθρωποι μπορούν να σαρώσουν με το κινητό τους τηλέφωνο στη διαδρομή, να πάρουν ό, τι θέλουν και να αποχωρήσουν.

Υπάρχουν αναφορές που τώρα ψάχνουν για πιθανές τοποθεσίες για να ξεκινήσουν τη μάρκα εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Natalie Berg λέει ότι η επιρροή του Amazon πηγαίνει ακόμη πιο μακρυά.

“Όταν οι άνθρωποι σκέφτονται για τον αντίκτυπο που είχε το Amazon στην High Street, έχει αρνητική επιρροή. Σκεφτόμαστε να εξοπλίσουμε τα καταστήματα για να μην  χρεωκοπήσουν.

“Αλλά μπορεί κάποιος να πει ότι η Amazon υπήρξε μια δύναμη του καλού. Έκανε τους εμπόρους λιανικής πώλησης να επενδύσουν στα καταστήματά τους για να διατηρήσουν την προσοχή του κοινού σε αυτά και για να εξασφαλίσουν μια πραγματικά συναρπαστική εμπειρία στο κατάστημα”.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.