18 Απρ 2024
READING

Η Sears κηρύσσει πτώχευση θέτοντας σε κίνδυνο 90.000 θέσεις εργασίας

3 MIN READ

Η Sears κηρύσσει πτώχευση θέτοντας σε κίνδυνο 90.000 θέσεις εργασίας

Η Sears κηρύσσει πτώχευση θέτοντας σε κίνδυνο 90.000 θέσεις εργασίας

Η αλυσίδα πολυκαταστημάτων των ΗΠΑ, η Sears, έχει καταθέσει επισήμως για πτώχευση, θέτοντας σε κίνδυνο 90.000 θέσεις εργασίας.

Η Sears, η οποία εμπορεύεται από το 1880, έχει καταθέσει για αίτημα για προστασία σε μια προσπάθεια τελευταίας στιγμής να συνεχίσει τις εμπορικές συναλλαγές μέχρι την  ζωτική περίοδο των Ευχαριστιών και των Χριστουγέννων.

Σύμφωνα με το μέτρο, το οποίο επιτρέπει στις εταιρείες να αναδιαρθρώσουν τα χρέη τους, προσπαθώντας να αποφύγουν την πλήρη κατάρρευση, θα κλείσει 142 από τα 886 καταστήματα, καθώς επιδιώκει να συρρικνώσει τις δραστηριότητές της και να μειώσει το κόστος της.

Εξυπακούεται ότι ο λιανικός γίγαντας, ο οποίος ήταν κάποτε ο μεγαλύτερος έμπορος λιανικής πώλησης της Αμερικής, υπέβαλε αίτηση για προστασία από πτώχευση μετά την αδυναμία του να πληρώσει το χρέος 134 εκατομμυρίων δολαρίων.

Αυτό ακολουθεί μια “μνημειώδη πτώση από το θρόνο” για τη Sears, η οποία κατέχει επίσης την εταιρεία Kmart, κλείνοντας πάνω από 1000 καταστήματα την τελευταία δεκαετία και αναφέροντας απώλειες ύψους περίπου 5,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων την τελευταία πενταετία.

Έχοντας φθάσει στο ανώτατο όριο, περίπου το 1% του συνολικού ακαθάριστου εθνικού προϊόντος των ΗΠΑ, οι πωλήσεις στο τελευταίο οικονομικό έτος μειώθηκαν στα 16,7 δισ. δολάρια, από 50 δισεκατομμύρια δολάρια το 2008, η αποτίμηση της αγοράς μειώθηκε από 37 δισεκατομμύρια δολάρια το 2004, όταν απέκτησε το Kmart σε μόλις 11 δισεκατομμύρια δολάρια.

“Σήμερα είναι μια μέρα που θα μείνει στην ιστορία της λιανικής”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της GlobalData Neil Saunders.

“Ότι ένα ιστορικό κατάστημα, στην κορυφή της βιομηχανίας, έπρεπε να καταρρεύσει σε μια τόσο άθλια κατάσταση ασυμφωνίας, είναι τόσο τρομερό όσο και σκανδαλώδες στον ίδιο βαθμό. Ωστόσο, δεν προκαλεί έκπληξη γιατί αυτός είναι ο προορισμός στον οποίο η Sears κατευθύνεται εδώ και πολλά χρόνια, χωρίς σχεδόν καμία σοβαρή προσπάθεια να αλλάξει την τροχιά.

“Κατά την άποψή μας, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συνέβαλαν στο θάνατο των Sears, αλλά πρωτίστως είναι η αποτυχία της διοίκησης να κατανοήσει το λιανικό εμπόριο και να εξελίξει τη Sears κατά τρόπο που θα έδινε στην αλυσίδα ίσες πιθανότητες επιβίωσης.

“Παρόλο που η σημερινή ομάδα ηγεσίας χρειάζεται να αναλάβει μεγάλο μέρος της ευθύνης, τα αδιέξοδα επιστρέφουν αναμφισβήτητα στη δεκαετία του 1980, όταν η Sears έγινε υπερβολικά διαφοροποιημένη και έχασε την επιδεξιότητα που κάποτε την κατέστησε τον μεγαλύτερο και πιο καινοτόμο λιανοπωλητή στον κόσμο.

“Όσο σήμερα κι αν βγάζουμε συμπεράσματα, δεν είναι το τέλος της ιστορίας. Το Κεφάλαιο 11 που αφορά την πτωχευτική διαδικασία σημαίνει ότι η Sears θα συνεχίσει, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον, καθώς προσπαθεί να βρει λύση στα οικονομικά της βάσανα και προσπαθεί να βρει χώρο για τον εαυτό της στη λιανική αγορά”.

“Κανένα από αυτά τα πράγματα δεν θα είναι εύκολο να επιτευχθεί. Κατά την άποψή μας, υπάρχει πολλή “σαπίλα” στο Sears για να καταστεί βιώσιμη η επιχείρηση. Η μάρκα είναι πλέον αμαυρωμένη ακριβώς όπως τα οικονομικά του μοντέλου της σταθερά στοιβάζονται κατά της μελλοντικής της επιτυχίας. ”

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.