24 Απρ 2024
READING

Η Zara κατέχει μια στρατιά μυστικών καταστημάτων, όπου τελειοποιεί το design των καταστημάτων και αναζητά τον καλύτερο τρόπο για να σας κάνει να ξοδέψετε τα χρήματά σας εκεί

4 MIN READ

Η Zara κατέχει μια στρατιά μυστικών καταστημάτων, όπου τελειοποιεί το design των καταστημάτων και αναζητά τον καλύτερο τρόπο για να σας κάνει να ξοδέψετε τα χρήματά σας εκεί

Η Zara κατέχει μια στρατιά μυστικών καταστημάτων, όπου τελειοποιεί το design των καταστημάτων και αναζητά τον καλύτερο τρόπο για να σας κάνει να ξοδέψετε τα χρήματά σας εκεί

Η Zara διαθέτει μια συλλογή από μυστικά πιλοτικά καταστήματα στην έδρα της στην Ισπανία, όπου εκθέτει σχέδια από τα πραγματικά της καταστήματα.

Δεν έχει σημασία αν ψωνίζετε στη Νέα Υόρκη, το Χονγκ Κονγκ ή τη Μπογκοτά – κάθε κατάστημα Zara που επισκέπτεστε έχει μια ίδια αισθητική και σχεδόν όμοια διάταξη.

Αυτό δεν συμβαίνει τυχαία. Στην πραγματικότητα, η εταιρεία απασχολεί μια ομάδα αρχιτεκτόνων με πλήρη απασχόληση και ειδικούς του visual-merchandising, των οποίων η μόνη δουλειά στο Zara HQ είναι να σχεδιάσουν και να καθορίσουν κάθε πτυχή του στόλου των καταστημάτων, από την κομψή διακόσμηση και το χρώμα στα φώτα, έως στη μουσική που παίζεται και την ακριβή τοποθέτηση των ενδυμάτων.

Αυτές οι δύο ομάδες έχουν έναν 3D καμβά για να δοκιμάσουν τα “οράματά” τους με τη μορφή πολλών ψεύτικων καταστημάτων Zara σε όλες τις κατηγορίες: γυναικεία, ανδρικά, TRF και Zara Home.

Αυτά τα αποκαλούμενα «πιλοτικά καταστήματα» είναι κρυμμένα στα βάθη της πολυτελούς έδρας της Zara στη βόρεια Ισπανία και είναι εντελώς εκτός ορίων για το κοινό.

Εμφανίζουν επερχόμενες συλλογές που δεν έχουν γίνει δημόσια ποτέ πριν και κατά συνέπεια φιλοξενούν ορισμένα από τα μυστικά που επιτρέπουν στη Ζάρα να συνεχίσει την κούρσα της ταχείας μόδας.

Σε επίσκεψη στα πιλοτικά καταστήματα της Zara οι ομάδες εργάζονταν σκληρά για την τελευταία συλλογή.

Από έξω, τα πιλοτικά καταστήματα δεν φαίνονται πολύ ανόμοια με ένα τυπικό κατάστημα Zara που μπορείτε να βρείτε σε ένα εμπορικό κέντρο. Αλλά μην ξεγελιέστε – αυτές οι μυστικές τοποθεσίες είναι εντελώς εκτός ορίων για το κοινό.

  

Στο εσωτερικό, η ομάδα εμπειρογνωμόνων visual-merchandising της Zara εργάζεται σκληρά για να στήσει τη διάταξη του καταστήματος. Φαίνεται ακριβώς όπως ένα τυπικό κατάστηνα Zara, με το ασπρόμαυρο χρώμα και τα ρούχα που εμφανίζονται σε ράφια και μανεκέν. Η μόνη διαφορά είναι ότι αυτή η συλλογή δεν θα πάρει το δρόμο της για τα πραγματικά καταστήματα για τις επόμενες δύο εβδομάδες.

 

 Ο σχεδιασμός και η διάταξη των καταστημάτων του είναι καθοριστικής σημασίας για την επιχείρηση, όχι μόνο επειδή δημιουργούν μια ελκυστική εμπειρία αγορών, αλλά και επειδή είναι η κύρια εμπορική “λεωφόρος” της εταιρείας.

 

Ένας ειδικός του visual-merchandising που εργάζεται στο κατάστημα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής είπε ότι η ομάδα τοποθετεί τις κορυφαίες τάσεις της στιγμής, εμπνευσμένες από περιοδικά, στις πιο ορατές περιοχές του καταστήματος. Για το φθινόπωρο, η μεγάλη τάση είναι τα animal prints, είπε.

Ένας άλλος ειδικός του visual-merchandising, ο οποίος εργάζεται στην εταιρεία για 16 χρόνια, δήλωσε ότι ο σχεδιασμός του καταστήματος δεν έχει αλλάξει πολύ στο χρόνο που εργάστηκε εκεί.

Η εστίαση ήταν πάντοτε στον “νεωτερισμό, νεωτερισμό, νεωτερισμό”.Αυτό σημαίνει ότι το απόθεμα περιστρέφεται συνεχώς. Μέχρι τη στιγμή που η πιο πρόσφατη συλλογή είναι στη θέση της, τα επόμενα ρούχα έρχονται και είναι έτοιμα να τακτοποιηθούν.

 

Η μεγαλύτερη αλλαγή που τα καταστήματα έχουν δει τα τελευταία χρόνια είναι η προσθήκη οθονών, είπε. “Το κατάστημα εξελίσσεται για να προσαρμόζεται στις εποχές και να προσελκύει τους νεαρότερους πελάτες”.

 

Μέρος του λόγου για τη χρήση των πιλοτικών καταστημάτων είναι ότι συμβάλλουν στη διατήρηση της εικόνας της μάρκας, ιδίως καθώς η φίρμα έχει επεκταθεί τρομερά τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

 

Καθώς η Zara παραδίδει νέα αντικείμενα στα καταστήματά της κάθε δύο εβδομάδες, η απογραφή και ο σχεδιασμός των καταστημάτων της αλλάζουν διαρκώς.

 

Παράλληλα με τους ειδικούς του visual-merchandising, η Zara διαθέτει μια ομάδα 31 αρχιτεκτόνων που είναι οι εγκεφάλοι πίσω από όλες τις δομικές λεπτομέρειες στο κατάστημα. Καλούνται όταν μια νέα τοποθεσία αναζητείται από την ομάδα επέκτασης της Zara για να πάρει την τελική απόφαση για το αν αυτό που προτείνεται για το χώρο είναι πραγματικά δυνατό.

 

Υπάρχει ακόμη και ένα ψεύτικο ταμείο που έχει στηθεί στα πιλοτικά καταστήματα.

 

Περίπου 50 μέτρα από αυτά τα πιλοτικά καταστήματα είναι ένας ξεχωριστός χώρος και μια ομάδα που είναι αφιερωμένη στη δημιουργία των βιτρινών κάθε συλλογής της Zara.

 

Αυτή η ομάδα ντύνει τα μανεκέν, βγάζει φωτογραφίες και τις στέλνει στα καταστήματα. Αυτό το στήσιμο αλλάζει κάθε 18 έως 20 ημέρες.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.