25 Απρ 2024
READING

Retail,το μέλλον σε 5

8 MIN READ

Retail,το μέλλον σε 5

Retail,το μέλλον σε 5

Έχετε εμμονή με το μέλλον του λιανικού εμπορίου. Κι εμείς!
Κάθε CEO, διευθυντής, CMO και CIO έχει εμμονή. Κάθε εταιρεία, κάθε συμβουλευτική. Ολοι. Εκτός από εμάς, είναι και οι καταναλωτές. Δισεκατομμύρια από αυτούς. Οι καταναλωτές δεν σκέφτονται για το λιανικό εμπόριο με τον ίδιο τρόπο όπως εμείς. Δεν περνούν την ημέρα με όρους όπως το «omnichannel», το «m-commerce» ή το «mobile responsive» που επιπλέουν γύρω από τα κεφάλια μας. Οι καταναλωτές δεν χάνουν τον ύπνο τους για τη “Λιανική Αποκάλυψη”.

Το θέμα είναι ότι έχετε δίκιο να έχετε εμμονή.

Επειδή οι καταναλωτές μπορεί να μην ενδιαφέρονται για το μέλλον της λιανικής πώλησης, εξακολουθούν να είναι απασχολημένοι με τη δημιουργία αυτού του μέλλοντος. Τροφοδοτούνται από μια σειρά αμετάβλητων ανθρώπινων αναγκών. Και οι προσδοκίες τους δεν σταματούν ποτέ. Θέλουν μεγαλύτερη ευκολία. Θέλουν χαμηλότερη αξία. Θέλουν τον ενθουσιασμό, την έννοια, την κατάσταση, τη συνάφεια, την αυθεντικότητα, την κοινωνική σύνδεση και πολλά άλλα.

Είναι η αδυσώπητη αναζήτηση των καταναλωτών για την εκπλήρωση αυτών των αναγκών που οδηγεί σε κάθε αλλαγή που βλέπουμε στο χώρο της λιανικής πώλησης. Η κατάρρευση του Toys R Us. Το ρεκόρ της Alibaba που ξεπέρασε τα 25 δισεκατομμύρια δολάρια. Η δέσμευση της JD.com να ανοίγει 1.000 φυσικά καταστήματα την ημέρα – ναι, το διαβάσετε σωστά – το 2019. Το Amazon παραδίδει στο πορτ μπαγκαζ του αυτοκινήτου σας. Είναι “ζούγκλα” εκεί έξω.

Αλλά μην αρχίσετε να αισθάνεστε χαρούμενοι εάν δεν είστε επιχείρηση λιανικής πώλησης. Αυτές οι δυνατές μεταβολές προσδοκιών των καταναλωτών ενδέχεται να προκύψουν στο πλαίσιο του λιανικού εμπορίου, αλλά θα εξαπλωθούν γρήγορα και στον κλάδο σας.

Δεν υπάρχει έλλειψη απόψεων υψηλού επιπέδου σχετικά με την κατάσταση της λιανικής πώλησης και οι ευρείες δυνάμεις που την αναδιαμορφώνουν. Με αυτή τη δημοσίευση πήγαμε μια διαφορετική διαδρομή. Δεν είμαστε εδώ για να μιλήσουμε για το νέο κύμα των αυτοματοποιημένων καταστημάτων, τη συνεχιζόμενη άνοδο των άμεσων καταναλωτών, την πορεία των σημάτων λιανικής πώλησης online ή για τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται.

Ναι, είναι όλες κρίσιμες  τάσεις. Αλλά ξέρουμε ότι είναι ήδη στο ραντάρ σας. Αντ ‘αυτού, σε αυτή την έκθεση θα επισημάνουμε πέντε βασικές τάσεις που αναπροσαρμόζουν τις προσδοκίες των καταναλωτών το 2019 και μετά. Αυτές είναι οι τάσεις που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Τάσεις που μπορούν να τροφοδοτήσουν το επόμενο προϊόν, υπηρεσία, εκστρατεία, εμπειρία, πλατφόρμα, επιχειρηματικό μοντέλο και πολλά άλλα.

  1. ΤΟ “MAGIC POINT OF SALE”
    Οι καταναλωτές αναμένουν τώρα να καλούν τις μάρκες λιανικής πώλησης όπως θα καλούσαν το “τζίνι από το λυχνάρι”.

Τρεις λέξεις: κινητό, κινητό, κινητό.

Ναι, ο αντίκτυπος των καταναλωτών με τη δύναμη του κινητού τηλεφώνου εξακολουθεί να παίζει. Καλύτερα καταστήματα m-commerce, καλύτερες εφαρμογές άμεσων καταναλωτών και η παραδοχή που έπεται αργότερα από την αναμενόμενη άφιξη σημαντικών εμπειριών AR είναι όλες προσδοκίες όσον αφορά το πώς, πού και πότε οι πελάτες μπορούν να ασχοληθούν με μάρκα.

Μία συνέπεια;

Το 2019, οι καταναλωτές αναμένουν να βρουν στις εμπειρίες του λιανεμπορίου, ό,τι θα ζητούσαν στο “τζίνι του λυχναριού”, που τώρα καλείται από ένα smartphone, έναν προσωπικό βοηθό, έναν έξυπνο ομιλητή ή ακόμα και από το ίδιο το φυσικό περιβάλλον. Αυτό σημαίνει την κλήση ενός κατά παραγγελία MAGIC POINT OF SALE που τους επιτρέπει να ασχολούνται με το εμπορικό σήμα σας, να αναζητούν προϊόντα, να δοκιμάζουν και να αγοράζουν με καινοτόμους νέους τρόπους.

ALIBABA+INTIME

Οι AR καθρέπτες του εμπορικού κέντρου, επιτρέπουν στους επισκέπτες να δοκιμάσουν προϊόντα ομορφιάς. Το Φεβρουάριο του 2018 το Alibaba συνεργάστηκε με το κινεζικό εμπορικό κέντρο InTime για τη δημιουργία ενός δωματίου επαυξημένης πραγματικότητας. Μέσω του καθρέπτη, οι καταναλωτές μπορούν να δοκιμάσουν make-up looks και αν μείνουν ικανοποιημένοι, να αγοράσουν τα προϊόντα από ένα μηχάνημα ακριβώς δίπλα με πληρωμή μέσω QRcode στο κινητό τους. Ο αυτόματος πωλητής περιλαμβάνει καλλυντικά γνωστών εταιρειών όπως η Lancome και η Benefit.

 

https://www.youtube.com/watch?v=bh35iLzYK0o

 

  1. DEEP RETAIL

Το 2019, οι έξυπνοι έμποροι λιανικής γνωρίζουν τους πελάτες τους καλύτερα από ό, τι οι πελάτες γνωρίζουν τον εαυτό τους.

Στο λιανικό σύμπαν του 2019, τα δεδομένα έχουν βαρύτητα. Είναι η θεμελιώδης δύναμη που προσελκύει τους εμπόρους λιανικής πώλησης και τους καταναλωτές. Η παρουσία ή η απουσία διαμορφώνει σχεδόν τα πάντα.

Εδώ και πολλά χρόνια, κάθε πελάτης με smartphone αποτελεί πηγή ανθρώπινων δεδομένων, στέλνει απεριόριστα τις πληροφορίες GPS, τα likes , τις αναζητήσεις, τις αγορές, τις προβολές και πολλά άλλα που επιτρέπουν στους λιανοπωλητές να τους γνωρίσουν καλύτερα.

Αλλά τώρα αυτό το ταξίδι φτάνει σε ένα οριστικό σημείο καμπής όταν πρόκειται για το λιανικό εμπόριο. Το 2019, οι καταναλωτές θα περιμένουν τα εμπορικά σήματα να βάζουν νέες μορφές δεδομένων στην εργασία – να σκέφτονται συναισθηματικά δεδομένα, eye tracking, DNA και πολλά άλλα – να προσφέρουν εξατομίκευση που αποδεικνύει ότι γνωρίζουν τους πελάτες καλύτερα από ότι οι πελάτες γνωρίζουν τον εαυτό τους.

STARTTODAY + SENSESENSE

Ένα κοστούμι από αισθητήρες βεβαιώνει την τέλεια εφαρμογή ρούχων από τις online αγορές. Το ιαπωνικό κατάστημα Start Today, μαζί με την νεοζηλανδική εταιρεία StretchSense, δημιούργησαν το ZozoSuit, ένα ρούχο που διασφαλίσει ότι τα ρούχα που παραγγέλνουν οι καταναλωτές από το ψηφιακό κατάστημα είναι στο σωστό μέγεθος. Το ZozoSuit είναι εξοπλισμένο με 150 αισθητήρες, που συλλέγουν 15.000 σωματικές μετρήσεις. Το ρούχο συνδέεται με μια εφαρμογή στο κινητό όπου οι καταναλωτές μπορούν να παραγγείλουν τα εξειδικευμένα ρούχα για το σωματότυπό τους. Το ZozoSuit αποστέλλεται δωρεάν στους αγοραστές στην Αμερική.

 

  1. TA CULTURE CLUBS

Οι καταναλωτές θα απαιτήσουν από τις μάρκες λιανικής να κάνουν περισσότερα για να προωθήσουν την ικανοποίηση του προσωπικού τους.

Αυτή η τάση έχει τις ρίζες της σε μια ενιαία, ισχυρή και – για τα εμπορικά σήματα – συχνά   τρομακτική δύναμη: τη διαφάνεια. Αλλά στρέψτε τη διαφάνεια προς όφελός σας και αντί να είστε τρομακτικοί, αποκτήστε βαθιά ενδυνάμωση.

Η εσωτερική σας κουλτούρα ως εμπόρου λιανικής είναι ολοένα και πιο ορατή και αυτό σημαίνει ότι είναι όλο και πιο σημαντικό μέρος του εμπορικού σας σήματος. Πρόκειται για μια επική διαφήμιση που τροφοδοτείται με διαφάνεια και καλύπτει όλη την επιχειρηματική αρένα και οι συνέπειες θα διαρκέσουν για χρόνια. Αλλά ένας τρόπος με τον οποίο αυτή η τάση έχει γίνει οξεία για τα εμπορικά σήματα; Είναι όλα για τους ανθρώπους.

Το 2019, οι καταναλωτές θα αναζητήσουν, θα δεσμευτούν και θα προτείνουν τα εμπορικά σήματα να δημιουργούν καλύτερες συνθήκες για τους δικούς τους ανθρώπους. Αυτό σημαίνει οικοδόμηση CULTURE CLUBS που βρίσκουν νέους και καινοτόμους τρόπους για να προστατεύσουν, να επιβραβεύσουν και να προωθήσουν την άνθηση όλων των ειδών του προσωπικού.

MAGAZINE LUISA

Το κατάστημα οικιακών ειδών στηρίζει τις υπαλλήλους να αναφέρουν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Τον Αύγουστο του 2017, το βραζιλιάνικο κατάστημα έδωσε μια δωρεάν γραμμή ώστε να μπορεί ο καθένας να αναφέρει τέτοια περιστατικά εναντίον γυναικών και να του παρασχεθεί ψυχολογική υποστήριξη ώστε να το καταγγείλουν στην αστυνομία. Η πρωτοβουλία πάρθηκε αφότου μια υπάλληλος δολοφονήθηκε από τον σύζυγό της.

  1. TO Α-COMMERCE

Από την ανακάλυψη έως την παράδοση, τα εμπορικά σήματα λιανικής αυτοματοποιούν το ταξίδι του πελάτη.

Το 2018 οι αγοραστές κάνουν outsourcing μια ολόκληρη σειρά εμπειριών λιανικής πώλησης σε αλγόριθμους, αυτοματισμούς και έξυπνες συσκευές: αυτό σημαίνει την αυτοματοποίηση του κυνηγιού, των διαπραγματεύσεων, των αγορών, των ρυθμίσεων παράδοσης και πολλά άλλα.

Ναι, οι καταναλωτές ανησυχούν για την ανεργία που τροφοδοτείται με την αυτοματοποίηση. Αλλά ποτέ να μην υποτιμάτε την ανθρώπινη ικανότητα να αισθάνεται ταυτόχρονα πολλαπλά και αντιφατικά πράγματα! Πολλοί από τους ίδιους τους καταναλωτές που ανησυχούν για την εξαφάνιση θέσεων εργασίας ήδη κυνηγούν μάρκες που αξιοποιούν την αυτοματοποίηση για να κάνουν τη ζωή τους καλύτερη.

FREDA – Tampon που αυτοπαραγγέλνονται με ΑΙ

Κυκλοφόρησε σε μορφή ΒΕΤΑ τον Ιανουάριο στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Freda είναι μια εφαρμογή delivery οργανικών ταμπόν με τεχνητή νοημοσύνη. Χρησιμοποιώντας έναν αλγόριθμο κοινό με εκείνον των apps για τις γόνιμες μέρες, οι αποστολές συγχρονίζονται με τον κύκλο της καταναλώτριας ώστε να αποσταλούν λίγες μέρες προτού τα χρειαστεί. Μια μηνιαία αποστολή κοστίζει 6,99 λίρες Αγγλίας.

  1. PRACTICAL POST-DEMOGRAPHICS

Το αποκλειστικό μάρκετινγκ δεν είναι πλέον αρκετό. Ώρα να επανασχεδιάσετε ό, τι κάνετε γύρω από την πραγματική ποικιλομορφία.

Η μακρόχρονη καμπάνια του Smirnoff «Είμαστε ανοιχτοί». Η διαφήμιση ασφάλισης ομοφυλοφυλίας της Bancolombia. Το MGM Resorts δημιουργεί ένα playlist για να γιορτάσει τους ανθρώπους LGBTQ. Η ποικιλομορφία είναι παντού. Σκεφτείτε μια προοδευτική μάρκα που δεν έχει βάλει ένα μοντέλο plus size σε μια αφίσα.

Φυσικά, αυτό είναι 100% μια αλλαγή προς το καλύτερο. Δεν αρκεί. Το 2019 οι καταναλωτές δεν θα εντυπωσιαστούν πλέον από εμπορικά σήματα που δείχνουν μόνο την πολυμορφία στις εκστρατείες και τα μηνύματά τους.

Αντ ‘αυτού, οι καταναλωτές θα απαιτήσουν οι μάρκες να επαναπροσδιορίσουν τις προσφορές τους γύρω από τις επιθυμίες και τις ανάγκες ενός πραγματικά διαφορετικού συνόλου πελατών. Αυτό σημαίνει προϊόντα, υπηρεσίες, φυσικούς χώρους και διαδικασίες δέσμευσης που απευθύνονται σε όλους, συμπεριλαμβανομένων παραδοσιακά περιθωριοποιημένων ομάδων.

ΤΑΟΒΑΟ – Δημιουργία ενός eshop για ηλικιωμένους

Το 2018, η εταιρεία που ανήκει στο Alibaba, λάνσαρε μια εφαρμογή που απευθύνεται στους ηλικιωμένους ανθρώπους της Κίνας. Το app διέθετε κλασσικές λειτουργίες, όπως πρόσβαση στο Tmall Supermarket, live streaming προγράμματα και προτάσεις αγορών. Σύμφωνα με το Alibaba, 30.000.000 χρήστες του ΤΑΟΒΑΟ είναι άνω των 50ετών, με το 20% μεταξύ 60 και 69. Οι ηλικιωμένοι μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή για να επικοινωνήσουν με τους δικούς τους μέσω ενός κλικ που επιτρέπει το chat.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.