Πώς ξοδεύουν σήμερα τα χρήματά τους οι καταναλωτές

Στη Βρετανία, τα μικρά και τα μεγάλα καταστήματα πέρασαν μεγάλη κρίση.

Αλυσίδες όπως το House of Fraser, το Marks & Spencer και το New Look, αναγκάστηκαν να κλείσουν κάποια από τα καταστήματά τους.

Κατηγορούν για τα δεινά τους τις χαμηλές πωλήσεις, την αύξηση των τιμών και τον ανταγωνισμό από τα ψηφιακά καταστήματα.

Έτσι το BBC News έκανε μια έρευνα σχετικά με το τι καταναλώνουν οι αγοραστές και που.

1. Πόσα ξοδεύουμε;

Την τελευταία 10ετία, το χρηματικό ποσό που ξοδεύεται από τους καταναλωτές στο λιανικό εμπόριο, βρίσκεται σε άνοδο, σύμφωνα με το Office for National Statistics (ONS.)

To 2017, οι Άγγλοι καταναλωτές ξόδεψαν περίπου 366 δις. λίρες σε φυσικά και ψηφιακά καταστήματα.

Αυτό αποτελεί μια αύξηση του 4,57% από τα 350 δις λιρών του προηγούμενου χρόνου, ανεξάρτητα του πληθωρισμού.

Καθώς οι πωλήσεις αυξήθηκαν, το Βρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο ανέφερε ότι οι τιμές των καταστημάτων ανέβηκαν για πρώτη φορά μέσα σε πέντε χρόνια τον Αύγουστο, με τον πρόσφατο καύσωνα να αυξάνει και τις τιμές του φαγητού.

2. Πού ξοδεύουμε περισσότερο;

Για κάθε 100 λίρες που ξοδεύτηκαν στο λιανικό εμπόριο το 2017, 39 πήγαν σε τρόφιμα,42 ξοδεύτηκαν σε καταστήματα μη-τροφίμων όπως καταστήματα ένδυσης,10 σε καύσιμα και 9 πήγαν άλλες εταιρείες.

Οι τελευταίες στατιστικές δείχνουν ότι τους τελευταίους 3 μήνες τους καλοκαιριού, από Ιούνιο έως Αύγουστο, υπήρξε αύξηση στον όγκο που αγόρασαν οι καταναλωτές.

Οι πωλήσεις τροφίμων τα πήγαν καλά με τον καλό καιρό, με άνοδο 3,2% σε σύγκριση με πέρυσι. Οι λιανέμποροι επίσης ανέφεραν ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο ενίσχυσε σημαντικά τις πωλήσεις τηλεοράσεων.

3. Σε ποια είδη ξοδεύουμε?

Στη Μεγάλη Βρετανία, οι καταναλωτές ξοδεύουν περισσότερο στα φυσικά καταστήματα, παρά στα ψηφιακά. Όμως η ανάπτυξη των online πωλήσεων έχει αυξηθεί ραγδαία.

Οι online πωλήσεις, το 2017 ανέβηκαν κατά 15,9% στις 59,8 δις λίρες σε σχέση με το 2016, ενώ οι πωλήσεις στα καταστήματα ανέβηκαν μόλις 2,4%.

Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν το 1/6 κάθε λίρας ξοδεύτηκε διαδικτυακά πέρυσι, με τους καταναλωτές να ξοδεύουν περισσότερα τη χριστουγεννιάτικη περίοδο.

Με τις αλυσίδες όπως το Toys R Us και το Maplin να καταρρέουν πρόσφατα, κάποιοι ειδικοί είπαν ότι η άνοδος του ηλεκτρονικού εμπορίου, του κόστους προσωπικού και των επιχειρηματικών τιμών, δημιούργησαν μια “τέλεια καταιγίδα” για το λιανικό εμπόριο.

4. Κλείνουν περισσότερα καταστήματα?

Ο αριθμός των νέων καταστημάτων που ανοίγουν στη Μεγάλη Βρετανία φθίνει, σε αντίθεση με τον αριθμό εκείνων που κλείνουν.

Συνολικά 1.772 καταστήματα έκλεισαν το 2017 σε 500 πόλεις σε μια έρευνα της συμβουλευτικής εταιρείας PwC.

Κατά μέσο όρο 16 καταστήματα έκλειναν κάθε μέρα το 2017, με πάνω από 700 αυτών να είναι καταστήματα επώνυμων φιρμών μόδας.

Άνοδο σημείωσαν τα καταστήματα ομορφιάς, τα καφέ και τα παγωτατζίδικα.

  1. Ποια καταστήματα ειδών ή υπηρεσιών ανοίγουν.

Η Lisa Hooker, διευθύντριατου οργανισμού PwC, είπε: “Το budget των αγορών παραμένει μειωμένο. Αν ρωτήσετε τους καταναλωτές την προτεραιότητα τους για έξοδα, θα δείτε πως αυτές είναι ακόμα η τροφή και οι διακοπές.

“Όταν ξοδεύουν αλλού, οι καταναλωτές αναζητούν πιο οικονομικές, διασκεδαστικές εμπειρίες, γι’αυτό και η άνοδος των καταστημάτων ομορφιάς, των καφετεριών, των βιβλιοπωλείων και των παγωτατζίδικων. Παραδοσιακά, είναι οι χώροι που μπορεί να διασκεδάσει όλη η οικογένεια οικονομικά”.