26 Απρ 2024
READING

Η εμπειρία των καταστημάτων της Amazon

3 MIN READ

Η εμπειρία των καταστημάτων της Amazon

Η εμπειρία των καταστημάτων της Amazon

Η Amazon τρέχει περίπου 629 φυσικά καταστήματα, συμπεριλαμβανομένων των βιβλιοπωλείων της, τα καταστήματα Amazon Go, τα παντοπωλεία Whole Foods και τα ταξιδιωτικά Treasure Trucks, σύμφωνα με έναν αριθμό από το Amazon tracking site TJI Research.

Για να συντάξει τον ανεπίσημο χάρτη του αποτυπώματος του Amazon, ο ιδρυτής της TJI Research, Justin Smith, συμπεριέλαβε τα pop-ups που φαίνονται μόνιμα, κυρίως σε εμπορικά κέντρα, αλλά όχι πιο προσωρινές εγκαταστάσεις, σύμφωνα με το blog post.

Το αποτύπωμα της Amazon έγινε μετά την εξαγορά της Whole Foods από την εταιρεία – τα καταστήματα μόνο ήταν 480. Αλλά για ένα γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου, η εταιρεία διαχειρίζεται μια πολύ διαφορετική λειτουργία φυσικού καταστήματος από το μέτρο της TJI, συμπεριλαμβανομένων έξι καταστημάτων Amazon Go, δύο Amazon 4-Star τοποθεσίες , 18 βιβλιοπωλεία, 10 Whole Foods, 365 καταστήματα, επτά καφετέριες, 25 Treasure Trucks, 67 pop-ups και 14 “Smart Home Experience Pop-ups”.

Οι αντίπαλοι του Amazon πηγαίνουν κατά κύριο λόγο προς την αντίθετη κατεύθυνση, κλείνοντας αποθήκες ή ανακαλώντας πίσω τα σχέδια επέκτασης. Μετά το κλείσιμο 257 ανεξάρτητων καταστημάτων κινητής τηλεφωνίας και τη μεταφορά τους στις τοποθεσίες των flagships, για παράδειγμα, η Best Buy τρέχει τώρα 1.252 καταστήματα. Η Target λειτουργεί 1.839 (που περιλαμβάνουν όλο και περισσότερο ένα μείγμα καταστημάτων μικρότερης μορφής σε αστικές γειτονιές και πανεπιστημιουπόλεις) και, φυσικά, η Walmart παίρνει το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας, με 4.761 καταστήματα flagships μόνο στις ΗΠΑ, καθώς και καταστήματα αποθήκης 597 Sam’s Club.

Μια ακόμα μεγαλύτερη ερώτηση για το Amazon από πόσες τοποθεσίες τρέχει – ή σχεδιάζει να τρέξει – είναι πώς τις τρέχει. Η εταιρεία κατά κάποιον τρόπο μετασχηματίζει το λιανικό εμπόριο με καινοτομίες όπως την πληρωμή χωρίς ταμείο. Αλλά σε άλλους τρόπους φαίνεται πίσω στην ανάπτυξη – η εταιρεία έχει συγκεντρώσει ως επί το πλείστον ανεπαρκείς κριτικές για τα βιβλιοπωλεία της, για παράδειγμα. Και το πιο πρόσφατο άνοιγμά της, η Amazon 4-Star, σε αντίθεση με τα άλλα φυσικά καταστήματά της, φαίνεται να επιχειρεί να περάσει μια προσέγγιση ηλεκτρονικού εμπορίου σε τέσσερις τοίχους, σύμφωνα με τους αναλυτές της Instinet με επικεφαλής τον Simeon Siegel, ο οποίος είπε ότι λείπουν οι ευκαιρίες για ανακάλυψη και η σύνδεση του φυσικού καταστήματος με το ψηφιακό.

“Πιστεύουμε ότι το κατάστημα είναι μια τέλεια εκδοχή για την εμπειρία του online shopping στο Amazon, δηλαδή μια συλλογή από μπεστ σέλερ, αλλά η εμπειρία των αγορών εξακολουθεί να είναι κάπως “βαριά”, σύμφωνα με τις πρώτες κριτικές. “Ενώ οι τοποθεσίες Go Whole Foods, τα βιβλιοπωλεία και οι ταμειακές μηχανές φαίνεται να προσφέρουν κάτι διαφορετικό από την αρχική σελίδα του Amazon, το Amazon 4-star εμφανίζεται να αντανακλά μια συλλογή ενδιαφερόντων κορυφαίων πωλητών που είναι στη διάθεσή σας αν ξέρετε τι θέλετε, αλλά εξακολουθεί να φαίνεται δύσκολο να περιηγηθείτε και να τα ανακαλύψετε”.

Οι παραδοσιακοί λιανοπωλητές συχνά υπερέχουν στην προώθηση της ανακάλυψης, εν μέρει επειδή οι κυριολεκτικοί, φυσικοί περιορισμοί ενός φυσικού καταστήματος παρέχουν το περίγραμμα και την κλίμακα για την «αφήγηση μιας ιστορίας», δήλωσε ο Siegel σε συνέντευξή του στο Retail Dive. “Υπάρχει μια λογική σε αυτό, κάποιος σας βοηθά να ανακαλύψετε τα εμπορεύματα”, είπε. “Με την παραδοσιακή προσέγγιση, έστελναν καταλόγους, τώρα στέλνουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Υπάρχουν εμπειρίες που επιτρέπουν την ανακάλυψη. Τα εμπορεύματα είναι ανάμικτα και τοποθετημένα με τρόπο που να σας βοηθά να πείτε την ιστορία τους. Η πραγματικότητα στο Amazon 4-Star είναι δυστυχώς, το «υπερβολικά ανιαρό»”.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.