19 Απρ 2024
READING

Mια απλοποιημένη φιλοσοφία για τις εταιρείες ομορφιάς

7 MIN READ

Mια απλοποιημένη φιλοσοφία για τις εταιρείες ομορφιάς

Mια απλοποιημένη φιλοσοφία για τις εταιρείες ομορφιάς

Έχουμε εισέλθει σε μια περίοδο όπου ισχύει το “less is more”. Κατά ειρωνικό τρόπο, η αφαίρεση συνεισφέρει περισσότερο στη συνολική αξία.

Οι σημερινοί καταναλωτές παίρνουν αποφάσεις αγοράς με βάση τα στοιχεία που έχουν αφαιρεθεί από ένα προϊόν και όχι από αυτά που περιέχει. Αυτή τη συμπεριφορά μπορεί να τη δει κανείς σε όλες τις κατηγορίες και ισχύει ιδιαίτερα για τη βιομηχανία ομορφιάς. Δεν υπάρχει πλέον έμφαση στον τρόπο βελτίωσης του δέρματός σας προσθέτοντας συστατικά που θεωρούνται μοντέρνα και ωφέλιμα. Τώρα, οι καταναλωτές επικεντρώνονται σε ασφαλέστερα, καλύτερα και πιο αποτελεσματικά προϊόντα με οφέλη που προέρχονται από μειωμένα συστατικά. Είναι πρόθυμοι να αναθεωρήσουν αυτούς τους καταλόγους συστατικών και είναι οι “καθαρές ετικέτες” με πολύ μικρότερους καταλόγους που θεωρούνται ότι αντικατοπτρίζουν προϊόντα μεγαλύτερης ποιότητας.

Αφαιρέστε το, μειώστε το και κρατήστε μόνο το απαραίτητο. Επιπλέον, επικοινωνήστε αυτό που σας διαφοροποιεί. Αφήστε τους αγοραστές να γνωρίζουν σαφώς τι παραλείφθηκε. Προκειμένου να προσελκύσει τον σημερινό συνειδητό καταναλωτή, μια μάρκα δεν έχει άλλη επιλογή.

Δεν μιλάμε μόνο για το προϊόν που προσφέρεται, καθώς το ίδιο ισχύει για την πρόταση της μάρκας. Ελαχιστοποιήστε την ιστορία σας. Βελτιώστε το μήνυμα για να επικοινωνήσετε περισσότερο ενώ λέτε λιγότερα. Αν έπρεπε να το περιοριστείτε σε μία μόνο λέξη, με ποια λέξη θα μεταδιδόταν καλύτερα το σήμα σας στους καταναλωτές;

Η απάντηση είναι πάντα απλή – η δύναμη και η διαφοροποίηση της μάρκας μπορεί να καθοριστεί με την ανάπτυξη μιας απλοποιημένης φιλοσοφία. Η επιδίωξη της μοναδικότητας ξεκινά με την απαλλαγή της μάρκας σας από τα μη απαραίτητα.

Θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι η βιομηχανία ομορφιάς είναι κορεσμένη. Τα εμπορικά σήματα, που προσφέρονται στα  ράφια και ηλεκτρονικά, οπλίζονται με το δικό τους σύνολο διαφοροποιητικών στοιχείων σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν τη δική τους αγορά. Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, δεν υπάρχει έλλειψη νέων εμπορικών σημάτων στην αγορά. Πολλά από αυτά τα εμπορικά σήματα νέας γενιάς γεννιούνται μόνο για να εξασθενήσουν γρήγορα χωρίς να αφήνουν ποτέ το σημάδι τους στην κατηγορία ή τον καταναλωτή.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Δεν οφείλεται στο γεγονός ότι η ποιότητα του προϊόντος λείπει. Στην πραγματικότητα, από κάθε βιομηχανία, η βιομηχανία ομορφιάς είναι μια πολύ καθοδηγούμενη από την «αντιληπτή ποιότητα» πάνω από την «πραγματική ποιότητα». Δεν οφείλεται σε ανεπαρκή προϋπολογισμό μάρκετινγκ ή PR. Ανεξάρτητα από το πόσο επενδύετε στο μάρκετινγκ του προϊόντος σας, δεν θα φθάσει στην καρδιά και το μυαλό των καταναλωτών χωρίς μια σαφή πρόταση που να αντηχεί στο κοινό-στόχο σας.

Παρόλο που λένε ότι οι νεοφερμένοι στη βιομηχανία ομορφιάς δεν μπορούν – και δεν έπρεπε – να παίζουν στο ίδιο πλαίσιο με τις παλιες μάρκες με δεκαετίες ιστορίας και πίστης των καταναλωτών. Μερικές φορές όλες οι ανάγκες που καλύπτει μια μάρκα είναι ένα λιθαράκι που μπορεί να την ξεχωρίσει από τους γίγαντες της κατηγορίας. Μερικές φορές, μπορεί να δημιουργήσει ένα κύμα στις καρδιές και τα μυαλά των καταναλωτών, δημιουργώντας θαύματα για την νέα μάρκα.

Βγάλτε τον εαυτό σας και το εμπορικό σήμα σας από τις πολυπλοκότητες που σας περιβάλλουν. Αφήστε μόνο αυτό το λιθαράκι. Αυτός είναι ο τρόπος για να αποκαλύψετε τη μοναδική πρόταση της μάρκας σας. Αυτό θα επιτρέψει στην μάρκα σας να φτάσει στην κορυφή.

Απελευθερώστε τον εαυτό σας από τις υπάρχουσες κατηγορίες

Υπάρχει ήδη ένας φαινομενικά άπειρος αριθμός προϊόντων περιποίησης της επιδερμίδας που διατίθενται για κάθε τύπο δέρματος, που κυμαίνονται από ξηρό έως λιπαρό μέχρι πολύπλοκο. Ωστόσο, η αλήθεια πρέπει να ειπωθεί. Όχι πολλοί άνθρωποι μπορούν να προσδιορίσουν τον ακριβή τύπο δέρματος τους. Λοιπόν, πώς ακριβώς γίνεται κάτι τέτοιο; Σύμφωνα με μια μελέτη του 2017 από την ομάδα NPD, το 48% των γυναικών στις Η.Π.Α. θεωρούν ότι έχουν «προβληματικό δέρμα». Αυτή η κοινή αντίληψη είναι ο κύριος λόγος για την αύξηση των σειρών προϊόντων “ευαίσθητου δέρματος” κατά τη διάρκεια των ετών.

Η Simple, μια εταιρεία ομορφιάς του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι ένα καλό παράδειγμα μιας εταιρείας που εκμεταλλεύτηκε αυτό το φαινόμενο. Η μάρκα Simple βασίζεται σε μια φιλοσοφία που είναι απλή. Εστιάζει στο “να είναι ευγενική προς στο δέρμα, ακόμα και το πιο ευαίσθητο, γιατί το δέρμα μπορεί να είναι ευαίσθητο κατά περιόδους”. Μία από τις πρώτες μάρκες που λένε όχι σε αρώματα, χρώματα και άλλα πρόσθετα στη δεκαετία του 1960, η Simple παραμένει αφοσιωμένη στην καταναλωτές, πράγμα που είναι εμφανές μέσω της επένδυσής τους στην καινοτομία, την πράσινη συσκευασία, την εκπαίδευση και πολλά άλλα.

Ήρθε η ώρα να απελευθερωθείτε από την παλιά ρητορική των ξηρών, λιπαρών και σύνθετων τύπων δέρματος. Επαναπροσδιορίστε την περιποίηση της επιδερμίδας από τη δική σας μοναδική προοπτική μάρκας. Χρησιμοποιήστε αυτή την προοπτική για να καθορίσετε ποια θα πρέπει να είναι η επωνυμία σας, διατηρώντας παράλληλα την φιλοσοφία της.

Ορίστε έναν σαφή στόχο

Ενυδάτωση. Αντιγήρανση. Καθαρισμός. Όλα τα εμπορικά σήματα ομορφιάς κάνουν αυτούς τους ισχυρισμούς στις επικοινωνίες τους, είτε είναι ο γενικός στόχος, η ιστορία, η αποστολή τους, είτε η υπόσχεσή τους για το εμπορικό σήμα. Κανένα από αυτά τα buzzwords δεν διαφοροποιεί ένα εμπορικό σήμα – μάλλον είναι το ελάχιστο που οι καταναλωτές περιμένουν από ένα εμπορικό σήμα. Πρέπει να ορίσετε έναν σαφή και μοναδικό στόχο που δεν έχει ήδη εξαντληθεί από μυριάδες ανταγωνιστές.

Η προστασία από την ατμοσφαιρική ρύπανση είναι μια σημαντική πρόσφατη τάση που παρακολουθούμε. Η ζωή στην πόλη περιβάλλει τους κατοίκους της με σκόνη, ατμοσφαιρική ρύπανση και ηλεκτρομαγνητικά κύματα, τα οποία είναι όλα ερεθιστικά για το δέρμα. Σύμφωνα με την έκθεση Mintel 2016 “Anti-Pollution Beauty” στην Κίνα, το 61% των κινεζικών γυναικών ανησυχεί για τις επιβλαβείς επιπτώσεις της λεπτής σκόνης στο δέρμα τους.

Ορίστε τους ανθρώπους σας

Πολλά εμπορικά σήματα ομορφιάς εξυπηρετούν τις ευρείες ανάγκες κάθε ατόμου που αναζητά μακιγιάζ ή φροντίδα της επιδερμίδας. Μόνο ορισμένοι καταφέρνουν να ορίζουν σαφώς την αγορά στόχων τους και να εστιάζουν τις δραστηριότητές τους γύρω τους. Η Gen Z, ορισμένη γενικά ως εκείνοι που γεννήθηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 1990 έως το 2010, είναι μια ομάδα-στόχος στην οποία πολλές μάρκες ομορφιάς έχουν μετατοπίσει την εστίασή τους. Η C’est Moi, μια γαλλική μάρκα ομορφιάς, έχει κάνει ακριβώς αυτό. Ως μέρος της καθορισμένης αποστολής του, το C’est Moi είναι ένα σύμβολο για τη νεολαία, αγκαλιάζοντας την ιεροτελεστία “εισόδου” για τα κορίτσια που ξεκινούν το ταξίδι ομορφιάς τους. Συνδυάζοντας την ίδια ως “μια νέα γενιά ομορφιάς”, αυτή η μάρκα κατέχει ένα μοναδικό χώρο στην κατηγορία μέσω της εστίασής της σε έναν τόσο συγκεκριμένο καταναλωτή και την εμπειρία του.

Μείνε συγκεντρωμένος

Πολλά εμπορικά σήματα ομορφιάς έχουν βρει επιτυχία με το να παραμείνουν επικεντρωμένα στον ορισμό μιας ξεχωριστής και αυθεντικής πρότασης. Τα εμπορικά σήματα της Νότιας Κορέας έχουν χρησιμοποιήσει αυτήν τη μέθοδο για την ανύψωση της αγοράς ομορφιάς της Κορέας στο σύνολό της, επιτρέποντάς της να γίνει ευρέως ορατή ως ηγέτης στον τομέα της ομορφιάς.

Η Hera έχει ορίσει την προσωπικότητά της ως μάρκα για να απευθύνεται στις Seoulistas-γυναίκες της Σεούλ / Κορέας. Πολλές άλλες μάρκες επικεντρώνονται σε καινοτόμες λύσεις ομορφιάς με έμφαση στα συστατικά για να σχηματίσουν τις δικές τους θέσεις. Η νοτιοκορεατική μάρκα Innisfree κάνει ακριβώς αυτό. Εστιάζοντας στα φυσικά συστατικά και τις οικολογικά ευσυνείδητες πρωτοβουλίες, η Innisfree προμηθεύεται τα προϊόντα της από το νησί Jeju, το οποίο έχει ένα μοναδικό οικοσύστημα που θεωρείται ότι παράγει συστατικά υψηλής ποιότητας. Εστιάζοντας στις θεραπευτικές αγωγές των παλαιών κορεατικών μητέρων, η Hanyul προσφέρει επίσης λύσεις περιποίησης της επιδερμίδας βασισμένες σε φυσικά συστατικά που προέρχονται από φυτά και σπόρους.

Επιπλέον, βασιζόμενος στα πλεονεκτήματα του κόκκινου ginseng, η Donginbi παρέχει το “τελευταίο λάδι κατά της γήρανσης”, με την ίδια προσοχή στα συστατικά.

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα πολλά εμπορικά σήματα ομορφιάς της Κορέας που επωφελούνται από την απλοποίηση της φιλοσοφίας της μάρκας τους, προσφέροντας μια διαφοροποιημένη υπόσχεση μάρκας. Ως αποτέλεσμα, αυτά τα εμπορικά σήματα είναι απαλλαγμένα από πολυπλοκότητα, επιτρέποντάς τους να επιτύχουν.

Βρισκόμαστε όλοι σε ένα ταξίδι για να βρούμε αυτό το “ιδιαίτερο πράγμα” που ορίζει τη μάρκα μας. Συχνά η απάντηση έγκειται στην εξάλειψη των περιττών. Σε αυτή τη συνωστισμένη και θορυβώδη κατηγορία, η επικοινωνία λέγοντας λιγότερα δίνει τη δυνατότητα σε νέες μάρκες με μεγάλες δυνατότητες να φτάσουν στην επικρατούσα αγορά, καθώς και στις καρδιές και τα μυαλά των καταναλωτών.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.