19 Απρ 2024
READING

Η Samsung μπορεί να έχει ένα πτυσσόμενο τηλέφωνο αλλά η τακτική της Apple αποκαλύπτει πού είναι τα χρήματα

5 MIN READ

Η Samsung μπορεί να έχει ένα πτυσσόμενο τηλέφωνο αλλά η τακτική της Apple αποκαλύπτει πού είναι τα χρήματα

Η Samsung μπορεί να έχει ένα πτυσσόμενο τηλέφωνο αλλά η τακτική της Apple αποκαλύπτει πού είναι τα χρήματα

Με τις πρόσφατες κυκλοφορίες του iPhone από την Apple και τις αναμενόμενες μελλοντικές κυκλοφορίες του Samsung Galaxy S10 και του αναδιπλούμενου Galaxy F, ο κόσμος των smartphones έχει πάρει μεγάλη προσοχή τον τελευταίο καιρό.

Αλλά ξέρατε ότι η αγορά των smartphones κρατά κρυφά τα μαθήματα αύξησης των εσόδων; Είναι σίγουρα εκεί, αλλά παραμένουν τακτοποιημένα κρυφά.

Τώρα μπορούμε να δούμε για το πόσο κάποιες απίθανες καταστάσεις μπορούν να σας δώσουν εξαιρετικές επιχειρηματικές ιδέες. Ωστόσο, μερικά μυστικά επιχειρηματικής επιτυχίας λαμβάνουν χώρα ανοιχτά, ακριβώς μπροστά στα μάτια σας. Απλά δεν τα καταλαβαίνουμε επειδή δεν είναι πολύ προφανή. Δυστυχώς, αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να μάθουμε από αυτά και να τα χρησιμοποιήσουμε οι ίδιοι.

Εδώ μπορείτε να πάρετε μια ιδέα από την αγορά των smartphones.

Το αναδιπλούμενο Samsung Galaxy F είναι πολυαναμενόμενο, αλλά τα έσοδα της Apple κρύβουν ένα μυστικό.

Παρατήρησα πρόσφατα γιατί οι αναλυτές βλέπουν τα έσοδα ως επιχειρηματική υγεία. Ας δούμε, λοιπόν, πού είναι τα έσοδα στην αγορά των smartphone.

Όταν πρόκειται για απευθείας πωλήσεις τεμαχίων, η Samsung πήρε το προβάδισμα το 2017.

Εξετάζοντας τα συνολικά τεμάχια για το 2017:

Apple = 215,8 εκατομμύρια τεμάχια.

Samsung = 317,3 εκατομμύρια τεμάχια.

Έτσι, η Samsung πώλησε σχεδόν το 50% περισσότερο smartphones από την Apple το 2017.

Όσον αφορά το 4ο τετράμηνο του 2017, τα συνολικά τεμάχια που πωλήθηκαν ήταν:

Apple = 77,3 εκατομμύρια μονάδες.

Samsung = 74,1 εκατομμύρια μονάδες.

Δεν είναι τόσο μεγάλη διαφορά με τα ετήσια στοιχεία. Στην πραγματικότητα αυτή τη φορά η Apple πώλησε ελαφρώς περισσότερες μονάδες από τη Samsung.

Ωστόσο, τα πράγματα γίνονται ενδιαφέροντα όταν εξετάσει κανείς τα έσοδα:

Apple = 61 δισ. δολάρια ΗΠΑ

Samsung = 19 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ

Έτσι, παρόλο που και οι δύο πούλησαν ένα αρκετά παρόμοιο αριθμό τεμάχια αυτή τη στιγμή (σε σύγκριση με τα αποτελέσματα των εσόδων), η Apple πραγματοποίησε σχεδόν τριπλάσια έσοδα από τις πωλήσεις smartphone από ό, τι η Samsung.

Στην πραγματικότητα, μόνο οι πωλήσεις smartphone της Apple αντιπροσωπεύουν περισσότερα συνολικά έσοδα από ό, τι η υπόλοιπη παγκόσμια βιομηχανία smartphone σε συνδυασμό.

Τι προκαλεί αυτή η έλλειψη ισορροπίας των εσόδων;

Η μέση τιμή πώλησης ενός smartphone αυξήθηκε κατά 18% σε ένα έτος από $ 255 το Q4 2016 σε $ 300 το Q4 2017, αν και ο συνολικός όγκος μειώθηκε. Αυτό μας λέει ότι η μέση τιμή ενός smartphone ανεβαίνει.

Αλλά αν κοιτάξετε την Apple, η μέση τιμή πώλησης του iPhone  προσεγγίζει τα $ 800. Αυτό είναι σχεδόν τριπλάσιο του συνολικού μέσου όρου της βιομηχανίας.

Παρατηρώντας την τάση

Έτσι, η Apple κάνει περίπου τριπλάσια έσοδα από άλλες εταιρείες, από τις πωλήσεις των smartphone τους. Η μέση τιμή μονάδας είναι ο οδηγός των ισχυρών εσόδων της Apple.

Οι επιχειρηματικές τακτικές

Μια μέθοδος που εφαρμόζεται στην πράξη εδώ είναι να προσφέρουμε μια ευρύτερη γκάμα προϊόντων για να συλλάβουμε ένα ευρύτερο κοινό.

Στη συνέχεια, πρέπει να συμπεριλάβετε ένα προϊόν εξαιρετικής ποιότητας, γεμάτο με νέα χαρακτηριστικά.

Παρόλο που οι περισσότερες από αυτές τις νέες λειτουργίες θεωρούνται χαρακτηριστικά πολυτελείας, η πρακτική αυτή συμβάλλει στην αύξηση των πωλήσεων των τακτικών προϊόντων υψηλής τιμής από την προηγούμενη γενιά

Είναι σαν να προσφέρετε μια premium έκδοση για να αυξήσετε τις πωλήσεις της κανονικής έκδοσης (και μερικοί άνθρωποι θα εξακολουθήσουν να αγοράζουν την premium επιλογή).

Εδώ είναι ένα πραγματικό παράδειγμα ζωής.

Ο αρτοπαρασκευαστής της Williams Sonoma

Όταν η Williams Sonoma έβγαλε έναν αρτοπαρασκευαστή, αποφάσισαν να το κοστολογήσουν στα 275 δολάρια.

Το πρόβλημα? Οι πωλήσεις ήταν πολύ αργές. Απλώς δεν μπορούσαν να καταλάβουν πώς να το κοστολογήσουν. Στο τέλος, η διοίκηση εξέτασε μια εταιρεία έρευνας marketing.

Πρότειναν ότι η Williams Sonoma να κάνει έναν άλλο αρτοπαρασκευαστή. Μόνο που αυτή τη φορά, θα έπρεπε να του δώσουν κάποια ακόμα χαρακτηριστικά, να το καταστήσουν μεγαλύτερο και να το τοποθετήσουν ως μια πιο premium εκδοχή. Η κύρια πρόταση ήταν αυτή η δεύτερη νέα συσκευή ψωμιού να είναι διπλάσια σε τιμή από το πρώτο μηχάνημα.

Η Williams Sonoma έπιασε δουλειά. Όταν κυκλοφόρησαν το δεύτερο αρτοπαρασκευαστή ως προϊόν υψηλής ποιότητας, οι πωλήσεις ξεκίνησαν αμέσως. Ωστόσο, δεν αυξήθηκαν οι πωλήσεις της νέας συσκευής.

Ήταν οι πωλήσεις του πρώτου που εξερράγησαν.

Τι συμβαίνει?

Ακριβώς το ίδιο πράγμα που συμβαίνει στην αγορά των smartphone είναι αυτό που συμβαίνει εδώ.

Στην περίπτωση της Williams Sonoma, η πρώτη μηχανή παρασκευής ψωμιού ήταν μια νέα ιδέα στην αγορά. Κανείς δεν ήξερε τι ήταν πραγματικά ένας αρτοπαρασκευαστής ή πόσο αξίζει να φτιάξεις ψωμί στο σπίτι σου.

Δεν υπήρχε καμία πραγματική ιδέα αν η τιμή των 275 δολαρίων ήταν καλή ή όχι. Ωστόσο, αυτό που έκανε στην αγορά η συσκευή, ήταν να θέσει το σημείο εκκίνησης για τις τιμές των επόμενων που θα ακολουθούσαν.

Έτσι, όταν ο δεύτερος αρτοπαρασκευαστής κυκλοφόρησε σε πολύ υψηλότερο επίπεδο τιμών, οι καταναλωτές έπιασαν το νόημα. Και αυτό είναι σημαντικό όταν ζητάτε από κάποιον να λάβει μια απόφαση αγοράς.

Ξαφνικά, οι αγοραστές μπορούσαν να δουν ότι ήταν διαθέσιμο ένα μηχάνημα ψωμιού $ 600 και αυτό φαινόταν σαν μια πολύ ακριβή επιλογή. Αλλά σε σύγκριση, το πρώτο μηχάνημα σε τιμή 275 δολαρίων φαινόταν ως ευκαιρία. Οι πωλήσεις του πρώτου μηχανήματος σημείωσαν άνοδο.

Έτσι, όταν χτίζετε ένα προϊόν ή μια υπηρεσία, θυμηθείτε πώς λειτουργούν οι κλίμακες τιμολόγησης. Μπορείτε να εισαγάγετε μια κανονική και μια premium έκδοση; Ή ίσως να προσφέρετε μια φαινομενικά πιο εύχρηστη μηνιαία δόση πληρωμής αντί για ένα μεγάλο ποσό. Και θυμηθείτε, την επόμενη φορά που θα δείτε ένα εμπορικό σήμα smartphone, να είστε ευγνώμονες που μπορείτε να κάνετε τα δικά σας κόλπα για αύξηση εσόδων από την παρακολούθηση της Apple και της Samsung που δίνουν πολέμους στην πώληση των smartphone.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.