23 Απρ 2024
READING

Στη μάχη με το Amazon, η Walmart πιέζει “περισσότερο” προς την ψυχαγωγία

5 MIN READ

Στη μάχη με το Amazon, η Walmart πιέζει “περισσότερο” προς την ψυχαγωγία

Στη μάχη με το Amazon, η Walmart πιέζει “περισσότερο” προς την ψυχαγωγία

Η Walmart πηγαίνει στο Χόλιγουντ

Ο μεγαλύτερος έμπορος λιανικής πώλησης στον κόσμο, σε μια συνεχή μάχη με τον αντίπαλό του το Amazon, δήλωσε  ότι συνεργάζεται με δύο εταιρείες ψυχαγωγίας, έναν old school και έναν ακόμη κορυφαίο στην κατηγορία του.

Η Metro-Goldwyn-Mayer συμφώνησε να δημιουργήσει πρωτότυπες σειρές σύντομης μορφής για την υπηρεσία streaming που υποστηρίζεται από διαφημίσεις της Walmart, Vudu. Αυτά αναμένεται να ξεκινήσουν νωρίς το επόμενο έτος. Είναι το πρώτο από τα πολλά στούντιο που η Walmart αναμένει να συνεργαστεί για τη δημιουργία νέου περιεχομένου για την Vudu, δήλωσε εκπρόσωπος της Amazon.

Η ιδέα της διαδραστικής startup ψυχαγωγίας Eko ιδρύθηκε από τον Yoni Bloch, ένα 37χρονο ροκ σταρ στο Ισραήλ.H  Walmart επενδύει επίσης σε μια κοινοπραξία με το Eko, μία start-up της Νέας Υόρκης που επικεντρώνεται στη “διαδραστική αφήγηση”, μια μορφή βίντεο που επιτρέπει στους θεατές να ελέγχουν την πλοκή διαφημίσεων και τηλεοπτικών επεισοδίων.

Η επένδυση με την Eko ανέρχεται σε 250 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με δύο άτομα που ενημερώθηκαν σχετικά με το θέμα. Θεωρείται ότι θα είναι το μεγαλύτερο στοίχημα στη διαδραστική ψυχαγωγία, η οποία εδώ και καιρό προσεγγίζεται από τους παραγωγούς ως “φλέβα χρυσού” αλλά ποτέ δεν κατάφερε να κατακτηθεί έως σήμερα.

“Δεν προσπαθούμε να γίνουμε στούντιο”, δήλωσε ο Scott McCall, ανώτερος αντιπρόεδρος ψυχαγωγίας, παιχνιδιών και εποχιακών στην Walmart. “Ελπίζουμε ότι θα συνεργαστούμε με στούντιο για να ξανασχεδιάσουμε το πώς θα μοιάζει το νέο μας περιεχόμενο.”

Η Walmart επιδιώκει να επεκτείνει τις δραστηριότητές της πέρα από το λιανικό εμπόριο. Με το μεγαλύτερο μέρος των Η.Π.Α κορεσμένο από τα μεγάλα καταστήματά του, η Walmart πειραματίζεται με μια γενιά νέων επιχειρήσεων, όπως την έναρξη μιας υπηρεσίας θυρωρού υψηλού επιπέδου στο Μανχάταν και την απόκτηση του κορυφαίου ιστότοπου ηλεκτρονικού εμπορίου της Ινδίας, Flipkart. Τώρα στρέφεται στη δημιουργία περιεχομένου.

Η σημαντική επένδυση της Walmart αποτελεί επικύρωση για το Eko, το οποίο συνιδρύθηκε από τον 37χρονο Yoni Bloch, ο οποίος περιέγραψε τον εαυτό του σε μια συνέντευξη στο γραφείο του στη Νέα Υόρκη ως «σχετικά διάσημο τραγουδιστή στο Ισραήλ», κριτή για την ισραηλινή έκδοση του “American Idol.”

Η Walmart παρουσιάστηκε στο Eko όταν ο διευθύνων σύμβουλος της, Doug McMillon, συναντήθηκε με τον κ. Bloch ενώ επισκέφθηκε το Ισραήλ πέρυσι.

Οι δύο εταιρείες άρχισαν να δουλεύουν μαζί σε μια διαδραστική παρουσίαση που προετοίμασε το Eko για τη συνάντηση μετόχων της Walmart – το ετήσιο πανηγυρικό πρωτάθλημα στο Bentonville στο οποίο συμμετείχαν χιλιάδες εργαζόμενοι.
Η Walmart βλέπει τη διαδραστική αφήγηση – ουσιαστικά μια έκδοση βίντεο των βιβλίων “Επιλέξτε τη δική σας περιπέτεια” – ως κάτι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο στην ψυχαγωγία όσο και στη διαφήμιση.

Θα μπορούσε να υπάρξει μια μαγειρική επίδειξη, για παράδειγμα, που βοηθά τους θεατές να αγοράζουν τα συστατικά σε απευθείας σύνδεση καθώς παρακολουθούν. Ή μια ιστορία αγάπης στην οποία οι θεατές μπορούν να επιλέξουν τι συμβαίνει στους χαρακτήρες. Με τη σειρά τους, κάθε επιλογή θα μπορούσε να βοηθήσει την Walmart να καταλάβει τις προτιμήσεις και τις στάσεις των θεατών.

“Η ιδέα είναι να πάμε πέρα από αυτό που κάνουν όλοι οι άλλοι”, δήλωσε ο κ. Bloch.

Μια διασταύρωση μεταξύ ενός βιντεοπαιχνιδιού και της παραδοσιακής τηλεόρασης, της διαδραστικής αφήγησης παρακωλύεται από τεχνολογικά εμπόδια και δυσχερή χρηματοδότηση. Το να κάνεις μια μεγάλη παραδοσιακή διαφήμιση ή τηλεοπτικό επεισόδιο είναι αρκετά ακριβό, πόσο μάλλον ένα που να βγάζει παρακλάδια σε διαφορετικές κατευθύνσεις ανάλογα με τις επιλογές που κάνουν οι άνθρωποι κατά την προβολή.

Το διαδραστικό περιεχόμενο έχει επίσης παρεμποδιστεί από το χάσμα γενεών. Οι ηλικιωμένοι καταναλωτές – και τα στελέχη των μέσων ενημέρωσης – έχουν συνηθίσει σε μια παθητική εμπειρία προβολής και δυσκολεύονται να εκμεταλλευτούν αυτόν τον τρόπο συμμετοχής στην αφήγηση. Οι νεότεροι θεατές είναι το αντίθετο.Το Netflix έχει ήδη μερικές διαδραστικές εκπομπές που απευθύνονται σε παιδιά.

Το Eko απέχει πολύ από το να κυνηγάει την υπόσχεση του διαδραστικού περιεχομένου, αλλά έχει ένα μυστικό όπλο: την Nancy Tellem. Η κ. Tellem, που είναι ο εκτελεστικός πρόεδρος του Eko και επίσης βρίσκεται στο συμβούλιο της MGM δίνει στο Eko αξιόλογη αξιοπιστία στο Χόλιγουντ. Εργάστηκε σε ανώτερες θέσεις εργασίας στην CBS και την Warner Bros Television για περίπου δύο δεκαετίες πριν από την ένταξή της στη Microsoft το 2012 για να δημιουργήσει μια τηλεοπτική επιχείρηση που βασίζεται στο Xbox. Η Microsoft έκλεισε το τμήμα της το 2015.

Για τον κ. Bloch, η Walmart του θυμίζει νεανικές επισκέψεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.

“Η Walmart ήταν για μένα το σύμβολο της Αμερικής”, είπε. «Θυμάμαι ότι η μαμά μου είπε ότι πρέπει να πάμε στη Walmart επειδή όλα είναι μεγάλα και φτηνά εκεί».

Ξεκίνησε την επιχείρησή του το 2010 με τους συναδέλφους του, πολλοί από τους οποίους είχαν ένα υπόβαθρο στην πληροφορική.

Η Eko έχει προσελκύσει επενδύσεις από εταιρείες της Silicon Valley, όπως η Sequoia Capital, καθώς και ιδρυτές όπως η Warner Music και η Intel. Εκτός από την επένδυση ύψους 250 εκατομμυρίων δολαρίων στην κοινή επιχείρηση, η Walmart έχει επενδύσει απευθείας στην Eko ένα μη ανακοινωθέν ποσό.

Πολλές από τις λεπτομέρειες σχετικά με την κοινοπραξία εξακολουθούν να εκπονούνται – όπως που αυτά τα σόου ή οι διαφημίσεις μπορούν να προβληθούν. Οι Walmart και Eko δήλωσαν ότι θα συμμετείχαν σε οποιαδήποτε γεγονότα παράγουν έσοδα.

Η Walmart αύξησε την προβολή της στο Χόλιγουντ κατά τη διάρκεια των φετινών Βραβείων της Ακαδημίας, όταν η εταιρεία χρηματοδότησε τρεις ταινίες μικρού μήκους, με έργα τριών γυναικείων σκηνοθετών: Melissa McCarthy, Nancy Meyers και Dee Rees. Οι ταινίες, οι οποίες εμπνεύστηκαν από ένα κουτί ηλεκτρονικού εμπορίου της Walmart, χρησιμοποιήθηκαν και ως διαφήμιση.

Το πρώτο έργο που θα προέλθει από τη συνεργασία MGM, το οποίο ανακοινώθηκε σε συνέδριο στο Λος Άντζελες, θα είναι μια “επανεμφάνιση” της κωμωδίας “Mr. Μom”, η οποία θα κάνει ντεμπούτο στην Vudu στις αρχές του επόμενου έτους.

Ο κ. McCall δήλωσε ότι η Vudu θα συνεργαστεί με την MGM για το remake άλλων κλασικών ταινιών και τη δημιουργία εντελώς καινούργιου περιεχομένου.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.