H H&M ανέφερε χαμηλά κέρδη , “καθισμένη σε ένα τεράστιο σωρό από απούλητα ρούχα”.
Στον κόσμο της λιανικής πώλησης της μόδας, όπου τα ψώνια κινούνται γρήγορα ανάμεσα σε online και καταστήματα οι εταιρελιες προσπαθούν να κρατήσουν τα αποθέματα που απαιτούνται για τις πωλήσεις, ακόμη και μια μικρή στοίβα απούλητων ρούχων μπορεί να είναι κακό σημάδι.
Τι γίνεται με ένα “σωρό 4,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων πουκάμισων, φορεμάτων και αξεσουάρ”; Αυτό είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η H&M, η σουηδική εταιρεία λιανικής πώλησης μόδας, η οποία αγωνίζεται με απούλητα αποθέματα.
Η H&M περιέγραψε την συσσώρευση στην τελευταία τριμηνιαία έκθεσή της, προκαλώντας ερωτήσεις σχετικά με το αν η εταιρεία είναι σε θέση να προσαρμοστεί στον έντονο ανταγωνισμό και τις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις των καταναλωτών αναδιαμορφώνοντας την παγκόσμια αγορά ενδυμάτων.
Σημάδια της επέκτασης του απούλητου αποθέματος ξεκίνησαν πέρυσι, όταν ανέφερε μια απροσδόκητη τριμηνιαία πτώση των πωλήσεων. Η πτώση ήταν η πρώτη μέσα σε δύο δεκαετίες, μια περίοδο κατά την οποία η H&M επεκτάθηκε από ένα κατάστημα γυναικείων ενδυμάτων δυτικά της Στοκχόλμης σε ένα τρομακτικό δίκτυο 4700 καταστημάτων σε όλο τον κόσμο.
Η κυκλοφορία κατά το προηγούμενο έτος έπεσε καθώς οι πελάτες απέφευγαν τους συνωστισμένους ορόφους των καταστημάτων υπέρ των online αγορών ή των προσφορών χαμηλότερου κόστους, μια πρόκληση που χτύπησε ένα ευρύ φάσμα εμπόρων λιανικής πώλησης «γρήγορης μόδας». Πρόσφατα, η εταιρεία δήλωσε ότι ο σωρός των απούλητων μετοχών είχε αυξηθεί κατά 7% τον περασμένο χρόνο και τώρα αξίζει σχεδόν 35 δισεκατομμύρια σουηδικές κορώνες.
Η κλίμακα του προβλήματος δείχνει το τεράστιο μέγεθος της H&M που ως ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ενδυμάτων στον κόσμο, παράγει εκατοντάδες εκατομμύρια αντικείμενα κάθε χρόνο. Υπάρχουν τόσα πολλά που καταναλώνει το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Βάστερα, την πόλη όπου η H&Μ ίδρυσε το πρώτο της κατάστημα, σε καύσιμα προϊόντα που η εταιρεία δεν μπορεί να πουλήσει για να ισορροπήσει σε ενέργεια.
Οι αναλυτές πιέζουν τον πρόεδρο της εταιρείας Karl-Johan Persson για το θέμα. Τα επίπεδα αποθέματος αυξήθηκαν, δήλωσε ο κ. Persson, επειδή η H&M άνοιξε 220 νέα καταστήματα και επέκτεινε τις λειτουργίες ηλεκτρονικού εμπορίου της και έτσι έπρεπε να γεμίσει τα ράφια.
Ωστόσο, οι επικριτές κατηγόρησαν την εταιρεία σχετικά με τη φτωχή διαχείριση των αποθεμάτων και τις υπερβολικές προσφορές προϊόντων, ζητώντας από τους πιστούς αγοραστές να πάρουν τα πορτοφόλια τους αλλού.
Η εταιρεία δήλωσε ότι τα λειτουργικά κέρδη μειώθηκαν κατά 62 τοις εκατό κατά τους τρεις μήνες μέχρι τον Φεβρουάριο, στέλνοντας τις μετοχές της στη χαμηλότερη τιμή κλεισίματος από το 2005 στο χρηματιστήριο της Στοκχόλμης.
Είναι η τελευταία σε μια σειρά θεμάτων για την H&M. Η εταιρεία έπρεπε να κλείσει τα καταστήματα στη Νότια Αφρική και αντιμετώπισε μια αντίδραση των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης, αφού έβγαλε μια διαφήμιση τον Ιανουάριο, δείχνοντας ένα μοντέλο μαύρου παιδιού που φορούσε μια φούτερ με κουκούλα, που έγραφε: “Το πιο ωραίο μαϊμουδάκι στη ζούγκλα.” Επίσης, αυτή και άλλες εταιρείες λιανικού εμπορίου στην Ευρώπη πιέζονται από την Amazon στο λιανικό εμπόριο ειδών ένδυσης, κάτι που η Amazon έχει ήδη κάνει στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, οι επιχειρήσεις αναπτύχθηκαν σε μεγάλο βαθμό για τους λιανοπωλητές ταχείας μόδας, όπως η ASOS, η H&M και η Inditex, η οποία κατέχει τη Zara. Επωφελήθηκαν από την ικανότητά τους να αναπαράγουν, σε μικρό χρόνο, look πασαρέλας σε χαμηλές τιμές.
Όμως, ενώ οι μάρκες πολυτελείας έχουν αποκομίσει μια ανάκαμψη τους τελευταίους μήνες, που τροφοδοτήθηκε από την όρεξη των millenials και την ανάκαμψη της ζήτησης από την κερδοφόρα κινεζική αγορά, οι εταιρείες μαζικής αγοράς είχαν να αντιμετωπίσουν τεράστιες αλλαγές. Στην ψηφιακή εποχή, οι προκλήσεις γύρω από την προσφορά μοντέρνων ενδυμάτων προτού ξεπεραστεί το ύφος έχουν κορυφωθεί, ειδικά καθώς όλο και περισσότεροι αγοραστές επιλέγουν να αγοράσουν από τα smartphones τους και να γίνουν πιο ευαισθητοποιημένοι ως προς την ποιότητα.
Η ASOS είναι ένας έμπορος λιανικής πώλησης μόνο στο διαδίκτυο και η Inditex κατάφερε να αυξήσει τις ψηφιακές πωλήσεις της. Αλλά η H&M, η οποία κατέχει επίσης μάρκες όπως η Cos, & Other Stories και η Arket, έχει μείνει πίσω.
Οι αναλυτές έχουν υποβαθμίσει τις προοπτικές της σουηδικής εταιρείας. Ο Rahul Sharma, ιδρυτής της Neev Capital, αποκάλεσε την H&M “ναυάγιο αργής κίνησης” μετά την γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου. Οι αναλυτές στην ελβετική τράπεζα UBS ανέφεραν σε σημείωμα στους επενδυτές ότι είχαν απομακρυνθεί από την παρουσίαση της H&M τον Νοέμβριο χωρίς να έχει σαφή εικόνα γιατί χάθηκε η εστίαση στον κεντρικό πελάτη και τι θα γίνει για διορθωθεί.
Η H&M επέμεινε ότι έχει ένα σχέδιο, λέγοντας ότι θα μειώσει τις τιμές για να μειώσει το απόθεμα και να επιβραδύνει την επέκτασή της στα καταστήματα. Είπε ότι ελπίζει ότι η ηλεκτρονική της επιχείρηση θα επεκταθεί κατά 25% φέτος.
Ακόμα, ο κ. Persson, εγγονός του ιδρυτή της H & M, αναγνώρισε ότι η ταχεία μεταμόρφωση της βιομηχανίας βαραίνει την εταιρεία του.
“Η αρχή του έτους,” είπε, “ήταν σκληρή.”
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.