25 Απρ 2024
READING

7 μικρές εταιρείες που αλλάζουν το πρόσωπο του λιανικού εμπορίου

7 MIN READ

7 μικρές εταιρείες που αλλάζουν το πρόσωπο του λιανικού εμπορίου

7 μικρές εταιρείες που αλλάζουν το πρόσωπο του λιανικού εμπορίου

Οι “μικρές μάρκες” δεν είναι οι μόνες που αλλάζουν τη λιανική. Η νέα τεχνολογία της Amazon “Just Walk Out” στα καταστήματά της Amazon Go απειλεί να κάνει το ταμείο παρωχημένο και η Nike έχει αγκαλιάσει το βιωματικό λιανικό εμπόριο καθώς και τα δικά της consept stores. Αυτά είναι μόνο δύο παραδείγματα μεγάλων εταιρειών που εξελίσσουν τα φυσικά καταστήματα τους για να ανταποκριθούν στις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις.

Ωστόσο, οι “μικρές μάρκες” θα συνεχίσουν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της εξέλιξης, καθώς τα trends τείνουν να προέρχονται από μικρότερες εταιρείες που έχουν λιγότερες απώλειες και την ελευθερία να πειραματιστούν.

Κρατήστε τα μάτια σας σε μάρκες όπως το Museum of Ice Cream για να δείτε πού κατευθύνεται το λιανικό εμπόριο στο μέλλον.

Μικρή αλλά ισχυρή

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η εμπειρία λιανικής αλλάζει. Η άνοδος του ηλεκτρονικού εμπορίου, η δημοτικότητα των πλατφόρμων κοινωνικών μέσων όπως το Instagram και η προτίμηση των millenials  για πραγματική εμπειρία, ωθούν το παραδοσιακό σκοπό των καταστημάτων σε μια νέα κατεύθυνση.

Με την άνοδο του Amazon και την έλευση του ηλεκτρονικού εμπορίου, οι αγοραστές δεν χρειάζεται πλέον να επισκέπτονται ένα κατάστημα μόνο για να αγοράζουν πράγματα που μπορούν να παραγγείλουν online από την άνεση των σπιτιών τους. Οι καταναλωτές χρειάζονται τώρα ένα πρόσθετο κίνητρο για να επισκεφθούν τα καταστήματα για την καλύτερη εξυπηρέτηση πελατών, για μια μοναδική εμπειρία ή για να ανακαλύψουν κάτι νέο.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε επτά μικρές μάρκες που αλλάζουν το πρόσωπο του λιανικού εμπορίου κάνοντας ακριβώς αυτό.

  1. Story

Πρόσφατα αποκτήθηκε από τη Macy’s , το Story είναι μοναδική στον κόσμο του λιανικού εμπορίου. Το κατάστημα 700 τετραγωνικών μέτρων αλλάζει consept κάθε τέσσερις έως οκτώ εβδομάδες, λειτουργώντας σχεδόν ως μια σειρά από αναδυόμενα καταστήματα. Η Story εξηγεί ότι έχει την άποψη ενός περιοδικού, αλλάζει σαν μια γκαλερί και πουλά πράγματα όπως ένα κατάστημα.

Το σημερινό θέμα είναι “How Original!” Και τα αντικείμενα προς πώληση περιλαμβάνουν προσαρμόσιμα παπούτσια Vans, μπουκάλια νερού με θέμα το Peanuts και μοναδικά κολάρα σκυλιών, σακίδια και μπλουζάκια.

Το Story έχει λάβει τα εύσημα τόσο από στελέχη επιχειρήσεων όσο και από τον Τύπο και η εξαγορά της από την Macy’s, που έκανε την ιδρυτή της Story, Rachel Shechtman, Brand Experience Officer, δείχνει ότι οι μεγάλοι λιανοπωλητές αναζητούν έννοιες όπως το «εφήμερο λιανικό εμπόριο».

  1. Museum of Ice Cream

Το Museum of Ice Cream δεν είναι το παραδοσιακό μουσείο. Περισσότερο θυμίζει μια εγκατάσταση τέχνης από ένα μουσείο, το MOIC περιγράφει τον εαυτό του ως μια «εμπειρία πρώτης μάρκας που τροφοδοτείται από τη δύναμη της φαντασίας», και λέει ότι οι εγκαταστάσεις του σχεδιάζονται για να βάλουν φωτιά και στις πέντε αισθήσεις.

Ο ιδρυτής Maryellis Bunn έχει ονομαστεί ως ο millenial Walt Disney και πολλοί συγγραφείς περιέγραψαν το Museum of Ice Cream ως εισιτήριο αξίας $ 38 για αυτό που είναι ουσιαστικά ένα σκηνικό Instagram. Αλλά αυτό είναι το θέμα. Το μουσείο διαθέτει διασκεδαστικά, ανέμελα, διαδραστικά χαρακτηριστικά, όπως μια κούνια παγωτού, μια πισίνα με πασπαλίσματα και μια τραμπάλα από μια κουτάλα παγωτού, όλα μέσα σε φωτεινά χρωματισμένα δωμάτια σχεδιασμένα για να απολαύσουν οι αισθήσεις. Και, φυσικά, πωλεί παγωτό. Οι αναδυόμενες εκθέσεις έχουν πωληθεί τακτικά και έχουν εμπνεύσει απομιμήσεις, δείχνοντας ότι οι millenials  και άλλοι θα περάσουν για μια εμπειρία που μοιάζει εξαιρετική στο Instagram.

  1. Bonobos

H Bonobos γεννήθηκε online με την αποστολή να πουλήσει ανδρικά παντελόνια με καλύτερη εμφάνιση, τελικά αγκάλιασε την ιδέα του φυσικού καταστήματος, ανοίγοντας “οδηγούς” σε ολόκληρη τη χώρα. Είναι καταστήματα ρούχων με μια νέα προσέγγιση. Αν και η Bonobos έχει πολλά κοστούμια και πουκάμισα και άλλα αξεσουάρ για τους άνδρες να δοκιμάσουν, δεν υπάρχουν ρούχα προς πώληση. Τα καταστήματα σας βοηθούν να βρείτε την τέλεια εφαρμογή και στη συνέχεια σας στέλνουν τα ρούχα την επόμενη μέρα κατευθείαν στο σπίτι σας. Η ιδέα έχει μια κλίση σε μεγαλύτερη κλίμακα, καθώς μπορεί να βοηθήσει τα καταστήματα να εξοικονομήσουν χώρο που είναι συνήθως αφιερωμένος στο απόθεμα και να επιτρέψει στους πωλητές να περάσουν περισσότερο χρόνο βοηθώντας τους πελάτες αντί να χτυπήσουν τις πωλήσεις ή να αναδιατάξουν ρούχα που έχουν διαχωριστεί ή έχουν δοκιμαστεί και απορριφθεί. Η ιδέα έχει ξεκινήσει, εμπνέοντας απομιμήσεις όπως το Nordstrom, το οποίο άνοιξε πρόσφατα ένα παρόμοιο κατάστημα Nordstrom Local. Η Bonobos αποκτήθηκε από την Walmart  πέρυσι για 300 εκατομμύρια δολάρια, καθώς ο λιανικός γίγαντας προωθεί εμπορικά σήματα που εστιάζουν στους  millenials.

4. Warby Parker


Όπως και h Bonobos, η μάρκα γυαλιών Warby Parker έκανε επίσης τη μετάβαση από το διαδίκτυο στο φυσικό λιανικό εμπόριο. Το online μοντέλο της Warby Parker ήταν μοναδικό, στέλνοντας στους αγοραστές πέντε ζευγάρια γυαλιά που θα μπορούσαν να δοκιμάσουν στην άνεση του σπιτιού τους, αλλά τα φυσικά καταστήματα είναι επίσης διαφορετικά από την τυπική οπτική εμπειρία. Αντί να προσφέρει μια “κλινική” εμπειρία, όπως μια επίσκεψη στο γιατρό ή τον οπτομέτρη, τα καταστήματα Warby Parker είναι διαδραστικά με νέους συνεργάτες πωλήσεων και γυαλιά οργανωμένα σε ράφια όπου οι πελάτες μπορούν να τα δοκιμάσουν με το δικό τους ρυθμό.

Ο τύπος αυτός έχει αποδειχθεί επιτυχής καθώς η εταιρεία έχει πλέον αποτιμηθεί σε περισσότερα από 1 δις δολάρια.

 

  1. Lolli & Pops


Μια αλυσίδα ζαχαρωτών που ιδρύθηκε πριν από 10 χρόνια, η Lolli & Pops αποκαλείται η εγκυκλοπαίδεια των καλύτερων καραμέλες και γλυκισμάτων στον κόσμο και, όπως και οι άλλες εταιρείες που βρίσκονται σε αυτόν το είδος, τονίζει το υψηλότερο επίπεδο εξυπηρέτησης και προσωποποίησης των πελατών. Η αλυσίδα περιλαμβάνει εξατομικευμένες σημειώσεις και καλλιτεχνικά διατεταγμένα κουτιά για τα δώρα.

Ο ιδρυτής Sid Gupta βλέπει τα καταστήματα που λειτουργούν ως μουσεία, επιτρέποντας την ανακάλυψη και μια νέα εμπειρία για τους πελάτες, κάτι που το online κατάστημα, το οποίο σε μεγάλο βαθμό υπερέχει στην επιλογή και την ευκολία, δεν μπορεί πάντα να κάνει. Η Lolli & Pops έχει επίσης αγκαλιάσει τις τεχνολογίες όπως η RetailNext, το οποίο παρέχει πληροφορίες σχετικά με το πότε οι άνθρωποι περνούν από τα καταστήματά τους και πότε έρχονται. Η Lolli & Pops έχει ξεκινήσει ακόμη και με μια τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου για να ενισχύσει τις σχέσεις με τους πελάτες της.

 

6. Everlane

Η Everlane είναι άλλη μια εταιρία ειδών ένδυσης που γεννήθηκε στο διαδίκτυο και έχει μετατραπεί στον φυσικό κόσμο, αλλά υπάρχει μια σημαντική αλλαγή στο Everlane. Η εταιρεία τιμολογεί με τέτοια διαφάνεια και μελετά προσεκτικά και ελέγχει τα εργοστάσιά της για να τα αξιολογήσει παράγοντες όπως οι δίκαιοι μισθοί και η περιβαλλοντική ευθύνη. Οι αγοραστές, για παράδειγμα, μπορούν να δουν πόσο κοστίζουν τα υλικά και η εργασία για να φτιάξουν τα ρούχα τους.

Αυτή η φιλοσοφία έχει αποδειχθεί σκόπιμη σε μια εποχή που οι καταναλωτές είναι ολοένα και πιο κοινωνικά συνειδητοποιημένοι και ανησυχούν για πράγματα όπως η χαμηλόμισθη εργασία και η περιβαλλοντική ασφάλεια στις αναπτυσσόμενες χώρες. Μεγάλα εμπορικά σήματα όπως η Nike και το Gap έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα από τις έρευνες στα εργοστάσιά τους που αποκάλυψαν άσχημες συνθήκες. Για το Everlane, η διαφάνεια είναι ένας έξυπνος τρόπος να χρησιμοποιηθεί αυτό το συναίσθημα προς όφελός του.

 

7.Allbirds

Χάρη στα πιο άνετα παπούτσια του κόσμου, το Allbirds χρησιμοποιεί φυσικά υλικά όπως μαλλί από πρόβατο Μερίνο, ίνα ευκαλύπτου και ζαχαροκάλαμου, το οποίο επίσης υποστηρίζει την αποστολή του να είναι όσο το δυνατόν πιο φιλικό προς το περιβάλλον. Η Allbirds έκανε πρόσφατα τη στροφή προς τον κόσμο του φυσικού καταστήματος, ανοίγοντας καταστήματα στη Νέα Υόρκη και το Σαν Φρανσίσκο. Τα παπούτσια του είναι unisex, στηρίζονται στην τάση της συμμετοχής και διευκολύνουν την παραγωγή και τις πωλήσεις, ενώ το νέο κατάστημα της στη γειτονιά του SoHo της Νέας Υόρκης διαθέτει έναν τεράστιο “τροχό χάμστερ” όπου οι πελάτες μπορούν να δοκιμάσουν τα παπούτσια.

Η εταιρεία θεωρεί το μοντέλο εξυπηρέτησης ως ανάλογο με ένα μπάρμαν που σε εξυπηρετεί και εμπλέκεται με τον πελάτη, αλλά οι ιδρυτές πιστεύουν ότι η περιβαλλοντική του στάση είναι αυτό που ξεχωρίζει περισσότερο την εταιρεία. Όπως και η Tom’s και άλλες πριν από αυτό, το Allbirds δείχνει ότι οι καταναλωτές θα αγκαλιάσουν εύκολα ένα κομψό, μοντέρνο, κοινωνικά συνειδητό brand.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.