25 Απρ 2024
READING

Ο ακτιβιστής επενδυτής Bill Ackman επενδύει 900 εκατομμύρια δολάρια στα Starbucks

3 MIN READ

Ο ακτιβιστής επενδυτής Bill Ackman επενδύει 900 εκατομμύρια δολάρια στα Starbucks

Ο ακτιβιστής επενδυτής  Bill Ackman επενδύει 900 εκατομμύρια δολάρια στα Starbucks

Ο Bill Ackman, ο ακτιβιστής επενδυτής που ανέλαβε το Chipotle το 2016, αποκάλυψε ότι έχει στρέψει την προσοχή του στη μεγαλύτερη αλυσίδα καφέ στον κόσμο. Το αμοιβαίο κεφάλαιο του Ackman, το Pershing Square Capital, αγόρασε περίπου 900 εκατομμύρια σε μετοχές στην Starbucks.

Ο Ackman αποκάλυψε τη θέση των 15 εκατομμυρίων μετοχών, περίπου 1,1%, στο συνέδριο μετόχων στη Νέα Υόρκη. Η βασική επενδυτική του προσέγγιση είναι ότι παρά τις πρόσφατες μειωμένες πωλήσεις των ίδιων καταστημάτων και τις επιδόσεις σε λιγότερο επιτυχημένες αγορές, η Starbucks παραμένει “μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στον κόσμο” και η δυνητική ανάπτυξή της στην Κίνα θα μπορούσε να αποτελέσει ουσιαστικό μέσο για πολλά κέρδη.

“Αναμένουμε ότι η Κίνα θα αναπτυχθεί σχεδόν δύο φορές πιο γρήγορα από την Starbucks συνολικά και θα αντιπροσωπεύει όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των κερδών της εταιρείας”, γράφει σε μια παρουσίαση με τίτλο “Doppio” – ο όρος για τον διπλό  εσπρέσο.

“Η Starbucks σχεδιάζει σχεδόν να διπλασιάσει τα καταστήματά της στην Κίνα τα επόμενα τέσσερα χρόνια και εκτιμά ότι η Κίνα θα ξεπεράσει τελικά το μέγεθος της αμερικανικής επιχείρησης”, πρόσθεσε.

Επίσης, ο Ackman πιστεύει ότι η εταιρεία έχει τη δυνατότητα να είναι ένας “δολοφόνος της κατηγορίας” στον χώρο του καφέ εκτός έδρας λόγω της ποιότητάς της και γιατί τα οικονομικά της αλυσίδας είναι καλά στις ΗΠΑ και έχουν τη δυνατότητα να είναι ακόμα καλύτερα στην Κίνα.

Ο Ackman πιστεύει επίσης ότι η εταιρεία είναι καλά συγχρονισμένη με τις ελάχιστες μισθολογικές αυξήσεις στις Η.Π.Α. επειδή το πρόγραμμα αποζημίωσης των εργαζομένων της είναι ήδη ισχυρό, με εισοδηματική αμοιβή πάνω από τον ελάχιστο μισθό και στις 50 πολιτείες.

Οι μετοχές της Starbucks, οι οποίες είναι σχεδόν σταθερές σε ετήσια βάση, σημείωσαν άνοδο άνω του 3% μετά τα πρόσφατα νέα. Η απόδοση της μετοχής προς το παρόν δεν φαίνεται να ανησυχεί τον Ackman, ο οποίος δήλωσε την Τρίτη ότι η απόδοσή της οφείλεται εν μέρει στην αποχώρηση του ιδρυτή Howard Schultz και εν μέρει σε αυτό που θεωρεί ως “σταθερή” επιβράδυνση στις πωλήσεις των ίδιων καταστημάτων σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. Φαίνεται να εγκρίνει τα σχέδια της ομάδας διοίκησης για την αντιμετώπιση της κατάστασης των πωλήσεων, ανακαλώντας τις πρόσφατες ενέργειες του νέου CEO Kevin Johnson “ενθαρρυντικές”.

Παρά τη φήμη του Ackman ως επενδυτή ακτιβιστών, η Starbucks επικροτεί τον νέο μέτοχο στις δηλώσεις της προς το κοινό.
“Θεωρούμε τον ενεργό, εμπλεκόμενο διάλογο που έχουμε με τους μετόχους ως κρίσιμη συμβολή στη στρατηγική μας προσέγγιση και εκτιμούμε την εποικοδομητική ανατροφοδότηση για την επίτευξη μακροπρόθεσμης αξίας των μετόχων”, δήλωσε εκπρόσωπος της Starbucks . «Ανυπομονούμε να διατηρήσουμε έναν παραγωγικό διάλογο με τον κ. Ackman όπως και με όλους τους μετόχους μας».

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.