21 Δεκ 2024
READING

Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο ο ανταγωνισμός επηρεάζει τον εγκέφαλό σας, τα κίνητρα και την παραγωγικότητα

4 MIN READ

Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο ο ανταγωνισμός επηρεάζει τον εγκέφαλό σας, τα κίνητρα και την παραγωγικότητα

Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο ο ανταγωνισμός επηρεάζει τον εγκέφαλό σας, τα κίνητρα και την παραγωγικότητα

Θέλετε να ενισχύσετε τις πωλήσεις σας αυτό το τρίμηνο, ώστε να ξεκινήσετε έναν διαγωνισμό μεταξύ της ομάδας πωλήσεών σας. Το πρόσωπο που μπορεί να πάρει τις περισσότερες πωλήσεις αυτό το τρίμηνο θα κερδίσει μια ελεύθερη απόδραση το Σαββατοκύριακο! Όλοι οι πωλητές αγωνίζονται για να πάρουν τη θέση, καλούν τους πελάτες τους, οι πωλήσεις ανεβαίνουν και ο ανταγωνισμός θερμαίνεται.

“Ο ανταγωνισμός στη βάση του είναι αυτό που μας οδήγησε ως είδος για να επιβιώσουμε. Προωθεί τη βιολογική και ψυχολογική εξέλιξη “, λέει ο Craig Dike, κλινικός ψυχολόγος και βοηθός κλινικός διευθυντής του Doctor on Demand. Ο ανταγωνισμός μπορεί να είναι μια μορφή εξωγενών κινήτρων, όπως το βραβείο απόδρασης ενός Σαββατοκύριακου, κάτι που οφείλεται στην υπόσχεση μιας εξωτερικής ανταμοιβής ή μπορεί να είναι μια μορφή εγγενών κινήτρων, μια επίτευξη ενός προσωπικού στόχου.

Είτε εσωτερικός είτε εξωτερικός, ο ανταγωνισμός μπορεί να αυξήσει το κίνητρο, να βελτιώσει την παραγωγικότητα και την απόδοση και να ενισχύσει την υπευθυνότητα και την αξιοπιστία. Δείτε πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον ανταγωνισμό για να ενισχύσετε την απόδοση της ομάδας σας.

Το αντίπαλο αποτέλεσμα

Η απλή συμμετοχή σε έναν διαγωνισμό μπορεί να μην είναι αρκετή για να αυξήσει την παραγωγικότητα και το κίνητρό σας. Η Jillene Grover Seiver, PhD καθηγήτρια ψυχολογίας, λέει ότι χρειάζεστε έναν αντίπαλο. Το 2016, ο Seiver διεξήγαγε μια μελέτη επαγγελματιών τοξοβόλων  για να αποδείξει τα οφέλη της παρουσίας ενός αντιπάλου σε ένα ανταγωνιστικό άθλημα.

Οι τοξοβόλοι των οποίων ο κύριος αντίπαλος ήταν παρών στην εκδήλωση σημείωσαν σημαντικά υψηλότερα κέρδη από ό,τι όταν δεν υπήρχε o κύριος ανταγωνιστής τους. H Siever διαπίστωσε ότι το γεγονός ότι οι τοξοβόλοι ήταν σε διαγωνισμό δεν ήταν αυτό που τους έκανε να αποδίδουν καλύτερα, όσο το γεγονός ότι κάποιος που αντιλαμβάνονταν ότι ήταν όμοιος με τον εαυτό τους διαγωνιζόταν επίσης.

Σε ένα εργασιακό περιβάλλον, οι συντονιστές που τοποθετούν τους εργαζόμενους που είναι παρόμοιοι σε δεξιότητες και ταλέντα τον έναν εναντίον του άλλου σε ανταγωνισμό μπορεί να βιώσουν την ίδια ώθηση στα κίνητρα και τις επιδόσεις. “Όταν βλέπουμε κάποιον άλλο, όπως ακριβώς είμαστε εμείς, μπορούμε να ολοκληρώσουμε ένα έργο και να κερδίσουμε την αναγνώριση που επιδιώκουμε, ετοιμάζουμε το παιχνίδι μας για να επιτύχουμε αυτά τα αποτελέσματα για τον εαυτό μας”, λέει.

Οι μικροί διαγωνισμοί είναι πιο ενθαρρυντικοί

Αν θέλετε να επωφεληθείτε από τον ανταγωνισμό, οι μικρές ομάδες μπορεί να είναι ο καλύτερος τρόπος να το κάνετε. Μια μελέτη του 2009 από τους Stephen Garcia και Avishalom δείχνει ότι ο ανταγωνισμός είναι πιο ενθαρρυντικός όταν υπάρχουν λιγότεροι παίκτες. Οι ερευνητές ζήτησαν από τους μαθητές να ανταγωνιστούν σε ένα σύντομο κουίζ και τους είπαν ότι το 20% που θα ολοκλήρωνε το ταχύτερο και με μεγαλύτερη ακρίβεια θα λάμβανε $ 5. Η μία ομάδα είπε ανταγωνίζονταν εναντίον 10 άλλων φοιτητών, ενώ η άλλη ομάδα ανταγωνίζονταν με άλλους 100 μαθητές.

Το αποτέλεσμα? Οι συμμετέχοντες στη μικρότερη ομάδα ολοκλήρωσαν το κουίζ ταχύτερα από τους συμμετέχοντες στη μεγάλη ομάδα. Όταν ο ανταγωνισμός είναι μικρότερος, αισθανόμαστε ότι οι πιθανότητές μας να βγαίνουμε στην κορυφή είναι υψηλότερες, οπότε είμαστε περισσότερο παρακινημένοι να προσπαθήσουμε σκληρότερα.

Ενεργοποίηση των κέντρων ανταμοιβής του εγκεφάλου

Η κατάκτηση ενός διαγωνισμού ενεργοποιεί τα κέντρα ανταμοιβής στον εγκέφαλό σας και παράγει μια ντοπαμίνη στον υποθάλαμο, το κέντρο ευχαρίστησης του εγκεφάλου. Μόλις βιώσετε αυτό το κύμα ντοπαμίνης, είστε ενθουσιασμένοι και θέλετε να το δοκιμάσετε ξανά και ξανά, οδηγώντας σας να θέλετε να συμμετάσχετε σε έναν διαγωνισμό.

Όλα αυτά λειτουργούν εξαιρετικά για όσους βγαίνουν στην κορυφή, αλλά η Seiver λέει ότι οι άνθρωποι που έχουν αποτύχει σε προηγούμενες ανταγωνιστικές καταστάσεις είναι πιο πιθανό να θεωρούν τιμωρία τον ανταγωνισμό και θα προσπαθήσουν να τον αποφύγουν.

Τα κέντρα ανταμοιβής του εγκεφάλου μπορούν να ενεργοποιηθούν απλά κάνοντας ένα δύσκολο έργο. “Η τόνωση και η εκμάθηση είναι χρήσιμες για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και τη συνολική προσαρμογή”, λέει η Dike. Για όσους δεν απολαμβάνουν τον ανταγωνισμό, οι προκλήσεις μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βιώσετε τις ίδιες επιδράσεις του εγκεφάλου ενός ανταγωνιστικού περιβάλλοντος, χωρίς όλα τα αρνητικά συναισθήματα που μπορεί να προκύψουν από τον ανταγωνισμό.

Κρατώντας φιλικούς τους διαγωνισμούς

Ενώ ένας διαγωνισμός μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενισχυθούν τα κίνητρα και η παραγωγικότητα, σε ένα εργασιακό περιβάλλον, ο ανταγωνισμός μπορεί να έχει τα αρνητικά αποτελέσματα της υπονόμευσης της συνεκτικότητας της ομάδας και της ενίσχυσης των αρνητικών συναισθημάτων μεταξύ των συναδέλφων. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να έχετε κάποιο φιλικό ανταγωνισμό. Η Dike λέει ότι μπορείτε ακόμα να αποκομίσετε τις ανταμοιβές του ανταγωνισμού (συμπεριλαμβανομένης της ενεργοποίησης των κέντρων ανταμοιβής του εγκεφάλου) εισάγοντας φιλικούς διαγωνισμούς που δεν σχετίζονται με την εργασία.

Αυτοί οι ανοιχτοί αγώνες που δεν σχετίζονται με την απόδοση της εργασίας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εισάγετε κάποιο στοιχείο ανταγωνισμού στον χώρο εργασίας χωρίς να το κάνετε για εργασία, αποφεύγοντας οποιαδήποτε δημιουργία δυσαρέσκειας μεταξύ συναδέλφων ή ανταγωνιστών.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.